Search

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang

Private

Laatste titels:

Generieke naam

Uitzending do 18:00 ** April 20th, 2017 by wim.webgang **

Een snapchatje doen
Een bedrijf dat een succesvol produkt op de markt zet, komt soms op een punt dat hun produktnaam zoveel gebruikt wordt, en zo geassocieerd wordt met het gebruik zelf, dat de produktnaam als algemene term gebruikt wordt. Oude voorbeelden zijn Bic, nieuwer voorbeeld is Googelen. Niemand die iets op internet opzoekt zegt “Bingen”. Zoekfunctie Bing was Microsoft’s manier om Google aan te vallen: zelf een zoekmachine maken, die ze konden verspreiden via hun dominante positie op de desktopcomputers. Meer dan tien jaar later is Bing nog altijd maar een marginale zoekmachine. Maar toch heeft het ook een status van “generieke” term bereikt. Op internet zie je nu bv de uitspraak: “Facebook heeft zijn Bing-moment”. Facebook is bezig met alles wat Snapchat doet te kopieren in zijn eigen sociale netwerksite, om gebruikers weg te houden bij Snapchat, of zelfs terug te winnen. Dat soort reakties lijkt dikwijls gedoemd om te mislukken, en dat is wat de term “Bing moment” naar verwijst. Proficiat, Microsoft!

Microsoft had in het verleden wel een geslaagde poging gedaan om een concurrent onderuit te halen met behulp van zijn monopoliepositie van Windows op de PC. Toen het leek dat ze de internethype gingen missen, bouwden ze snel hun eerste Internet Explorer. Op dat moment was Netscape Navigator de beste browser, die bovendien beschikbaar was op alle computerplatformen, Mac, Windows, en Unix-achtige werstations. Microsoft maakte Internet Explorer vast onderdeel van Windows, dus iedereen had vanzelf die browser op zijn pc, en zorgde ervoor dat de gebruikers er niet rond konden. Terwijls Netscape apart moest aangeschaft worden, was de prijs van Explorer verstopt in de aankoop van de computer, want in die prijs zit de hele Microsoft software bij in. Ook toen Netscape gratis werd, was het al te laat; ze werden van de markt gedrukt, en op het graf van Netscape werd nadien de open source Mozilla Firefox gebouwd. Ook Google maakte zijn eigen browser, en dat is beter gelukt. Zij deden dat als reaktie op de zoekmachine van Microsoft. Microsoft kon Bing de standaard zoekmachine maken in hun monopoliesterke Internet Explorer, en dan zou Google zijn zoekopdrachtenstroom zien opdrogen. Hun naam was echter sterk genoeg, en Microsoft zag waarschijnlijk knarsentandend hun gebruikers in Bingel intikken: “Google”, om daarna in Google verder te gaan zoeken. Het feit dat MS hun zoekmachine eerst MSN Search of zo noemde, droeg daar natuurlijk aan bij. Google deed net het omgekeerde, ze veranderde niet hun zoekmachine van naam, maar hun bedrijf. Google had naast zijn zoekmachine ondertussen nog zoveel andere aktiviteiten, dat ze een een extra bedrijf boven Google maakten, met de naam Alphabet, en onder die koepel staken ze dan alle andere zaken.

Maar ook Google had zijn Bing-moment. Ze zagen dat Facebook veel reklame-inkomsten begon aan te trekken binnen zijn sociale netwerkplatform, wat de adverteerders heel dicht bij de mensen bracht. Toen richtten ze hun eigen sociale netwerk op: Google +. Dat was in beperkte kring wel een klein succesje, maar op lange termijn een flop.

