Search

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang

Private

Laatste titels:

Onbetrouwbare smartphone * Bot of bot? * Onbetrouwbare USB * Copyright Trol gevat * Gitter * NetBSD 7.1

i-nieuws 6 na 6 ** March 16th, 2017 by wim.webgang **

Gitter
Gitter is niet alleen het Engelse woord voor rooster of hek, maar het is ook een afleiding van “git”, met een knipoog naar “jabber”. Git is een systeem van broncodebeheer, ontwikkeld door Linus Torvalds, in functie van het beheer van de Linux broncode. Het is op korte tijd het meest succesvolle broncodebeheer systeem geworden, en een bedrijf als GitLab bouwt daarop voort. Maar ook kleine startups als Gitter laten zich inspireren, en hangen hun karretje aan Git. Gitter zorgt voor een communicatiesysteem waarbij gepraat kan worden over de software die ontwikkeld wordt in een git repository.
De gesprekken zijn gekoppeld aan de ontwikkeling van de software, en vormen een structuur die niet puur chronologisch is opgezet zoals een normale “chat”.
GitLab kocht dus Gitter, en kondigde al aan om de broncode open te gaan maken; “open sourcen”. GitLab is misschien iets minder bekend dan GitHub, dat bekend staat voor het herbergen van heel wat open source/free software projecten.
En Gitter werkt, het heeft al enkele honderdduizenden gebruikers.

NetBSD 7.1
NetBSD 7.1 is uitgebracht door het NetBSD project. Enkele opvallende verbeteringen: NetBSD draait nu op de nieuwe Raspberry Pi Zero. Ook draait hij op ODROID-C2, een computerbord met ARM processor, dat een beetje lijkt op de Raspberry Pi, maar zoals de naam al doet vermoeden gemaakt is met Android in gedachte. NetBSD is ook meer compatibel geworden met Linux, waardoor ze bv de Adobe Flash player 24 kunnen draaien. Er is betere ondersteuning voor sommige grafische kaarten met nieuwe drivers.
NetBSD is een unix achtig systeem met vrije beschikbaarheid van de broncode, zonder de voorwaarden van de GPL-licentie die Linux gebruikt. Daardoor kan NetBSD terechtkomen in allerlei apparaten zonder dat de gebruikers – maar ook de makers van NetBSD- dat weten.

https://www.netbsd.org/

http://www.hardkernel.com/main/products/prdt_info.php

Copyright-Trol gevat

De districtsrechtbank van Minnesota in de VS, heeft bekendgemaakt dat een aangeklaagde schuldig heeft gepleit voor beschuldigingen die neerkomen op “copyright trollen”. De juiste beschuldigingen gaan over fraude en witwassen van geld. In een pdf op popehat.com kan je het hele schema terugvinden, waarbij de beschuldigde en een compaan rechtszaken aanspanden voor overtreding van copyright voor materiaal dat ze zelf doelbewust op internet lieten rondslingeren, bv op Piratebay of BitTorrent sites.
Ze volgden op wie het downloadde, waarna ze probeerden van de rechtbank gedaan te krijgen dat die een onderzoek beval voor identificatie van de gebruiker van het genoteerde ip-adres op dat moment. Ze hebben honderden zaken aangespannen om duizenden IP adressen te verkrijgen. De meeste internetgebruikers die aangeklaagd werden voor het illegaal downloaden van porno, gingen akkoord met een minnelijke schikking van enkele duizenden dollars, een bedrag dat lager ligt dan als aangeklaagde zelf professionele juridische verdediging te zoeken, en ondertussen bovendien publiek ten schande worden gemaakt. Op den duur gingen de twee zo ver om gewoon mensen te beschuldigen van het inbreken in hun computersysteem vanaf een ip-adres waarvoor ze de rechtbank dan vroegen het te identificeren. Het computersysteem van de firma waarop zogezegd ingebroken was, bestond zelfs niet.
De feiten dateren van 2011 en de daaropvolgende jaren. De beschuldigden zijn beide advocaten. Toen de rechtbanken onraad begonnen te ruiken, en reageerden met te weigeren op de verzoeken in te gaan, andere rechtbanken verwittigden voor de frauduleuze bedoelingen, en verder disciplinaire en financiële sancties oplegden, wisten de beschuldigden nog niet te stoppen. Integendeel deden ze meer moeite om hun systeem goed te praten, te verbergen achter stromannen en spookbedrijfjes, en het door een waas van leugens te omgeven.

De pdf: “The Wheels They Grind” https://www.popehat.com/wp-content/uploads/2017/03/TheWheelsTheyGrind.pdf geeft een ongelooflijk verhaal van 26 bladzijden. Het verhaal eindigt ermee dat één van de twee beschuldigden verregaande bekentenissen zou afleggen, waarbij hij zijn compaan verraadt, om zelf strafvermindering te krijgen.


Onbetrouwbare USB

Net zoals gebruikers 20 jaar geleden moesten opletten als ze een diskette in hun computer staken, moeten ze dat nu met usb-sticks. Een usb-drive kan uitvoerbare code bevatten, als je pech hebt malware, en in tegenstelling tot de diskettes kan de code onmiddellijk uitgevoerd worden als de usb stick wordt aangesloten. Een ontwikkelaar heeft daar nu een nieuw soor firewall voor uitgevonden: USG. Het is een apparaat dat de ontwikkelaar zelf ontworpen heeft, en waar hij controle houdt over de productie, die plaatselijk in Nieuw Zeeland gebeurt. De software van de firewall die hij erop laadt, is open source, en dus voor controle door iedereen zichtbaar. De hardware bestaat uit een soort tussenstuk dat je op de usb poort steekt, en waarop je dan zelf usb-apparaten aansluit, het is echt een uitwendige firewall (hoewel je het bij sommige apparaten zou kunnen inbouwen natuurlijk). Het is niet alleen bedoeld voor pc’s, maar ook en vooral voor allerlei systemen die intern bestaan uit een pc, als kassa’s enz .

