Search

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang

Private

Laatste titels:

MaxScale * Bezoekers Fosdem

i-nieuws 6 na 6 ** February 16th, 2017 by wim.webgang **

MaxScale

MariaDB brengt MaxScale 2.1 uit, een nieuwe versie van hun database routing proxy. Het is een middel om cloud-databasebeheer te verbeten op gebied van veiligheid, beschikbaarheid, en schaalbaarheid.
MaxScale moet beschermen tegen DOS aanvallen, en SQL injection. Het maakt het ook mogelijk om uitgebreide analyse te doen van de transacties.

Ook veranderde de licentie.

Bezoekers Fosdem
Bezoekersaantallen zijn moeilijk in te schatten, maar je kan voor Fosdem gerust spreken over duizenden en duizenden bezoekers, zeg maar richting 10.000, zelf schatten ze op voorhand 8.000 in.
Je kan kijken naar het stijgende aantal voertuigen op de parking (steeds vroeger volzet), naar de rijen aan de (ook groeiende aantallen) kraampjes, het groeiende aantal lezingen waarbij de zaal volzet is, enz.
Maar techies kijken anders. Ze kijken bv naar het aantal internetgebruikers op het Fosdem netwerk. Naar de gebruikte ip-adressen, naar de mac-adressen, naar het volume van het internetverkeer.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Hete Venus * Community boekenlijst

i-nieuws 6 na 6 ** February 9th, 2017 by wim.webgang **

Hete Venus
We denken al heel ver te zijn in de evolutie van onze computers, zeker als we terugkijken naar het verleden en zien wat voor snelheidswinst we haalden om de twee jaar. Maar de omstandigheden waarin “computing” gebeurden, zijn niet erg veranderd, en op gebied van “extreme” omstandigheden stond de evolutie dan ook zowat stil.
Als we bv een ruimtetuig naar de planeet Venus willen sturen, en er ook iets laten landen, moeten we rekening houden met temperaturen van 470 °C. Daar zijn onze computers niet tegen bestand.
Bijvoorbeeld condensatoren, die in zowat alle electronische apparaten voorkomen, worden gemaakt voor een werkingstemperatuur van 105°C, de goedkopere zelfs maar 85°C.
Maar zoals altijd is de NASA er mee bezig. Onderzoekers zouden nu geïntegreerde circuits gemaakt hebben die de extreme temperaturen kunnen weerstaan.
Ze hebben een speciale machine om componenten te testen in “Venus-achtige omstandigheden”. Die machine heet “GEER”, en kan de druk en de temperatuur van Venus nabootsen en volhouden gedurende honderden uren.
De onderzoekers van het Glenn Research Centre hebben nu een chip gemaakt die het meer dan 500 uren volhield in die extreme omstandigheden.

Community boekenlijst
Het uitbouwen van sites om technische kennis uit te wisselen, heeft onbedoeld geleid tot een interessante boeken-top-tien. De sit StackOverflow is zowat DE technische vraag-en-antwoord site van de programmeercommunity.
Wie de hele site analyseert, en de duizenden vermeldingen van boeken noteert, krijgt een indrukwekkende community top twintig lijst van technische boeken. Een aantal boeken gaan over specifieke programmeertalen als Java of C, maar heel wat boeken gaan over meer algemene concepten, als “design patterns”
De lijst vind je hier:
http://www.dev-books.com/

Herdenk de database *

RethinkDB is na een woelig traject via CNCF in handen gekomen van de Linux Foundation, de stichting die Linux beheert. RethinkDB is in oorsprong een open source project dat een databank van het type “noSql” bouwt, bedoelt om in te zetten voor real-time apps. De databank wordt bv door NodeCraft gebruikt als motor voor een multiplayer games. De software werd ontwikkeld door het gelijknamige bedrijf RethinkDB, gevestigd in Mountain View in Californië. Ze maakten ook Horizon, een open source realtime backend voor JavaScript apps. Er werd ook een eigen taal ontwikkeld die NoSQL en klassieke SQL combineert: ReQL. Het project was al meer dan zeven jaar bezig, maar sloeg er niet in om ook genoeg geld te verdienen om als bedrijf leefbaar te blijven. In oktober 2016 wierpen ze de handdoek in de ring. Hoewel RethinkDB niet de nummer één NoSQL document database was, en ze het project financieel niet rond kregen, was er genoeg interesse voor het project. De RethinkDB zelf wordt gebruikt in een groot aantal andere projecten en systemen. De ontwikkelaars konden aan de slag bij Stripe, een online betaalsysteem.
De rechten op de code waren een andere zaak. Oorspronkelijk had RethinkDB gewerkt met een minder bekende licentie: “GNU Affero General Public License (version 3)”. Dat is een speciale versie van de GPL, speciaal voor serversoftware. De licentie probeert te vermijden dat een gewijzigde versie van de software gebruikt wordt om een online dienst aan te bieden, zonder dat de wijziging aan de broncode beschikbaar wordt voor anderen. Daarom voorziet ze dat de broncode van de software die op een server draait, beschikbaar moet zijn op die server zelf.
Dat kan natuurlijk mogelijk geïnteresseerde bedrijven afschrikken om de software te gaan gebruiken; als ze verbeteringen doen die in hun voordeel zijn, kunnen ze zich er niet mee onderscheiden.
Een groep van bedrijven, die de “Cloud Native Compute Foundation” uitmaken, hebben nu uit het faillissement voor 25.000 dollar de delen gekocht die nodig waren om volledige controle te krijgen over de broncode. Ze hebben die dan overgedragen aan de Linux Foundation. De CNCF is zelf een project dat lid is van de Linux Foundation. Er zitten bedrijven die bekend klinken in de Linux wereld: Google, Docker, CoreOS, RedHat, Mesosphere dat een datacenter operating systeem maakt, enz.
De code komt vanaf nu beschikbaar onder een Apache licentie, die iets minder restrictief is dan de GPL.

