Search

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang

Private

Laatste titels:

20 jaar KDE: boek, interview

Uitzending do 18:00 ** February 16th, 2017 by wim.webgang **

Fosdem 2017, tweede zicht
Eén van de techniekers van het netwerk maakte een anallyse (vergelijking 2016):
https://blogs.cisco.com/getyourbuildon/fosdem-2017-a-view-from-the-noc

“20 years of KDE”
Interview* met Lydia Pintscher (voorzitter van de KDE stichting) nav haar boek:

(* opgenomen op FOSDEM2017)

The Website Is Down
IT specialisten die de dienst uitmaken op de technische helpdesk, zitten zich te vervelen als alles goed gaat. Soms doden ze hun tijd met het spelen van online shooter games. Enkel vervelend als er dan een oproep binnenkomt over een website die niet werkt. Als de wijsneus die belt bovendien denkt dat je de webserver moet herstarten zoals hij zijn eigen Windows herstart, kan de operator niet anders dan zuchten.
Of als hij het dan toch zo goed weet, geef hem gewoon zijn zin, herstart de webserver, dan is hij even stil en kan jij verder spelen?
https://www.youtube.com/watch?v=W8_Kfjo3VjU

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Fosdem 2017 op het eerste zicht

Uitzending do 18:00 ** February 9th, 2017 by wim.webgang **

Zondag op Fosdem
souvenirs:

 • Een nieuwe digitale munt die de overheid belasting laat innen maar die de gebruiker anonimiteit biedt: Taler.
 • OpenSUSE Leap 42.2 DVD (LTS?) gevonden aan de openSuse stand; later meer daarover.
 • Een open router: De omnia turris router, die letterlijk open staat op hun stand; je ziet het mainboard, en de uitbreidingsmogelijkheden. Een interview met de Tsjechen van dit onderzoeksproject dat met crowdfunding omgezet werd in een echte router voor thuis: snel, uitbreidbaar, ssh-baar, configureerbaar…
  https://omnia.turris.cz/en/
 • Niet helemaal onverwacht natuurlijk: hacked@fosdem:
  https://fosdem.org/2017/news/2017-02-05-important-security-notice/
 • Diaspora bestaat nog! Het privacy vriendelijke open source sociale netwerk dat we alweer jaren uit het oog verloren: AGPL-”free software, gedecentraliseerd, privacy”
 • twee kleine plastic robotjes van de 3D printerstand.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

De backup is dood ( rm -rf)

Uitzending do 18:00 ** February 2nd, 2017 by wim.webgang **

De vuilkar-hack (ov)

Oeps! (1)
https://www.theregister.co.uk/2017/02/01/gitlab_data_loss/

Als een pier
Misschien een beetje te letterlijk “backup is dead”
https://www.theregister.co.uk/2015/03/06/microsoft_comes_right_out_and_says_backup_software_is_dead/

Oeps (2)
En een softwarefoutje deed deze namiddag een kortsluiting ontstaan die het treinverkeer naar Antwerpen lam legde. Hallo Brussel?

Hopelijk morgen terug in orde om op tijd op FOSDEM 2017 te zijn!
(even het programma bekijken…)


Oeps! (3)

Smeltgrafiekje (poolijs):

http://img-s-msn-com.akamaized.net/tenant/amp/entityid/AAmvJbT.img?h=1092&w=1456&m=6&q=60&o=f&l=f

Ik krijg het nu al warm …

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Kali Reggae en vaarwel LinuxVoice!

Uitzending do 18:00 ** January 26th, 2017 by wim.webgang **

Afscheid van Linux Voice
Het is al even geleden dat ik nog een “LinuxVoice” zag staan in de tijdschriftenrekken tussen de Linux tijdschriften. En daar is een reden voor. Het redactieteam dat zich afscheurde van Linux Format, en via crowdfunding een eigen blad oprichtte, is tot de conclusie gekomen dat het niet leefbaar is.
Ze wilden de helft van hun winst aan open source/free software projecten uitdelen, maar na 3 jaar was er nog steeds niets uit te delen. Om hun verplichtingen te kunnen nakomen, werd een deal gesloten met Linux Magazine, die 27 oktober op hun website verscheen.
Sinds enkele maanden vult de Linux Voice-redactie een deel van Linux Magazin in, de abonnees krijgen zolang hun abonnement loopt, nu de siamese tweeling in de bus. Eigenlijk hadden ze het beter omgekeer in elkaar gestoken, met twee voorpagina’s, dan had LV een eigen gezicht gehouden. Misschien geeft deze vorm ook wel aan hoe het gaat evolueren: stilaan helemaal opgaan in Linux Magazine?
Voorlopig verschijnen de oudere uitgaven, zoals beloofd na negen maanden op de website, gratis te downloaden als pdf!

