Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Koerva!

Uitzending do 18:00 ** July 30th, 2009 by wim.webgang **

Niet de Koningsbocht in Zweden maar wel verslag over Lydia’s filmtrip naar Umea en Gotenborg in Zweden.
13 Europese landen stuurden elk vier afgevaardigden naar het project om ervaring uit te wisselen en elkaars filmpjes te bekijken. Creative Commons was een must als er samen filmpjes gemaakt werden.
Vrije tijd werd opgevuld met workshops en vooroordelen wegwerken.
Een unieke trip die te zeerste aan te raden valt, meer info vind je op www.yeff.net.

Verzin zelf een toepassing voor een digitale assistent op je smartphone.

Muziek:

Initium – Andrew cles
Molotov – Vudor Klitzkov
Rize Up – ?

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Virtuele assistent * Podcasting-patent * Website gekraakt * Nucleair kerkhof * Gezocht, levend * Veiligheidslek in iPhone

i-nieuws 6 na 6 ** July 30th, 2009 by wim.webgang **

30/07/2009


Virtuele assistent

Darpa, bekend als ontwerpers van het internet en verder ook als onderzoeksinstelling van het ministerie van Landsverdediging in de VS, werkt nu aan een virtuele assistent. Meer dan 60 instellingen werken daarvoor samen. De assistent heeft ook al een naam: CALO.

De assistent moet helpen bij de administratieve rompslomp van het Amerikaans militair apparaat.

Maar zoals dikwijls is er ook een spin-off naar burgertoepassingen. Zo komt binnenkort Siri aan de oppervlakte, een assistent als toepassing op een smartphone. Die zou kunnen reageren op gesproken commando’s om een hele reeks electronische handelingen uit te voeren.

Eigenaardig genoeg is het voorbeeld dat ze geven alweer het boeken van een tafel in een restaurant. Niemand meer inspiratie dan dat?

Podcasting-patent

Een bedrijf met de naam VoloMedia heeft aangekondigd een “podcast” patent te hebben verworven. De beschrijving bevat abonneren op een podcast, downloaden van een podcast naar de computer, overzetten op de muziekspeler, opkuisen van oude afleveringen enz.

.

Website gekraakt

Dat een website gekraakt wordt is al lang geen nieuws meer. Behalve misschien als het de website is van een beruchte geheime dienst, zoals de Britse MI5 (“mi5″). De dienst heeft toegegeven dat een groep die zich “Team Elite” noemt hun website wist binnen te geraken. Ze konden het moeilijk geheim houden want de krakers beschreven op een forum hoe ze via het Google zoeksysteem dat in de site gebruikt werd en “cross site scripting” en “Iframe Injection” binnen geaakten.

De wereldgezondheidsorganisatie, beter bekend als “WHO”, kreeg op zijn site dezelfde kraak te verwerken.

De kraak zelf laat echter geen sporen na op de site. Het is eerder een misleiding van bezoekers die naar de site komen via een link die de krakers bezorgen; ofwel in een mail ofwel door een link op een website of in een forum. Ze kunnen daardoor de misleide gebruiker de echte website laten zien maar aangevuld met iets wat ze zelf willen op het scherm laten zien in die site. Het voorbeeld toonde het “Team Elite” logo.

MI5 is de Britse Militaire inlichtingendienst.
.

.


Nucleair kerkhof

In de VS zou te weinig geld zijn om hun nucleair kerkhof op te ruimen. De nucleaire bedrijven moeten geld opzijzetten om na gebruik een kerncentrale te ontmantelen. Helaas ging dat geld gedeeltelijk in rook op door de financiële krisis. De versleten kerncentrales zijn niet in rook opgegaan en vormen een bedreiging voor hun omgeving voor onbekende tijd.

Gezocht, levend

De projectleider van het Centos project is vermist. De leden van de Centos Community zijn zo ongerust dat een achttal van hen een open brief hebben gepubliceerd met een oproep. De oproep is gepubliceerd op de Centos website en in eerste plaats gericht aan Lance Davis zelf. Ze vragen zich daarin af waar hij zit, en merken op dat het nodig is dat ze klaarheid krijgen op de financiële situatie van het Centos project. Bovendien hebben ze geen toegang tot bepaalde servers. Als ze hem telefonisch proberen te bereiken is de lijn altijd bezet. Ze vrezen dat het project uitdooft als hij niet snel opduikt of hen helpt om het project voort te zetten.

