Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Antenne vervanging: FM uitzending onderbroken

Red Centraal ** July 13th, 2017 by wim.webgang **

Er is vandaag donderdag 13/7 en morgen vrijdag (…) grotendeels geen FM-uitzending door afbraak van oude en plaatsing van nieuwe antenne.
Ook de volgende dagen, naargelang de weersomstandigheden, zullen we het zonder antenne moeten doen.
Het is afwachten of donderdag 20/7 er terug fm-uitzending zal zijn…
(upd: niet dus, zelfs de streaming zond iets voor zes enkel oorverdovende stilte uit…)
De streaming blijft wel lopen, en wij maken in ieder geval programma daarvoor.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Bekendheid verwerven * Wie censureert * Stop Flash * Google hardware * Onderzoeksgegevens publiek

Red Centraal, i-nieuws 6 na 6 ** April 22nd, 2010 by wim.webgang **

22/4/2010


Bekendheid verwerven
Een van de manieren om bekendheid te verwerven is gecensureerd te worden. Uit een film, “The Downfall”, bij ons bekend als “Der Untergang”, werden stukjes geparodieerd op Youtube, waaronder een passage “Hitler finds out”. Daarvan worden er nu sommige door Youtube gecensureerd, en de EFF protesteerde daartegen.

Voor de EFF is het probleem het automatisch weghalen van filmpjes als mediabedrijven daar stukjes van hun producten in vinden. De bedrijven kunnen dat zelf in gang zetten, zonder dat ze langs een rechtbank moeten passeren om een uitspraak van een rechter te krijgen. Voor de gebruikers kunnen filmpjes dus gewoon verdwijnen, hoewel ze op geen enkele manier een wet overtreden. Het is genoeg, zoals in dit geval, dat het een parodie is op een bestaand stukje film, dat het door de mediamaatschappijen verbannen kan worden.
Het systeem dat de mediabedrijven die toegang geeft heet “Content ID systeem”.

Daardoor vroegen mensen in de VS zich af waarover de film gaat en willen meer mensen dan ooit hem zien.

Wie censureert

Google heeft een nieuwe informatiedienst in het leven geroepen: uit de vele vragen van overheden om gegevens te censureren hebben ze nu statistiekjes gemaakt. Ze tonen bv in de vorm van een kaart waar het meest censuuraanvragen gebeuren. Ze tonen ook cijfers over hoeveel van die aanvragen ook toegestemd worden.
Op de pagina “Government requests” voor aanvragen tot verwijderen van inhoud wordt duidelijk dat Belgie minder dan 10 aanvragen deed, hetzelfde geldt voor Frankrijk en voor Nederland. Italie deed 57 aanvragen, Engeland 59, de VS 123. De twee hoogste scores zijn voor Duitsland met 188 en Brazilie met 291. Dit alles zijn cijfers van het laatste half jaar van 2009, van begin juli tot eind december dus. Voor China zijn geen cijfers gegeven.
De aanvragen om “data” te krijgen van Google zijn veel groter. Vanuit Nederland en Belgie 67, Spanje 324, Duitsland 458, Italie 550, Frankrijk 846, UK 1166, VS 3580 en Brazilie weer bovenaan met 3663.
Google hoopt in de toekomst de data nog onder te verdelen. Als je nu op een land klikt krijg je al details te zien, bv voor Groot-Brittanië werd aan 3 van de 4 aanvragen tot verwijderen gevolg gegeven. Om het half jaar komt er een update van de gegevens.