Technische details op GitHub:

https://github.com/robertfisk/USG/wiki/Technical-Details-for-the-Curious

Bot of bot?
Er valt heel wat onderzoek te doen op het getwitter op internet, maar dit is een fijntje: is de twitteraar een “bot”, een automaatje? Twitter gaf ooit toe dat 5 tot 8 procent van hun accounts automaatjes waren. Maar volgens recenter onderzoek van de universiteit van California zou het juistere getal 15% zijn. Natuurlijk hoeft dat niet perse een probleem te zijn. Sommige bots die gekoppeld zijn aan systemen die de omgeving monitoren, kunnen nuttig werk doen bij het melden van hoogwaterstanden, luchtvervuiling, files edm.

Onbetrouwbare smartphone

Een bedrijf dat antivirussoftware maakt (en dus betrokken partij is), bracht het nieuws uit dat verschillende smartphones van twee verschillende bedrijven, al besmet waren met malware op het moment van de aankoop.

https://arstechnica.com/security/2017/03/preinstalled-malware-targets-android-users-of-two-companies/

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Benjamin over Oscar * Haarfijn

i-nieuws 6 na 6 ** March 9th, 2017 by wim.webgang **

Haarfijn
Minder dan 1 procent van de gebruikers van een Pixel phone van Google kunnen te maken hebben met een defecte microfoon op hun toestel. Volgens het bedrijf is de oorzaak een filterdunne breuk in de soldering van de audiokaart in het toestel. Daardoor werkt geen van de ingebouwde drie microfoons, de twee op de voorkant en één op de achterkant. Het aantal micro’s heeft misschien te maken met de ruisonderdrukkingstechnologie. Behalve drie micro’s heeft zo’n toestel een accelerometer, magnetometer, barometer, vingerafdrukvoeler, en nog andere sensoren. Daarmee valt heel wat informatie te verzamelen.
Alvast minder dan 1 procent moet niet bang zijn voor zijn om afgeluisterd te worden. Misschien iets voor de huidige president van de VS?
Wie meer wel weten over de binnenkant: haal hem uit elkaar!

https://www.ifixit.com/Teardown/Google+Pixel+XL+Teardown/71237

Wie meer wil weten over afluisten, kan terecht bij David Kris. https://www.washingtonpost.com/opinions/how-wiretaps-actually-work–and-whats-really-going-on-here/2017/03/07/8ce93898-027d-11e7-ad5b-d22680e18d10_story.html?utm_term=.a1b23ce279d7

Benjamin over Oscar
Benjamin speelt een beetje vals als hij twee kaartjes naast elkaar laat zien, waarbij het tweede duidelijker is dan het eerste; de tweede foto is namelijk veel lichter. Maar hij heeft natuurlijk wel een punt wat betreft de layout van de kaartjes met de namen van de winnaars van de Oscars. De vormgeving van het kaartje blijkt bijzonder slecht in elkaar te zitten: plaats en letterype van de weinige tekst zitten helemaal fout.

Zie:

https://medium.freecodecamp.com/why-typography-matters-especially-at-the-oscars-f7b00e202f22#.kqyqlg5mo

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Zero Wireless * Zero Cloud * Plugin met gat * Pixel uit *

i-nieuws 6 na 6 ** February 28th, 2017 by wim.webgang **

Zero W
Raspberry Pi heeft een nieuwe telg in de familie: de Zero W. Zoals de naam al doet vermoeden, is het een extra kleine Raspberry Pi.
De Pi Zero, zijn voorganger, rolde in Wales van de band in 2105, en kostte zo 5 euro. Er was de daaropvolgende periode maar 1 probleem met de Pi zero: hij was Zero te krijgen. Elke keer als er een lot van geproduceerd werd, waren die onmiddellijk uitverkocht. Hij werd ooit gebundeld bij het Pi magazine, dat natuurlijk ook nergens meer te vinden was.
Nu dus, voor de vijfde verjaardag van Raspberry Pi, hebben ze dus een nieuwe versie van de Zero gepresenteerd. Die nieuwe Pi heeft draadloos netwerk en bluetooth; de W staat voor Wireless. Vooropgestelde prijs: 10 dollar, hier waarschijnlijk 11 euro. Als je hem kan vinden natuurlijk. Op de dag van de lancering had de webshop van een Nederlandse verdeler al zo’n drukte te verwerken dat ze zich verontschuldigden voor een algemene vertraging bij het behandelen van de bestellingen:
“Let op! Ivm de drukte rond de release van de Raspberry Pi Zero W is de verwerkingstijd van bestellingen 1-2 werkdagen”
En de meeste verkopers proberen het bedrag wat op te drijven door het hebbeding te combineren met andere attributen als voeding en usb stekkers en kabels, waarvan de voorraad minder snel uitverkocht is.

Eigenschappen van de originele pi zero (volgens de officiele pi site)

1GHz, Single-core CPU
512MB RAM
Mini-HDMI port
Micro-USB OTG port
Micro-USB power
HAT-compatible 40-pin header
Composite video and reset headers
CSI camera connector (v1.3 only)

de nieuwe zero W:

1GHz, single-core CPU
512MB RAM
Mini-HDMI port
Micro-USB On-The-Go port
Micro-USB power
HAT-compatible 40-pin header
Composite video and reset headers
CSI camera connector
802.11n wireless LAN
Bluetooth 4.0

Met de kleine schaal en prijs, komt hij dicht in de buurt van de toepassingen voor arduino’s. De Pi is iets krachtiger en draait een echt systeem, en deze heeft bovendien communicatie ingebouwd. Hij lijkt erg te mikken op IOT experimenten of toepassingen.