Wat is RethinkDB:

http://webscripts.softpedia.com/blog/company-behind-rethinkdb-is-shutting-down-database-to-remain-open-source-509037.shtml#sgal_0

Sluitingsbericht:

https://rethinkdb.com/blog/rethinkdb-shutdown/

Lift ^ | Lift v | Comments Off

LibreOffice 5.3 * internetwarenhuis transporteur * De A van ARM * Robot paard * Cassini fotoshoot *

i-nieuws 6 na 6 ** February 2nd, 2017 by wim.webgang **

LibreOffice 5.3

De Document Foundation kondigde trots de uitgave van LibreOffice 5.3 aan. Die heeft natuurlijk allerlei verbeteringen ten opzichte van de vorige versie.
Ook is er voor het eerst een broncode uitgave van de “LibreOffice Online” server. Dat is een server die toelaat om office via een browser te gebruiken.
Een school of groot bedrijf kan dus zelf een LibreOffice server installeren, en de gebruikers met hun Firefox de eigen online office laten gebruiken. Daarmee komt er wat concurrentie op de Google en Microsoft diensten.

http://www.libreoffice.org

Filmje:

https://www.youtube.com/watch?v=S64aPmRPGTY

Van internetwarenhuis naar transporteur

Amazon, bekend als grote Amerikaanse webwinkel en online dienstenaanbieder, breidde sterk uit in de richting van transport. De traditionele pakjesdiensten hadden niet meer genoeg te bieden, en met het volume dat Amazon omzet, komen ze steeds meer in de verleiding om zelf transport te gaan doen. Ondertussen hebben ze al een vloot van 40 transportvliegtuigen, en plannen ze een overslagplaats op de grens van Ohio en Kentucky. Ondertussen kijken ze ook naar het water, en hebben ze de status van “ocean cargo shipping company” via hun filiaal in China.

De A van ARM

Apple zou volgens Bloomberg uitkijken naar een ARM chip voor toekomstige laptops, om het gewicht van Intel wat terug te draaien. Ze hebben voor hun iPhones al een eigen processor, en ze willen de stroomspaarstand van hun laptops door een nieuwe ARM chip laten uitvoeren. Het is een stand waarin de laptop niet rechtstreeks gebruikt wordt, en het scherm bv niet aktief is. Maar er worden wel achtgrondtaken uitgevoerd als het afhalen van mails of updates van systeem of kalenders.
Apple is de intel chips beginnen gebruiken kort na de overschakeling op OS-X.
Voor zijn toepassingen op iOS gaat Apple enkel nog 64 bits werken. Vanaf 2015 werden ontwikkelaars gewaarschuwd dat hun 32 bit apps geweigerd zouden gaan worden.

Robot paard

De website The Verge heeft een artikel over een nieuwe robot van Boston Dynamics. Die heeft zowel wielen als poten; nl 2 wielen en twee poten. De bewegingen die hij daarmee maakt hebben veel weg van een paard.

Het ding heeft als achterpoten twee wielen. Het richt zich op zijn achter-wielen, en rijdt pijlsnel vooruit. Bij belemmeringen springt het er eenvoudigweg over. Het lijkt vlotjes over blokken van kniehoogte te springen:

http://www.theverge.com/circuitbreaker/2017/2/1/14468126/boston-dynamics-new-wheeled-robot-handle

Cassini fotoshoot

Cassini werd door de NASA gelanceerd in 1997, in de richting van Saturnus. In 2004 kwam hij aan, en begon foto’s richting aarde te sturen. Vooral de close-up van de ringen interesseerde veel kijklustigen. Wetenschappers zijn erg geinteresseerd in de manen van de planeet.
Op dit moment komen foto’s aan die genomen vanop de kleinste afstand ooit van de ringen van de planeet. De komende maanden blijven er hopelijk zo’n interessante foto’s binnenkomen, van steeds dichterbij, tot op het punt dat de ruimtesonde op de planeet zelf neerkomt en er een hoopje menselijk ruimteafval vormt. Einde missie.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

De vuilbak van dropbox * Wijn 2.0 * Alternatieve feiten of energie? * Hackvertraging * Bibliotheekhack *

i-nieuws 6 na 6 ** January 26th, 2017 by wim.webgang **

De vuilbak van dropbox
Er was iets vreemd aan de hand met de delete functie in dropbox. Gebruikers zagen mappen en bestanden terug opduiken, waarvan ze zeker waren dat ze ze verwijderd hadden.
Sommige gebruikers, die de dienst gebruiken om tussen verschillende apparaten te synchroniseren, begrepen niet waar de bestanden vandaankwamen. Een gebruiker zag bestanden terug opduiken die hij meer dan zes jaar geleden verwijderd had.
Dropbox meldde nadien dat ze per vergissing oude bestanden hadden teruggezet. Dat waren bestanden waarbij iets fout was gegaan bij het verwijderen door de gebruiker. Oorzaak van het delete-probleem was een softwarebug. Normaal worden bestanden na zes maanden verwijderd.

