Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Repair Cafe plus …

Uitzending do 18:00 ** November 29th, 2012 by wim.webgang **

Waarom?
In een school in de VS raast een virus door de duizenden computers. Het hele schooldistrict heeft sinds dit jaar de leerlingen uitgerust met laptops op Windows7, met antivirusprogramma’s.
Waarom Windows7?
-”Omdat Mac duurder was”
Andere vraag dan:
Waarom wordt daar niet de vraag gesteld: “Waarom geen Linux?” En waarom wordt ze hier niet gesteld…

Bv computers met onze ..

Distributie van de maand: openSUSE 12.2

Repair Cafe in Antwerpen op zaterdag 1 december 13 tot 16u in het Ecohuis, Turnhoutsebaan Antwerpen-Borgerhout.

Kapot: Laten herstellen is te duur. Gooi weg? Of herstel zelf? Wat moet je daarvoor kunnen? Wie kan je helpen? Ah, elkaar?

Een telefonisch interview met Tineke Van Engeland (van Netwerk Bewust Verbruiken, Brussel)

Muziek: ( … )

U hoorde Marthe, Floris en Wim (en onze stille studiogast), en een stukje teaser voor volgende week: “It is not illegal to switch of a TV”. Meer volgende donderdag in de Repair Cafe “pro” versie: interview in de hackerspace void warranties met Mitch Altman

.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Een virus voor ieder kind * Voer voor antropologen * Nieuwe Nokia * Vergankelijkheid van IT

i-nieuws 6 na 6 ** November 29th, 2012 by wim.webgang **

Een virus voor ieder kind
In tegenstelling tot het project “One Laptop Per Child” leverde het project “Mobile Access For Students” niet zozeer de verspreiding van kennis, als wel de verspreiding van een computervirus op.
In het schooldistrikt “Lake Washington” werden laptops verdeeld onder de studenten, met de bedoeling de creativiteit te stimuleren, te ervaren hoe wetenschap verloopt, en geschiedenis tot leven te brengen: “iedere student klaar voor de toekomst” heette het.
Maar een maand geleden begon een computervirus, “Goblin”, de computers te besmetten. Zo’n 50 scholen werden getroffen, met duizenden computers die buiten dienst geraakten, ondanks antivirusprogramma’s en firewalls . De helpdesk wordt overspoeld door probleemoproepen. De school probeert het probleem in te dijken; ze huurden 5 gespecialiseerde IT’ers in.
Het goede nieuws is dat de verspreiding nu is vertraagd. De computers draaiden Windows 7. Waarom? Een van de redenen is het nabijgelegen hoofdkwartier van Microsoft, in Redmond, waar een aantal ouders van de schoolkinderen ook hun kost verdienen.

Het schooldistrict was zo fier op hun computers, ze hadden zelfs een website met “Succes Stories” op www.lwsd.org. (daar stonden trouwens wel een paar spelfouten in)

Voer voor antropologen
De Linux en vrije-software scene is nu blijkbaar al voer voor antropologen geworden. Volgens Wired deed antropologe Gabriella Coleman een studie van 3 jaar in de “community”. Ze schreef er een boek over: “Coding Freedom: The Ethics and Aesthetics of Hacking”. Daarvoor werd ze lid van de Electronic Fronteer Foundation en bestudeerde ze de Debian community.
Over haar onderzoekstijd zegt ze ondermeer “I was blown away by how culturally deep it was”. Ze leerde bv het onderscheid tussen software hackers, hardware hackers en “builders” of “makers”.

Nieuwe Nokia
Het nieuwe Nokia houdt zich nu ook bezig met patentpolitiek: volgens ITworld is Nokia in Californië naar de rechtbank gestapt om zijn patenten te doen gelden tegen R.I.M. Ze willen bepaalde Blackberries laten verbieden. Het zou ondermeer over patenten op draadloze verbindingen gaan.

Vergankelijkheid van IT
Als gebruiker worden we allemaal wel eens geconfronteerd met niet-passende aansluitkabeltjes en steeds veranderende adapters van gsm’s en andere electronische gadgets. Maar we kunnen er mee leven voor de levensduur van het gadget. Anders wordt het in de auto; die gaat iets langer mee en de aansluiting van de gsm, smartphone of muziekspeler past misschien na een paar jaar al niet meer. Dan zijn er nog de GPS, en de entertainment systemen voor de passagiers, al dan niet beïnvloedbaar vanop het dashboard. Bovendien zou omgekeerd je auto ook de data verbinding van je gsm kunnen gebruiken, als ze met elkaar verbonden kunnen worden. Er is nood aan een standaard die 10 jaar meekan, maar in de praktijk gaat iedere autofabrikant zijn eigen weg. Ford gebruikt bv een systeem van Microsoft, een soort ingebouwde Windows zeg maar. “Automotive”, oorspronkelijke afgeleid van Windows CE, nu onder de naam “Microsoft Auto”.
Laat je de keuze van auto mee afhangen van het systeem? Misschien wel; in de VS werd vastgesteld dat de kwaliteitsbeoordelingen naar beneden zakte na de klachten met het MyFord Touch systeem, dus het speelt mogelijk een rol.

