Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Red Hat strikes Back!

Uitzending do 18:00 ** March 29th, 2012 by wim.webgang **

Iemand een roodhoedig meisje gezien?

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Anoniem DNS * DNS vervalser * Verloren strijd * GNOME 3.4 * Microsoft probeert open source * Zon komt op * SlashdotTV * EU wetten tegen computerinbraak

i-nieuws 6 na 6 ** March 29th, 2012 by wim.webgang **

Anoniem DNS

Volgens berichten in de krant en op de Radio zou de cyberaktivistengroep “Anonymous” gedreigd hebben om op 31 maart het internet plat te leggen. Op Radio 1 kreeg daarom een internetbeveiligingsspecialist de kans om uit te leggen dat ze waarschijnlijk het dns-systeem van het internet zullen aanvallen, en dat voor vertraging, storing maar niet voor het lamleggen van heel het internet zal zorgen.

Er werd geen rekening mee gehouden dat het misschien maar een 1 april grap is; immers iedereen zal de 31e zitten te wachten, en als er niets gebeurt de volgende dag met de grote vraag zitten: “wat is er (niet) gebeurd?”.
Als je toch uitgaat van een aangekondigde aanval is het maar de vraag hoe indrukwekkend het is om in het weekend het internet plat te leggen; een weekdag zou dan toch veel meer commotie veroorzaken.
Het doel van de aanval, het DNS-systeem, is een soort telefoonboek van het internet, dat gebruikt wordt door je computer om de naam van de website die je vraagt om te zetten in een internet verbindigsadres, het IP adres. Als de DNS-servers zelf niet bereikbaar zijn zal je browser waarschijnlijk lang tot eindeloos blijven wachten, of een foutmelding geven over die website.
Als je dus veilig wil zijn en bepaalde sites absoluut zeker wil kunnen bereiken, kan je best op voorhand die nummers opzoeken. Je kan dan het nummer ingeven in je browser, in plaats van de naam of de url. Een voorbeeld: … is … .
Hoe doen op Linux en OS-X: neem je commandolijn (konsole of terminal) en tik

ping webgang.radiocentraal.be
Wil je het hele traject zien:

traceroute webgang.radiocentraal.be
traceroute to www.radiocentraal.be (62.182.63.30), 30 hops max, 40 byte packets using UDP
1 192.168.1.250 (192.168.1.250) 2.569 ms 4.245 ms 4.189 ms

DNS vervalser

Een DNS probleem dat wel weer kan opduiken, is DNSChanger, een malware die computers besmet om een verkeerd dns systeem te gebruiken, en daarmee de macht heeft om gebruikers om te leiden naar valse websites. Het FBI heeft van de rechtbank de mogelijkheid gekregen om de adressen in beslag te nemen en er een soort omleiding op te organiseren naar de juiste dns-servers. Maar dat kunnen ze natuurlijk niet ten eeuwigen tijde blijven doen. Deze zomer zullen de verbeteraars echter afgezet worden, en wie nog steeds besmet is gaat dus terug op ongedefinieerde adressen terechtkomen.

De politie richtte een werkgroep op met internetbeveiligingsfirma’s, en die publiceerden ook de lijst van de “valse” dns instellingen. (zie tabel)

Between this IP… … and this IP
77.67.83.1 77.67.83.254
85.255.112.1 85.255.127.254
67.210.0.1 67.210.15.254
93.188.160.1 93.188.167.254
213.109.64.1 213.109.79.254
64.28.176.1 64.28.191.254

De website van de DnsChanger WorkGroup is dcwg.org/

Verloren strijd

Het FBI lijkt in ieder geval aanvallen als die van Anonymous wel serieus te nemen. Een topfiguur bij het FBI zegt hardop dat we de strijd tegen de computerinbrekers aan het verliezen zijn. Eerlijkheidshalve moet erbij gezegd worden dat hij op het punt staat de politie te verlaten. Als dat betekent dat hij voor een cybersecurity firma gaat werken, is de boodschap nutuurlijk anders te interpreteren.

