Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Geen WebGang: (beatscapes project)

Uitzending do 18:00 ** August 30th, 2012 by wim.webgang **

Vandaag is er een extra lange uitzending van Beatscapes, die vroeger begint dan normaal.
Daarom is er vandaag de kortste WebGang ooit; een aan/afkondiging rond zes uur.
Tot volgende week!

Beatscapes in opbouw (Hantrax), wachtende op de “special guest” (rechtstreeks van “the city” maar die vast zit in de file), en met in het aanpalende vertrek een lange flashy gedekte tafel. Ik heb de eer de eerste fles te mogen kraken; terwijl blauwe vinyl gedraaid wordt, klinkt de toast in blauwe vinyl champagnefluitjes …

Lift ^ | Lift v | Comments Off

het niet-nieuws van webgang 30/8

i-nieuws 6 na 6 ** August 30th, 2012 by wim.webgang **

zie ook bovenstaand bericht

Kindle Fire uitverkocht
Het tablet van Amozon gaat definitief verdwijnen. Volgens een bericht op de site is de “Kindle Fire” volledig uitverkocht. Het tablet was goed voor zo’n 22 procent van de verkoop op de VS-markt.
Dat betekent niet dat ze geen tablet meer zullen hebben. De aankondiging van Kindle Fire 2 wordt volgende week verwacht.
Benieuwd of het er een met rechte hoeken wordt ..

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Byzantium

Uitzending do 18:00 ** August 23rd, 2012 by wim.webgang **

  • Na het nieuws
  • Project Byzantium: haxwithaxe, The Doctor en Ben the Pyrate zijn (enkele van) de projectmedewerkers http://project-byzantium.org. Ze bouwen aan “ad-hoc mesh networking”; m.a.w. een netwerk van knooppunten die met elkaar verbinden, ook zonder aanwezigheid van een internet-infrastructuur (server of, wap of router). Elke knooppunt neemt deel in het protocol van “zelfzoeken en zichzelf configurerend netwerk”. Kan gebruikt worden bij uitval of onbereikbaarheid van internet om onderling te communiceren. Het is/wordt (nog niet af) gebouwd op lichtgewicht Porteus Linux. Je kan een zelfstartende “bootable” cd branden die dient als “live distro”, en waarmee je op een computer kan werken zonder het plaatselijke systeem te gebruiken.

Read the rest of this entry »

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Communicatie-kloof * Crisis op de computer

i-nieuws 6 na 6 ** August 23rd, 2012 by wim.webgang **

23/08/2012

Communicatie-kloof

Zes procent of 19 miljoen Amerikanen kunnen geen breedband internettoegang krijgen.
Een groot deel van die Amerikanen, bijna 15 miljoen, woont in landelijk gebied.
Dat bracht een rapport van de FCC, de Amerikaanse regulator, aan het licht.

Met breedband bedoelen ze een snelheid van meer dan 3 Mbps.
Elk jaar maakt de FCC zo’n rapport op van de toestand van de netwerksnelheid en verbindingsmogelijkheden van de Amerikanen. Ze zijn bezorgd over het gebrek aan internettoegang, omdat het gezien wordt als een voorwaarde voor ontwikkeling en werkgelegenheid.

Wel benadrukken ze dat de VS er nog beter uitkomt dan Groot-Brittanië op het gebied van draadloos internet, de zogenaamde 4G netwerken.

Maar het ontbreken van kabels is niet het enige probleem; een groot aantal Amerikanen kan het zich eenvoudigweg niet veroorloven, 50 miljoen Amerikanen leven beneden de armoedegrens, en 150 miljoen Amerikanen trekken steun op een of andere manier.

Crisis op de computer

Er zijn stalen onderzocht van een Trojaans Paard-software die zich toegang probeert te verschaffen tot Mac OS-X computers, Windows computers en Windows Mobile toestellen. De Windows versie, W32.Crisis, kan zelfs in Virtual Machines spioneren. De spioneersoftware heet “Crisis”, en werd ook al gemeld onder de naam “morcut”.
De software bespioneert de gebruiker, meer bepaald alle communicatie als e-mail, instant messenger, en gesprekken via webcam. Het maakt ook een zogenaamde “backdoor” zodat de makers binnen kunnen in de besmette computer.

Misschien een argument om virtual machines te gebruiken op Linux?