www.centos.org

Veiligheidslek in iPhone

Onderzoekers Charlie Miller en Collin Mulliner beweren een beveiligingsprobleem te hebben gevonden in de iPhone. Volgens hen zou het mogelijk zijn door het sturen van ongewone tekens in een sms-bericht, toegang te krijgen tot het apparaat. Een inbreker kan door een juiste combinatie van tekens de iPhone besturen. Hij kan websites oproepen, en zelfs berichten sturen en nummers bellen vanop het toestel. Maar ook de microfoon of de camera inschakelen. En natuurlijk terug inbreek sms-jes sturen naar andere nummers uit je adresboek. Het enige verweer zou zijn je iPhone af te zetten. Je kan ook wachten tot je een sms-je ziet waarin alleen een vierkantje staat, hoewel het dan misschien al te laat is.

De onderzoekers zeggen dat ze Apple al een maand geleden op de hoogte gebracht hebben, maar geen antwoord kregen, en evenmin een oplossing ervoor uitbracht. Ze gaan vandaag donderdag op een conferentie meer details over de bug bekend maken. Hun geloofwaardigheid word onderbouwd door hun eerste kraak van een iPhone in 2007. Toen verleidden ze een gebruiker door een mail of sms’je een bepaalde website te bezoeken, waar code inzat die door de browserbeveiliging van de iPhone geraakte.

Dat soort problemen blijft trouwens niet alleen beperkt tot Apple. Hetzelfde soort bug vonden ze ook in Windows Mobile, waar door een speciaal sms bericht controle over het toestel kan overgenomen worden.

En Linux?
Ook voor de Google Android gsm’s vonden ze een kraak. Ze kunnen door een bepaalde reeks sms berichten het toetstel 10 seconden de netwerkverbinding laten verbreken. Als het toestel terug online komt kan een nieuwe reeks van die sms’jes het toestel weer “offline” krijgen, en dat kan – hoewel wat duur – herhaald worden zolang je wil. Google heeft de bug al gepatcht.


.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

op de achterb.. euh hoedenplank

Uitzending do 18:00 ** July 23rd, 2009 by wim.webgang **

Hoe hebt u uw digitale foto’s bewaard? Toch niet in de zon op de hoedenplank van de auto? Goed opgeborgen en bewaard in ideale omstandigheden? Zelfs dan blijken cd’s na 7 tot 9 jaar al systematisch fouten te vertonen waardoor de data onleesbaar wordt.

Muziek

To: Katharina, don’t be distracted (To speelt ook bij Mondegreen)
For Greater Good:
Spring Mechanist
Nudex: Hot Shot
Gling Glo: Luktar-Gvendur
Tom Waits: Frank’s Wild Years
Jimi Hendrix: Drifting

Presentatie:
Lydia is op vakantie maar wordt vervangen door Lola. Thanks!

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Touchpad patent duikt op * Launchpad wordt open source * Onleesbare CD’s * Verouderde Adobe Reader downloads * Betrokken bij 100 jarige oorlog * 40 miljoen identiteiten

i-nieuws 6 na 6 ** July 23rd, 2009 by wim.webgang **

23/7/2009


Touchpad patent duikt op

De aanvrager van een patent op een touchpad dat een apparaat bestuurt als mp3-, cd- en andere draagbare muziekspelers bestuurt, heeft zijn patent uit de schuif gehaald. Hij vervolgt nu bedrijven als Apple, Qualcomm, Mororola en Microsoft. Op 15 juli werd de zaak ingespannen bij de rechtbank van Texas die er om bekend staat populair te zijn voor dat soort rechtszaken. De houder van het patent had het toegekend gekregen in oktober 2003.

Het patent is duidelijk gebaseerd op het gebruik van Palm computertjes die met een pen bestuurd worden op een aanraakgevoelig scherm
US patent

Launchpad wordt open source

Canonical, en meer bepaald Mark Shuttleworth, heeft beslist zijn “Launchpad” programma te “open sourcen”. Launchpad is een broncode beheer- en samenwerk-systeem, voor het samenwerken van programmeurs aan het schrijven van software. Het Launchpad programma draait als web-platform op “Launchpad.net”, en dient als samenwerkingsplatform voor software als “Extreme Tux Racer” (een computerspel voor Linux), MySQL (databank), en Ubuntu – de Linux distributie die door Canonical wordt uitgegeven.
De aankondiging werd dinsdag 21 juli gedaan door Karl Fogel, een lid van het ontwikkelteam van Launchpad.
De exacte licentie die ze gebruiken voor Launchpad is “GNU Affero General Public License, version 3 (AGPLv3).”
De naam en de logo’s zijn wel eigendom van Canonical, en mogen niet zomaar gebruikt worden.