Gelukkig is er ook nog goed nieuws:

GNOME 3.4

Er is en nieuwe versie uitgekomen van de GNOME desktop omgeving, nl GNOME 3.4.
Het is een open source werkomgeving die vooral gebruikt wordt op Unix-achtige systemen als Linux en BSD. De software is volledig open source en wordt gemaakt door een groot aantal medewerkers gemaakt, zowel programmatie, ontwerp van de iconen en andere graphics, en de documentatie. Sinds de vorige versie, 3.2, hebben 1275 mensen meegewerkt, en samen hebben die 41.000 wijzigingen aangebracht.
Het typische van een GNOME desktop is dat die bovenaan de menu’s heeft, tegenwoordig in een zwarte balk.
De browser in Gnome had vroeger de onmogelijke naam “Epiphany” en heeft nu de simplistische naam “web” gekregen, wat ongeveer neerkomt op “geen naam”.
Er is een nieuwe set iconen ontwikkeld, die toegesneden lijken op kleine apparaten als netbooks en mobiele toestellen. Ze zijn zeer eenvoudig, zwart-wit, zodat ze een goed contrast geven en ook bij minder ideale omstandigheden goed te onderscheiden zijn.
Het onderdeel van het Gnome project dat zich bezig houdt met de vertaling, is erin geslaagd om van 50 talen het grootste vertaalwerk achter de rug te hebben, versta minstens 80 procent, en aan nog veel meer talen wordt gewerkt.

En natuurlijk staat het werk niet stil, allerlei verbeteringen en uitbreidingen worden nu in Gnome 3.6 voorzien, die uit moet komen in september van dit jaar.

Wie de nieuwe GNOME onmiddellijk wil proberen, kan een speciale live cd versie afhalen van de website www.gnome.org/getting-gnome, die gebouwd is op openSUSE.

Anderen kunnen wachten tot er een distributie uitkomt met de nieuwe Gnome; de Gnome desktop is standaard verkrijgbaar in Fedora, openSUSE, Ubuntu en vele andere Linux-uitgaven.

Fedora 17 zal Gnome 3.4 bevatten, maar is nu nog in “alpha”-test-fase.
openSUSE zal Gnome 3.4 bevatten vanaf versie 12.2 die rond juli zal uitkomen.
In Ubuntu zal Gnome 3.4 beschikbaar zijn in de online bibliotheek voor 12.10, dat is de versie die in oktober uitkomt, maar onderdelen ervan zullen al upduiken in 12.4.

Meer details over de nieuwe Gnome:

http://library.gnome.org/misc/release-notes/3.4

Microsoft probeert open source

Microsoft maakt selectief gebruik van open source, ook voor eigen software die ze uitbrengen. Zo wordt aangekondigd dat de nieuwe ASP.NET MVC, Web API en Razor open source onder de Apache 2 licentie (bekend van de Apache web server).
Ze stellen hun code beschikbaar via Codeplex, dat Git gebruikt, een programma dat Linus Torvalds maakte uit frustratie met bestaande broncode-beheersystemen.
Ze zullen niet alleen de technologische voordelen zien van dingen als GIT.

Op het internet is open source troef, zo draaien er veel websites op open source CMS systemen als WordPress, Joomla, Drupal enz. Daar zit geen enkele “MS-” tussen, en het gevaar voor MS bestaat dat in die kringen het vrije, gratis en efficiente Linux gebruikt wordt als server, wat aan hun markt vreet.

Open Source is een woord dat ze gemakkelijk kunnen gebruiken, en ze zien liever het idee van open source groot worden dan het idee van “vrije software”, van het type “GPL”.

Het verschil tussen praat en daad is al snel duidelijk op hun website: een pagina die vol slogans van “open source”, “open in the cloud”, “openess”, “open government” en “building bridges” staat, bevat een filmpje met de titel “Standards, the key to choice and flexibility”. Een filmpje dat met een standaard Firefox op vrije keuze Linux (*) niet kan bekeken worden; je moet er een speciale plugin voor downloaden.
De mentaliteit is nog altijd hetzelfde: Standards is wat Microsoft zelf maakt, vinden ze.

(*) OpenSuse 11.3 met Firefox 3.6.24 en de nieuwere Opensuse 12.1, Firefox 7.0.1.