Wijn 2.0
Op 24 januari (voorbije dinsdag), werd officieel Wine versie 2.0. aangekondigd. Het gelijknamige wine project werkte jaren aan deze open source software, die tegenwoordig jaarlijks van zijn software een nieuwe versie uitbrengt. Wine maakt het mogelijk om op unix-achtige systemen als OS-X en Linux programma’s te draaien die enkel voor Windows zijn gemaakt.
Wine bestond al jaren in een vorige 1.x versie, maar nu werd een grote stap gezet, waarbij bv ook 64 bit Windows programma’s kunnen gebruikt worden op OS-X. Een andere grote verbetering is de omgang met lettertypes, die bv in pdf documenten zijn ingebed. Ook het gebruik van grafische kaarten is geoptimaliseerd. Wine 2.0 kan nu omgaan met langere URL’s, en de gecko engine werd op de stand van Firefox 47 gebracht.
De volledige lijst van nieuwe mogelijkheden kan je nalezen op de softpedia site (*).
De broncode is beschikbaar, en ook uitvoerbare versies van het programma, de binaries, zijn van hun site af te halen.
Als je wil controleren of een bepaald Windows programma draait op Wine, kan je terecht op hun Application Database, met zelfs een pop-poll voor applicaties, compleet met top tien: https://appdb.winehq.org/, opvallend daarbij is dat Wine veel gebruikt wordt om Windows spelletjes te spelen, ze bezetten de volledige top tien. Er is een onderverdeling gemaakt volgens 3 niveau’s van compatibiliteit:
- platinium: programma’s zijn perfect te installeren en te gebruiken onder Wine
- goud: programma’s draaien perfect, maar je moet wat aanpassen aan de configuratie.
- Silver: Programma’s zijn bruikbaar, maar er zijn een paar kleine probleempjes die slechts af en toe opduiken.

De wine website is https://www.winehq.org/
Downloads: https://www.winehq.org/download
* http://news.softpedia.com/news/wine-2-0-officially-released-introduces-support-for-microsoft-office-2013-more-512182.shtml
De naam van het project komt van de afkorting W.I.N.E, Wine Is Not an Emulator.
Waarom vooral spelletjes in de top tien? Voor het serieuze werk bestaat natuurlijk goede eigen open source en vrije software, bv openoffice / libreoffice, firefox, gambas,..

Alternatieve feiten of energie?
Twee derden van de Amerikanen geven prioriteit aan het ontwikkelen van alternatieve energiebronnen voor de fossiele brandstoffen, en dat aantal is licht gegroeid ten opzichte van een paar jaar geleden. Ze zijn ver voorbij de helft en de trend is stijgend, maar de politiek in de VS zal waarschijnlijk bezig zijn met alternatieve feiten over het klimaat. Trump beloofde een grote ommezwaai in de andere richting; terug naar steenkool.

Hackvertraging
De onlangs vermelde verkoop van Yahoo aan Verizon, is even in wacht gezet. Oorzaak zijn historische gegevens; er kwam naar boven dat in 2013 een ineternetaanval geleid had tot een inbraak me toegang tot gegevens van meer dan een miljard gebruikers. Dat is straffer dan de inbraak van 2014, die over meer dan 500 miljoen gebruikers ging, en bekend werd voorbije maand september. Alles rijkelijk laat voor de investeerders, en de toezichthoudende SEC heeft een onderzoek aangekondigd. Voorlopig wijst niets erop dat er een verband is tussen de twee inbraken. Eén ervan werd alvast toegeschreven aan een organisatie gesteund door een staat.

Bibliotheekhack

De Amerikaans ontleners van de bibliotheek van St Louis, kunnen hun boeken een paar weken langer bijhouden. Een cyberaanval heeft alle computers van de bibliotheek besmet en het hele systeem is stilgelegd. Er is afperssoftware op aangetroffen, waarbij een geldsom in bitcoins geëist wordt om het systeem terug vrij te geven. De overheid wenst niet op de afpersing in te gaan, en technici zullen het hele systeem van de bibliotheek van nul terug opbouwen.
Behalve het systeem om de uitleningen op te volgen liggen ook de administratieve computers plat, en de computers met internettoegang voor bibliotheekbezoekers. De Wifi werkt wel. Het systeem bedient 16 bibliotheken in de stad.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Intel Linux * i-Brexit * Mozilla kleedje * Zweedse sirene * Waarom privacy * Eindeloos Linux

i-nieuws 6 na 6 ** January 19th, 2017 by wim.webgang **

- 100
Het lijkt wel of China Trump uitdaagt; terwijl die de steenkool terug op de voorgrond plaatste, kondigt China nu aan 100 steenkoolcentrales te zullen schrappen. Een aantal daarvan zijn in planning, sommige zijn al in opbouw. De rechtstreekse oorzaak is waarschijnlijk de slechte luchtkwaliteit op sommige plaatsen in China. Bovendien is het land een van de grootste fabrikanten van hernieuwbare energie technologie, en is het dus niet onlogisch om die zelf ook in te zetten. Op dit moment is steenkool de grootste energieleverancier in China. Behalve voor de bestrijding van de eigen smog is het ook wereldwijd een goede zaak; de aarde heeft in 2016 weer een warmterecord op laten tekenen.

Intel Linux

Wie had tien jaar geleden kunnen denken dat Microsoft zich nu specialiseert in het aanbieden van Linux aan gebruikers?
Maar het Wintel monopoly is daarmee niet uitgewerkt. Microsoft werkt samen met het bedrijf voor het aanbieden van de Clear Linux OS. Het is een Linux versie ,ontwikkeld door intel, voor optimaal gebruik van cloud servers in data centra.

Microsoft biedt ook een Linux shell aan op de Windows 10 desktop, althans op het zogenaamde “subsystem for Linux”. Daarvoor gebruiken ze nu suse (open)SUSE, waarmee ze overschakelen van Ubuntu vroeger.
Microsoft heeft waarschijnlijk begrepen dat het eerder in hun nadeel is om Linux gebruikers tegen te werken. Die gaan dan een dual-boot installeren, waarbij ze mogelijk in de verleiding komen om meer en meer dingen in Linux te doen, en misschien zelfs Windows helemaal niet meer nodig hebben. Met het “subsystem” wordt het gemakkelijk om Linux te gebruiken “in” Windows, zodat er meer kans is dat je Windows gebruiker blijft. Bovendien gaat het over een linux shell, dat betekent een venster als een terminal, waarin je servercommando’s kan geven. Desktopgebruik, met programma’s als openoffice of libreoffice is hier niet de bedoeling.

i-Brexit
De brexit heeft alvast invloed gehad op het leven van de Britten: de britse pond is aanzienlijk gezakt. Daardoor worden buitenlandse diensten en producten duurder. Apple, dat zijn prijzen in pond uitdrukt voor de Britse markt, liet een app van 0.79 pond al stijgen naar 0.99 pond.