De meest succesvolle bedreiging voor een grote speler, blijkt niet een kopie van de eigen dienst te zijn, maar wel een kleine omwenteling die de relevantie ervan vermindert. Omwentelingen als Windows-pc tegenover internet. In het begin van de internet tijd maakte Sun nogal luidruchtige reklame met “The network is the computer”. Toen heeft Microsoft zich even verslikt, en er vakkundig mee voor gezorgd dat de twee “internet” spelers: Netscape aan de gebruikerskant, en Sun aan de serverkant, wel, van kant gemaakt werden. Sun trok het nog het langst, en deelde een lelijke steek uit aan Microsoft door een gratis officepakket te verspreiden, StarOffice, wat nu voortleeft als de neefjes Open Office en Libre Office. Maar Sun had zelf een omwentelingsprobleem. Zij waren de dominante speler op servergebied met hun eigen Solaris unix en dure servers, maar werden daar in de tang genomen door opkomende goedkopere serverplatforms zoals als Linux. De bedreiging kwam niet van het nabouwen van goede dure Sun-servers. De omwenteling was dat een goed unix-achtig systeem open source en vrij beschikbaar was, en kon draaien op veel goedkopere standaard pc’s en servers. Hun mooie en dure servers waren gewoon niet meer relevant; een internetgebruiker *ziet* de server immers niet, als het maar werkt. Spartelend probeerde Sun nog zelf over te schakelen naar open source, ondermeer door hun Solaris te open sourcen, Solaris voor pc’s uit te brengen, enzovoort, maar het eindigde als makkelijke prooi voor Oracle.

Oracle is zo’n andere grote, die lang onopvallend in de achtergrond groeide met zijn databanksoftware voor grote bedrijven en overheden. Als je gebruiker bent van zo’n database, heb je massa’s gegevens. Die zijn niet zo gemakkelijk over te zetten naar een andere databank, vooral als je dan ook je programma’s allemaal moet aanpassen. Vaste en trouwe klanten, een heel rendabele zaak. Oracle wist meestal wel handig de klippen te omzeilen, misschien ook wel omdat hun topman een ervaren zeiler is. Toen de leverancier van één van de grote serversystemen waar hun databank op draait in de problemen kwam, namen ze hem over: juist, Sun. En ze zorgden dat hun databank ook goed draaide op Linux. Toen ze ruzie kregen met een van de Linux distributeurs, richtten ze hun eigen Linux op. En toen open source databank MySQL wat populair werd, en in handen kwam van een serverfabrikant, namen ze die over, dat kwam goed uit want dat was diezelfde Sun. Ze hebben het voordeel dat de evolutie aan de binnenkant van het internet soms wat trager gaat dan aan de oppervlakte. Gebruikers zijn volatiel, en om de paar jaar kan de hele gebruiks-oppervlakte veranderd zijn.

Google heeft daar juist gebruik van gemaakt met hun Android-omwenteling. De pc werd minder relevant toen een groot aantal gebruikers smartphones in handen kreeg die niet alle programma’s zelf moeten draaien, maar gebruik maken van online diensten; de perfecte “fit” voor Google. Dat werd nog uitgebreid met tablets, die de tussenruimte met de pc nog kleiner maken. En uiteindelijk Chromebooks, een soort lichte laptop die werkt als een tablet, zo veel mogelijk onine dus. Als kern voor die apparaten gebruikt Google Linux, dat ze goed kenden omdat het ook de kern is op hun eigen servers. Daarop legden ze een Android laag die ze lieten gebruiken en aanpassen door veel verschillende smartphone fabrikanten, zodat Android verspreid werd. Een beetje zoals ms-dos zich verspreidde op de eerste pc’s.