Zon komt op

De zon straalt op 1 uur zoveel energie naar de aarde als we nodig hebben voor een heel jaar. De keuze voor zonne-energie is dus logisch en de steeds groter wordende markt voor zonne-energie heeft ervoor gezorgd dat de prijzen van de zonnepanelen beginnen te zakken. De kost is met twee derde gedaald zegt een Forbes rapport in de VS. Maar nu wil de regering in de VS zware taksen gaan heffen op de import van Chinese zonnepanelen.
Die gebruiken de goedkoopste technologie, de “thin film transistor”, terwijl de eigen Amerikaanse fabrikanten de “hoogwaardige silicium” versie produceert. Die laatste heeft misschien wel iets meer opbrengst, maar is ook veel duurder, en de markt heeft blijkbaar gekozen voor de thin film variant, die nu beschikbaar is en goedkoper wordt.

EU wetten tegen computerinbraak

In Europa worden nieuwe wetten voorgesteld die computercriminaliteit en het misbruiken van computer en internettechnologie gaat aanpakken, in populaire media meestal “computerhacken” genoemd. Het voorstel spreekt ondermeer over ongeoorloofde toegang tot informatiesystemen, netwerken, databanken of sites die beschouwd zal worden als een misdaad. De straffen gaan van 2 tot 5 jaar, zodat er rekening kan gehouden worden met verzwarende omstandigheden als het gebruiken van zware middelen, zoals botnet aanvallen, en de aangebrachte schade aan commerciële diensten of andere verliezen.
Wel opvallend detail is dat het “bezitten” van “hacking software” ook strafbaar.
Dat laatste zou voor beroeps-IT’ers een probleem kunnen opleveren.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

SSH, de veilige verbinding

Uitzending do 18:00 ** March 22nd, 2012 by wim.webgang **

Het UK Linux Magazine (issue 136) besteed veel aandacht aan SSH: tricks, tunnel connections, remote monitoring, enz.
SSH kan gebruikt worden in de command prompt (shell/terminal/console), maar ook onrechtstreeks, bv met MC (Midnight Commander), wat een overzichtelijk 2-scherm beeld kan geven met aan een kant je eigen pc en aan de andere kant de server bv.
Datzelfde krijg je met fish in Konqueror als je het protocol in de URL zo maakt: fish://user@ip.or.name.
In Nautilus kan je met CTRL-L de URL-regel krijgen en daar “ssh://server.name” gebruiken.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Ontbrekende verpakking * Nog eens Amiga

i-nieuws 6 na 6 ** March 22nd, 2012 by wim.webgang **

Ontbrekende verpakking

(Raspberry Pi cases)

Nog eens Amiga

(Amiga mini)

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Koffie “uncaf”, “unlocken” en “unprinten”

Uitzending do 18:00 ** March 15th, 2012 by wim.webgang **

Over koffie die geen caffeïne bevat, laserprinters die “unprinten” en smartphones die niet kunnen ge”unlocked” worden. Noch door het FBI, maar veel belangrijker ook niet door de gebruikers: probeer maar eens een zelfgekozen systeem te installeren op je smartphone! Commentaar daarop van de EFF (Electronic Frontier Foundation). www.iff.org

Muziek:
- 101 Sonic : I’m not blind, it’s just dark!
- Airglider
- Fedivers : Glow
- World Crack: Final mp3
- ChillOut: Piano

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Zwierige wachtwoorden * Nooit teveel koffie * Laserstofzuiger * In de wolken * Blij met zoveel hits?

i-nieuws 6 na 6 ** March 15th, 2012 by wim.webgang **

Blij met zoveel hits?

Eigenaars van een website kijken nieuwsgierig uit naar de statistiekjes over het aantal “bezoekers” op hun website. En hoewel die getallen misschien veelbelovend hoog zijn, blijkt de site in een aantal gevallen toch weinig effect te hebben. Het is interessant om het verkeer naar een website eens te onderzoeken. Een onderzoek naar websiteverkeer levert alvast een mogelijk antwoord: zowat de helft van het internetverkeer is afkomstig van mensen of menselijke handelingen zoals surfen op het internet, en een webmail schrijven en versturen.