Er wordt over gespeculeerd dat Ferrari in zee zou kunnen gaan met Apple.

Cadillac, een auto van General Motors, heeft een Linux-gebaseerd systeem, CUE genaamd. Hoewel de Linux broncode open is, houdt GM de ontwikkeling van hun systeem dat daarop draait geheim, om de concurrentie niet op een idee te brengen. Ook andere fabrikanten doen interessante stappen. Toyota werd bv lid van de Linux Foundation, en BMW, Nissan en Jaguar nemen deel aan technische events als de Automotive Linux Summit.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Geen DataNews meer

Uitzending do 18:00 ** November 22nd, 2012 by wim.webgang **

Informatici zijn binnenkort hun gratis DataNews tijdschrift kwijt. Het tijdschrift, in de vorm van een krantje, kwam jarenlang tweewekelijks bij IT-afdelingen van bedrijven in de bus. Onlangs werd duidelijk dat er veranderingen op til waren; op de website was een duidelijke verbinding met knack te bespeuren. Nu dan is er verkoops-aktie begonnen, waarbij de lezers opgebeld worden, en de keuze krijgen uit twee abonnementen: een jaar voor iets meer dan 80 euro of een drie-jarenabonnement voor rond 70 euro per jaar.
Het krantje had de laatste tijd een duidelijke kwaliteitsverbetering in druk getoond: vroeger was alleen de kaft in kleur, nu was het hele DataNews in kleur gedrukt, wat waarschijnlijk ook door de adverteerders toegejuicht werd.
En daarnaast was er ook de website, waar nieuws doorlopend op gepubliceerd werd, want voor “Nieuws” is tweewekelijks natuurlijk een lange periode, zeker in de snelle it wereld.
Maar de kost van duurder drukwerk, en van de website en “apps” voor de smartphone/tablets waarmee het nieuws “vers” gelezen kan worden, lijken de uitgever nu te dwingen op een betalend systeem over te schakelen. Het tijdschrift lijkt in zijn huidige vorm ook niet echt geschikt om in de krantenkiosk naast de mooiere en dikkere maandelijkse tijdschriften te staan.
In vergelijking met andere gespecialiseerde informaticatijdschriften is het niet duur, maar het moment van deze aanpassing is misschien ook niet erg gelukkig. De IT-afdeling moet een extra kost inschrijven in deze crisistijd, terwijl uit het aanbod van informatica tijdschriften ook “cherry-picking” gedaan kan worden; aankoop van een tijdschrift op basis van een relevant onderwerp. Het voordeel van DataNews was juist dat je er telkens door kon bladeren en in contact met onderwerpen kwam, waar je anders nooit naar op zoek zou gaan. En als het aantal exemplaren afneemt is dat ook een kleiner bereik voor de adverteerders.

De website als onderdeel van “knack”: http://datanews.knack.be

Gnome “Classic Mode”
http://lwn.net/Articles/526082/

Wat gebeurt er in de open source/free software community als een deel van de gebruikers het niet eens is met de beslissing van een project om een nieuwe richting in te slaan, en het uitzicht van de hele computerdesktop te wijzigen? De programmeurs maken een variant die werkt zoals de oude. Hier komt Gnome Classic Mode (terug).

Muziek:
Endor — Loving You L.
Homo Homini Lupus: Ufo Flight
Subconsious
Oxygen: Oldskool trans 92
Loscobeats: Dear Diary
Trimetrick : Dreams of Death 2012 Remaster

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Risiko profiel * Rapsberry Pi * Gnome Klassiek * Amazon Auteursrechtenbelasting * Paspop bespied klant

i-nieuws 6 na 6 ** November 22nd, 2012 by wim.webgang **

Risiko profiel

Een Amerikaans bedrijf heeft een computerprogramma gemaakt dat risikoprofielen van vliegtuigreizigers opstelt, en probeert dat in het Verenigd Koninkrijk aan de man te brengen. Het bedrijf verzekert dat ze geen onderscheid maken op basis van ras, geloof of geboorteland. Ze geven wel toe dat het programma gevoed moet worden met gegevens. Die komen ondermeer van de doorgestuurde reizigersinformatie die vliegmaatschappijen, die naar Engeland vliegen, moeten doorsturen bij het vertrek van het vliegtuig. Extra informatie kan ook komen van de reisagent of het boekingskantoor: heeft de passagier zijn ticket betaald met een creditcard of eerder cash, zijn ze onlangs in een verdacht land geweest, enz. Alle gegevens worden verwerkt, en er wordt een gedetailleerd rapport afgeleverd met de risico-analyse van iedere individuele passagier.

