Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Smile :-)

Uitzending do 18:00 ** September 25th, 2008 by wim.webgang **
  • 192.168.1.15 is geen publiek IP-adres. 87.66.81.8 bv wel (nu ons adres trouwens). Via ip-adressen kan opgespoord worden van waaruit een computerverbinding wordt gemaakt. Bv de /whois in een IRC kanaal onthult het ip adres, dat kan leiden naar een privider, verbindingspunt, ineternetaansluiting. Ook naar de “dader” van een aanval? Zo simpel is het niet, wie echt wat fout in de mars heeft werkt via botnets. M.a.w. bestuurt vanop afstand een “gekraakte” computer om een aanval uit te voeren, van ver over de grenzen bv.
  • Google verdedigt niet zonder belang het vrij verkeer van informatie. Maar de EFF vindt ook dat de rechten van de individuele gebruikers in het gedrang komen. De industrielobby wil natuurlijk zijn verouderd “muziek-distributie-systeem” zolang mogelijk in stand houden. Muzikanten hebben nu immers geen platenfirma’s meer nodig om muziek te kunnen verspreiden.
  • En een gigantische smiley event in een Russische stad.
    Goed idee om te berekenen wanneer de satelliet langskomt die de foto’s voor Google Earth trekt. Even een datum afspreken, een “spacemob” organiseren en daarna eeuwige roem op Google Maps. Spijtig genoeg was het bewolkt…

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Rangschikking cyberaanvallen * Android gsm * Waals gewest gaat re-insourcen * Verdeel en heers * Verlenging copyright

i-nieuws 6 na 6 ** September 25th, 2008 by wim.webgang **

Rangschikking cyberaanvallen

SecureWorks heeft een rangschikking gemaakt van de landen van waaruit de meeste cyberaanvallen gebeuren. Ze keken daarvoor naar hun eigen klanten in het jaar 2008.

In de top tien zitten, in lichtjes stijgende lijn, landen als buurland Canada, Duitsland, Taiwan, Rusland, Japan, Polen en Zuid-Korea. Verder stijgend haalt Brazilie een indrukwekkende 3e plaats op de lijst, en China komt op de tweede plaats met iets meer verschil. Maar de meeste aanvallen kwamen uit Amerika, bijna drie keer meer dan die uit China. Toch is de bron van een computeraanval niet hetzelfde als de locatie van de aanvaller. Aanvallers uit China, Japan en Polen lijken meer computers uit eigen land te gebruiken voor een aanval, maar daarbuiten bestaan veel internationale botnets die vanuit een andere locatie bediend worden, en dus niets over de afkomst van de aanvaller zeggen.

Dat mocht Georgie aan den lijve ondervinden. IT’ers in dat land hadden blokkades opgetrokken tegen Rusland door IP adressen van Russische netwerken tegen de houden in het internetverkeer. Er kwam een Russische aanval, maar die kwam via allerlei computers die onder controle waren van Russen, en bv in de VS of Turkije stonden.

Android gsm

Deze week lanceert Google zijn eerste Android gsm. Het toestel heeft een touch screen, maar ook een uitschuifbaar toetsenbord. Het draait op de nieuwe Google Android software en heeft heel wat open source programma’s aan boord. Het kan ook alle Google online programma’s gebruiken en heeft toegang tot commerciële platformen op het web zoals een muziekwinkel, die geen DRM-beperkingen bevat op de muziek. Omdat het een open platform voor mobiele telefoons is, kunnen binnenkort nog andere produkten verwacht worden met hetzelfde systeem aan boord.

Google maakt en verkoopt de telefoons niet zelf; daarvoor doen ze beroep op bestaande kanalen. HTC is een computer en electronicabouwer die het eerste toestel bouwde. Dat zal verkocht worden via het netwerk van T-Mobile, dat het de naam G1 geeft en het in zijn winkels heeft.

Waals gewest gaat re-insourcen

Op 3 jaar tijd willen ze terug een volledige IT-dienst uitbouwen. Ze richten een departement op voor “Nieuwe Technologie en Informatica”, waar een 50-tal it-ers in zullen starten. Door terug meer zelf te doen in plaats van alles uit te besteden, zal dat minder kosten. Bovendien worden diensten samengevoegd, wat ook nog eens besparingen oplevert.
Maar het doel was vooral een andere perceptie tgo outsourcing. Nu ligt de nadruk op transparantie, open concurrentie, goed bestuur en controle op een strategisch instrument dat IT is.