De andere helft is “automatisch” verkeer. Dat wordt uitgevoerd door computerprogramma’s die databanken gebruiken waarin mogelijke akties of de gegevens ervoor zitten.
Zo’n vijfde van het websiteverkeer bestaat uit zoekmachines, nog eens 5 procent uit scrapers, dat zijn programma’s die een hele website afgaan en alles kopiëren. Sommige programma’s doorzoeken websites naar bepaalde woorden of termen.
Ook een vijfde van het verkeer zou voorkomen van programma’s die de websites van de concurrentie in de gaten houden. Nog 2 procent van het verkeer bestaat uit commentaarteksten die door programma’s automatisch ingevuld wordt bij de reaktiemogelijkheden van websites. Natuurlijk staan die dan vol spam. En dan is er nog 5 procent verkeer van “probeer”programma’s, die de website afspeuren naar een onvolkomenheid waarmee er zou kunnen binnengebroken worden.

En daarbuiten is er nog veel ander automatisch verkeer, zoals servers die automatisch informatie updaten, backups die verstuurd worden, enz..
Een voorbeeld daarvan is bv een server die ieder uur een mail stuurt met een verslag van zijn eigen toestand of werking. Een andere voorbeeld is spam, die door computerprogramma’s verstuurd wordt op basis van databanken met e-mail adressen.

In de wolken

Bedrijven die “cloud” diensten aanbieden proberen zoveel als mogelijk de werking van de cloud te garanderen. Een aantal datacentra, verspreid over verschillende geografische locaties, dubbele internetverbindingen, noodstroomvoorzieningen enz. Maar hoeveel servers ze exact inzetten behoort tot de bedrijfsgeheimen. Onderzoekers proberen nu een tipje van de sluier op te lichten.
Volgens een analyse van de Amazon Cloud zou die bestaan uit meer dan 450.000 servers, verspreid over 7 locaties in de wereld. Maar ze zijn niet evenredig verdeeld; zo’n 70 procent van de capaciteit zou in North Virginia opgesteld zijn.
Ter vergelijking: de servers van Google worden geschat op 900.000 stuks.

Laserstofzuiger

Er is een proces ontwikkeld om papier dat bedrukt is met een laserprinter, te ontdoen van de print. De opdruk bestaat uit een zwart poeder dat op het blad gebrand is. Het nieuwe proces zou ook met een laser het poeder terug losmaken. Deze lazerstofzuiger werd ontwikkeld in Cambridge in Engeland, en wordt daar “unprinter” genoemd.
Het is vooral de bedoeling minder papier te moeten produceren; papier maken is zeer belastend voor het milieu, niet alleen wegens de gekapte bomen, maar het productieproces zelf gebruikt veel water en chemicalien. De unprinter moet natuurlijk ook milieuvriendelijker zijn dan andere methoden om papier te recycleren. Hij zou maar half zoveel koolstofuitstoot veroorzaken, met het vooruitzicht tot 20 keer betere resultaten te halen dan de klassieke recyclage.
Er moet natuurlijk nog een apparaat gebouwd worden, dus de toepassing thuis is nog niet voor morgen.

.

Zwierige wachtwoorden

Het FBI heeft het moeilijk met de nieuwe beveiliging van Android smartphones. Daar wordt de gsm beveiligd door een soort handtekening in plaats van een cijfercode. De beweging op het touchscreen om de smartphone vrij te maken kan alleen door de gebruiker zelf uitgevoerd worden, en je kan niet per vergissing je wachwoord ergens op een papiertje zichtbaar hebben achtergelaten. Het FBI heeft nu een probleem met een opgepakte gangster, wiens smartphone ze willen doorzoeken. Ze eisen dat ze toegang krijgen tot alle apparaten als ze daarom vragen. De fabrikant moet maar een soort universele toegang bedenken, die door de politiediensten zou kunnen gebruikt worden als ze het nodig hebben.
Google is niet de fabrikant van de apparaten, maar wel van het Android systeem waar ze op draaien, en zou in die zin het doel worden van de eis van het FBI.

Ze hadden op een in beslag genomen smartphone zo dikwijls geprobeerd dat hij blokkeerde, en alleen met het Google account gebruikersnaam en wachtwoord om terug vrij te maken.

Als de politiediensten een smartphone laten vrijmaken met een soort “huiszoekingsbevel voor gsm’s”, duikt de vraag op of ze daarmee niet automatisch in het gebied van het afluisteren komen. Een gsm die aktief blijft kan natuurlijk nieuwe berichten en oproepen ontvangen. Voor afluisteren is weer een andere vergunning nodig.