Kali Reggae
Een penetration testing Linux distributie, waarvoor ter promotie een clipje en een song werden gemaakt; we eindigen het programma ermee vandaag:
https://www.youtube.com/watch?v=a64wtEmIlBA&feature=youtu.be

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Magazine import

Uitzending do 18:00 ** January 19th, 2017 by wim.webgang **

Een heel pak nieuwe tijdschriften viel binnen bij de WebGang redactie, allemaal Duitstalige. Dus een beetje vakterminologie kan nodig zijn om ze te begrijpen: Festplattenlaufwerk, Tastatur, Datei, Verzeichnis, ..und so weiter

 • Linux Welt 01/2017, een Linux tijdschrift, inclusief DVD met 4 Ubuntu 16.10 varianten en de digitale versie van de voorbije 6 jaar Linux Welt (2011-2016), en inclusief Raspberry Pi rubriek.
 • Raspberry Pi Geek, ondermeer over de nieuwe Pi distributie “Pixel”, andere distro’s, home automation, enz.
 • Gimp magazine: Marthe gaat op zoek naar kleurscheiding ymck/rgb

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Route terug naar Linux

Uitzending do 18:00 ** January 12th, 2017 by wim.webgang **

Hoe belangrijk het regelen van het verkeer is ondervond de in de file staande WebGang. Gelukkig was het programma voor 18 u zo interessant dat ik me niet verveelde. Bedankt ook voor het 10-minuten-bruggetje naar ons programma.

Ook op internet en aangekoppelde netwerken moet het verkeer geregeld en gestuurd worden. Dat doet ondermeer de router/gateway/switch/…
Dikwijls draaien die op Linux, met naast de netwerksoftware ook een webservertje erbij om de instellingen te doen vanop je browser. We unboxen zo’n Linux exemplaar tussen het nieuws door.


Nokia terug naar Linux

Nokia keert terug naar Linux, via het achterpoortje van Android. Nokia brengt op de aziatische markt een apparaat uit met de naam Nokia6, dat draait op Android Nougat. Het bevat een Qualcomm Snapdragon 430 processor, en gaat ondermeer concurreren met Samsung’s Galaxy smartphone modellen.
Het oorspronkelijke Nokia mocht gedurende een bepaalde periode niet aktief zijn op de westerse markt met smartphones, maar die tijd lijkt voorbij.

Nokia ging ten onder rond 2010, toen hun eigen smartphones te traag ontwikkelden, en ze ingehaald werden door de iPhone en de Android phones.
Microsoft zat ook wat aan de kant, en werkte samen met Nokia om Windows smartphones uit te brengen. Het kocht dan eind 2013 de gsm afdeling van Nokia voor zowat 7 miljard, en kreeg daarmee merken als Lumia en Asha, hardwarefabrieken en meer dan dertigduizend personeelsleden. Niemand leek de Windows smartphones te willen, ook niet als er een Nokia merk of modelnaam op hing, en tienduizenden werknemers moesten in de loop van de jaren afvloeien. Vorig jaar (2016) dan verkocht Microsoft de overblijfselen aan FIH Mobile, versta Foxconn, de Chinese fabrikant van een groot deel van de wereldwijd gebruikte smartphones. Enkele duizenden van de overblijvende werknemers kunnen mee overstappen.

Benieuwd wat er in de toekomst gebeurt. Een samenwerking en/of fusie met Jolla voor systeem/software?