Mozilla kleedje

Mozilla heeft een nieuw logo. Het is de naam mozilla, zonder hoofdletter, een lettertype met schreef, en er is gespeeld met de 3 opeenvolgende letters i, l en l.
De i heeft een iets uitgerokken punt en daardoor een korter beetje voor de i eronder, zodat het meer op een dubbel punt lijkt dan een i.
De twee ll-en zijn schuin gedrukt, zodat ze er een beetje uitzien als schuine streepjes. Daarmee ziet de combinatie eruit als het stuk tussen “http” en het eigenlijke websiteadres, namelijk dubbele punt – dubbele schuine streep.
De welkom op hun site klinkt als: Internet voor de mensen, niet voor de winst.

https://www.mozilla.org/media/img/pebbles/moz-wordmark-dark-reverse.2cbc28bb9895.svg

Eindeloos Linux
Endless maakt een nieuwe reeks kleine computertjes met een gedeeltelijk houten behuizing, en een Linux besturingssysteem erin. Dat systeem noemen ze Endless OS, en ze voorzien dat ook van een hoop software die bekend is bij de gebruikers van Linux distributies, en vrije inhoud als wikipedia-bundelingen. Maar door hun kant en klaar concept boren ze een andere markt aan dan de doorsnee Linux gebruiker die zijn systeem zelf op een pc installeert. Endless heeft het desktop uitzicht wat aangepast richting smartphonegebruik, zodat de overgang van de vele Android gebruikers klein is.
Ze deden iets wat andere distributies missen; pre-installed hardware uitbrengen. Toestellen verkopen met een Linux distrubutie op voorhand geinstalleerd lijkt slechts weinigen te lukken. Door lage marges op pc’s en de kleine aantallen van een beginner, valt er weinig winst te maken.
Endless probeert het een beetje op de Apple manier: ze maken mooie, handige compacte computertjes ter grootte van een mac mini en voor prijzen van minder dan 100 tot 250 dollar. Je moet zelf randapparatuur als toetsenbord en muis voorzien, en ook een scherm. De hardware is op het niveau van netboekjes, ze hebben bv een SSD en maar 2 GB werkgeheugen. De vroeger reeksen hadden opvallend ronde vormen, de nieuwe reeks gebruikt hout bij de afwerking van de vierkante behuizing. De toestellen lijken bedoeld als gezinscomputer, die qua vorm niet misstaat in de woonkamer.
Het endless team bestaat uit een klein team dat verspreid zit over 17 landen, waaronder VS, Brazilie, Azie, .. De technologie chef van het team is een ex-Red Hat magager.

Gelijkaardige licht Linux computertjes werden vroeger ook al gelanceerd door bv Linutop met Linpus light, Mint enz. Een van de meestverkochte Linux computertjes is waarschijnlijk de Raspberry Pi, maar die moet je zelf inbouwen.

Zweedse sirene
In grootsteden met veel lawaai krijgen hulpvoertuigen het moeilijk om hun komst hoorbaar te maken, en er onstond een opbod en inflatie van decibels.
In Zweden wordt gewerkt aan een nieuwe vorm van sirene voor hulpvoertuigen als ziekenwagens, die geen lawaai toevoegt aan de omgeving. Ze willen hun boodschap doorsturen via RDS, Radio Data System. Daarmee kan de radiouitzending onderbroken worden met een waarschuwing, en kan een boodschap op het scherm van de autoradio getoond worden.

Waarom privacy
Ik heb niets te verbergen

https://www.politie.nl/nieuws/2016/oktober/13/01-honderden-slachtoffers-in-cybercrime-onderzoek.html

Lift ^ | Lift v | Comments Off

FreeDos * Technologie voor altijd * 10 nm technologie *

i-nieuws 6 na 6 ** January 5th, 2017 by wim.webgang **

FreeDOS

Op 25 december 2016 is er nieuwe versie uitgekomen van FreeDOS: FreeDOS 1.2.
FreeDOS is een besturingssysteem voor PC’s, dat compatibel is met het vroegere MS-DOS. De ontwikkelaar haalde zijn inspiratie bij Linux, en startte een project om een DOS versie te maken die volledig vrij was, toen Microsoft aankondigde dat het ms-dos zou afschaffen ten tijde van Windows 95.
En hoewel FreeDOS niet echt snel evolueert, biedt het nog steeds een DOS-compatibel systeem, om te gebruiken op een tweede computer, of in een virtual machine. Hun beta-versies startten zo’n twintig jaar geleden, en hun officiele FreeDOS 1.0 kwam uit een goede tien jaar geleden, in 2006.
FreeDOS kan handig zijn voor bedrijven die nog informatie hebben zitten in oudde systemen die vroeger op DOS draaiden. Of voor organisaties die in de DOS tijd een programma lieten maken, maar nu geen DOS meer vinden om het op te draaien.