Een van de slachtoffers in de omwenteling van dos-computers naar windows computers was Wordperfect. Al die gespecialiseerde softwarepaketten van aparte fabrikanten die zich concentreerden op één type toepassing, bv tekstverwerking, rekenblad, enz, werden van de markt verdrongen door de combinatie Windows-MSOffice. MS-Dos was niet meer relevant, en de fabrikanten van de Dos-programma’s keken toe hoe Microsoft zijn windows platform uitbracht, en er zelf ook de meestgebruikte programma’s voor begon te verkopen. Dat deden ze soms in een aantrekkelijk bundel, of of met probeerversies die vooraf geïnstalleerd werden op nieuwe computers. En door onderwijs goedkope bundels en/of gratis versies te geven zodat de leerlingen massaal richting Microsoft produkten geduwd werden. Wat nu trouwens nog gebeurt.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Jolla vervolg

Uitzending do 18:00 ** April 13th, 2017 by wim.webgang **

Sony met Sailfish
Het is ondertussen (meer dan) een maand geleden dat Jolla aankondigde om samen te gaan werken met Sony, om het Sailfish besturingssysteem voor smartphones klaar te maken voor gebruik op Sony’s Xperia toestellen. Sony heeft een Open Devices programma, waar ze al ontwikkelaars de kans gaven om met een open source project voor Android aan de slag te gaan. De toestellen zijn niet gelocked zoals de meeste apparaten die verkocht worden, en de gebruiker kan er zelf een ander systeem op installeren. Daarvoor kan zelfs de bootloader ge-unlocked worden. Op het Mobile World congres eind februari in Barcelona pakten ze al uit met een Xperia X.

Langverwacht
Als alles goedgaat zou het toestel in de zomer beschikbaar moeten zijn voor gebruikers. Dat zou een trendbreuk vormen. Jolla leek zich de laatste tijd meer toe te leggen op samenwerking met overheden en multinationals, waardoor een Sailfish een elitair verschijnsel dreigde te worden. Jolla had onlangs enkel nog een Jolla-C uitgebracht, in bepekrte oplage, en bedoeld voor ontwikkelaars. Die moesten daarvoor intekenen op een site, en de toestellen waren direct uitgeput.

Linux
Het Sailfish systeem is waarschijnlijk het dichtst bij een echte Linux-smartphone, maar was nooit beschikbaar voor de gewone consument, behalve misschien in Finland. Ook nu is nog altijd niet duidelijk of het een online te bestellen speeltje voor programmeurs blijft, of het echt als produkt in de winkel komt.

Wereldwijd
Op een Finse website zijn nog meer sporen van Sailfish gebruik in de wereld te vinden. Er zou ook een project opgestart zijn met China. Daar werd al op verschillende manieren geprobeerd een eigen systeem te ontwikkelen, buiten de invloed van de Amerikaanse (software) monopolisten.
En in Rusland zou er ook een overeenkomst zijn, waarbij de Russische overheid het systeem zou gaan gebruiken. In Latijns-Amerika is een pril project gestart om een sailfish-toestel onder de naam “Accion” op de markt te brengen.

https://developer.sonymobile.com/open-devices/

pdf : https://jolla.com/wp-content/uploads/2017/02/Sony_Jolla_press_release_MWC2017_FINAL.pdf?x12599

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Vrije radio, wraak van de fabrikant

Uitzending do 18:00 ** April 6th, 2017 by wim.webgang **

De radio
Marthe heeft gasten in de studio van het seed journey project..

En verder een hoop hardware, met inspiratie uit Parijs?:
Zender-Marthe-20170406
(hier herken je een klein fm zendertje, met batterijvoeding – niet afgebeeld- en een audio ingang in de vorm van een mini jack stekker)

Hoe vrij kan een radio zijn: zelfgebouwd, lokaal uitzenden, mobiel…

p-node.org: devices, doc bevat alle documentatie van de dingen die ze hebben gemaakt.
http://p-node.org/metaradio/

translocal.jp


Dit apparaat is wat geavanceerder; je kan van verschillende bronnen op de ingang uitzenden: stream, audio in, bestanden.
Je herkent misschien het voor zelfbouwprojecten populaire vierkante (“nokia”) scherm, en de vorm van een radio voor de printplaat.

In onze uitzending valt minder te herkennen; geluiden van experimentele sessies met hardware. Ok, het klinkt als wraak van de radio.