Ander en misschien het bekendste platform voor samenwerking bij het ontwikkelen van software is SourceForge: “SourceForge is your location to download and develop free open-source software.”
De “Affero” licentie lijkt erg veel op de gewone GPL, maar is uitgebreid specifiek voor programma’s die als web-dienst draaien. Daarbij wordt bepaald dat de gebruikers van de webdienst ook de licentie en als ze willen de sourcecode te zien krijgen.
De free software foundation heeft zijn eigen ontwikkelaarswebsite:
Savane die trouwens afgeleid is van de Sourceforge software.

Links:
Launchpad is now open source
Affero licentie (FSF versie)
Sourceforge
G-Forge


Onleesbare CD’s

Door de hoge prijs van harde schijven werd in het verleden veel gebruik gemaakt van CD-R om backups te maken, en soms zelfs om originelen op te bewaren, bv van de fotoverzameling.

Harde schijven zijn ondertussen in prijs gedaald maar heel wat gegevens staan op CD’s, en die blijken na een aantal jaar systematisch fouten te vertonen. Eigenlijk wordt een levensduur van minstens 100 jaar verwacht voor CD’s, maar praktijktesten wijzen een andere richting uit.

Zelfgebrande CD’s die 7 tot 9 jaar geleden gebrand werden, geven al foutpercentages tot 10% volgens TechARP. Sommige van de cd’s hadden bestanden die niet meer gelezen konden worden, andere cd’s waren helemaal moeilijk te lezen, zelfs uitgeprobeerd op verschillende toestellen. En de cd’s van de test lagen niet in de zon op de hoedenplak van een auto; ze waren goed opgeborgen en bewaard in ideale omstandigheden.

En ja, DVD’s gaan 1000 jaar mee volgens de huidige verwachtingen…

Verouderde Adobe Reader downloads

Adobe krijgt van een beveiligingsfirma kritiek op zijn download aanbod. Op de officiële download pagina van de Adobe PDF reader staat een versie aangeboden waarvan geweten is dat ze veiligheidstekorten bevat. Voor die gaten in de veiligheid zijn al voorbeelden van misbruik opgedoken die er gebruik van maken. En er is zelfs al een oplossing voor het probleem, van Adobe zelf; nl een update naar een nieuwere versie. Daarom vindt de beveiligingsfirma het onbegrijpelijk dat niet de nieuwste versie wordt aangeboden, maar de vorige.

Na verloop van tijd checkt het programma zelf de site van Adobe en biedt het aan de update af te halen en te installeren. Maar wie de pdf-reader download omdat hij op dat moment een bestand heeft binnengekregen zal dat openen in de oude versie van het programma.

Secunia kreeg opmerkingen van zijn gebruikers omdat Adobe Reader 9.1.0 als onveilig stond aangeschreven hoewel het de laatste versie van de site betrof. Ze dachten eerst dat er iets mankeerde aan de lijst van Secunia, en contacteerden het bedrijf om te horen dat eigenlijk 9.1.1 de laatste versie is. Secunia maakt gebruikers erop attent dat zelfs 1 keer een besmet bestand openen genoeg kan zijn om je computer aan misbruik bloot te stellen. Ondertussen kan er trouwens alweer een nieuwere versie zijn (9.1.2)


.

Betrokken bij 100 jarige oorlog

Teruggevonden gegevens van de 100 jarige oorlog tussen Engeland en Frankrijk zijn vregegeven op het internet. Er komen ondermeer namen in voor van soldaten, zodat verwanten alsnog op zoek kunnen gaan. Behalve Engeland en Frankrijk kan ook Vlaanderen voorkomen in de gegevens omdat er breed gerecruteerd werd en er in de 14e eeuw ook Engelse kampen waren op het vasteland, ondermeer in Normandië en omgeving.
Er zijn 250.000 gegevens online gezet die dateren van de periode van Henry V.