Zero Cloud
Het grootste cloud computer bedrijf van de VS had vandaag te maken met een serieuze uitval. In de namiddag van dinsdag 28 februari, gingen heel wat stukken van de Amazon Web Services in de VS plat, vooral aan de oostkust. Websites als Airbnb, Pinterest, Codecademy, Docker, iFixit, Lonely Planet, enz kunnen er hinder van ondervonden hebben. En bovendien de eigen website van Amazon waarop de toestand van hun diensten te volgen is. Dat dashboard draait namelijk ook op de diensten die plat lagen.
De laatste grote uitval dateert van 2015, toen die 5 uur duurde, alles meer dan 3 uur wordt als alarmerend ervaren.

Plugin met gat

Een populaire WordPress plugin om foto’s op de site te zetten, heeft een sql-injection gat in zijn code van de voorlaatste versie. De plugin heet NextGEN, en ze hebben onmiddellijk een verbeterde versie uitgebracht, “NetxtGEN Version 2.1.79″. De link staat op de voorpagina van hun eigen (WordPress) website, ze vermelden er spijtig genoeg niet bij dat bestaande gebruikers zo snel mogelijk moeten upgraden.
Het veiligheidslek doet zich voor bij het aktiveren van bepaalde opties van de plugin; de tagcloud gallery en als iemand recht heeft om blogposts in te sturen. Invoer van de gebruiker (of URL) wordt niet genoeg gecontroleerd, en daardoor kan er php en/of sql code ingevoegd worden. Dit is een typisch probleem voor websitesystemen. Invoer moet systematisch gecontroleerd worden, en het is bijna onbegonnen werk om dat over te laten aan de programmeur van het systeem; alleen door een framework of andere veiligheidstool te gebruiken bij het programmeren kan het een beetje onder controle gehouden worden.

Plugin needs plug:
https://blog.sucuri.net/2017/02/sql-injection-vulnerability-nextgen-gallery-wordpress.html

https://wordpress.org/plugins/nextgen-gallery/

https://wordpress.org/support/topic/sql-injection-vunerability/

Pixel uit
Google lijkt te willen stoppen met zijn pixel laptops. Dat waren duren (meer dan 1000 euro) laptops die op Linux + Chrome draaiden, en Chromebook genoemd werden. Ze waren een demonstratie van hoe de toekomst volgens Google er uit zou zien: je laptop is mooi, maar dient enkel om online te werken. Ze hebben geïnvesteerd in een echt chique machine, die niet moet onderdoen voor laptops van Apple, integendeel – er zat juist die usb poort meer op. Maar ze doen er alles aan om je enkel en alleen in de cloud te laten werken, want dat is hun zakenmodel. De interne capaciteit was in het beste geval beperkt tot 32 GB (SSD), omdat je verondersteld wordt alles op Google drive te doen. Je hebt geen ruime harde schijf om zelf programma’s op te installeren, (waar Chrome ook niet voor bedoeld en geschikt is), en als je geen internettoegang hebt, ben je beperkt in je werk. Het moet dus niet verwonderen dat het geen verkoopsucces was. Het zou wel ideale hardware geweest zijn moest hij met een volledige Linux geleverd zijn, hoewel 32 Gb SSD misschien lekker snel, maar wel wat weinig is als opslagcapaciteit voor je laptop.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Upspin * Zelfrijdend *

i-nieuws 6 na 6 ** February 23rd, 2017 by wim.webgang **

Upspin

Het internet is zowat 25 jaar oud. Via internet konden gebruikers dingen delen. Maar ondertussen is het internet de drager geworden van allerlei diensten, en zijn de gebruikers de controle over hun data kwijt. De aanbieders van de diensten bepalen wat je kan en wat je niet kan, en ze kunnen naar eigen goeddunken de voorwaarden veranderen. Wat ze ook regelmatig doen, en een aantrekkelijke en gemakkelijk te gebruiken dienst verandert in een stofzuiger voor marketinggegevens, die het bedrijf achter de dienst geld moeten opbrengen.
Een voorbeeld: hoe kan je via internet bestanden (foto’s, teksten, filmpjes, eender wat) delen met anderen, zonder langs een van die bedrijven te passeren?
(…)
Daar duikt dan een nieuw open source project opm dat het gemakkelijker moet maken om bestanden te delen: Upspin.
De broncode is te vinden op github.
Het project is nog in een experimenteel stadium, en probeert een kader uit te bouwen voor het veilig delen van bestanden. Een van de belangrijkste aspecten is de naamgeving: die moet wereldwijd uniform zijn.
Verder ligt de prioriteit niet op snelheid, eenheid en veiligheid wel.
Wie met het systeem wil experimenteren, kan het zelf opzetten op een Linux server, er is online een handleiding voor beschikbaar (https://upspin.io/doc/server_setup.md).
Als je die voorwaarden daar leest, kom je erop uit dat de data wordt bewaard in Google Cloud Storage.
En daarmee zijn we toch weer bij een van die grote stofzuigers terechtgekomen.

https://upspin.io/

Zelfrijdende auto
Een student van de universiteit van Nebraskam bouwde zijn auto om tot een zelfrijdend voertuig. Hij gebruikte daarvoor vrij te verkrijgen onderdelen, en de gratis Openpilot software. Die software is uitgebracht als open source door de startup “Comma.ai”. Vorig jaar besloot de startup zijn technologie gratis te verspreiden, en zette naast de open source autopilot ook nog neo – een robotics platform- op github. Ondertussen heeft een andere startup, Neodriven, er al een product mee gemaakt dat zo’n 1500 dollar kost.

http://github.com/commaai

Lift ^ | Lift v | Comments Off

MaxScale * Bezoekers Fosdem

i-nieuws 6 na 6 ** February 16th, 2017 by wim.webgang **

MaxScale

MariaDB brengt MaxScale 2.1 uit, een nieuwe versie van hun database routing proxy. Het is een middel om cloud-databasebeheer te verbeten op gebied van veiligheid, beschikbaarheid, en schaalbaarheid.
MaxScale moet beschermen tegen DOS aanvallen, en SQL injection. Het maakt het ook mogelijk om uitgebreide analyse te doen van de transacties.