http://www.freedos.org/jhall/

http://www.freedos.org/history/

http://www.ibiblio.org/pub/micro/pc-stuff/freedos/files/distributions/1.2/compare.html

http://www.freedos.org/download/

Technologie voor altijd

Wie bij ons “Toshiba” zegt, doet mensen misschien denken aan air-conditioning of kassa systemen, of aan harde schijven, en IT’ers aan de eerste generaties laptops, waar Toshiba zowat synoniem was voor laptop. Hoewel wat naar de achtergrond gedrumd op de laptopmakrt, zijn ze nog altijd een technologie bedrijf, dat ook computerchips maakt, voor bv computergeheugen. Maar ze doen nog veel meer, het is een fusie-multinational uit Japan (de “To” in Toshiba komt van “Tokyo”, waar de hoofdzetel ook gevestigd is) die aktief is in in landen over de hele wereld. Maar in hun uitbreidings en overname-ijver zat een minder opvallende tak: nucleare installaties. Toshiba bouwt mee aan nucleare installaties in de VS en China, maar was in de jaren ‘70 ook betrokken bij de bouw van de reaktor die bekend werd door het ongeval van Fukushima. Je zou denken dat dat een signaal was om ver weg te blijven van nucleaire energie. Immers de onoverwinbare combinatie van de kracht van de natuur, de onmacht van de mens, en de onvolkomenheid van menselijke fouten waren wel bewezen leek het toen, en nog wel in een van de hoogst technologische landen van de wereld.
Niet dus. Hoewel heel wat koppen rolden bij Toshiba, had CEO Norio Sasaki niets beter te zeggen dan dat nucleaire energie een belangrijke optie zou blijven. Hij bouwde voort op het beleid om in nucleaire energie te investeren, door in 2006 het Britse overheidsbedrijf voor nucleaire energie Westinghouse over te nemen. 2006 was een piek-jaar voor de nuclaire industrie. Maar het hele nucleaire verhaal legde hen serieuze windeieren, vooral toen uitkwam dat ze geknoeid hadden met de boekhouding om verliezen te verdoezelen. Ondertussen komen daar de verliezen van de nucleaire projecten over heel de wereld bij. Niet dat een of andere locatie of installatie op zich een uniek probleem vertoont. Zowat alle installaties kampen met dezelfde problemen: voor afgesproken prijzen de nodige garanties geven en deadlines halen die afgesproken zijn. De piek van 2006 was tegelijk een aankondiging van de neergang van nucleair. Een nucleaire centrale bouwen duurt 10 tot 15 jaar, vertragingen en budgetoverschrijdingen zijn algemeen gangbaar. Ondertussen worden hernieuwbare energieprojecten op een paar jaar tijd opgezet en zijn ze productief. Bovendien is hernieuwbaar niet erg gediend met nucleaire energie als partner om de schommelingen op te vangen; daarvoor is nucleaire energie te traag en te duur in vergelijking met gasturbines of waterturbines met een stuwmeer. Bovendien, als een nucleaire installatie zelf stilgelegd moet worden om een of andere reden, ligt een grote capaciteit volledig voor langere duur stil.
De nucleaire industrie heeft ondertussen zijn handen vol met uitleg geven over vervalste veiligheidscertificaten en de aanzienlijke vertragingen in meer dan de helft van de geplande reaktors. Bovendien is er geen oplossing voor het afwentelen van de ontwikkelingskosten en de verzekeringskost op de overheid.
Met andere woorden, het gaat slecht met Toshiba, en de nucleaire tak lijkt de oorzaak te zijn.
ps:
In het voorbije jaar werden heel wat records voor zonne-energie gebroken. In echt gunstig gelegen landen kon stroom opgewekt worden aan 3 cent per kilowattuur. Het is interessant om te zien dat Trump wil investeren in kolen, want de daling van de zonne-energie maakt kolen over 5 tot 10 jaar duurder dan zonne-energie.


10 nm technologie

Intel heeft de stap gezet van 14 nanometer naar 10 nanometer technologie. Dit jaar zal die in gebruik genomen worden voor de productie van hun chips. Ze proberen zowel de schaal van 1 transistor te verkleinen, als ook de minimale afstand tussen transistors onderling. Hoewel de productiekost van een chip hoger wordt door de miniaturisatie, is de gemiddelde kost per transistor lager. De chips zullen dus ook weer minder energie verbruiken.
Ze zijn niet de enigen met 10 nm-technologie, ook Samsung en TSMC maken die dit jaar, en Globalfoundries mikt zelfs ineens op 7nm.

Samsung doet bv de productie van de de nieuwe Qualcomm processor waarvan onlangs de gegevens zijn bekendgeworden; de Snapdragon 835 heeft een quad-core CPU, een Adreno 540 GPU en Hexagon DSP om de verschillende soorten processorbelasting te beheren. Ook het stroomverbruik is sterk verbeterd volgens de fabrikant, 40 % tegenover de vorige generatie. Die verbeteringen en nog veel meer, moeten de processor een belangrijke plaats doen veroveren op mobiele toepassingen als smartphones.

mm = 1/10 van een cm
micrometer = 1/1000 van een mm
nanometer = 1/1000 van een micrometer of 1 miljoenste van een mm

Gebruikers kijken nu waarschijnlijk meer naar de snelheid en grafische mogelijkheden van hun mobieltjes dan van hun desktops, en bovendien zit de vervangfrequentie daar ook nog op een vrij hoog peil. Dit is een zachte manier om aan het intel monopolie te knabbelen.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Dataverliesboete * Dode kanarie bij Evernote * Malvertising * NSA beroofd

i-nieuws 6 na 6 ** December 15th, 2016 by wim.webgang **

NSA beroofd

Het lijkt erop dat de NSA beroofd is van een deel van zijn gereedschap. Mogelijk was er een extern personeelslid van een onderaannemer betrokken; er is in ieder geval een verdachte opgepakt. Dat gebeurde naar aanleiding van een bericht op internet van “The Shadowbrokers”, waarin inbraaktools van het niveau van een geheime dienst werden aangeboden. De berichten werden na de arrestatie nog vervolgd; de groep houdt een soort verkoop per opbod van de tools, en lijkt er grof geld mee te willen verdienen.