40 miljoen identiteiten

De identiteitsgegevens van 40 miljoen personen worden via internet verhandeld in het criminele milieu.
Het gaat voornamelijk over Amerikanen. De gegevens zijn samengebracht in een grote databank die in handen is van een gepensioneerde medewerker van de anti-fraude afdeling van de Metropolitan Police. Op vier jaar tijd verzamelde hij dit aantal gegegevens, vanuit bronnen van de Britse politie, FBI en beveiligingsfirma’s.
Ondertussen begint het hem ook wel wat veel geld te kosten. Dat wil hij recupereren door te laten betalen voor een identiteits-check. Wie wil laten nakijken of zijn naam voorkomt in de lijst van “gekraakte gegevens” zou daar geld voor op tafel moeten leggen.

En nu maar hopen dat hij niet onachtzaam op een pdf-je klikt of er komen 40 miljoen identiteitsgegevens in handen van 1 crimineel.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

23.148.855.308.184.500,00 dollar

Uitzending do 18:00 ** July 16th, 2009 by wim.webgang **

Lydia is op vakantie maar wordt vervangen door Lola. Thanks!

- Na het nieuws:
Hoeveel is 23.148.855.308.184.500,00 dollar?

- muziek:

D.C.O.D ( Reaman )
iX Voices From Beyond (PlanetsCitizens)

Lift ^ | Lift v | Comments Off

hier komt het i-nieuws na de uitzending …

i-nieuws 6 na 6 ** July 16th, 2009 by wim.webgang **

16/07/2009


Internetbombardement op Zuid-Korea

Een internetbombardement op websites in Zuid-Korea en de VS legde daar heel wat sites plat. Alle ogen gingen richting Noord-Korea, want dit leek een groots opgezet en doelgericht offensief, en zonder veel bewijs werd ook door officiële instanties van de slachtoffers gesproken over Noord-Korea. Ondertussen is er onderzoek gebeurd door een Vietnamese onderzoeker. De bewuste aanval was een “DDOS”-aanval, of “Distributed Denial Of Service Attack”. Getroffen websites waren bv het ministerie van transport, de Federal Trade Commission, en de nationale bank van de VS, en de Zuid Koreaanse websites van de president en het parlement, en de VS strijdkrachten in Korea.

Het brein achter de aanval gebruikte zogenaamde “zombies”. Dat zijn computers die besmet zijn door een virus met als bedoeling bevelen uit te voeren voor iemand anders. Die computers zochten regelmatig contact met een achttal servers, waarvan ze dan opdrachten ontvingen. De acht servers werden aangestuurd door een “master server” die ze gebruikte als doorgeefluik.
Na onderzoek kon ontdekt worden dat de master server niet in Noord Korea staat, maar wel in het Verenigd Koninkrijk. De besmette slaaf-computers bevonden zich in 74 verschillende landen. In totaal werden meer dan 160.000 besmette pc’s gebruikt voor de aanval.

.

Website facelift.
Een bedrijf in de VS dat plastische chirurgie doet, is veroordeeld voor vervalsing van websites. Ze schreven valse getuigenverslagen op websites, waarin hun eigen centrum er goed uit moest komen. Het bedrijf maakte ook een aantal nieuwe websites over facelifts alsof het een onafhankelijke site was, die mogelijkheid bood aan gebruikers om discussie te voeren over het onderwerp. In werkelijkheid waren het eigen personeelsleden die de site moesten vullen alsof ze tevreden klanten waren van het facelift centrum. De rechter legde een boete op van 300.000 dollar.

Fout bedrag

Een paar visa gebruikers zullen raar opgekeken hebben als ze de stand van hun rekening zagen. Er werd een bedrag van
23.148.855.308.184.500,00 dollar aangerekend. Het bedrijf van de creditcard gaf toe dat het een fout was, en het werd zonder probleem rechtgezet. De oorzaak zou een programmeerfout zijn.

Een C-programmeur die het bericht hoorde vroeg zich af door wat voor fout je plots zo’n buitenmaats bedrag zou kunnen krijgen. Hij zette het getal om in verschillende vormen waarin computers getallen opslaan. Hij nam daarvoor het getal met de twee cijfers na de komma en beschouwde het als één groot getal uitgedrukt in cent; de komma gebeurt nadien in de weergave. Hij zette dat hele getal om naar hexadecimaal, het zestientallig talstelsel waarmee computers eigenlijk rekenen. Dat getal ziet er dan uit als:
20 20 20 20 20 20 12 50
Daarin vallen onmiddellijk de vele waarden “20″ op. Toevallig is dat bij letters de code voor een spatie of een leeg teken. Dus waarschijnlijk was in het programma de bedoeling nullen te vervangen door spaties op het scherm, maar zijn die spaties in de database terechtgekomen en daar geïnterpreteerd als getallen.
.