 

Verdeel en heers

Twee professors van universiteiten in de VS hebben een rapport gepubliceerd met een (vrij vertaalde) titel: “Divide and Conquer: Competing with Free Technology Under Network Effects”. Het rapport zou bedoeld zijn voor bedrijfsleiders, en hen moeten adviseren hoe de strijd tegen open source aan te gaan. Ze raden aan commerciele software bedrijven aan hun produkten zo snel mogelijk op de markt te gooien, om geleidelijk verbeteringen aan te brengen en de mogelijkheden van het product uit te breiden, om het zo gesloten mogelijk te houden, en de markt in stukken op te splitsen om succesvol een verdeel en heers politiek toe te passen. Als geconcurreerd moet worden tegen een open source programma dat eerst op de markt is, wordt aangeraden zoveel mogelijk over te nemen maar afwijkende uitbreidingen te maken. De “productions and operations-management”-proffen Deishin Lee en Haim Mendelson werken aan de universiteit van Harvard en Stanford.

Verdeel en heers is natuurlijk geen nieuwe strategie om te concurreren tegen vrije software; MS doet dat al jarenlang. Ook op ander gebied lijkt het bijna een weergave of analyse van hoe een monopoliebedrijf omgaat met de zogenaamde bedreiging van de open source software. Eigenlijk vreemd dat deze profs voor een “strijd tegen” pleiten als strategie.

www.gbs.stanford.edu/
news/research/mendelson_div_conq.html

Verlenging copyright

Google wil dat de VS zich voorzichtiger opstelt in de onderhandelingen over het afdwingen van rechten op “intellectueel eigendom”. De voorbereiding van de verdragen gebeurt onder druk van de MPAA en de RIAA, de film en muziekindustrie in de VS.
De VS oefent druk uit op zijn partners, onder meer Europa en Japan, om een verdrag af te sluiten dat ook ingrijpt op de verspreiding van inhoud als muziek en filmpjes. Google wijst erop dat wat good is voor Disney niet hetzelfde is als wat goed is voor de VS. Er zijn ook nog Google en Yahoo merken ze fijntjes op. Het kan een bedreiging vormen voor de groei van Amerikaanse bedrijven.

Google heeft blijkbaar de schaal bereikt dat ze kunnen meepraten. Wie ook probeert mee te praten, maar minder gewicht in de schaal kan leggen, is de vereniging van burgers voor een vrije electronische wereld, de EFF. Zij waarschuwen dat zo’n nieuw verdrag ondoorzichtig wordt opgesteld, en dat de uitkomst ofwel nietszeggend zal zijn, ofwel radikaal, en fundamentele gevolgen zal hebben voor de ontwikkeling van het internet.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Gebruiks Voorwaarden Overeenkomst

Uitzending do 18:00 ** September 18th, 2008 by Lydia **

- Een ULA in firefox (volgens gebruikers een bug, volgens de distributie een temporary annoyance) en Mozilla onderzoekt of het wel nodig is. Ze willen alleen maar zeggen: “Hey, dit is vrije software; je mag het gebruiken, het kopiëren, het verspreiden,… geniet ervan!”
- De tweede versie van Linutop verzorgt de muziek in ons programma, rechtstreeks vanuit de line-out! (foto).
linutop2 Een van de toestellen in onze reeks “kleine computers die op Linux draaien (en bijna niet te vinden zijn)”. Zoals deze, niet te koop in België helaas; hij is ook niet bedoeld als eindgebruikersprodukt, maar eerder voor inbouw bv. Heeft een aparte audio uitgang achteraan (vooraan koptelefoon en micro), en een ingebouwde “solid state disk”; geen lawaaierige (radio!) harde schijf dus.
Ook even vergelijken met de versie 1 :
Linutop1 aangekomen Linutop1 grootte Die had geen ingebouwd systeem (systeem op USB-stick), was kleiner, metaalkleurig, had geen extra audio out. Hij was milieuvriendelijker ingepakt. Verbruikte een paar watt minder.
- De Duitse politie viel binnen bij de Duitste afdeling van de “Piratenpartei”. Ze waren op zoek naar de bron van het lek over het Trojaanse paard waarmee de overheid burgers afluistert.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Verboden te linken * Rel over GVO * Samsonite One * Invloed van plastics op gezondheid * Verkeersopvolging