www.google.com/governmentrequests

Stop Flash
De product manager van Adobe kondigde aan dat het bedrijf stopt met de ontwikkeling van een Flash versie voor Apple’s iPhone. Adobe wil zich gaan concentreren op andere omgevingen, vooral Android, het mobiele systeem van Google. Android lijkt op korte tijd het tweede populairste mobiele systeem te worden na de iPhone, en het wordt in de toekomst ook op tablet-computers verwacht.
Dat lijkt een zware klap voor Apple. Maar eigenlijk zitten de zaken omgedraaid; het is Apple dat beslist heeft dat voor ontwikkeling van programma’s op zijn iPhone systeem alleen nog gebruik mag gemaakt worden van C, C++, objective C en javascript. Eigenlijk wordt Adobe’s Flash als ontwikkelplatform gewoon aan de deur gezet door Apple. Bovendien zou het kunnen dat Apple de programma’s die daar niet aan voldoen, uit zijn online appStore schrapt, waar vroeger wel Flash applicaties aanvaard werden.
Trouwens Flash is niet de enige die uit de boot valt als je die strikte lijst bekijkt, beweert Adobe. Zo is de door Novell uitgebrachte Mono programmeeromgeving MonoTouch niet in de “toegelaten” lijst opgenomen. Nochtans zijn er al verschillende programma’s die met MonoTouch gemaakt zijn, goedgekeurd voor de App Store. Novell investeerde in de ontwikkeling van MonoTouch 3.0 die net uitgekomen is. De programmeeromgeving gebruikt op lager niveau C# (C-sharp).

Het lijkt dat Apple de criteria soepel kan toepassen, en daarbij vooral zelf beslist. Grappig is ook dat een woordvoerder van Apple zegt dat de iPhone open standaarden gebruikt zoals HTML5, CSS, JavaScript, terwijl Adobe’s Flash een gesloten systeem van Adobe is. Terwijl die hele operatie ook niet direct openheid toont van Apple natuurlijk.

Google hardware

Google heeft het bedrijfje Agnilux gekocht. Dat werd opgericht door een aantal ingenieurs die vroeger aan de kern van het iPad werkten. Begin februari de bits rubriek van de New York Times het al als een fascinerende start-up, met mensen uit Apple, Tivo en Cisco. Er zitten heel wat ontwikkelaars bij die ervaring hebben met ARM chips zoals de Apple A4.

Google geeft de overname toe maar heeft geen commentaar.
Agnilux.com

Onderzoeksgegevens publiek
Na een strijd van drie jaar heeft een wiskundige gelijk gekregen in zijn vraag om onderzoeksgegevens van de Queens’ universiteit in Belfast te krijgen, om er zijn eigen analyse op te doen. Onderzoekers van die universiteit hadden al jaren toegang tot die gegevens en hebben er ook over gepubliceerd. Universiteitsonderzoek dat betaald wordt door de overheid zou onder de “vrijheid van informatie” vallen, en dus altijd publiek opgevraagd kunnen worden.
In Engeland is er een speciale overheidsdienst die moet toezien op het verkrijgen van informatie van overheden en publieke diensten volgens de “Freedom of information act” het ICO

www.ico.gov.uk

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Geen 10 dollar laptop * Electronische ID-kaart in VK * Van computerspel tot brandweersimulator * Werk en werkloos

Red Centraal, i-nieuws 6 na 6 ** February 5th, 2009 by wim.webgang **

05/02/2008

Geen 10 dollar laptop

Deze week verscheen in de krant een artikel waarin gesproken werd over een goedkope laptop voor kinderen in India. De laptop zou geen 100 dollar kosten, maar slechts een 10-tal dollar. Het leek een verderzetting van de ideeën van Nicholas Negroponte van het M.I.T met zijn “One Laptop Per Child” project, afgekort OLPC. De prijs van 10 dollar leek ongelooflijk, want het OLPC project slaagde er niet in zijn 100 dollar te halen, en de commerciële navolgers als EEEpc en Aspire1 en andere netbooks zitten ook eerder rond 300 dollar. Bovendien was het ontdenkbaar dat een fabrikant van de processor zo diep zou zakken met zijn prijs, tenzij India zelf alle interne electronica zou produceren. Ze hebben er misschien de schaal voor, maar toch. De scepcis bleek terecht want het bericht blijkt niet te kloppen. Het zou eerder gaan over een veredelde memory stick van 2 gigabyte met mogelijke een draadloze toegang.

Gartner voorspelt dat er 8 miljoen netbooks verkocht zullen worden dit jaar, en IDC voorspelt 20 miljoen. Abi Research voorspelt een sterkere groei van de netbook verkoop in 2009. Ze denken dat er 39 miljoen van zullen verkocht worden.