Wraak van de fabrikant

Het lijkt een script voor een thriller: je koopt een product -niet zomaar een product, een afstandsbediening voor de toegangdeur tot je garage (en huis?). Je bent om één of andere reden niet tevreden. Je schrijft er een artikel over op één of ander online forum. De fabrikant leest het. Dan zou je in een normaal scenario verwachten dat die je vriendelijk benadert en alles doet om het mogelijke probleem op te lossen.
Het kan ook anders aflopen. De maker van de app, want dat is het, is zo boos op je negatieve bespreking, dat hij je app buiten gebruik stelt. Dat doet hij door de verbinding van het serienummer van je app te weigeren op de server; hij wordt gesuggereerd om zijn geld terug te vragen via het platform waar hij de aankoop deed (begint met een A).

Een app op je smartphone om je garage te openen, hmmm. Via de server van iemand anders? Hmmm. Sommige mensen vragen er gewoon om …

https://arstechnica.com/information-technology/2017/04/iot-garage-door-opener-maker-bricks-customers-product-after-bad-review/

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Open Source (sucks), Privacy en import-IT’ers, Newline

Uitzending do 18:00 ** March 30th, 2017 by wim.webgang **

Open Source sucks

Hong Kong lekt
Er zijn twee laptops verdwenen in Hong Kong, uit een lokaal aan de AsiaWorld Expo. De locatie was een reserve-lokaal voor de verkiezingen van zondag. Op de laptops stonden de namen, adressen, en identiteitskaartgegevens van de 3,7 miljoen kiezers van de stad. De gegevens ….
…waren versleuteld.*

* en daarmee hebben we eens een goed voorbeeld!
Organisaties als de Electronic Frontier Foundation geven nog andere tips om je privacy te beschermen.
En nog enkele van ons:

 • Versleutel (de gegevens op) je harde schijf
 • - gebruik TLS (https) op je server, gebruik als je kan https sites.
 • Gebruik encrypty voor je mail.
 • Leer iets over je toestellen en software (hack them), bv in een hackerspace (zie onder)
 • Gebruik encryptie in je software (de software die je zelf schrijft dus) – hoewel dat stof is voor een volledige aflevering…

Import-IT-ers
In de VS rommelt het al een tijd in de IT wereld, waar steeds meer IT’ers vervangen lijken te worden door buitenlandse werknemers. Bedrijven laten goedkopere werknemers overkomen uit lage-loon landen, door er H-1B verblijfsvisa voor aan te vragen. Er is nu zelfs een schema ontdekt waarbij een bedrijf valse H-1B aanvragen deed bij de overheid, en daarmee een poel van IT-werknemers aanlegde, die ze dan in onderaanneming aan technologiebedrijven verhuurden.
De grote bedrijven en universiteiten, die op de valse aanvragen vermeld stonden, wisten van niets.
Het tewerkstellingsbedrijf had een filiaal in India.. De twee zaakvoerders die het systeem opzetten en draaiend hielden van 2010 tot 2016, moeten nu voor de rechtbank verschijnen.

Marthe’s Agenda:

Friday 7 April:
  Retro games, arcade and music night
Saturday 8 April:
  Welcome
  Hacker 2 pentester in 1Y
  Place.Guru
  HTTP Encrypted Information Stolen through TCP-Windows
  Oops, I broke my API
  Keep talking and nobody explodes
  Introduction to Intel SGX
  Wireless Belgium
  Lightning Talks
  Lockpicking
  ESP32 introduction workshop
  Soldering
Sunday 9 April:
  Arduino as input device
  Foodhacking
  Bitcoin: technical view
  Open Source sucks!
  Security Talk
  Using Git, or "don't fear the Merge"
  Art through destruction of Data
  LEGO Robotics 


En zover we weten is het zelfs gratis, maar check dat zelf:
Hackerspace Gent, newline/2017/