Nooit teveel koffie

Koffieliefhebbers die niet tegen caffeine kunnen zijn gedoemd om caffeïnevrije koffie te drinken. Die is afkomstig van koffiebonen waaruit de kaffeïne verwijderd is door een chemisch proces, dat ook invloed heeft op de overblijvende smaak van de koffie. In Brazilië is een nieuwe ontwikkeling bezig om koffiebonen te kweken die veel minder caffeïne bevatten. Het moeilijkste was een koffieplant te vinden die van nature weinig of geen caffeïne bevat. Daar werd al sinds de jaren 80 van vorige eeuw naar gezocht, ondermeer door Paulo Massafera, en in 2003 ontdekte hij een plant waarin maar een fractie van de caffeïne zat.

De twee meest verbreide koffiesoorten zijn Canephora en Arabica, en die bevatten beiden een verschillend gehalte aan caffeïne. Canephora, ook wel robusta genoemd, bevat 2 a 3% caffeïne en is dan ook bekend als de sterkere koffie. Arabica bevat zo’n 1,2 % en wordt als zachtere, smaakvollere boon beschouwd. Die variatie doet vermoeden dat er in de Arabica misschien wel afwijkingen mogelijk zijn naar nog veel minder caffeïne. Er werd zowel genetische manipulatie als kruisen van soorten geprobeerd, maar beiden bleken tevergeefs.

Na zijn onderzoek op Ethiopische variëteiten kon Massafera zijn onderzoek echter niet voortzetten omdat het onderzoeksprogramma ten einde was, en er geen budget was voor vervolg, ondanks de ontdekking in 2003. Hij werkte daarna zelf verder met een arabica variant uit de normale koffieproductie, en gebruikte chemicaliën om mutaties te veroorzaken. Na 28.000 proeven selecteerde hij 7 planten met minder dan 2% van de normale caffeïne gehaltes.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Frambozentaart en Appelkaart

Uitzending do 18:00 ** March 8th, 2012 by wim.webgang **

OpenStreetMaps, enkele sites:
osmfoundation.org
opengeodata.org
cc.europa.eu

Muziek:
- Oxygen :
* High’ N’ i
* More then a Thousend miles (idd het nummer heet letterlijk “… more then …” !?)
- ?: FishTrip
- Expect the storm

Hoe open source is Android?

Een groot deel van Android is open source, het is bv gebaseerd op een Linux kern. Maar essentiele stukken code die je nodig hebt om het zelf

Lift ^ | Lift v | Comments Off

nieuws 8 / 3

i-nieuws 6 na 6 ** March 8th, 2012 by wim.webgang **

AppelKaart

Apple maakte in zijn andere versies van iPhoto gebruik van Google Maps. Maar nu schijnt
Apple bezig te zijn met het overstappen op OpenStreetMap. In een nieuwe versie van iPhoto voor iOS kan je zien dat de gegevens van OpenStreetMap gebruikt worden Spijtig genoeg met de verkeerde vermelding erbij. Het zijn bovendien oude gegevens die gebruikt worden, van rond april 2010. Maar de OpenStreetMap Foundation verwelkomt Apple in ieder geval als nieuwe gebruiker.

Het OSM project gebruikt vrijwilligers die informatie verzamelen en maps updaten, zoals wikipedia ongeveer. Alleen zijn de beschrijvingen niet het enige wat hier nodig is, maar wel de straten. Een straat bestaat uit een traject dat gereden wordt, en kan met een GPS opgenomen worden. Die gegevens kunnen geïmporteerd worden in OSM.

Soms krijgen ze ook geografische informatie, zoals in Australië. Daar kregen ze toelating om gegevens op te nemen van data.gov.au.

Het is te hopen dat Apple ook begint bij te dragen nu ze applicaties bouwen met de data die OSM aanbiedt.

Met de OSM informatie kan je in je website kaarten opnemen zonder er de reklame van een bedrijf als Google bij te moeten nemen. Bovendien heeft Google nogal veel informatie aan elkaar gekoppeld, en geografische data is daar een gevoelig onderdeel van.

Enkele sites:
osmfoundation.org
opengeodata.org
cc.europa.eu

Frambozentaart

In de gespecialiseerde pers duiken artikels op over de Raspberry Pi. Het is een electronisch bord dat de functies van een hele computer bevat, en dat zon 25 tot 35 dollar kost. Het is ideaal voor zelfbouw en educatieve projecten want het meet maar 8,5 cm op 5,4 cm. De eerste reeks van meer dan 10.000 stuks was onmiddellijk uitverkocht. De vraag ernaar was zo groot dat je er maar 1 per persoon kon bestellen. De huidige productie is tijdelijk vertraagd door een probleem met de netwerkaansluitingen. Die worden nu in ijltempo vervangen.