i-nieuws 6 na 6 ** September 18th, 2008 by wim.webgang **

18/09/2008

Verboden te linken

Een vrouw in de VS zit met een rechtszaak over het maken van een link naar de website van de lokale politie. Zij had zo’n link op haar site staan, en ze kreeg van de burgemeester de opdracht om die te verwijderen. Er werd zelfs door de politie een onderzoek naar haar gestart. Ze haalde de links naar gemeentesites weg, en spande een zaak in tegen de burgemeester en andere verantwoordelijken. De gemeentesecretaris zou eerst rondgevraagd hebben of linken naar een site van de stad wel mocht, maar daarna toch een verbod hebben laten uitvaardigen.

Rel over GVO

Tot verwondering van sommige Linux gebruikers opent een Firefox browser, die voor de eerste keer gebruikt wordt, een GebruiksVoorwaardenOvereenkomst. Dat is redelijk ongebruikelijk in de vrije softwarewereld, en er is dan ook heel wat discussie over. Je kan altijd de licentievoorwaarden bekijken bij open source- of vrije software, maar een overeenkomst bevestigen zoals bij commerciële software is er voor veel gebruikers toch wat over. Vooral als het een trend zou worden en alle programma’s dat beginnen doen. Nu is een vers geïnstalleerd Linux systeem onmiddellijk gebruiksklaar. Linux distributies hebben soms tijdens de installatie wel een scherm met licentie-informatie, maar daar staat in dat je de software mag kopieren, mag verspreiden, mag wijzigen enz.

Samsonite One

Sarah Palin, gouverneur van Alaska en republikeins kandidaat voor het vice-presidentschap, kreeg na haar nominatie heel wat kritiek te verduren. Zo zou ze de openbaarheid van bestuur in haar huidige functie omzeild hebben door overheidscommunicatie niet te doen via de officiële e-mail adressen. Het gebruik van haar prive e-mail adres wekt het vermoeden dat er dingen geregeld moesten worden op een niet-officiële manier.
Er werd nu ingebroken in haar Yahoo mail-account en een activistengroep met de naam “anonymous” heeft daardoor toegang gekregen tot haar mail. Ze hebben er materiaal uit gehaald en gepubliceerd om aan te tonen dat die beschuldigingen kloppen.

 

Invloed van plastics op gezondheid

In de VS is een studie gepubliceerd van Britse onderzoekers, die toont dat het voorkomen in bloed en urinestalen van de chemische stof BPA gelijk loopt met ziekten als diabetes en hartziekten. Op basis van de stalen werd een rangschikking gemaakt op hoeveelheid BPA in het bloed. Van de bovenste en de onderste 25 procent van die groep werd gekeken naar hun gezondheid; de bovenste groep had 2x zoveel diabetes en hartziekten als de onderste.

Een woordvoerder van de chemische industrie in de VS zegt dat je daaruit niet de conclusie kan trekken dat de aanwezigheid van BPA die problemen dan ook veroorzaakte.

Maar proeven bij dieren tonen dat wel aan. Bovendien werd vastgesteld dat ook het hormonaal systeem van dieren door BPA wordt beïnvloed.

De stof, “bisphenol A”, wordt gebruikt in plastic verpakkingen, baby- en andere plasticflessen, in de plastificeerlaag van andere drankverpakkingen, enz.

Er wordt 2,2 miljoen ton per jaar van geproduceerd. Negentig procent van de mensen in het westen zouden de chemicaliën in hun lichaam hebben.
Canada zette BPA op de lijst van giftige stoffen en wil het bannen uit bepaalde produkten omdat het als een gevaar beschouwd wordt voor hun babies.
De Europese Unie denkt dat de hoeveelheden in babyflesjes niet schadelijk zijn.