Voor de NSA is het dubbel pijnlijk natuurlijk. Ten eerste ontsnapt er mogelijk bewijsmateriaal dat hun aktiviteiten blootlegt, en ten tweede krijgt dat nu publieke aandacht.

Malvertising

Ondertussen gaat malware zijn gang; één van de laatste trends lijkt de malware te zijn die je router aanvalt in plaats van je browser. Daar zijn een paar goede redenen voor: de software van je browser wordt waarschijnlijk beter aktueel gehouden dan die van je router, die je waarschijnlijk nooit update.
Bovendien kan de router de data die het van internet doorstuurt naar je browser, zelf wat veranderen. Bij malvertising malware gebeurt dat door extra advertenties in websites te steken die je bezoekt. Of door bestaande advertenties te vervangen. De gebruiker merkt er waarschijnlijk niets van. De boosdoeners beginnen met echte advertentieruimte te kopen op gewone websites. In de advertenties steken ze javascript code die helpt informatie op te zoeken over de gebruiker, zoals zijn ip adres en de router die gebruikt wordt. Naargelang de resultaten wordt de aanval verdergezet door verdere advertenties met malware in, die de gebruiker afleidt naar een site waar dan weer de malware wordt afgehaald die de router aanvalt. Alle verkeer wordt versleuteld, zodat de aanval moeilijk op te sporen is.

Dataverliesboete

In de VS heeft het moederbedrijf van een gegevens-lekkende website een minnelijke schikking getroffen met de controleinstantie voor communicatie. Ze betalen daarbij een boete van 1,6 miljoen dollar. In 2015 stalen computerinbrekers de gegevens van de leden van de website met “volwasseneninhoud”. De Federal Communication Commission tilde eraan dat er verschillende keren na elkaar in de site werd ingebroken, wat duidt op een lakse beveiliging. Ook ex-gebruikers van de site werden slachtoffer, zelfs als ze een “administratieve som” betaald hadden om hun gegevens uit de site te laten verwijderen. Dat was dus niet gebeurd. En bovendien werden klanten gelokt met valse vrouw-profielen. Een goede maand na de inbraken publiceerden de daders of medeplichtigen gegevens van gebruikers op internet. Die vonden dat mogelijk genant, gezien het “volwassen” karakter van de site. Het geld gaat trouwens niet naar de gebruikers, maar wel naar de overheid. De boete was oorspronkelijk een tienvoud, maar werd verminderd tot een bedrag dat het bedrijf kon betalen. Er waren 36 miljoen gebruikers op de site, waarvan ongeveer de helft niet-Amerikanen. Voor wie ongerust wordt; het bedrijf heette Ashley Madison.

Dode kanarie bij Evernote

Het bedrijf Evernote heeft zijn gebruiksvoorwaarden aangepast, meer bepaald op het gebied van privacy. Vanaf eind januari wordt het mogelijk dat personeel van de site de inhoud van berichten bekijkt. De site profileert zich als het alomaanwezige olifantengeheugen voor ideee?n; wie iets wil onthouden kan met een app op pc, smartphone, tablet, enz altijd zijn ei kwijt aan de website. Behalve dat je er vanop elk apparaat online aankan, kan je de ideee?n ook delen met andere gebruikers naar keuze. Nu komt er het automatisch delen met een beperkte groep van het personeel van evernotes bij. Wie daar niet mee gediend is, is vrij te vertrekken, schrijven de gebruiksvoorwaarden voor.

Behalve vertrekken kunnen de gebruikers misschien ook hun berichten versleutelen?

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Privacy in de lucht * Hack tegen piraterij * Gratis met de metro

i-nieuws 6 na 6 ** December 8th, 2016 by wim.webgang **

Qualcom in de aanval

Qualcom ontwikkelt een nieuwe processor, speciaal voor servers. Ze gebruiken daarbij 10 nm technologie.
Het is de tweede generatie van hun SOC, system on a chip voor servers.

Concurrent intel is bezig met zijn 14 nm ontwerp op punt te stellen, met 24 kernen. Qualcom spreekt voor zijn SOC over ‘tot 48 kernen’, maar geeft verder geen informatie vrij over snelheid, en het aantal kernen alleen zegt niet zoveel over de uiteindelijke prestaties.

Qualcom is ook bekend van zijn snapdragon processor, een arm- processor voor mobiele apparaten, met ingebouwde zender-ontvanger en gps.

Gratis met de metro

In Parijs is de metro deze dagen gratis. Dat komt omdat de luchtvervuiling duizeligwekkende hoge waarden bereikt, de hoogste in 10 jaar. Ze gebruiken de even en oneven nummerplaten als selectie om de ene dag de helft van de auto’s te laten rijden, en de andere dag de andere helft. De milde boetes van 35 euro moeten de bestuurders motiveren om zich aan de toegangsselectie te houden. Mogelijk hielden duizenden bestuurders zich niet aan het verbod, meer dan 1000 bestuurders kregen al effectief een boete.

Op france24.com kan je beelden zien van de deken van smog die Parijs bedekt: http://www.france24.com/en/20161207-paris-winter-air-pollution-worst-10-years

Hack tegen piraterij
Nintendo gooit er tot 20.000 dollar tegenaan om beveiligingsproblemen voor hun 3DS systemen gemeld te krijgen. De draagbare spelconsoles worden door gebruikers waarschijnlijk niet als gevaarlijke doelen voor inbraken gezien. Maar de fabrikant wil vooral vermijden dat er manieren worden gevonden om gekopieerde spelletjes te spelen, of dat er vals gespeeld wordt. Ze willen ook kunnen garanderen dat er geen kind-onvriendelijke inhoud gaat circuleren op de apparaten.
Ze roepen beveiligingsonderzoekers dus op om waardevolle informatie te verstrekken over mogelijkheden om het systeem te kraken, en ze hebben er van 100 tot 20.000 dollar voor over, naargelang hoe waardevol de tips zijn.