Er zitten naast netwerk ook uitgangen op voor rca video, audio, usb en hdmi. Naast de processor zit er een grafische processor op en een geheugen van 256 Mb RAM. Dat is wat weinig om als pc te gebruiken, tenzij je een licht besturingssysteem gebruikt. Ze hebben momenteel twee modellen; een goedkoper model A met 1 usb poort en zonder netwerk, en een model B met 2 usb poorten en een ethernet poort. Er kan via usb een wifi aansluiting gemaakt worden.

De kern van het bord bestaat uit een ARM processor van 700 Mhz, en hij werkt op GNU/Linux. Er is geen BIOS, het besturingssysteem staat op een SD-kaart, maar je kan ook via usb een externe harde schijf aansluiten.

De grafische chip ondersteunt geen VGA, maar wel HDMI. De audio bestaat enkel uit een uitgang, maar via usb kan extra apparatuur aangesloten worden, zoals bv een micro.

Het bord heeft een voeding nodig van 5 volt, en heeft daarvoor een micro-usb poort. Maar het kan ook van 4 AA batterijen werken.

Je kan een Linux systeem naar keuze gebruiken als het geschikt is voor de ARM processor; momenteel wordt gesproken over Fedora, Debian en ArchLinux-ondersteuning.

Het is de bedoeling dat er een hele community ontstaat rond de apparaatjes, en er zijn alvast aktieve websites met ondermeer een forum.

Raspberry Pi is een project van de Raspberry Pi Foundation in Groot-Brittanië. Het logo op de website www.raspberrypi.org is natuurlijk een framboos.

Star Trek op Facebook

Een van de interessantste gebruikers van de open source databank MySQL is … Facebook. Een acteur die ooit luitenant Sulu speelde in Star Trek, heeft meer dan 1,2 miljoen fans op Facebook. Maar zijn fans merkten dat zijn Facebookpagina’s soms haperden. Hij kwam daardoor in gesprek met het technische team van Facebook, en die konden op basis van zijn reakties aan de slag om de databankinstellingen van de complexe serverinfrastructuur te verberen.

Grafische hulp aan boord

De Linux Foundation mag ook een nieuw lid verwelkomen: NVIDIA. Het is een van de grootste fabrikanten van grafische chips. Die chips konden wel gebruikt worden met Linux, maar NVIDIA gaf enkel voorgecompileerde drivers, en geen broncode. Het valt te verwachten dat de ondersteuning voor hun grafische chips sterk verbetert als ze echt gaan bijdragen.

Linux from scratch

LFS is aan versie 7.1 toe. Het is geen gewone distributie, maar meer een project dat helpt je eigen Linux te bouwen.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Schrikkeljaar in de wolken

Uitzending do 18:00 ** March 1st, 2012 by wim.webgang **

Een schrikkeljaar en “the cloud” van MS verslikt zich in de datum van gisteren: 29/2/2012.
Het opvallende is dat het geen stroomuitval, serveruitval, kabel overgetrokken of ander technisch probleem was; nee, het was een “bug” in de software van het cloud-systeem van MS, een van de cloud-leveranciers.

Gelukkig werkt onze muziek-cloud wel, en selecteert Marthe een paar nummers van “Seiko”

Het DNS van bv “.org” domeinnamen is in handen van een Amerikaans bedrijf, dat op vraag van de Amerikaanse overheid een bepaalde naam “in beslag neemt”, en het verkeer afleid naar een “gesloten door Justitie” pagina. Dat kan ieder “.org” gebruiker overkomen, ook als je in Europa woont, in Europa aktief bent, en in Europa geregistreerd hebt.