Vermeld, maar verder niet aan bod gekomen wegens tijdgebrek:

LLVM
De ontwerper van de Swift taal gaat weg bij Apple. Chris Lattner heet hij, en behalve de Swift programmeertaal die hij voor Apple maakte, is hij in de open source wereld ook bekend voor LLVM. Ted Kremenek zal hem opvolgen als projectleider voor Swift.
LLVM is een verzameling van compiler technologie die dient voor het optimaliseren van computerprogramma’s. De manier waarop die computerprogramma’s omgezet worden van de taal waarin de programmeur ze schrijft naar de uitvoerbare computercode kan een groot verschil maken in hoe snel een programma werkt. LLVM wordt gebruikt door Apple voor XCode, door Ubuntu, door Debian, Adobe enzovoort. Het is een open source software onder een (NCSA) licentie van de Universiteit van Illinois.
LLVM is zelf geschreven in C++, maar wordt gebruikt in de programmeercyclus van verschillende andere programmeertalen en programmeeromgevingen; Delphi, Fortran, Python, en Swift om er maar enkele te noemen.

http://releases.llvm.org/3.9.1/LICENSE.TXT

Lift ^ | Lift v | Comments Off

CCC 33: Works for me

Uitzending do 18:00 ** January 5th, 2017 by wim.webgang **

Chaos Computer Congres

Ivo kon zelf niet naar het Chaos Computer Congres (Hamburg) gaan, maar volgde wel een selectie van de online stream, en brengt daar verslag over.

Marthe wist een paar links te noteren:
https://media.ccc.de/v/33c3-8029-the_ultimate_game_boy_talk

https://media.ccc.de/v/33c3-8020-methodisch_inkorrekt

https://media.ccc.de/v/33c3-8425-the_global_assassination_grid

(foto: levensgrote display in Duits winkelcentrum, Wim Webgang 28 dec 2016)

Commandolijn Linux 1 2 3 4 5

Hij volgde de talks op een scherm in de Antwerpse Hackerspace (Deurne), waar trouwens binnekort een soort commandline festival van start gaat.

Nee, eerder een uitwisseling dus. Als je je inwerkt in het gebruik van Linux (of andere unix-achtigen), kan je je efficientie merkelijk verbeteren door een beetje basiskennis van commando’s die je op de commandolijn ingeeft. Ze vormen een binnenweg naar je systeem, en zijn doorgaans maar een paar tekens lang … 1, 2, 3, 4, 5.

Interesse? Meetup Woensdag 11 January 2017 om 20:00.
VoidWarranties, Herrystraat 22, Deurne, Antwerpen
https://www.meetup.com/VoidWarranties/events/236277541/

EN

Happy hacking 2017! https://hackeragenda.be/

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Arduino als basis voor je business: Industruino-interview

Uitzending do 18:00 ** December 22nd, 2016 by wim.webgang **

Industruino
Dit is een andere manier om voort te bouwen op de open source Arduino-erfenis; niet door nog een compatibel experimenteerbord uit te brengen, maar door er een product mee te bouwen, dat toch dicht bij de bedoeling van Arduino blijft, en bv dezelfde programmeeromgeving laat gebruiken.


Interview met Loic De Buck

Van een eigen Arduino project met RFID naar het ontwerp van een praktisch bruikbaar universeel Arduino-apparaat.

In eerste instatie de Industruino Proto (zie vorige week). Daarna de Industruino Industrial I/O, die voltages/stroom afgave heeft die meer aangepast is aan industriële systemen (denk PLC sturing). Luisteraars krijgen ook een paar hints naar toekomstige ontwikkelingen…

Shenzehn (China) is “the place to be” voor productie van een apparaat dat aan betaalbare prijzen moet verkocht worden. We praten over het traject van student productontwikkeling op de academie van Antwerpen, over werken in China, tot een eigen bedrijf met een eigen product, ook terug te vinden als officiëel “Arduino at heart” project op de Arduino site.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Industruino Proto kit met Arduino hart (en netwerkmodule)

Uitzending do 18:00 ** December 15th, 2016 by wim.webgang **

Industruino

Industruino is een arduino bord in een behuizing, met een klein lcd scherm, experimenteerruimte, schroefaansluiting voor voelers en actuatoren, en een deksel met drie programmeerbare functieknoppen.

Kit
- besteld via het web, wordt de industruino gewoon met de post opgestuurd. In onze omslag zitten 3 eenvoudige kartonnen doosjes.