Privacy in de lucht

Verschillende kranten melden dat de geheime diensten van de VS er intensief aan werkten om gsm verkeer vanuit vliegtuigen te onderscheppen. In de beginperiode van de GSM was het verboden te bellen in vliegtuigen omdat men niet wist of het de veiligheid van de vlucht niet in gevaar zou brengen. Maar vanaf het moment dat de eerste voorzichtige testen werden gedaan met gsm verkeer voor passagiers, was de geheime dienst al bezig om dat te kunnen onderscheppen. In 2005 was bv de Franse vliegmaatschappij Air France al een doel dat veel interesse opwekte van de Britse en Amerikaanse geheime diensten.

In 2012 zou een document van de Britse geheime dienst een project met de naam “Zuiderwinden” vermelden. Dat project zou dienen om alle gsm verbindingen vanuit commerciële vluchten te kunnen loggen. Niet alleen wie met wie en wanneer belt, maar ook de inhoud zou vergaard worden.
Vliegtuigen hebben antennes op de romp, die communiceren met sattelieten. De Britten zouden hun Inmarsat sattellieten gebruiken voor het afluisteren. Het ziet er dus naar uit dat het afluisteren niet gebeurt in specifieke gevallen, voor bepaalde te volgen nummers, maar eerder als systeem op alle mogelijke gsm-verbindingen.

De geheime diensten lijken ook klaar te zijn voor wifi gebruik op vliegtuigen. Privacy de lucht in, en ook op de grond hebben ze waarschijnlijk de trein niet gemist…

Lees meer op “the intercept”:

https://theintercept.com/2016/12/07/american-and-british-spy-agencies-targeted-in-flight-mobile-phone-use/

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Luisteren … * Privacy in de VS * Open Apple * In the navy! * Tussentaal * * *

i-nieuws 6 na 6 ** December 1st, 2016 by wim.webgang **

Privacy in the UK

De zerohedge site heeft op een rijtje gezet wie allemaarl inzage heeft in de gegevens van Britten die op het net surfen. Er is een nieuwe wet goedgekeurd, de “snoopers charter”, die de internetproviders verplicht om gegevens over het surfgedrag van alle gebruikers bij te houden, en ter beschikking houden voor overheidsdiensten zonder strenge procudure als een bevel van een rechter. Zerohedge noemt dit het effectieve einde van online privacy. De providers moeten die gegevens een jaar bijhouden. Ze vormen een gegevensverzameling waarin niet alleen geheime diensten, politiediensten, overheidsdiensten als de belastingsinspectie geïnteresseerd zijn, maar ook heel wat criminele organisaties en buitenlandse geheime diensten.
In de lijst staan trouwens nog andere instanties die toegang hebben, zoals de gokcommissie, voedingsagentschap, gezondheidsdiensten.
Als zoveel diensten toegang hebben wordt het natuurlijk wel moeilijk dat er geen gegevens lekken, verkocht worden, of door computerinbraak gestolen worden.
De wetgeving was al een jaar in voorbereiding en discussie, maar is in de naweeën van de Brexit een beetje in de schaduw geraakt, en de goedkeuring kreeg weinig aandacht. Niet dat de wet zo afwijkt van wat europa doet: de Data Retention Directive vraagt de leden om hetzelfde soort gegevens bij te houden over hun inwoners voor een periode van minimum een half jaar tot maximum 2 jaar. Daarbij was wel de tussenkomst van een onderzoeksrechter nodig. In 2014 werd de wet door het Europees hof voor justitie ongrondwettelijk verklaard wegens verregaande inbreuken op de privacy van niet-verdachte inwoners.

Privacy in de VS
De winnaar van de presidentsverkiezingen in de VS is bezig met de keuze van adviseurs voor zijn telecommunicatiebeleid. Daarbij zitten opvallende vertegenwoordigers van grote telecombedrijven, die zich duidelijk verzet hebben tegen de regels van netneutraliteit. Kabelmaatschappijen zien wel brood in het doen betalen van bedrijven voor snellere doorvoer van hun dienst dan het andere internetverkeer op hun netwerk.
Ander verzet gold de rechten van gebruikers; in hoeverre mogen telecom en internetproviders gegevens van de klanten gebruiken en/of verkopen aan derden? De FCC had de laatste jaren onder Obama regels ingevoerd om de privacy van de gebruikers te beschermen, maar bedrijven voelen zich daardoor beperkt.

Luisteren of beluisterd worden

Een veelgebruikt experiment in electronica is een koptelefoon in een micro-ingang steken om te kijken wat er dan opgenomen wordt; de koptelefoon blijkt ook geluid op te vangen en te werken als een micro. In computerapparatuur waar de fysieke scheiding tussen de functies klein is, en de meeste functies in software bepaald worden, is het soms mogelijk om de koptelefoonuitgang te definiëren als micro-ingang. Als er dan een koptelefoon aangesloten ligt, kan geluid geregistreerd en opgenomen of doorgestuurd worden.
Het hangt natuurlijk af van de manier hoe de geluidskaart gemaakt is, maar onderzoekers hebben al een geluidskaart gevonden waarbij het werkt, nl één met een RealTek audio codec chip.

Filmpje waarin getoond wordt dat kopetelefoon als micro werkt: https://www.youtube.com/watch?v=ez3o8aIZCDM

Open Apple
Apple heeft niet bepaald een open reputatie (denk maar aan de afwijkende stekkers en snoertjes), maar de kern van hun systeem is wel gebouwd op open source code. Die kern heet Darwin, en de broncode van de laatste versie werd als “open source Darwin code for macOS 10.12 Sierra” uitgebracht.
Apple heeft een eigen subdomein voor zijn open sourcecode: https://opensource.apple.com
Daar is ook de broncode van hun systeem te vinden: https://opensource.apple.com/release/os-x-1012.html
De geschiedenis daarvan gaat terug tot de grote stap naar OSX, gebaseerd op een BSD-achtige kern.