Rapsberry Pi
In Engeland wordt een 24-uren hackaton georganiseerd rond de Raspberry Pi, een computerbord met AMD processor voor zelfbouwprojecten.

Tijdens de wedstrijd kunnen 100 deelnemers het tegen elkaar opnemen, alleen of in een ploeg van maximum 4 personen. Ze moeten allemaal vertrekken van een Raspberry Pi bord, en daar een zo creatief mogelijk project mee maken. Ze kunnen gebruik maken van internet, de soldeerbout, en waarschijnlijk zullen ze zelf ook stukjes programma schrijven.

Dit alles gaat door op zaterdag 1 december in Leeds, begint om 11 ’s morgens, en loop tot zondag. Zondagmiddag vanaf 14.00 worden de projecten voorgesteld.

Tot de prijzen behoort ondermeer de spionagetank die bestuurd kan worden vanop een tablet, door middel van een app die je moet downloaden, een een helicopterrobot.

Wat is..

The Raspberry Pi is a credit-card-sized single-board Linux computer developed in the UK by the Raspberry Pi Foundation with the intention of stimulating the teaching of basic computer science in schools.
This diminutive computer is capable of anything a desktop PC can do including spreadsheets, word-processing, games and the output of high-definition video. The Raspberry Pi has a Broadcom BCM2835 system on a chip (SoC), which includes an ARM1176JZF-S 700 MHz processor (The firmware includes a number of “Turbo” modes so that the user can attempt overclocking, up-to 1 GHz, without affecting the warranty), VideoCore IV GPU, and originally shipped with 256 megabytes of RAM, later upgraded to 512MB. It does not include a built-in hard disk or solid-state drive, but uses an SD card for booting and long-term storage.

Privacy

Een rechter in de VS heeft bevolen dat een aantal vrouwen die hun werkgever aanklaagden voor sexuele intimidatie, volledig toegang moeten geven tot al hun communicatie. Ze moeten hun gsm laten doorzoeken, de wachtwoorden van e-mail geven, en ook die van blogs en facebook of andere sociale netwerkdiensten.
Dit is geen algemene lijn want onlangs oordeelde een andere rechter in de VS dat het vragen van de wachtwoorden van de sociale netwerksites van een 12-jarige door het schoolbestuur een ongeoorloofde inbeslagname of doorzoeking was, en in strijd met de vrijheid van meningsuiting.

Amazon
Het openstellen van de “Top Level Domainnames” leidde tot een dispuut over de TLD naam “.amazon” Natuurlijk wil Amazon.com graag die domeinnaam, maar Brazilie en Peru hebben daar een betwistingsprocedure rond gestart. Ze vinden dat .amazon gebruikt moet worden voor het amazonewoud, meer bepaald voor de bewustwording rond en de bescherming van het Amazonewoud. ICANN zal de knoop moeten doorhakken.

Auteursrechtenbelasting
Grote computermerken hebben een klacht tegen Nederland. Dat wil een taks invoeren op allerlei media-en computerapparatuur als muziekspelers, tablets, smartphones en harde schijven.
Dat geld willen ze dan gebruiken om de verliezen door illegaal kopieren te compenseren.
De verkopers van de apparaten vinden het opvallend hoe hoog de muziek-en filmindustrie het verlies inschatten: 40 miljoen euro.

Paspop bespiedt klant

Een Italiaanse fabrikant van paspoppen heeft een soort bionische versie gemaakt. Eén van de ogen van de paspop is een cameralens. De beelden opgenomen door de camera worden in een gezichtsherkenningsprogramma verwerkt. Het gedrag van de klanten kan worden geobserveerd, en op basis daarvan kan het produktgamma, de etalage, of de bepaling van de doorstroom van de klanten in de winkel aangepast worden.
Er zijn een paar gelijkaardige systemen, maar deze heet EyeSee en zo’n pop kost rond 4000 euro.
Een ander gebruik zou kunnen zijn dat de pop ook echte oortjes krijgt; ze zou kunnen horen wat voor commentaar klanten geven die naar de kleren op de pop staan te kijken, en die commentaar gebruiken als een soort enquete.