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Schrijf maar over

Uitzending do 18:00 ** March 23rd, 2017 by wim.webgang **

… op mijn rekening
Een man uit Litouwen wist twee Amerikaanse bedrijven in het ootje te nemen. Hij deed zich voor als een fabrikant van apparatuur, en slaagde erin om tientallen miljoenen te laten overschrijven naar rekeningen in verschillende landen. Hij vervalste allerlei papieren en gebruikte valse e-mail accounts. De feiten dateren van de jaren 2013-2015 ongeveer.
Uit documenten van een rechtbank in de VS bljkt dat de man vorige week werd opgepakt. De namen van de bedrijven die slachtoffer werden, zijn niet vermeld, maar het blijken grote internationale bedrijven te zijn, die in de technologiesektor zitten, met omschrijvingen als “online social media and networking services” en “internet related services and products”.
De aziatische fabrikant was een normale leverancier, die voor miljoenen leveringen doet, en wiens naam misbruikt werd door de bedrieger.
Die had een bedrijf met dezelfde naam en zogezegd dezelfde aktiviteiten opgezet in Letland, met bankrekeningen in Letland en Cyprus. Eens de bedragen op die rekeningen binnenkwamen werden ze snel doorgesluisd naar andere rekeningen, verspreid over Slovakije, Hongarije, Litouwen, Hong Kong en andere landen.
Hij had allerlei brieven, contracten, en facturen gemaakt, met vervalste hoofdingen, en schijnbaar getekend en gestempeld door de juiste verantwoordelijken in de slachtofferbedrijven.
Hij maakte zelfs een vervalste brief zogezegd vanuit de bank van het slachtoffer, om de grote geldtransfers te dekken.
In totaal zou het bedrag voor de twee bedrijven over ongeveer honderd miljoen dollar gaan.
Al zijn goederen in de VS werden in beslag genomen, voor zover daar iets te rapen viel. De man is gearresteerd in Litouwen na speurwerk van ondermeer het FBI. Een deel van het geld zou door intense samenwerking met de banken gerecupereerd kunnen worden.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

The Pirate book (steal this…?)

Uitzending do 18:00 ** March 16th, 2017 by wim.webgang **

Marthe vertelt uit haar “zwarte kopie” van the pirate book…

Een kunstzinnig project dat een overzicht geeft van de nog relatief korte geschiedenis van auteurs-en aanverwante rechten.

Read me? Steal me? Download me? http://thepiratebook.net
ps: Kopen zw-kleur-print-on-demand kan ook.

Odroid C2?
Kwam even aan bod in ons nieuws:
Een “concurrent” van de Raspberry Pi 3 is Odroid C2 (helaas niet in de studio):

https://www.jeffgeerling.com/blog/2016/review-odroid-c2-compared-raspberry-pi-3-and-orange-pi-plus

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Vliegen met Linux

Uitzending do 18:00 ** March 9th, 2017 by wim.webgang **

Een Duits Linux tijdschrift is in onze handen gevallen: Linux Welt

Er zit een nuttige DVD bij waarvan je de computer kan starten met een van de aanwezige Linux distributies, te kiezen uit een menu.

Vliegen met Linux
Luchtverkeersleiding draait op Linux. Maar er komt heel wat bij kijken om de veiligheid van het luchtverkeer te garanderen. Ze kunnen zich niet veroorloven dat er fouten optreden in de software, dus de controles zijn diepgaand, procedures duren lang. Ook bij een technisch defect moeten ze kunnen voortwerken; dus het systeem moet helemaal dubbel uitgevoerd zijn. Maar zelfs dan zijn we nog niet veilig. Er kan een typische fout in hardware of software zitten, die optreed bij elk systeem. Daarom zijn er parrallele systemen die verschillend moeten zijn van het originele systeem (bv andere hardware / software versies, andere distributie..).