De Amerikaanse overheid heeft veel macht, ICANN lijkt niet in staat om de nodige garanties voor onafhankelijkheid te bieden, dus komt het idee van het splitsen van het internet in verschillende internetten weer naar boven…

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Schrikkeljaarbug – Politie op het internet

i-nieuws 6 na 6 ** March 1st, 2012 by wim.webgang **

Schrikkeljaarbug

Het huidige schrikkeljaar 2012 was oorzaak van een bug in een “cloudplatform”. Cloud is een dienst waarbij in plaats van zelf servers te kopen en te installeren en onderhouden, servers gehuurd worden, meestal voorzien van de nodige software. De gebruikers zijn via het internet verbonden met de servers en gebruiken er software, hebben er hun e-mail, bewaren hun documenten enz.
Op negenentwintig februari, de schrikkeldag, verslikte de Cloud dienst van Microsoft zich in de datum. De dienst lag het grootste deel van de dag plat en gebruikers als de Britse overheid konden niets doen dan wachten tot de dienst terug werkte. IT-diensten en verantwoordelijken werden overstelpt met oproepen, maar ze konden het controlepaneel van de dienst niet gebruiken. Het niet functioneren gaf bovendien een hele kettingreaktie van fouten in andere diensten.

Politie op het net

De cyberpolitie begint echt vorm te krijgen in de VS. Het ministerie van “Homeland Security” heeft een domeinnaam gekaapt van niet-Amerikanen, die bovendien buiten de VS geregistreerd was, nl in Canada.
Dat is gedeeltelijk mogelijk omdat het beheer van de .com namen gebeurd in de VS.

Het gevolg hiervan is dat iedereen met een “.com, .net, .org, .biz” en andere in Amerika beheerde “top level” domeinnamen er rekening mee moet houden dat de Amerikaanse overheid kan ingrijpen op zijn domeinnaam, met gevolgen voor de website.

Hier was het Verisign, de beheerder van de “.com” namen, die ingreep op vraag van de staat Maryland.
Verisign pastte de rootzone voor “.com” aan. Ze zetten er twee nieuwe NS records in, die het verkeer naar de website afleiden naar een pagina met een vermelding van de reden van verwijdering, in dit geval illegaal gokken.

In dit geval gebeurde de sluiting van de website op basis van een bevel van een rechter aan Verisign, maar het maakt duidelijk hoe gemakkelijk het is voor de VS om een website van het internet te halen.

Versplinterd internet?

Verisign haalde het contract binnen voor het beheren van een groot deel van de tld-domeinnamen, en dat gebeurde volgens critici niet op een erg open manier. Allereerst was er geen eerlijke publieke aanbesteding die andere bedrijven een kans zou gegeven hebben. Verisign heeft ook een aantal voorwaarden opgenomen, die hen bv de mogelijkheid geeft om prijsverhogingen door te voeren, waardoor je nu al merkt dat domeinnamen gestegen zijn van 6 naar bijna 8 dollar, terwijl het waarschijnlijk zou kunnen voor ongeveer 2 dollar per domeinnaam.

En ICANN, de organisatie die moet toezien, grijpt niet in. Ze lijken integendeel enkel het aantal domeinen te willen laten groeien door zoveel mogelijk extenties bij te maken. ICANN is teveel in handen van de Amerikaanse overheid , en vertegenwoordigt niet de belangen van de wereldwijde internet community, wat het eigenlijk zou moeten doen. De VS zal die controle nooit zomaar uit handen geven.

Het mogelijke gevolg is dat andere overheden op een bepaald moment beslissen niet meer het centrale domeinnaam systeem van de ICANN te gebruiken. China heeft daar al eens mee gedreigd.
Het internet zou dan opgesplitst worden in twee internetten; een met het Amerikaanse systeem, en een met het Chinese.
En als Europa er ook zo overdenkt, nog een derde in Europa. Waarom ook niet Rusland, India, enz. We zouden opgescheept zitten met een versplinterd internet. Heb je iets nodig van het “andere” internet, moet je bv over een verbindingscomputer gaan die aangesloten is op beide systemen. Of er komen bedrijven die de brug-verbinding als dienst aanbieden. Of je internetsoftware wordt aangepast om met meer domeinnaamsystemen te werken, enz.

Nog een ander gebied voor discussie tussen overheden, landen en regelgevers is de privacy. Googles nieuwe privacy beleid heeft de aandacht getrokken van Europese regelgevers. De Franse regulator heeft al laten weten dat ze diep bezorgd zijn dat de policy een schending kan zijn van de Europese “Data Protection Directive”.

Lift ^ | Lift v | Comments Off