Verkeersopvolging

De bedrijven die in de VS verkeerscamera’s verkopen willen het verkeer nogal letterlijk gaan opvolgen. Ze stellen voor een netwerk te maken van camera’s waarbij ook bestaande rood licht- en snelheidscamera’s kunnen ingeschakeld worden. Ze willen software gebruiken om de nummerplaten te “lezen”, en zelfs foto- of video-opnamen maken van de inzittenden van de wagen. Ze hopen hun toezichtssysteem te verkopen als manier om autodiefstallen op te lossen.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Linpus

Uitzending do 18:00 ** September 18th, 2008 by wim.webgang **

De eerste “Linpus” Linuxcomputer in Antwerpen en Webgang had er een in de studio!
LinpusLinux

Het is een mini laptop die, zoals enkele andere (*) geïnspireerd werden door het OLPC project; de nieuwe soortnaam lijkt “netbook” te worden. Dit toestel heeft geen harde schijf maar een 8Gb “Solid State Disk”, aansluitingen voor scherm, micro, koptelefoon – die we als uitgang gebruiken- en 3 usb. Daarvan gebruiken we er 1 om een externe muis aan te sluiten, wat iets gemakkelijker werkt dan het ingebouwde touchpad. Het toetsenbord is prima. We sluiten de netwerkkabel aan (we merkten niet dat de kleine schakelaar vooraan dient om draadloos netwerk te aktiveren). Lydia meet dat het toestel 25 cm breed is, 17 cm diep en 3 cm dik.
Linpus scherm
Hij draait Linpus Linux Lite v.1 in het Nederlands, en start snel op in een eenvoudig menu. Lydia experimenteert er live mee (zie foto) en we draaien de muziek van deze uitzending rechtstreeks van dat toestel, zoals PlanetsCitizens “When do we fuck”.

Lydia probeert de SD card van haar camera in het linkse SD-slot en leest de kleine lettertjes niet die zeggen “Storage Expansion”. Met brute werktuigen haalt ze de kaart er terug uit (slik) – aan de rechtse kant heb je echter een handig klik-in en klik-uit systeem voor SD en andere media.

In het menu vinden we software als OpenOffice 2.3, Firefox 2.0, mediaplayer, agenda, e-mail, instant messenger, fotobeheer, spelletjes, webcambeheer, …. KolourPaint doet veronderstellen dat we KDE gebruiken, wat verder niet op te maken is uit de interface.

Read the rest of this entry »

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Koolstof * Koolstofdatering * Sms * Zoekmachine in Rusland * Machine-besturing

i-nieuws 6 na 6 ** September 18th, 2008 by wim.webgang **

11/09/2008


Koolstof

Er is in de VS een spectaculair ondergronds bos gevonden van miljoenen jaren oud. Volgens onderzoekers uit England en Amerika zou het het oudste ontdekte bos van de wereld zijn, en bestaan uit de oorspronkelijke begroeing van de eerste bossen die ontstonden op aarde. Ze zijn gevonden in een koolmijn, volledig versteend. Het fossiel bos bestrijkt een oppervlakte van duizenden hectaren en zou gedateerd worden op 300 miljoen jaar geleden. Het bestaat bovendien uit verschillende lagen, die onderling maar een paar miljoen jaar verschillen.

De wouden zouden dateren uit de periode waarin de aarde overging van een toestand met grote bevroren poolkappen naar een klimaat waarin de poolkappen smolten en een soort serre-effect optrad. De wetenschappers kijken er naar uit om vergelijkingen te maken met de huidige opwarming van de aarde.

Koolstofdatering

De datering van fossielen wordt momenteel in vraag gesteld. Onderzoek aan de universiteit van Miami zou aantonen dat de interpretatie van de koolstofmethode, gebruikt om de leeftijd van fossielen in vast te stellen, herzien moet worden. Vooral resultaten van dateringen meer dan 150 miljoen jaar geleden zouden onbetrouwbaar zijn. Daardoor zouden heel wat theoriën over de beginperiode van het ontstaan van leven op de planeet.