Ook veranderde de licentie.

Bezoekers Fosdem
Bezoekersaantallen zijn moeilijk in te schatten, maar je kan voor Fosdem gerust spreken over duizenden en duizenden bezoekers, zeg maar richting 10.000, zelf schatten ze op voorhand 8.000 in.
Je kan kijken naar het stijgende aantal voertuigen op de parking (steeds vroeger volzet), naar de rijen aan de (ook groeiende aantallen) kraampjes, het groeiende aantal lezingen waarbij de zaal volzet is, enz.
Maar techies kijken anders. Ze kijken bv naar het aantal internetgebruikers op het Fosdem netwerk. Naar de gebruikte ip-adressen, naar de mac-adressen, naar het volume van het internetverkeer.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Hete Venus * Community boekenlijst

i-nieuws 6 na 6 ** February 9th, 2017 by wim.webgang **

Hete Venus
We denken al heel ver te zijn in de evolutie van onze computers, zeker als we terugkijken naar het verleden en zien wat voor snelheidswinst we haalden om de twee jaar. Maar de omstandigheden waarin “computing” gebeurden, zijn niet erg veranderd, en op gebied van “extreme” omstandigheden stond de evolutie dan ook zowat stil.
Als we bv een ruimtetuig naar de planeet Venus willen sturen, en er ook iets laten landen, moeten we rekening houden met temperaturen van 470 °C. Daar zijn onze computers niet tegen bestand.
Bijvoorbeeld condensatoren, die in zowat alle electronische apparaten voorkomen, worden gemaakt voor een werkingstemperatuur van 105°C, de goedkopere zelfs maar 85°C.
Maar zoals altijd is de NASA er mee bezig. Onderzoekers zouden nu geïntegreerde circuits gemaakt hebben die de extreme temperaturen kunnen weerstaan.
Ze hebben een speciale machine om componenten te testen in “Venus-achtige omstandigheden”. Die machine heet “GEER”, en kan de druk en de temperatuur van Venus nabootsen en volhouden gedurende honderden uren.
De onderzoekers van het Glenn Research Centre hebben nu een chip gemaakt die het meer dan 500 uren volhield in die extreme omstandigheden.

Community boekenlijst
Het uitbouwen van sites om technische kennis uit te wisselen, heeft onbedoeld geleid tot een interessante boeken-top-tien. De sit StackOverflow is zowat DE technische vraag-en-antwoord site van de programmeercommunity.
Wie de hele site analyseert, en de duizenden vermeldingen van boeken noteert, krijgt een indrukwekkende community top twintig lijst van technische boeken. Een aantal boeken gaan over specifieke programmeertalen als Java of C, maar heel wat boeken gaan over meer algemene concepten, als “design patterns”
De lijst vind je hier:
http://www.dev-books.com/

Herdenk de database *

RethinkDB is na een woelig traject via CNCF in handen gekomen van de Linux Foundation, de stichting die Linux beheert. RethinkDB is in oorsprong een open source project dat een databank van het type “noSql” bouwt, bedoelt om in te zetten voor real-time apps. De databank wordt bv door NodeCraft gebruikt als motor voor een multiplayer games. De software werd ontwikkeld door het gelijknamige bedrijf RethinkDB, gevestigd in Mountain View in Californië. Ze maakten ook Horizon, een open source realtime backend voor JavaScript apps. Er werd ook een eigen taal ontwikkeld die NoSQL en klassieke SQL combineert: ReQL. Het project was al meer dan zeven jaar bezig, maar sloeg er niet in om ook genoeg geld te verdienen om als bedrijf leefbaar te blijven. In oktober 2016 wierpen ze de handdoek in de ring. Hoewel RethinkDB niet de nummer één NoSQL document database was, en ze het project financieel niet rond kregen, was er genoeg interesse voor het project. De RethinkDB zelf wordt gebruikt in een groot aantal andere projecten en systemen. De ontwikkelaars konden aan de slag bij Stripe, een online betaalsysteem.
De rechten op de code waren een andere zaak. Oorspronkelijk had RethinkDB gewerkt met een minder bekende licentie: “GNU Affero General Public License (version 3)”. Dat is een speciale versie van de GPL, speciaal voor serversoftware. De licentie probeert te vermijden dat een gewijzigde versie van de software gebruikt wordt om een online dienst aan te bieden, zonder dat de wijziging aan de broncode beschikbaar wordt voor anderen. Daarom voorziet ze dat de broncode van de software die op een server draait, beschikbaar moet zijn op die server zelf.
Dat kan natuurlijk mogelijk geïnteresseerde bedrijven afschrikken om de software te gaan gebruiken; als ze verbeteringen doen die in hun voordeel zijn, kunnen ze zich er niet mee onderscheiden.
Een groep van bedrijven, die de “Cloud Native Compute Foundation” uitmaken, hebben nu uit het faillissement voor 25.000 dollar de delen gekocht die nodig waren om volledige controle te krijgen over de broncode. Ze hebben die dan overgedragen aan de Linux Foundation. De CNCF is zelf een project dat lid is van de Linux Foundation. Er zitten bedrijven die bekend klinken in de Linux wereld: Google, Docker, CoreOS, RedHat, Mesosphere dat een datacenter operating systeem maakt, enz.
De code komt vanaf nu beschikbaar onder een Apache licentie, die iets minder restrictief is dan de GPL.