- de benaming kit wijst erop dat je de onderdelen zelf in elkaar moet zetten, wat erg gemakkelijk gaat; vier schoefjes indraaien en een paar verbindingskabeltjes insteken.
- de onderdelen zitten passend in de doosjes, die verder geen overbodig en/of milieuonvriendelijk verpakkingsmateriaal bevatten.

 1. Industruino grondplaat + behuizing
  - de behuizing zit in het doosje met “PROTO Baseboard”
  - met een schroevendraaier in de voorziene openingen wrik je de behuizing open.
  - Het deksel heeft vooraan een plexi scherm dat het lcd scherm zichtbaar laat, en onder en bovenaan verluchtingssleuven. Het klikt links en rechts met een plastic llipje vast op de grondplaat. Met een schroevendraaier daar even wringen maakt het deksel terug los (dat gaat dus niet als er andere componenten naast/tegen zitten op de din-rail).
  - de behuizing bestaat verder uit een grijze onderkant, daarop monteer je het experimenteerbord met de schoefaansluitingen. Daarop moet je de vier afstandsbussen vastschroeven, die als vier steunpilonen klaarstaan.

  Aan de buitenkant steek je de groene stekkertjes erop. links onderaan zit een klein stekkertje van 3 aansluitingen; de Vin krijgt de “rode” plus draad van de voeding, de GND de zwarte draad (-) van de voeding. De externe voeding kan een module zijn die je ernaast op een din-rail zet, die 220 volt in krijgt en 12 volt uitgeeft (links op foto).

 2. Arduino-bord + scherm
  - Deze combinatie zit in een plat doosje met “TOPBOARD 32u4″ erop; het scherm zit op de bovenkant, het arduino-bord op de onderkant.
  - Deze combinatie moet je bovenop met de platte kabel aansluiten op het onderste bord, en op de vier afstandsbusjes vastschroeven; de afstand eronder is vrij voor je eigen componenten.
  - Die soldeer je daar in de gaatjes op de witte printplaat ondergrond.

 3. Ethernet Expansion module
  Een apart doosje bevat de ethernet module.


  Die sluit je met de bijgeleverde grijze kabel aan op de industruino; de stekkers laten maar 1 manier toe. Je moet de industruino en de ethernet module naast elkaar op de rail zetten; de grijze draad vormt een verbindingslus aan de bovenkant. De aansluiting voor de netwerkkabel zit dan onderaan de ethernetmodule (zie foto: met groene led).

Het deksel bevat een opdruk van de functies van alle aansluitingen, dus als de kap op de grondplaat zit kan je zien waarvoor de draden dienen die er onderaan en bovenaan uitkomen. Maar als je de kap verwijdert, zie je dat die opdruk niet herhaald is op de de aansluitingen op de grondplaat.

! bij het sluiten van de kap moet je erop letten dat je de platte kabel van de drukknoppen niet plet tussen de rand van de behuizing. Die kabel is wat langer omdat je de kap moet kunnen afnemen; je kan net de kap naast de industruino leggen.

- de schroefaansluitingen (beetje als lusterklemmen) zijn tegelijk ook stekkers aan de kant van de externe draad. Je kan dus een draad vastschroeven in het stekkergedeelte. Als je de industruino voor een of andere reden moet verwisselen, trek je de stekkers uit de industruino, en laat ze aan de draden van de aansluitingen hangen.

- Industruino proto kit is op standaard din-rail te bevestigen; handig voor inbouw in electriciteitskasten; ook de ethernetmodule heeft zo’n klem voor op din-rail. Om ze te (de)monteren moet je met een schroevendraaier het schuifje opentrekken of toeduwen om te vergrendelen (het heeft geen veer). Als er veel kabels aangesloten zijn zal je daar trouwens nog moeilijk aankunnen.

- het lcd scherm heeft 128×64 pixels, en geeft 8 lijnen tekst van 20 tekens per lijn, groene achtergrond en donkergrijze tekens.

- de 3 membraan-knoppen staan rechts naast het scherm, boven elkaar, en zijn naar believen te programmeren; ze tonen pijl naar boven, soort enter symbool, en pijl naar onder. Ze staan ver genoeg uit elkaar om handig bedienbaar te zijn.