In the Navy!
Hackers van onbekende achtergrond hieven gezamelijk het YMCA nummer “In the navy” aan toen ze binnengeraakten in de databank met gegevens als soiale zekerheidsnummers van de Amerikaanse zeemacht. Dat van het zingen is misschien niet waar, maar dat de gegevens van meer dan honderdduizend zeemannen gekaapt werden door computerinbrekers heeft de NAVY zelf toegegeven. De oorzaak was de inbraak op de laptop van een IT’er van HP die voor de NAVY werkte, eind oktober.

Tussentaal
En deze keer bedoelen we niet het verkavelingsvlaams

Google gebruikt AI (Kunstmatige intelligentie) om zijn vertalingen te maken. Over het algemeen gaan die van één of andere taal naar Engels, of omgekeerd, van Engels naar een andere taal. Engels staat dus in het midden, en is de overgangstaal. Onderzoekers vroegen zich af het het AI programma zou reageren bij het vertalen van één taal naar een andere, zonder Engels in het midden. Dan is er “iets” nodig om de concepten over te brengen, en dat “iets” hebben ze onderzocht door het geheugen van het computersysteem te bestuderen. De computer ontwikkelde een eigen manier om de concepten te benoemen, een eigen taal als je het zo interpreteert.

pdf’je hier: https://arxiv.org/pdf/1611.04558v1.pdf

Anonieme blog?

https://yro.slashdot.org/story/16/11/23/2150236/telegram-launches-telegraph-an-anonymous-blogging-platform

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Dikke winst * Zonnestad, zonne-eiland * Getuige * Het bos in

i-nieuws 6 na 6 ** November 24th, 2016 by wim.webgang **

Dikke winst

Een studie berekende de verdeling van alle winst die met smartphones gemaakt wordt. Apple blijkt daarvan meer dan 90 procent op te strijken. Apple weet zijn toestellen te slijten als “high-end”, en er ook hoge prijzen voor te vragen.
Maar die winst wordt gemaakt met toestellen die buiten de VS gemaakt worden.
Ondertussen blaast Trump dat hij met de Apple topman gebeld had om hem te overtuigen om e?e?n of meer fabrieken in de VS te bouwen.
Op de vraag of die dan niet bemand wordt door robots in plaats van mensen (zoals dat in het verleden gebeurde), antwoordde Trump dat de VS dan ook maar die robots moeten bouwen.

Huawei staat tweede met 2,4 procent van de smartphone winst.
Derde en vierde zijn kleinere Chinese bedrijven Vivo en Oppo met ieder 2,2 procent. Apple’s grootste concurrent, Samsung, komt zelfs niet voor in de lijst. Veel kans dat ze dus nauwelijks winst maken op hun smartphones, als het al geen verlies is, zoals de vele andere partijen die strijden voor een plaatsje onder de zon.
Ook ondertussen viel de politie binnen in de kantoren van de Samsung Group in Zuid Korea.

Het bos in

Een van de schepen van de oorlogsvloot van de Verenigde Staten weet wat het is om zonder stroom te vallen. Door een motorpanne geraakte het stuurloos op de terugweg van Colombia, tijdens de doortocht in het Panamakanaal. Het raakte de muren of de sluisdeuren, en kreeg water binnen. Dat bereikte de motoren die aangedreven worden door electriciteit, op zijn beurt opgewekt door gasturbines. Het is een schip van tientallen miljarden dollar. De naam van het schip is “Zumwalt”, wat in het Duits iets betekent als “het bos in”.

Getuige

De Duitse justitie onderzoekt de spionage van Amerikaanse geheime diensten op Duitse regeringsfunctionarissen. In het kader daarvan willen ze Snowden ondervragen, maar dat is natuurlijk niet zo eenvoudig. Die verblijft momenteel in Rusland, en is niet geneigd om zomaar naar Duitsland te komen. Duitsland zou harde garanties moeten geven dat Snowden niet uitgeleverd wordt aan de VS. Maar Duitsland wil zijn relatie met de VS niet op het spel zetten, zelfs niet voor een onderzoek naar spionage van de NSA op hun bondskanselier.
De groenen en linkse partijen hebben nu een klacht ingediend bij het hooggerechtshof, en dat besliste dat de overheid die garanties moet geven om Snowden te laten getuigen. Wat nog niet wil zeggen dat hij het effectief wil doen. Mogelijke alternatieven zijn een videolink of het ter plaatse gaan van Duitse onderzoeksrechters, maar geen daarvan ziet Snowden zitten.

Zonnestad, zonne-eiland

Tesla heeft Solar City overgenomen.
Tesla beweert dat ze het eiland Ta’u helemaal laten werken op zonne-energie. Ze hebben een mini electriciteitsnet aangelegd dat 1,4 megawatt kan leveren en daarmee zo goed als honderd procent van de electriciteitsbehoefte van het eiland kan dekken. Daarvoor worden meer dan 5000 zonnepanelen ingezet, maar dat alleen is niet voldoende. Ze zijn verbonden met 60 Tesla powerpacks die 6 megawattuur kunnen opslaan. Inderdaad meer dan de dagelijkse behoefte, dus zelfs als de zon een paar dagen niet schijnt, kan het overbrugd worden, tot 3 dagen.
Vroeger had het eiland dieselgeneratoren die de stroom opwekten, en daarvoor 300 vaten per dag verstookten. Al die diesel moest natuurlijk ook doorlopend aangevoerd worden.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

« Previous Entries