Wat is RethinkDB:

http://webscripts.softpedia.com/blog/company-behind-rethinkdb-is-shutting-down-database-to-remain-open-source-509037.shtml#sgal_0

Sluitingsbericht:

https://rethinkdb.com/blog/rethinkdb-shutdown/

Lift ^ | Lift v | Comments Off

LibreOffice 5.3 * internetwarenhuis transporteur * De A van ARM * Robot paard * Cassini fotoshoot *

i-nieuws 6 na 6 ** February 2nd, 2017 by wim.webgang **

LibreOffice 5.3

De Document Foundation kondigde trots de uitgave van LibreOffice 5.3 aan. Die heeft natuurlijk allerlei verbeteringen ten opzichte van de vorige versie.
Ook is er voor het eerst een broncode uitgave van de “LibreOffice Online” server. Dat is een server die toelaat om office via een browser te gebruiken.
Een school of groot bedrijf kan dus zelf een LibreOffice server installeren, en de gebruikers met hun Firefox de eigen online office laten gebruiken. Daarmee komt er wat concurrentie op de Google en Microsoft diensten.

http://www.libreoffice.org

Filmje:

https://www.youtube.com/watch?v=S64aPmRPGTY

Van internetwarenhuis naar transporteur

Amazon, bekend als grote Amerikaanse webwinkel en online dienstenaanbieder, breidde sterk uit in de richting van transport. De traditionele pakjesdiensten hadden niet meer genoeg te bieden, en met het volume dat Amazon omzet, komen ze steeds meer in de verleiding om zelf transport te gaan doen. Ondertussen hebben ze al een vloot van 40 transportvliegtuigen, en plannen ze een overslagplaats op de grens van Ohio en Kentucky. Ondertussen kijken ze ook naar het water, en hebben ze de status van “ocean cargo shipping company” via hun filiaal in China.

De A van ARM

Apple zou volgens Bloomberg uitkijken naar een ARM chip voor toekomstige laptops, om het gewicht van Intel wat terug te draaien. Ze hebben voor hun iPhones al een eigen processor, en ze willen de stroomspaarstand van hun laptops door een nieuwe ARM chip laten uitvoeren. Het is een stand waarin de laptop niet rechtstreeks gebruikt wordt, en het scherm bv niet aktief is. Maar er worden wel achtgrondtaken uitgevoerd als het afhalen van mails of updates van systeem of kalenders.
Apple is de intel chips beginnen gebruiken kort na de overschakeling op OS-X.
Voor zijn toepassingen op iOS gaat Apple enkel nog 64 bits werken. Vanaf 2015 werden ontwikkelaars gewaarschuwd dat hun 32 bit apps geweigerd zouden gaan worden.

Robot paard

De website The Verge heeft een artikel over een nieuwe robot van Boston Dynamics. Die heeft zowel wielen als poten; nl 2 wielen en twee poten. De bewegingen die hij daarmee maakt hebben veel weg van een paard.

Het ding heeft als achterpoten twee wielen. Het richt zich op zijn achter-wielen, en rijdt pijlsnel vooruit. Bij belemmeringen springt het er eenvoudigweg over. Het lijkt vlotjes over blokken van kniehoogte te springen:

http://www.theverge.com/circuitbreaker/2017/2/1/14468126/boston-dynamics-new-wheeled-robot-handle

Cassini fotoshoot

Cassini werd door de NASA gelanceerd in 1997, in de richting van Saturnus. In 2004 kwam hij aan, en begon foto’s richting aarde te sturen. Vooral de close-up van de ringen interesseerde veel kijklustigen. Wetenschappers zijn erg geinteresseerd in de manen van de planeet.
Op dit moment komen foto’s aan die genomen vanop de kleinste afstand ooit van de ringen van de planeet. De komende maanden blijven er hopelijk zo’n interessante foto’s binnenkomen, van steeds dichterbij, tot op het punt dat de ruimtesonde op de planeet zelf neerkomt en er een hoopje menselijk ruimteafval vormt. Einde missie.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

De vuilbak van dropbox * Wijn 2.0 * Alternatieve feiten of energie? * Hackvertraging * Bibliotheekhack *

i-nieuws 6 na 6 ** January 26th, 2017 by wim.webgang **

De vuilbak van dropbox
Er was iets vreemd aan de hand met de delete functie in dropbox. Gebruikers zagen mappen en bestanden terug opduiken, waarvan ze zeker waren dat ze ze verwijderd hadden.
Sommige gebruikers, die de dienst gebruiken om tussen verschillende apparaten te synchroniseren, begrepen niet waar de bestanden vandaankwamen. Een gebruiker zag bestanden terug opduiken die hij meer dan zes jaar geleden verwijderd had.
Dropbox meldde nadien dat ze per vergissing oude bestanden hadden teruggezet. Dat waren bestanden waarbij iets fout was gegaan bij het verwijderen door de gebruiker. Oorzaak van het delete-probleem was een softwarebug. Normaal worden bestanden na zes maanden verwijderd.