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Controllino freak

Uitzending do 18:00 ** March 2nd, 2017 by wim.webgang **

Zoek de Arduino

De Arduino zit verborgen in een behuizing die zich onopvallend in een electriciteitskast tussen de zekeringen nestelt. Hier in de kast rechts zit een Arduino in de vorm van de “Controllino mini”, met in het midden ernaast een voeding, en helemaal links nog een zekering.

Hier onzichtbaar: onderaan zijn schroefaansluitingen voor de draden (ook net als bij een zekering). En ook onzichtbaar: nog een apart relais-bordje omdat een motor bestuurd wordt die linksom en rechtsom moet kunnen draaien, waarbij op dezelfde draad de polarisering omgekeerd moet worden. De motor wordt hier ook mee van stroom voorzien door dezelfde voeding, daarom is die zo groot.

Wel zichtbaar: een dubbele rij pinnen (gpio- waar hier de vier gekleurde draden op aangesloten zijn), een rechtopstaande dubbele rij leds, die tonen welke uitgangen bestuurd worden, wat enorm handig is om te volgen wat je programma doet.
Verder een gaatje met reset-knop, een kleine schakelaar voor de Real Time Clock (aan-af), en een usb-aansluiting. Die laatste is niet zo’n prutserige minie of micro usb, maar wel een goed bereikbare, degelijke vierkante aansluiting zoals op een printer – de platte kant van de usb kabel gaat in je computer.

Morse
Geen scherm, dus als je andere “output” wil dan wat zichtbaar is via de leds, moet je een scherm aansluiten, of rooksignalen geven, of morse of zo.
Bv: bij het starten van het toestel wil je weten welke versie van software er op dit moment op draait. Ik heb het programma zo aangepast dat bij het opstarten de leds een aantal keer knipperen, wat overeenkomt met het versienummer, bv 3 x is versie 3 van de software. De volgende versie zal 4 x knipperen bij het starten.

https://controllino.biz

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Hexen 2.0

Uitzending do 18:00 ** February 23rd, 2017 by wim.webgang **

NVDR:Linux gebruiker geveld door virus
Omdat ik er vandaag niet bij kan zijn, toch een kleine bijdrage: een stukje jaren 80 decor en een printer-vergelijking in “computer show”.
http://www.adweek.com/creativity/hp-is-advertising-its-real-modern-printers-on-this-fake-awkward-80s-computer-show/
en het programma laat ik dus over aan Marthe – en Annelies, die heeft ook genoeg geek-gehalte ;-)


Heksen 2.0
Suzanne Treister op Artefact Expo: The Act Of Magic.
http://www.stuk.be/nl/programma/artefact-expo-act-magic
.. met Hexen 2.0

Div:
Ribben (@git): logs worden nieuwe commando’s: zal de machine crashen?
enz.. eindigend met een Tango.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

20 jaar KDE: boek, interview

Uitzending do 18:00 ** February 16th, 2017 by wim.webgang **

Fosdem 2017, tweede zicht
Eén van de techniekers van het netwerk maakte een anallyse (vergelijking 2016):
https://blogs.cisco.com/getyourbuildon/fosdem-2017-a-view-from-the-noc

“20 years of KDE”
Interview* met Lydia Pintscher (voorzitter van de KDE stichting) nav haar boek:

(* opgenomen op FOSDEM2017)

The Website Is Down
IT specialisten die de dienst uitmaken op de technische helpdesk, zitten zich te vervelen als alles goed gaat. Soms doden ze hun tijd met het spelen van online shooter games. Enkel vervelend als er dan een oproep binnenkomt over een website die niet werkt. Als de wijsneus die belt bovendien denkt dat je de webserver moet herstarten zoals hij zijn eigen Windows herstart, kan de operator niet anders dan zuchten.
Of als hij het dan toch zo goed weet, geef hem gewoon zijn zin, herstart de webserver, dan is hij even stil en kan jij verder spelen?
https://www.youtube.com/watch?v=W8_Kfjo3VjU

Lift ^ | Lift v | Comments Off

« Previous Entries