Discriminatie

Onlangs bracht Palm een nieuwe smartphone uit als “Palm Pre”. Een van de eigenschappen was dat je ermee kon gebruikmaken van de iTunes software om er muziek mee te beheren op de Palm Pre. Nu bracht Apple een “update” uit van hun iTunes software. Na deze update controleert iTunes of het aangesloten apparaat wel van het Apple merk is en anders weigert het dienst.

Vreemde dienst naar de klanten…

Laptops met Ubuntu

Een Nederlands bedrijf heeft gekozen om zijn laptops standaard te leveren met Ubuntu 9.04. Het bedrijf heet NextGenMobiles, en verkoopt via internet. De laptops zijn van Zepto, wat een Deens merk zou zijn. Ze zijn geïnstalleerd met Ubuntu, en de koper krijgt er ook een dvd bij met de Ubuntu Linux distributie, zodat je niet zelf moet beginnen cd’s branden om een backup van je systeem te hebben.

Ze verkopen via de website en verzenden de bestelling over heel de benelux. Ze rekenen van 12,5 (NL) tot 25 (BELUX) euro voor de verzending aan.

Opstarttijd 1 seconde

Een bedrijf dat Linux inbouwt in toestellen heeft deze “Embedded Linux” aangepast om veel sneller gebruiksklaar te zijn bij het inschakelen van een toestel. Monta Vista demonstreerde ook hun verwezenlijking: het apparaat werd ingeschakeld en na 1 seconde was het gebruiksklaar.
In het verleden zijn “Real Time” wijzigingen aan de Linux kern al in aanmerking gekomen om opgenomen te worden in de standaard Linux versies. Maar het opzet van “embedded Linux” is natuurlijk verschillend van “desktop Linux”, dus er mag niet automatisch afgeleid worden dat daar 1 seconde starttijd gehaald gaat worden.

Afgeluisterd toetsenbord

Op de Black Hat conferentie in de VS maken onderzoekers een spectaculair onderzoek bekend: ze kunnen toetsenborden afluisteren via de stopcontacten. Ze beweren dat de signalen die door de draad van je toetsenbord naar de computer lopen, kunnen afgeluisterd worden. De kabels zijn niet afgeschermd en lekken dus naar de aarding. Die aarding van het toetsenbord looopt verder naar de aarding van de computer, en die gaat naar het stopcontact. En andere stopcontacten zijn op dezelfde aarding aangesloten. De pulsen van de toetsen op het toetsenbord kunnen op die aarding aan andere stopcontacten gemeten worden. Dat kan omgezet worden naar de letters van de toetsen. Stopcontacten tot 15 meter afstand gaven nog aanvaardbare resultaten. De onderzoekers hebben gewerkt met beperkte middelen en tijd. De apparatuur om de toetsenborden af te luisteren kost minder dan 500 Euro. Ze besteedden slechts een week werk aan de voorbereiding. Ze zijn ervan overtuigd dat met meer middelen de resultaten nog verbeterd kunnen worden.

Werkt het dan bij alle computers of alleen bij desktop computers?

  • Een laptop bv die een geïntegreerd toetsenbord heeft.
  • Een laptop zonder aardingspin in de stroomvoorziening?
  • Een laptop die van de batterij werkt.
  • Een draadloos toetsenbord, dat geen kabel heeft.

Zolang je maar uit het zicht blijft van de computerinbrekers. Ze kunnen gebruik maken van een eenvoudige, zwakke laserstraal, vergelijkbaar met een aanwijsbeamer voor het rode puntje op een scherm bij een presentatie.
Die straal richten ze op een blinkend voorwerp in de buurt van het toetsenbord. Met wat calibreren kunnen ze de weerkaatsing meten en daaruit de ingetikte toetsen berekenen. De aparatuur is niet veel duurder dan het vorige geval.

Profielgegevens op sociale netwerken

Infoworld bericht over een onderzoek bij meer dan 1000 gebruikers van Facebook, MySpace, LinkedIn, Twitter en andere sociale prive-sites, dat aantoonde dat gebruikers zich niet realiseren hoeveel persoonlijke informatie ze vrijgeven op het internet.

Op de vraag of ze hun online profiel beschermen tegen inzage door bv zoekmachines als Google antwoord 4/5 negatief.