Sms

Een senator in de VS stelt vragen bij de prijs van tekstberichten op de gsm. Er werd vastgesteld dat op een paar jaar tijd de prijs verdubbeld is, terwijl er geen aanwijzing is dat de kost ook verdubbelde. Wel opmerkelijk is dat enkele grote telecombedrijven er samengingen en het aantal verminderde
van 6 naar 4, waardoor ook minder concurrentie optreedt.
Ook in Europa zijn de tekstberichten duur. De prijs voor een sms-je van één land naar een ander binnen Europa zou met twee derde naar beneden moeten volgens EU commissaris Reding. Dat zou gaan over 2,5 miljard tekstberichten per jaar, die omdat ze over de grens moeten 10 keer meer kosten dan in het binnenland. Vroeger al wist Europa de tarieven voor internationaal bellen te verlagen tot de helft door maximumprijzen op te leggen.

 

Zoekmachine in Rusland

Yandex, een zoekmachine in Rusland, en een concurrent voor Google, lanceerde een Instant Messenger dienst. Ze combineren hun zoek al met e-mail diensten en sociale netwerksites. Ze hebben de nieuwe “IM” dienst gelanceerd die gebruik maakt van open source software en het jabber protocol. De software komt ook uit op Mac OSX en Linux. Ze hebben een eigen mirror site met een heel aanbod van vrije en open source software als Mozilla/Firefox, OpenOffice, BSD, en natuurlijk Linux. Ze bieden Linux versies aal als debian, fedora, opensuse, ubuntu, mandriva en knoppix, maar ook minder bekende distributies als slackware, gentoo, puppy, alt-, arch-, asp-linux.

Yandex werkt samen met lokale internetproviders om hun diensten zo snel mogelijk te maken voor de gebruikers. Ze hebben nu servers in een 6-tal regio’s. Lokale aanwezigheid is belangrijk omdat de verschillen in internetverbindingen in Rusland groot zijn, zowel wat snelheid als prijs betreft. Ze hebben trouwens ook een server in Frankfurt, om een snelle verbinding te maken met Europa.

http://mirror.yandex.ru/

http://imgl.yandex.net/i/www/logo1.png

Machine-besturing

Een IT-beveiligingsexpert heeft een probleem gevonden in software die geinstalleerd is op computers die industriële machines sturen. De SCADA software dient eigenlijk om meetgegevens van de machine te verzamelen, en die gegevens kunnen dan vanop afstand opgevraagd worden. Maar helaas kan een computerinbreker ook vanop afstand binnengeraken in die systemen, doordat er een beveiligingslek zit in de software. Die lek werd in juni ontdekt, en ondertussen heeft iemand software geschreven om daar gemakkelijk gebruik van te maken. Die software is een plugin voor “Metasploit”. Dat is een pakket om de veiligheid van IT-systemen te onderzoeken. Metasploit is vanzelfsprekend alleen bedoeld voor legaal gebruik.
Tot de productieomgevingen waar zo’n software gebruikt wordt horen fabrieken maar ook energiecentrales. Dat maakt dat deze zaak gevoelig ligt in de VS; op een discussieforum over die systemen kan je bv alleen binnen na registratie.

SCADA: “Supervisory Control And Data Acquisition”

http://www.metasploit.com/

Discussie site:

http://news.infracritical.com/mailman/listinfo/scadasec

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Do you feel the Heat-Gang

Uitzending do 18:00 ** September 4th, 2008 by wim.webgang **

Na het nieuws

HeatGang
klimaat 2klimaat1Klimaatveranderingsspecialist en voorzitter van het IPCC kwam zaterdag spreken in Gent. We laten een paar uittreksels van Rachendra Pachauri horen over:

  • Gebruik van het BNP als maatstaf voor vooruitgang heeft als effect dat overproductie, overconsumptie en de kost van de medische gevolgen allen als vooruitgang gewaardeerd worden. “Vooruitgaan in welke richting?”
  • Evolutie van vleesconsumptie in de wereld, trends voor de toekomst. De veestapel veroorzaakt ook andere gassen die tot 200 keer meer impact hebben dan CO2 (stikstof, methaan, ..), en onrechtstreeks wordt door ontbossing voor die veestapel nog eens het milieu belast (70% opp v landbouwgrond, 30% van wereld). Voeding voor die dieren, waterverontreiniging, ammoniakuitstoot (zure regen). Een ha gewassen kan 30 mensen voeden, 1 ha dieren slechts 5 tot 10 met dierlijke produkten (eieren/melk/vlees)
  • Op bezoek in de VS aan de luchthaven afgehaald met grote auto die met draaiende motor en airco staat te wachten terwijl hij de veiligheidsmensen probeert te overtuigen dat hij geen terrorist is.
  • En de uitreiking door organiserende EVA van de “Nobelprei”.