Wijn 2.0
Op 24 januari (voorbije dinsdag), werd officieel Wine versie 2.0. aangekondigd. Het gelijknamige wine project werkte jaren aan deze open source software, die tegenwoordig jaarlijks van zijn software een nieuwe versie uitbrengt. Wine maakt het mogelijk om op unix-achtige systemen als OS-X en Linux programma’s te draaien die enkel voor Windows zijn gemaakt.
Wine bestond al jaren in een vorige 1.x versie, maar nu werd een grote stap gezet, waarbij bv ook 64 bit Windows programma’s kunnen gebruikt worden op OS-X. Een andere grote verbetering is de omgang met lettertypes, die bv in pdf documenten zijn ingebed. Ook het gebruik van grafische kaarten is geoptimaliseerd. Wine 2.0 kan nu omgaan met langere URL’s, en de gecko engine werd op de stand van Firefox 47 gebracht.
De volledige lijst van nieuwe mogelijkheden kan je nalezen op de softpedia site (*).
De broncode is beschikbaar, en ook uitvoerbare versies van het programma, de binaries, zijn van hun site af te halen.
Als je wil controleren of een bepaald Windows programma draait op Wine, kan je terecht op hun Application Database, met zelfs een pop-poll voor applicaties, compleet met top tien: https://appdb.winehq.org/, opvallend daarbij is dat Wine veel gebruikt wordt om Windows spelletjes te spelen, ze bezetten de volledige top tien. Er is een onderverdeling gemaakt volgens 3 niveau’s van compatibiliteit:
- platinium: programma’s zijn perfect te installeren en te gebruiken onder Wine
- goud: programma’s draaien perfect, maar je moet wat aanpassen aan de configuratie.
- Silver: Programma’s zijn bruikbaar, maar er zijn een paar kleine probleempjes die slechts af en toe opduiken.

De wine website is https://www.winehq.org/
Downloads: https://www.winehq.org/download
* http://news.softpedia.com/news/wine-2-0-officially-released-introduces-support-for-microsoft-office-2013-more-512182.shtml
De naam van het project komt van de afkorting W.I.N.E, Wine Is Not an Emulator.
Waarom vooral spelletjes in de top tien? Voor het serieuze werk bestaat natuurlijk goede eigen open source en vrije software, bv openoffice / libreoffice, firefox, gambas,..

Alternatieve feiten of energie?
Twee derden van de Amerikanen geven prioriteit aan het ontwikkelen van alternatieve energiebronnen voor de fossiele brandstoffen, en dat aantal is licht gegroeid ten opzichte van een paar jaar geleden. Ze zijn ver voorbij de helft en de trend is stijgend, maar de politiek in de VS zal waarschijnlijk bezig zijn met alternatieve feiten over het klimaat. Trump beloofde een grote ommezwaai in de andere richting; terug naar steenkool.

Hackvertraging
De onlangs vermelde verkoop van Yahoo aan Verizon, is even in wacht gezet. Oorzaak zijn historische gegevens; er kwam naar boven dat in 2013 een ineternetaanval geleid had tot een inbraak me toegang tot gegevens van meer dan een miljard gebruikers. Dat is straffer dan de inbraak van 2014, die over meer dan 500 miljoen gebruikers ging, en bekend werd voorbije maand september. Alles rijkelijk laat voor de investeerders, en de toezichthoudende SEC heeft een onderzoek aangekondigd. Voorlopig wijst niets erop dat er een verband is tussen de twee inbraken. Eén ervan werd alvast toegeschreven aan een organisatie gesteund door een staat.

Bibliotheekhack

De Amerikaans ontleners van de bibliotheek van St Louis, kunnen hun boeken een paar weken langer bijhouden. Een cyberaanval heeft alle computers van de bibliotheek besmet en het hele systeem is stilgelegd. Er is afperssoftware op aangetroffen, waarbij een geldsom in bitcoins geëist wordt om het systeem terug vrij te geven. De overheid wenst niet op de afpersing in te gaan, en technici zullen het hele systeem van de bibliotheek van nul terug opbouwen.
Behalve het systeem om de uitleningen op te volgen liggen ook de administratieve computers plat, en de computers met internettoegang voor bibliotheekbezoekers. De Wifi werkt wel. Het systeem bedient 16 bibliotheken in de stad.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Intel Linux * i-Brexit * Mozilla kleedje * Zweedse sirene * Waarom privacy * Eindeloos Linux

i-nieuws 6 na 6 ** January 19th, 2017 by wim.webgang **

- 100
Het lijkt wel of China Trump uitdaagt; terwijl die de steenkool terug op de voorgrond plaatste, kondigt China nu aan 100 steenkoolcentrales te zullen schrappen. Een aantal daarvan zijn in planning, sommige zijn al in opbouw. De rechtstreekse oorzaak is waarschijnlijk de slechte luchtkwaliteit op sommige plaatsen in China. Bovendien is het land een van de grootste fabrikanten van hernieuwbare energie technologie, en is het dus niet onlogisch om die zelf ook in te zetten. Op dit moment is steenkool de grootste energieleverancier in China. Behalve voor de bestrijding van de eigen smog is het ook wereldwijd een goede zaak; de aarde heeft in 2016 weer een warmterecord op laten tekenen.

Intel Linux

Wie had tien jaar geleden kunnen denken dat Microsoft zich nu specialiseert in het aanbieden van Linux aan gebruikers?
Maar het Wintel monopoly is daarmee niet uitgewerkt. Microsoft werkt samen met het bedrijf voor het aanbieden van de Clear Linux OS. Het is een Linux versie ,ontwikkeld door intel, voor optimaal gebruik van cloud servers in data centra.