Wat bevat dat profiel dan zoal? De meeste profielen bevatten een persoonlijk gegeven eigen aan de gebruiker. Een groot aantal profielen bevat twee persoonlijke kenmerken. En zo’n 66 % van de profielen bevat een drietal persoonlijke eigenschappen, die genoeg zijn om de gebruiker te definieren.

Slechts 4 op 10 gebruikers heeft er een idee van wie hun profiel kan bekijken.

En privacy door veiligheid is al helemaal een ramp: een derde van de gebruikers gebruikt gewoon overal hetzelfde wachtwoord.

Jongeren tot 29 jaar maken zich het minste zorgen om hun privacy.

Maar als gebruikers er expliciet naar gevraagd worden zou bijna 80 procent zich wel zorgen maken over hun privacy in verband met hun “online profiel”.

Ook de netwerksites zelf maakten niet veel aanstalten om privacy van hun gebruikers als prioriteit te zien. Dat staat namelijk soms haaks op de eigen commerciële activiteiten.

Uiteindelijk zijn de gegevens bij de web-bedrijven, en zijn zij het die beslissen wat er echt mee gebeurd; de gebruikers kunnen dat onmogelijk tegenhouden als ze het al zouden weten.

.

Na het nieuws:

(vervolg) Sociale netwerken en privacy:

- Iemand al van “Gather.com” gehoord? Volgens eigen zeggen de “MySpace voor volwassenen”.

- In juli 2009 wordt Tagged.com vervolgd door de staat New York. De beschuldigingen zijn het versturen van bedrieglijke mails om gebruikers aan te trekken. Dat deden ze door een e-mail te sturen waarin stond dat je voorkwam op een foto van een van hun leden op de site. Die foto bestond helemaal niet, het was enkel een lokvogel om je op de site te doen kijken. 60 miljoen e-mails werden verstuurd, en die leken wel afkomstig te zijn van echte bekenden, maar dat was niet zo, m.a.w. : spam. Eens je op de site ging kijken wist Tagged je e-mail adresboek te ontfutselen en te kopieren, zodat ook jouw vrienden dan een bedrieglijke mail kregen. Tagged.com zelf zegt dat alles beschreven stond in de gebruiksvoorwaarden. Waarschijnlijk waren ze er zich goed van bewust hoe aandachtig die gelezen worden. Het bedrijf wacht nu mogelijk een boete.

- Op 1 juli 2009 beslist Facebook om de privacy instellingen van de gebruikers te vereenvoudigen. De -ondertussen bekende- Chris Kelly zegt dat de instellingen te ingewikkeld zijn. Facebook legt nu de controle over de privacy in handen van de gebruiker, en schuift zo de verantwoordelijkheid mee die kant. Het gevolg van vereenvoudigen is misschien wel dat er minder nuance is; dat bv “Everyone” een andere betekenis krijgt. Is het “everyone” die ergens gelinkt is aan “iemand van iemand” zijn kennissenlijstje? Of is het iedereen in de sociale netwerksite? Of is het bovendien ook Google zoek, of gewoon iedereen op het internet? Op dat gebied is Twitter veel duidelijker; het is echt een stukje tekst publiek zetten zoals op een blog of op een website. Publiek is publiek.

- In mei 2009 zegt de Universiteit van Cambridge in Engeland dat foto’s die door gebruikers verwijderd zijn van media en sociale netwerksites helemaal niet zo weg zijn als de gebruiker soms zou willen. Ze deden een test en zetten foto’s op een aantal sites als MySpace en Flickr. Ze plakten het websiteadres van de foto in een tekst en hielden die bij.
Ze verwijderden de foto’s en wachtten 30 dagen. Dan riepen ze de link naar de foto terug op. In bijna de helft van de gevallen werkte de link nog en kregen ze de foto terug te zien. Dat wil zeggen dat de link van de foto, bv in een e-mail geplakt, die dan verder gestuurd wordt, blijft werken.
Uitzonderingen die de foto’s duidelijk weghaalden waren Flickr en Google’s Picasa. Het zijn alweer de sociale netwerksites die slordiger zijn.

- In maart 2008 gaat de in Engeland populaire social networking site “Bebo” voor 850 miljoen dollar over de toonbank naar AOL, onderdeel van de grote Time Warner media groep. De 40 miljoen gebruikers van Bebo, en al hun gegevens gaan mee. Time Warner hoopt advertentieopbrengsten uit te halen uit deze derde grootste networkingsite. Het is ook hun antwoord op concurrent News Corp, die MySpace bezit op dat moment de grootste.