- USB-aansluiting bestaat uit een micro-usb poort; de kabel moet je apart bijbestellen. De aansluiting zit aan de onderkant en het is niet altijd even handig om de kabel daarop aan te sluiten, zeker als de industruino ingebouwd is in een kast. Bovendien is dit de kleinst denkbare stekker, en het lijkt me nogal fragiel. Bovendien is de micro-usb erg gevoelig aan beweging van de kabel, waardoor de verbinding soms verbroken wordt.

- ethernet expansion module: heeft zowel ethernet (kabel aansluiting aan onderzijde), als micro-sd kaarthouder. Die zit intern; het kapje moet eraf om aan de kaart te komen. Voordeel : beter beschermd. Nadeel: moeilijker bereikbaar (om bv regelmatig de logs op te halen).

Starten

We hebben geen aparte voeding, dus Marthe sluit de micro-usb kabel die van haar laptop komt aan. De industruino wordt herkend als “Leonardo” (Kijk eerst welke versie je hebt, standaard is industruino AT32u4 die 32 kB Flash geheugen heeft; voor de versie AT90USB1286 met 128 kB Flash betaal je zo’n 10 euro meer).

Stroom aangesloten: je krijgt meteen een welkom-scherm.
Druk je op “enter” (middelste knop), krijg je het volgende menu, waar je het gebruikte bord kan uitkiezen (Proto). Omdat we de kit niet samengebouwd hadden en de kabel van de knoppen niet aangesloten was, konden we dat niet uitproberen. Maar normaal gaat het zo verder: 4 keuzes; digital Out, digital In, Analog In en Back; met de pijltjes ga je naar de keuze.

Kies je bv Digital Out, krijg je een reeks die langer is dan het scherm hoog is (18 waarden), en met de pijltjes scroll je door de waarden naar onder. Er worden maar 6 lijnen van het scherm gebruikt, hoewel het het acht kan weergeven (waarsch. verdeeld in gelijke groepen).

Programmeren
Om de industruino te programmeren gebruik je de standaard Arduino programmeeromgeving, die je kan configureren voor je bord.

- je kan de werking testen met een voorbeeldprogramma, bv met de blinking led sketch (pin 13 = achtergrondverlichting scherm).
- je kan je eigen programma maken in de IDE en laden via usb naar de industruino.

De programmeeromgeving kan best uitgebreid worden met aanvullende “libraries” voor de industruino. Die kan je downloaden, en daarna is de keuze van borden uitgebreid met de industruino modellen. Je kan bij de voorbeeldbestanden nu code laden via: “Bestand, voorbeelden, EthernetIndustruino”, “Bestand, Sketchbook, libraries, EthernetIndustruino”

Aanpassing nodig?
Als je van een standaard Arduino Uno of dergelijke komt: de pin gebruikt voor de backlight van het display is 13! Dat kan verwarring scheppen want dat was op de standaard arduino die van de led op het bord die je handig als testled kon gebruiken; in deze opstelling gaat je scherm flikkeren! Dit kan echter geen kwaad, en je kan zo de backlight van het scherm als test-led gebruiken …

Als je een programma geschreven had voor een lcd scherm met een paar lijnen, dat telde per karakters, moet je hier omrekenen naar pixels voor de horizontale cursorplaats; de rows blijven hetzelfde, net als de pixels te tellen vanaf 0.

Conclusie
De Industruino is een heel handige vorm voor permanente installatie van arduino-projecten.
Er bestaan een paar varianten, dus kijk naar de specificaties; de industruino I/O heeft andere voltages (plc-sturing en machinebouw compatibel) en is veiliger ontworpen wat betreft scheiding van de spanningen. De netwerkmodule is een handige uitbreiding die goed werkt, zowel voor aanleveren van informatie op het netwerk als voor loggen van data.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

De meest volledige starter kit voor Mega – pretentie?

Uitzending do 18:00 ** December 8th, 2016 by wim.webgang **

Bouwen met een starterkit

Deze week is een arduino-kloon aan de beurt, en de vorm is een “starter kit”. Die bestaat traditioneel uit een microcontroller bord + een selectie van componenten.