Electronische ID-kaart in VK

Na veel discussie heeft het VK uiteindelijk toch een identiteitskaart ingevoerd, en wel onmiddellijk een electronische. De kaart bevat een microchip waarin gegevens over de persoon zijn opgeslagen, die de persoon beschrijven en identificeren, zoals vingerafdrukken en een 3D foto van het gelaat.
De kaarten zijn november vorig jaar in gebruik genomen, in eerste instantie voor “buitenlanders”, en tegen april zouden 50.000 identiteitskaarten uitgedeeld moeten zijn. De kaarten voor de Britten zelf zou nog iets anders kunnen worden trouwens.
Maar het systeem is nog steeds omstreden bij mensenrechten en privacy-aktivisten. De organisatie silicon.com maakte gebruik van de wet op vrijheid van informatie en stelde gerichte vragen over het systeem. Uit de antwoorden bleek dat de politie- en douanediensten geen compatibele kaartlezers. Ze kunnen de informatie van de kaarten dus niet opvragen. Nog niet.

Het systeem kostte 4,7 “billion GBP” (pond); ong. 5.4 miljard Euro
www.silicon.com

 

Van computerspel tot brandweersimulator

Onderzoekers van de universiteit van Durham hebben zich op de broncode gestort van computerspel Half Life 2. Ze pasten de 3-D engine aan en maakten een virtueel model van een van de afdelingen van de universiteit. Daarin konden ze dan onderzoeken hoe een brand-oefening zou kunnen verlopen. Er kan mee onderzocht worden hoe mensen zouden reageren ingeval van brand. Daarmee kan training gegeven worden, en er kunnen betere ontruimingsplannen mee opgesteld worden.
Het zou meer gekost hebben om gewone 3-D modelleersoftware te gebruiken, beweerden de onderzoekers. Bovendien leverde de game-engine betere realistische “special effects”.
Het leverde vooral goede resultaten op bij mensen die geen “gamers” waren. Geoefende computerspelers reageerde namelijk anders in de brandsimulatie. Als bv de deur van een ruimte in brand staat in de simulatie, zullen de meeste mensen een andere uitgang zoeken. Gamers probeerden bv volle kracht “door de deur te lopen”.

Werk en werkloos

In de virtuele wereld gaat het vergelijkbaar als in de reële: er vallen ontslagen. In de computerspel industrie verdwijnen bv jobs bij Electronic Arts, beter bekend onder de afkorting EA. Het bedrijf, onder meer bekend van de Sims, Godfather en Dragon Age, is een pionier in de computerspelen. Ze leden echter een aanzienlijk verlies, (meer dan 600 miljoen dollar in het laatste kwartaal van 2008). EA zal om besparingen te realiseren zo’n 11 procent van zijn werknemers ontslaan, en 12 vestigingen sluiten. Zo zou ondermeer gesnoeid worden in het ontwikkelteam van Warhammer Online.
Het bedrijf EA bestaat sinds 1982 en groeide op in de computer-spelindustrie tot 8e grootste softwarebedrijf in de wereld. Ze hebben jaarlijks een miljardenomzet (bv 2008 ong 4 miljard dollar).

EA had in 2007 trouwens ook al problemen, bv met het gebruik van virtuele spelers, gebaseerd op echte spelers. Die spelen dus een rol in hun spel en eisten daarvoor betaling voor het gebruik van hun afbeelding. Dat kwam bovenop de andere kosten voor het afbeelden van logo’s, namen, uniformen, stadia enz.
( En bij Apple is 1 Jobs verdwenen)

Close Windows or those mosquitoes will bite you …

Lift ^ | Lift v | Comments Off

NOO(R)DINGANG do 21/2

Red Centraal ** February 17th, 2008 by wim.webgang **

Donderdag 21 februari: 4 locaties, 4 groepen, 1 treintje en .. mystery interventie van Radio Centraal!

  • Kamping Kontikki: Prima Donkey (tune op time), Raphaël en co. (Nassaustr 7)
  • Cappucino Club: Tea For Three, DJ Inframan (St Luareiskaai 13)
  • Bartilia: The Valerie Solanas, DJ Hans DB (Falconplein 13)
  • La Campine: Swing 11, DJ JAC (Westkaai 38)

allemaal buurt ‘t eilandje vanaf 20.30.

Lift ^ | Lift v | Comments Off