- In februari 2008 duikt de vraag op naar uitwisselbaarheid van de sociale netwerksites. Eigenlijk willen gebruikers zoiets als veranderen van gsm-provider; ze willen kunnen overstappen naar een andere sociale networksite, en al hun gegevens kunnen meenemen: de zogenaamde “portability”. Chris Kelly van Facebook vindt dat niet zo’n goed idee want veel te gevaarlijk voor de privacy van de gebruikers.

- In november 2007 kreeg Facebook last met zijn “Beacon service”. Die toonde de online aktiviteit van gebruikers. Die waren zich er meestal niet van bewust, want de keuze om dat te tonen stond standaard “aan”. Door het protest van ondermeer “MoveOn.org Civic Action” veranderde Facebook de standaardinstelling in “af”, en maakte het er een “opt-in” systeem van in plaats van een “opt-out” systeem. Maar alles zonder er duidelijk over te communiceren naar hun gebruikers. Die hadden immers toch de voorwaarden voor gebruik ondertekend? Allez ja, onder”klikt”.

- Waar komen de gegevens van de gebruikers terecht als een webdienst wordt opgekocht door een ander bedrijf? Dat soort transacties bestond al in 2003 toen de sociale netwerkdienst “Ringo” werd opgekocht door “Emode”. De 350.000 gebruikers van Ringo zagen hun gegevens verhuizen naar “Emode”, dat zelf ook al meer dan vijfhonderdduizend gebruikers had. Het zat in de top 50 van de populairste websites in de VS en dat helemaal in het begin van de social networksitesgeschiedenis.

* Traditional media lead blogs with 2,5 uur
Maar 3,5 procent komt eerst op een blog/twitter en dan op de andere media.
* Varkensgriep doodt mensen met overgewicht

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Search 4 Champa1n

Uitzending do 18:00 ** July 9th, 2009 by Lydia **

De i-phone bevrijder “Purplerain” heet eigenlijk “Purplera1n”

Zoeken met open source zoekmotoren:
De open source test van zoekmachines voor tekstgegevens werd toegepast op ook weer open source databanken. Daarbij zitten bekende namen als SQLite, maar ook minder bekende, dus we overlopen ze: (uitgebreide bespreking link onderaan)

Uitgebreidere beschrijving van de zoekmachines hieronder

Muziek:

  • Replay
  • Ship to sun
  • Detras de la Cortina

Techniek: hoe een fles champagne openen met hamer en schroevendraaier

Read the rest of this entry »

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Sphinx * Nokia gaat QT gebruiken * Windowsrestitutie * De “nieuwe” iPhone 3G is gekraakt

i-nieuws 6 na 6 ** July 9th, 2009 by wim.webgang **

9/07/2009


Nieuwe zonnecellen

Onderzoekers van Berkeley, een universiteit in California, hebben een nieuwe zonnecel ontwikkeld die misschien goedkoper te produceren zal zijn. De huidige generatie fotovoltaïsche panelen zijn gebaseerd op silicium. De onderzoekers hopen het productieproces op poten te krijgen en daarmee 10 keer goedkopere zonnepanelen te kunnen maken.

De “nieuwe” iPhone 3G is gekraakt

Apple beperkt de gebruikers van een iPhone in het gebruik van het toestel en hun programmakeuze. Technisch onderlegde gebruikers gaan daarom op zoek naar een manier om uit de beperking te breken; deze techniek wordt “jailbreaking” genoemd. In de VS wordt het toestel verdeeld door AT&T, die bovendien in afspraak met Apple het alleenrecht hebben om het abonnementen voor het toestel te verkopen. Ook deze beperking van de keuze van provider bevalt veel klanten niet en is een motivatie om aan jailbreaking te doen.

De doorbraak is er nu gekomen door een hulpprogramma dat “Purplerain” heet (Purplera1n eigenlijk). Gebruikers die daarmee de iPhone “bevrijden” kunnen hun eigen wallpaper kiezen. Ze kunnen zelf ringtones installeren. En bovendien kunnen ze zelfgekozen programma’s installeren zoals iBlacklist, een programma met whitelist en blacklist mogelijkheden voor je contacten. Ze kunnen daarmee echter nog niet kiezen met welke provider ze bellen, dus voorlopig lijken enkel de Apple beperkingen gekraakt, niet de “carrier lock” van AT&T.

Purplerain werkt ook voor oudere toestellen die de 3.0 upgrade hadden.
Vanzelfsprekend is het geen officiële software en kan je je garantie verliezen door het gebruik ervan.