Om het bord te gebruiken moet je het monteren op “iets”, hier gebruik ik een rest-stukje hout van een paar mm dik. Om het project in bewerking te vervoeren gebruikte ik een verpakking van een opbouw schakelaar-stopcontact (zo van die moeilijk open te krijgen doorschijnend plastic waarin die in de supermarkt aan het rekje hangen). Past toevallig perfect!

Pretentie

“Das volständigste Starter kit MEGA 2560 R3 Project”.

Een kit van Elegoo met een pretentieuze bewering van de meest volledige kit te zijn voor Mega. De Mega verwijst naar de Arduino Mega, een wat grotere versie dan de Arduino Uno die nu zowat de standaard Arduino is. De Mega heeft onder anderen meer aansluitingen.
De titel op het deksel van de doos staat er in het Duits op; deze kit is idd in Duitsland besteld (niet in België te verkrijgen zover ik weet).
De naam “Arduino” wordt niet vermeld, want de bijgeleverde Mega 2560 is er een van het eigen Elegoo merk.

Mega

De Elegoo Mega in deze kit lijkt als 2 druppels water op de Arduino Mega 2560.

Foto: project met tilt-switch en “beeper” luidspreker; het programma voelt en past de toon aan: als het bord kantelt met de “neus” naar boven klinkt een stilaan stijgende toon, als het kantelt naar beneden klinkt een dalende toon; led geeft de opwaartse/neerwaartse richting aan.

Volledig

En het is inderdaad een zeer volledig kit, er zit een voeding bij, én een batterij bij, een usb-kabel, kabeltjes, afstandsbediening, rfid, motortjes, opkleefbaar cijfertoetsenbord, een joystick sturing, groot en klein breadboard, lcd scherm, RTC module, enz. Enig minpuntje: de relais zit niet op een kaartje, maar is een los blokje met 5 pinnen; die moet je zelf ergens op solderen, en juist bij een relais dat grotere spanningen/stromen krijgt zou het handig zijn schroefaansluitingen te hebben. Of misschien wil men juist vermijden dat je gevaarlijke dingen gaat doen, en dient het enkel voor proefopstellingen van enkele volt, die je nog wel over je breadboard kan doen; daar passen de pootjes in.
De allerkleinste componenten als leds, concensatoren enz, zitten in een apart doosje, dat in de grotere doos in een groter vak past. Je kan de tussenschotten trouwens zelf van plaats veranderen om de doos anders in te delen.
De binnenkant van het deksel bevat de afbeelding van alle bijgeleverde componenten, met hun naam.

Handleidingen

In de doos bijgevoegd: een CD met handleiding in Duits, Engels, Spaans, Portugees, Frans, Italiaans in de vorm van een pdf bestand, dat je gemakkelijk kan openen en kan printen; het bladformaat is geschikt voor A4. Er zijn 165 bladzijden informatie, die netjes begint met de voorstelling van het bedrijf Elegoo zelf met contactgegevens van de dienst na verkoop. Daarna komt de lijst van geleverde componenten. Verder 33 lessen, voorzien van duidelijk beeldmateriaal in de vorm van kleurenfoto’s en schema’s. Grappig is ook dat ze beginnen met les “nul”, waarin uitgelegd wordt hoe je de nodig software afhaalt en installeert; het is de standaard Arduino software. Les 1 vertelt hoe je extra bibliotheken installeert, die je toelaten de verschillende componenten te gebruiken in je code. Deze hoofdstukken bevatten schermafbeeldingen ter verduideliking.
Hoofdstukken 2 beschrijft het bord en de allereerste programmacode die een led op het bord doet knipperen. Vanaf les 3 heb je dan extra componenten nodig; die worden telkens in een overzichtelijk lijstje opgesomd. Van de nieuwe gebruikte componenten worden de principes uitgelegd. Bijna altijd wordt een pricipeschema, een draadschema en een foto van de opstelling getoond. Zeker de moeite om af te drukken en in te binden, één van de duidelijkste boeken dat ik al zag over Arduino en -compatibelen.

Conclusie
Dit is de ideale starterkit want je hebt een combinatie van compleet bord met kabels, voelers en andere componenten voor in- en uitvoer van je projecten. Bovendien zit er een massa aan documentatie bij op CD. De pretentie was terecht.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

« Previous Entries