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Keurmerk-logo: Vrij van DRM-beperkingen

Uitzending do 18:00 ** August 16th, 2012 by wim.webgang **

Manage-yourself
De aktie “Defective By Design(van de Free Software Foundation – denk aan “GPL”) lanceerde een logo om gebruikers bewust te maken van digitale “producten” die vrij zijn van DRM-beperkingen.
Natuurlijk gemakkelijk toegepast door aanbieders van onbetaalde “inhoud”, maar ook sommige uitgeverijen, muzieklabels, en andere media-verdelers dragen al het keurmerk.

Back-Tracker
FBI moet na een uitspraak van een rechter 3000 “trackers” (apparaatjes die onder een auto geplakt worden om iemand te volgen) uitschakelen, omdat het gebruik illegaal is zonder “warrant”.
Probleem voor het FBI: hoe haal je zo’n uitgeschakeld bakje daarna terug?

Muziek:
- lost: molotov cock
- sleepinghills: dreaming breeze
- sleepinghills: leaving the fridge alone

Lift ^ | Lift v | Comments Off

i-nieuws: Digitaal geld * Vrij van DRM * Betalen voor privacy * Bug in Botnet

i-nieuws 6 na 6 ** August 16th, 2012 by wim.webgang **

Digitaal geld

In Canada heeft de Nationale Bank de ontwikkeling van digitaal geld gestimuleerd; vooral de ontwikkeling van de programma’s die daarbij horen.
De huidige naam voor het digitale geld is Mintchip. Er werd een wedstrijd uitgeschreven voor programma’s om ermee te werken. Op dit moment start een periode waarin het publiek kan stemmen op de apps, en zo mee beslissen op welke apps moeten verspreid worden door de Canadese Nationale Bank.

Niet iedereen is even gelukkig met de werkwijze of heeft evenveel vertrouwen in de veiligheid van het systeem “… mintchip can be hacked“?.

Vrij van DRM

Om duidelijkheid te scheppen voor de klant van online aankopen van films, muziek, boeken en andere digitale media, werd een logo voorgesteld dat aangeeft dat het product “Vrij van DRM” is.
Het logo werd voorgesteld op de website van “defective by design”.

De muziekindustrie introduceerde verschillende maatregelen om het kopieren van muziek en andere media onmogelijk te maken of minstens te bemoeilijken. In de praktijk kwam dat meestal neer op een nadeel voor de koper van de officiële versies; zij konden er moeilijk of geen backup of kopie naar één van hun eigen andere apparaten van maken. Zo waren uiteindelijk de gebruikers van illegale versies beter af, en dat werkte contraproductief. Mensen krijgen dus een afkeer van DRM, maar zijn zich niet altijd bewust van welke bestanden die ze kopen van DRM voorzien zijn.


Betalen voor privacy

In de VS moet een klant van Verizon die niet wil dat zijn telefoonnummer gebruikt wordt in publicaties 5 dollar betalen. Dat is volgens Verizon de informatica en administratiekost om het nummer uit de publieke lijsten te houden.
Het bedrag wordt per maand aangerekend, wat betekent dat een “prive” nummer dus 60 dollar per jaar kost.

Als je een prive-nummer hebt levert dat nog geen absolute privacy op, en statistieken leren dat in de VS een kwart van de inwoners een “anonieme” gsm heeft met een pre-paid abonnement. Ook dat biedt weinig garantie op privacy.
Een rechtszaak in de VS bracht aan het licht dat de politie zonder een bevel van de onderzoeksrechter gms-gegevan kan opvragen. Een dealer was door de politie opgespoord door het opvragen van gegevens bij de mobiele telefoonmaatschappij: nl door het volgen van de gsm-masten waarmee de gsm verbinding maakte.
Telefoonmaatschappijen in de VS kregen 1,3 miljoen aanvragen voor informatie over gsm-gebruik.

Bug in Botnet
Onderzoekers van malware van botnets, meer in bepaald de DDoS toolkit “Dirt Jumper”, hebben een zwakheid ontdekt in het systeem.
Dat geeft hen ondermeer de mogelijkheid een DDoS aanval die bezig is te onderbreken. Eens ze het adres kennen van een Command and Control server, kunnen ze met een combinatie van technieken binnengeraken, en toegang krijgen tot de login en wachtwoord gegevens van het commando systeem.
Ze stelden een rapport op waarin ze aanbevelingen doen.