Nokia gaat QT gebruiken

Nokia heeft gezegd QT te gaan gebruiken voor zijn Maemo platform.
De aankondiging gebeurde op de “Desktop Summit”, een conferentie voor KDE en Gnome ontwikkelaars.

Windowsrestitutie

De Consumentenbond in Nederland heeft een stap gezet die weinigen anderen durven zetten: ze willen de verplichte aankoop van Windows bij de aankoop van een computer aanpakken. Consumenten die wel een computer willen, maar niet de Windows die erbij geleverd wordt, moeten die kunnen teruggeven en daarvoor een bedrag terugkrijgen; met Nederlandse termen een “Windowsrestitutie”
Dit zou de weg openen naar echte keuze van besturingssysteem.

Open source database test

Er verscheen een artikel met testresultaten van de databases Lucene, Xapian, zettair, sqlite en sphinx. Het opmerkelijke aan de test is dat de gebruikte testsoftware volledig open source is. Dat maakt de testresultaten veel transparanter dan bij andere tests. De test dient vooral om de zoekfuncties te meten. Als gegevens werden twitterdata en teksten uit medische tijdschriften gebruikt.

De databases uit de test:

Lift ^ | Lift v | Comments Off

G

Uitzending do 18:00 ** July 3rd, 2009 by wim.webgang **

econfronteerd met een defecte pc in de studio en toevallig in het bezit van een Ubuntu 8.10 cd, besluiten we maar de installatie bij het woord te voegen.

De harde schijf van deze pc vertoont nogal zware gebreken, dus we verkiezen een volledige installatie met formattering van de harddisk.

Het scherm in de studio.

De uitzending eindigt met “Install finished. Ready to reboot”

Muziek:

Phollox – Bring It
Phil Reavis – Pretty Dark
Low LiFi – Tiny Lights

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Firefox 3.5 * Virtualbox 3.0 * PostgreSQL * Web Collage

i-nieuws 6 na 6 ** July 2nd, 2009 by wim.webgang **

02/07/2009

Firefox 3.5

Firefox 3.5 scoort in de top 3 van snelste browsers volgens tests op cnet. Ze beweren zelfs dat Firefox 3.5 dubbel zo snel is als Firefox 3.0. Dat heeft veel te maken met een efficiëntere javascript engine. In de uitvoering van Javascript is hij immers meer dan dubbel zo snel dan zijn voorganger. Bovendien krijgt hij lof voor het voldoen aan de standaarden van html versie 5. Deze resultaten worden gemeten met de acid-3 test.
Wie veel extenties heeft draaien moet er wel rekening houden dat die niet allemaal compatibel zijn met de nieuwe versie.

Test op OS-X: ziet er ook goed uit, kleinere balkjes en anders uitziende tabs.

Virtualbox 3.0

Gisteren, op 1 juli, werd Virtualbox 3.0 aangekondigd op de virtualbox forums. De nieuwe versie zou OpenGL 2.0 bevatten. Virtualbox werkt op Unix-systemen als Linux, Mac en OpenSolaris, en op Windows. Het is een van de projecten van Sun, dat nu ook in handen kwam van Oracle.
Eenvoudig gezegd draait het een ander virtueel ander systeem in een venster op de gastheer.

PostgreSQL

Gisteren, 1 juli, verscheen een nieuwe versie van PostgreSQL. Dat is een databank die met de SQL-taal aangesproken wordt. Aan deze nieuwe versie 8.4 is 16 maanden gewerkt. Er zijn meer dan tweehonderd verbeteringen aangebracht. Het terugzetten van een database backup gaat tot 8 keer sneller, er kunnen nu rechten toegekend worden per kolom, enz. Er is een monitorfunctie om de efficientie van de SQL-vragen te verbeteren, en er is mogelijkheid tot recursieve queries. De volledige lijst is te vinden op de website. Daar kan PostgreSQL ook gedownload worden. In de meeste Linux distributies is de databank inbegrepen of gemakkelijk te installeren via het menu voor software installatie.

Web Collage

Als je een website bezoekt, kan de server kleine stukjes programma laten uitvoeren op je computer. Zo is het zelfs mogelijk dat de server snuffelt in je “history”, de lijst met websites die je voordien al bezocht hebt. Weinig privacy voor een surfer dus, dat beweert Web2.0collage.com. Ze hebben zelfs een demo om het zelf uit te proberen.

Lift ^ | Lift v | Comments Off