Microsoft biedt ook een Linux shell aan op de Windows 10 desktop, althans op het zogenaamde “subsystem for Linux”. Daarvoor gebruiken ze nu suse (open)SUSE, waarmee ze overschakelen van Ubuntu vroeger.
Microsoft heeft waarschijnlijk begrepen dat het eerder in hun nadeel is om Linux gebruikers tegen te werken. Die gaan dan een dual-boot installeren, waarbij ze mogelijk in de verleiding komen om meer en meer dingen in Linux te doen, en misschien zelfs Windows helemaal niet meer nodig hebben. Met het “subsystem” wordt het gemakkelijk om Linux te gebruiken “in” Windows, zodat er meer kans is dat je Windows gebruiker blijft. Bovendien gaat het over een linux shell, dat betekent een venster als een terminal, waarin je servercommando’s kan geven. Desktopgebruik, met programma’s als openoffice of libreoffice is hier niet de bedoeling.

i-Brexit
De brexit heeft alvast invloed gehad op het leven van de Britten: de britse pond is aanzienlijk gezakt. Daardoor worden buitenlandse diensten en producten duurder. Apple, dat zijn prijzen in pond uitdrukt voor de Britse markt, liet een app van 0.79 pond al stijgen naar 0.99 pond.

Mozilla kleedje

Mozilla heeft een nieuw logo. Het is de naam mozilla, zonder hoofdletter, een lettertype met schreef, en er is gespeeld met de 3 opeenvolgende letters i, l en l.
De i heeft een iets uitgerokken punt en daardoor een korter beetje voor de i eronder, zodat het meer op een dubbel punt lijkt dan een i.
De twee ll-en zijn schuin gedrukt, zodat ze er een beetje uitzien als schuine streepjes. Daarmee ziet de combinatie eruit als het stuk tussen “http” en het eigenlijke websiteadres, namelijk dubbele punt – dubbele schuine streep.
De welkom op hun site klinkt als: Internet voor de mensen, niet voor de winst.

https://www.mozilla.org/media/img/pebbles/moz-wordmark-dark-reverse.2cbc28bb9895.svg

Eindeloos Linux
Endless maakt een nieuwe reeks kleine computertjes met een gedeeltelijk houten behuizing, en een Linux besturingssysteem erin. Dat systeem noemen ze Endless OS, en ze voorzien dat ook van een hoop software die bekend is bij de gebruikers van Linux distributies, en vrije inhoud als wikipedia-bundelingen. Maar door hun kant en klaar concept boren ze een andere markt aan dan de doorsnee Linux gebruiker die zijn systeem zelf op een pc installeert. Endless heeft het desktop uitzicht wat aangepast richting smartphonegebruik, zodat de overgang van de vele Android gebruikers klein is.
Ze deden iets wat andere distributies missen; pre-installed hardware uitbrengen. Toestellen verkopen met een Linux distrubutie op voorhand geinstalleerd lijkt slechts weinigen te lukken. Door lage marges op pc’s en de kleine aantallen van een beginner, valt er weinig winst te maken.
Endless probeert het een beetje op de Apple manier: ze maken mooie, handige compacte computertjes ter grootte van een mac mini en voor prijzen van minder dan 100 tot 250 dollar. Je moet zelf randapparatuur als toetsenbord en muis voorzien, en ook een scherm. De hardware is op het niveau van netboekjes, ze hebben bv een SSD en maar 2 GB werkgeheugen. De vroeger reeksen hadden opvallend ronde vormen, de nieuwe reeks gebruikt hout bij de afwerking van de vierkante behuizing. De toestellen lijken bedoeld als gezinscomputer, die qua vorm niet misstaat in de woonkamer.
Het endless team bestaat uit een klein team dat verspreid zit over 17 landen, waaronder VS, Brazilie, Azie, .. De technologie chef van het team is een ex-Red Hat magager.

Gelijkaardige licht Linux computertjes werden vroeger ook al gelanceerd door bv Linutop met Linpus light, Mint enz. Een van de meestverkochte Linux computertjes is waarschijnlijk de Raspberry Pi, maar die moet je zelf inbouwen.

Zweedse sirene
In grootsteden met veel lawaai krijgen hulpvoertuigen het moeilijk om hun komst hoorbaar te maken, en er onstond een opbod en inflatie van decibels.
In Zweden wordt gewerkt aan een nieuwe vorm van sirene voor hulpvoertuigen als ziekenwagens, die geen lawaai toevoegt aan de omgeving. Ze willen hun boodschap doorsturen via RDS, Radio Data System. Daarmee kan de radiouitzending onderbroken worden met een waarschuwing, en kan een boodschap op het scherm van de autoradio getoond worden.

Waarom privacy
Ik heb niets te verbergen

https://www.politie.nl/nieuws/2016/oktober/13/01-honderden-slachtoffers-in-cybercrime-onderzoek.html

Lift ^ | Lift v | Comments Off

FreeDos * Technologie voor altijd * 10 nm technologie *

i-nieuws 6 na 6 ** January 5th, 2017 by wim.webgang **

FreeDOS

Op 25 december 2016 is er nieuwe versie uitgekomen van FreeDOS: FreeDOS 1.2.
FreeDOS is een besturingssysteem voor PC’s, dat compatibel is met het vroegere MS-DOS. De ontwikkelaar haalde zijn inspiratie bij Linux, en startte een project om een DOS versie te maken die volledig vrij was, toen Microsoft aankondigde dat het ms-dos zou afschaffen ten tijde van Windows 95.
En hoewel FreeDOS niet echt snel evolueert, biedt het nog steeds een DOS-compatibel systeem, om te gebruiken op een tweede computer, of in een virtual machine. Hun beta-versies startten zo’n twintig jaar geleden, en hun officiele FreeDOS 1.0 kwam uit een goede tien jaar geleden, in 2006.
FreeDOS kan handig zijn voor bedrijven die nog informatie hebben zitten in oudde systemen die vroeger op DOS draaiden. Of voor organisaties die in de DOS tijd een programma lieten maken, maar nu geen DOS meer vinden om het op te draaien.