Muziek: dark fantasy (S-Cape) – From: Dark Contest Compilation – Electrobel.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Recht op de wet * Frankrijk open source voorbeeld * Google Chrome

i-nieuws 6 na 6 ** September 4th, 2008 by wim.webgang **

04/09/2008

Google Chrome

Google bracht een browser uit voor het Windows platform. Chrome kan daar als alternatief gebruikt worden voor het door Microsoft geleverde Internet Explorer, vooral de komende versie IE8. Voor Linux en Mac gebruikers is er nog geen versie. Google geeft de broncode vrij onder een open source toelating. In de Chrome browser werd ook bestaande open source software gebruikt; zoals het WebKit framework. Die wordt ook gebruikt door Apple (in Safari), Nokia, en Touch Mobile dat er “Iris” mee maakte, een browser voor mobiele apparaten. Het grote voordeel van WebKit is de Javascript verwerker; die werkt veel sneller dan in gewone browsers, en laat ook toe veel meer te doen in de browser dan surfen op het internet. De mogelijkheden in een WebKit browser gaan in de richting van echte programma’s in Javascript die bovendien niet afhankelijk hoeven te zijn van een verbinding met het internet.

Incognito tab is (niet) voor niets (zie de gebruiksvoorwaarden van de browser)

Frankrijk open source voorbeeld

Een economische commissie die opgezet werd door de Franse president Sarkozy gaat bekijken hoe er belastinsvoordeel kan gegeven worden aan open source ontwikkelingen te stimuleren.
Grote Franse bedrijven als France Télécom maken vergaand gebruik van open source. Ook in het onderwijs wordt geïnvesteerd in het promoten van open source; zo werd open source software verspreid onder hogeschoolstudenten. Die vormen de kweekvijver voor een “open source kultuur”. Het moet een creatieve spiraal op gang brengen en Frankrijk minder afhankelijk maken van Amerikaanse software. In de VS begint de IT pers dat door te krijgen, er verscheen bv een artikel over Frankrijk en OS in InfoWorld, dat Frankrijk als voorbeeld stelt voor ontwikkelaars in de VS.

 

Recht op de wet

Californie verbiedt zijn inwoners de wetten te te kopieren of te downloaden naar hun computer. Ze roepen daarvoor het copyright in. Carl Malamud, een voorstander van openheid en voorvechter van digitale toegang tot overheidsinformatie, is daar niet mee gediend, Hij is gestart met het publiceren op zijn website van de “Californian Code of Regulation”, 33.000 bladzijden die hij zelf blad voor blad heeft ingescand. Als je die in digitale vorm wil kan je die kopen bij de overheid voor meer dan 1500 dollar, en als je een print wil kost dat meer dan 2300 dollar.

Soms sluiten overheden ook een contract af met een prive bedrijf dat de wetteksten vormgeeft en inbindt en in boekvorm uitgeeft. Door zo’n exclusieve overeenkomsten wordt de toegang tot de wetteksten beperkt. Zo komen de wetten niet in een andere, flexibel doorzoekbare vorm op het net bv. Daarom wil Malamud doorgaan met het publiceren van de teksten zelfs als hij vervolgd wordt door Californië. In het verleden heeft hij dat soort conficten altijd gewonnen, en zo heel wat overheidsinformatie beschikbaar gemaakt op het internet.

De teksten gaan bv over aan welke voorwaarden bebouwing moet voldoen, en allerlei andere reglementeringen. Een van de gevolgen van een vroegere zaak met de beurscommissie was bv dat er gespecialiseerde finaciële sites en zoekopdrachten door Google mogelijk werden in beurs informatie.

Lift ^ | Lift v | Comments Off