De methode kan natuurlijk niet alleen door een slachtoffer van het botnet gebruikt worden, maar ook door beveiligingsfirma’s, veiligheidsdiensten, en concurrerende kriminele bendes…

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Computerklasje

WebGang blog ** August 15th, 2012 by wim.webgang **

Hoe bouw je in een bijna-failliet land als Griekenland een computerklasje uit?
Bv met hergebruikte computers en vrije software als GNU/Linux. (Linux is dan ook het enige woord dat we in deze tekst verstaan). Ze gebruiken “sxolinux”, een Ubuntu-achtig uitziende distributie:

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Curieus

Uitzending do 18:00 ** August 9th, 2012 by wim.webgang **

Curiosity MarsFloris is deze week weer bendeleider en spreekt met Jan-Pieter onder meer over

  • Nieuwe operating system andere hacks/cracks.
  • Curiosity op Mars (draait geen Windows) – de beelden zag je waarschijnlijk al in de krant of op het web (als YouTube de NASA weer niet censureert). Je hoort dat het autootje geen ton weegt, dat de snelheid uitgedrukt wordt in meter per uur (ipv km; hij rijdt immers zo traag), en gebruikt plutonium als energiebron. Hij heeft een ‘razendsnelle’ processor: 200 Mhz (ok je 1,5Ghz pc is sneller) en een PowerPC processor zoals die in de vroegere Apple Mac G3 computers te vinden was 10 à 15 jaar geleden. De processor heeft een 256 Mb geheugen (zoals die G3), en wel een moderne SSD opslag van 2 Gb die als buffer moet dienen voor het door te sturen beeldmateriaal.
    (NVDR: idd de Apollo 11 maanlanding was niet in 1964 maar in 1969, meer bepaald op 20 juli 1969).

+ Radio-aktieve en andere muziek…

Picture: NASA/JPL-Caltech

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Portal voor belgische defensie (sic)

WebGang blog ** August 7th, 2012 by wim.webgang **

Vakantie in tijden van crisis: men leest de krant online en leest onheilspellende berichten over de beveiliging van de website van het Belgisch Leger.(1) “Als ze de virtuele grenzen al niet kunnen verdedigen, wat dan met de echte?” denkt de vakantieganger en wendt zich tot de website op … tja, waar eigenlijk?

Snel even Google vragen: “website belgisch leger”:
websiteABL-Google weergave 7/8/2012

Euh wat betekent nu weer :”Ce site risque d’endommager votre ordinateur“?
Oei dat ziet er eerder een “aanvals-site” uit dan een “defensie” site.

Gelukkig is er een alternatief te vinden in de zoekresultaten, namelijk dat van de “mil”:
websiteABL-Google weergave 7/8/2012
Huh?
Ja, het bovenste resultaat he!

  • Defensie La Défense
  • Portal voor belgische defensie Portail pour la défense belge. …
  • Conception création site Internet Intranet Hainaut Namur Belgique …

Euh … vandaar de fouten in de titel van dit stukje?

Tja; Frans woord -”e” + “ie” = Nederlandstalig woord. Bv defense->defensie, vacance->vacancie, …
Aha :-)
Dus klik!
websiteABL2012
Of?

Normaal kom je waarschijnlijk op http://www.mil.be/def/index.asp, waarvan ik eerst dacht dat de “def” voor default stond. Ik was al aan het zoeken welke cms (Drupal?) ze gebruiken, maar nee, het zijn “asp” pagina’s, geen “php”. Het zal dus ook wel weer voor “defensie” staan.

Gelukkig kan je zelfs in Frankrijk nog een lofzang over het Arm Belgisch Leger meezingen.


1) Die heeft de naam op “ASP” te draaien (=> Microsoft?), en hij heeft een eigenaardige “Hosting History”: hoewel als webserver al jarenlang IIS/6.0 (Microsoft) gebruikt wordt, lijkt het operating system na augustus 2011 ipv “onbekend”, “FreeBSD” te zijn geworden; nochtans staat IIS niet bekend om op unix-achtigen te draaien (misschien een BSD-firewall?).

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Wine Is Not an Emulator

Uitzending do 18:00 ** August 2nd, 2012 by wim.webgang **

Floris verzekert het programma:

  • spreekt over de kraker van de app-store, en hackers die hun eigen gsm-netwerk maken.
  • heeft een fervente gamer uitgenodigd, er worden online spelletjes gespeeld met de geluids kaart verbonden aan het mengpaneel, nog wat over gamen gepraat enz.

… terwijl de WebGang redactie en een deel van de presentatie op vakantie is in Frankrijk:

WebGang France 2012

ps: WINE is een project dat software maakt die Linux gebruikers sommige Windows programma’s kan laten draaien, zoals spelletjes enz.
Ook in Frankrijk draaien we “Logiciels Libres”. Qu’est-ce que le logiciel libre?

Lift ^ | Lift v | Comments Off