http://www.freedos.org/jhall/

http://www.freedos.org/history/

http://www.ibiblio.org/pub/micro/pc-stuff/freedos/files/distributions/1.2/compare.html

http://www.freedos.org/download/

Technologie voor altijd

Wie bij ons “Toshiba” zegt, doet mensen misschien denken aan air-conditioning of kassa systemen, of aan harde schijven, en IT’ers aan de eerste generaties laptops, waar Toshiba zowat synoniem was voor laptop. Hoewel wat naar de achtergrond gedrumd op de laptopmakrt, zijn ze nog altijd een technologie bedrijf, dat ook computerchips maakt, voor bv computergeheugen. Maar ze doen nog veel meer, het is een fusie-multinational uit Japan (de “To” in Toshiba komt van “Tokyo”, waar de hoofdzetel ook gevestigd is) die aktief is in in landen over de hele wereld. Maar in hun uitbreidings en overname-ijver zat een minder opvallende tak: nucleare installaties. Toshiba bouwt mee aan nucleare installaties in de VS en China, maar was in de jaren ‘70 ook betrokken bij de bouw van de reaktor die bekend werd door het ongeval van Fukushima. Je zou denken dat dat een signaal was om ver weg te blijven van nucleaire energie. Immers de onoverwinbare combinatie van de kracht van de natuur, de onmacht van de mens, en de onvolkomenheid van menselijke fouten waren wel bewezen leek het toen, en nog wel in een van de hoogst technologische landen van de wereld.
Niet dus. Hoewel heel wat koppen rolden bij Toshiba, had CEO Norio Sasaki niets beter te zeggen dan dat nucleaire energie een belangrijke optie zou blijven. Hij bouwde voort op het beleid om in nucleaire energie te investeren, door in 2006 het Britse overheidsbedrijf voor nucleaire energie Westinghouse over te nemen. 2006 was een piek-jaar voor de nuclaire industrie. Maar het hele nucleaire verhaal legde hen serieuze windeieren, vooral toen uitkwam dat ze geknoeid hadden met de boekhouding om verliezen te verdoezelen. Ondertussen komen daar de verliezen van de nucleaire projecten over heel de wereld bij. Niet dat een of andere locatie of installatie op zich een uniek probleem vertoont. Zowat alle installaties kampen met dezelfde problemen: voor afgesproken prijzen de nodige garanties geven en deadlines halen die afgesproken zijn. De piek van 2006 was tegelijk een aankondiging van de neergang van nucleair. Een nucleaire centrale bouwen duurt 10 tot 15 jaar, vertragingen en budgetoverschrijdingen zijn algemeen gangbaar. Ondertussen worden hernieuwbare energieprojecten op een paar jaar tijd opgezet en zijn ze productief. Bovendien is hernieuwbaar niet erg gediend met nucleaire energie als partner om de schommelingen op te vangen; daarvoor is nucleaire energie te traag en te duur in vergelijking met gasturbines of waterturbines met een stuwmeer. Bovendien, als een nucleaire installatie zelf stilgelegd moet worden om een of andere reden, ligt een grote capaciteit volledig voor langere duur stil.
De nucleaire industrie heeft ondertussen zijn handen vol met uitleg geven over vervalste veiligheidscertificaten en de aanzienlijke vertragingen in meer dan de helft van de geplande reaktors. Bovendien is er geen oplossing voor het afwentelen van de ontwikkelingskosten en de verzekeringskost op de overheid.
Met andere woorden, het gaat slecht met Toshiba, en de nucleaire tak lijkt de oorzaak te zijn.
ps:
In het voorbije jaar werden heel wat records voor zonne-energie gebroken. In echt gunstig gelegen landen kon stroom opgewekt worden aan 3 cent per kilowattuur. Het is interessant om te zien dat Trump wil investeren in kolen, want de daling van de zonne-energie maakt kolen over 5 tot 10 jaar duurder dan zonne-energie.


10 nm technologie

Intel heeft de stap gezet van 14 nanometer naar 10 nanometer technologie. Dit jaar zal die in gebruik genomen worden voor de productie van hun chips. Ze proberen zowel de schaal van 1 transistor te verkleinen, als ook de minimale afstand tussen transistors onderling. Hoewel de productiekost van een chip hoger wordt door de miniaturisatie, is de gemiddelde kost per transistor lager. De chips zullen dus ook weer minder energie verbruiken.
Ze zijn niet de enigen met 10 nm-technologie, ook Samsung en TSMC maken die dit jaar, en Globalfoundries mikt zelfs ineens op 7nm.

Samsung doet bv de productie van de de nieuwe Qualcomm processor waarvan onlangs de gegevens zijn bekendgeworden; de Snapdragon 835 heeft een quad-core CPU, een Adreno 540 GPU en Hexagon DSP om de verschillende soorten processorbelasting te beheren. Ook het stroomverbruik is sterk verbeterd volgens de fabrikant, 40 % tegenover de vorige generatie. Die verbeteringen en nog veel meer, moeten de processor een belangrijke plaats doen veroveren op mobiele toepassingen als smartphones.

mm = 1/10 van een cm
micrometer = 1/1000 van een mm
nanometer = 1/1000 van een micrometer of 1 miljoenste van een mm

Gebruikers kijken nu waarschijnlijk meer naar de snelheid en grafische mogelijkheden van hun mobieltjes dan van hun desktops, en bovendien zit de vervangfrequentie daar ook nog op een vrij hoog peil. Dit is een zachte manier om aan het intel monopolie te knabbelen.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

« Previous Entries