Verdedigers van de privacy zijn niet opgezet met dit systeem. Als winkelende klant heb je nergens je toestemming gegeven, nergens de keuze gekregen of je wel wil dat jou beelden en gegevens geregistreerd worden. De firma zegt dat de gegevens onmiddellijk verwerkt worden, en dus niet worden opgeslagen.
Sommige winkelketens wijzen het idee ook helemaal af omdat ze vrezen dat het contraproduktief zou kunnen werken. Ze zoeken eerder naar openlijke manieren om de klant te betrekken en inspraak te geven; bv door tablets op een display bij de pop te zetten waarop klanten hun reakties kwijt kunnen of meer info kunnen vinden.

Foutje met de sleutel

Het lijkt erop dat in Microsoft’s ingewikkelde politiek van licenties een gat geslopen is. Een Windows 8 systeem checkt zijn “aktivatie”, ofwel door een geldige “product key”. Voor grote bedrijven die een groot pakket van licenties kopen, en daarmee recht hebben op een groot aantal installaties, is een systeem bedacht om niet elke individuele computer via het internet te moeten verifiëren. Ze kunnen op een interne server een controledienst draaien, de Key Management Service. De locale Windows 8 computer checkt telkens bij de locale server de geldigheid van zijn licentie, en krijgt dan toestemming om te draaien. Die blijft zonder contact met die server ten hoogste een half jaar geldig. Nu blijkt dat een download van Windows Media Center, die je kan installeren op een Windows 8 syteem, die halfjaarlijkse check op geldigheid van de licentie uitschakelt.
Gebruikers van illegale kopies of installaties van Windows 8 gebruikten meestal een gekraakte versie van zo’n Key Management server, één die altijd toestemming gaf. Zij hebben nu deze upgrade aangewend om hun systeem te “legaliseren”. Ze zijn daarmee vooral verlost van het ongemak om de verbinding met een Key Management Service te moeten maken.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Project uit de lucht gehaald * Snellere WIFI * Klantgegevens al weer op straat * Microsoft-kop weg * CyanogenMod

i-nieuws 6 na 6 ** November 15th, 2012 by wim.webgang **

Project uit de lucht gehaald

De luchtmacht van de VS schrapt volgens computerworld een project om een nieuwe software in te voeren waarmee ze zicht moesten krijgen op de hele kostenstructuur. Ze zijn tot de conclusie gekomen dat de opbrengsten van het programma te laag zijn om er zoveel tijd en geld in te steken. Het zou pas tegen 2020 resultaat geven, wat trouwens te laat is om te voldoen aan het statuut van “Financial Improvement and Audit Readyness” dat in 2017 bereikt moet worden. Ze willen nu gebruik maken van bestaande structuren, en die enkel aanvullen waar nodig, om tot de nodige cijfers te komen. Ondertussen heeft het invoeren van de ERP-software al wel 1 miljard dollar gekost sinds ze ermee begonnen in 2005. Het zou nog eens meer dan een miljard kosten om het verder uit te voeren. Pech voor Oracle, want die haalden toen een contract van 88 miljoen dollar binnen om een nieuw ERP systeem te bouwen dat zo’n 200 bestaande systemen moest vervangen. Een externe IT specialist, expert in mislukte IT projecten, vroeg zich af waarom het 10 jaar moest duren eer ze begrepen dat het project een ramp was. Bovendien wordt het nu nog wel moeilijk om het doel te bereiken tegen 2017.

Snellere WIFI

Regelmatig duiken nieuwe ontdekkingen en uitvindingen op die het netwerkverkeer dramatisch zouden kunnen versnellen, vooral het draadloos verkeer, dat beperkt wordt in zijn bandbreedte.

De NCSU Universiteit in de VS heeft een manier gevonden om de efficiëntie van drukbezette wifi netwerken met 700% te verbeteren. Het verkeer zou op een andere manier gerelegeld worden door in het access point de mogelijkheid te voorzien om bepaald verkeer voorrang te geven op het kanaal om de achterstand weg te werken, en daarna terug normaal te werken; een soort “takelwagen-over-de-pechstrook”-operatie.
Deze doorbraak is puur gebaseerd op softwareverbeteringen, en zal voorgesteld worden op de internationale “ACM CoNEXT” conferentie in december.

De volledige naam van deze bijeenkomst is “Conference on emerging Networking EXperiments and Technologies”, en ze gaat elk jaar door in een ander land: 2005 in Toulouse (FR), 2006 in Lissabon (Pt), 2007 New York (VS), 2008 Madrid (Sp), 2009 Rome (IT), 2010 Philadelphia (VS), en vorig jaar in Tokyo (JP).

Klantgegevens al weer op straat

Adobe heeft vandaag bevestigd dat er een inbraak is geweest op een van hun databanken van een webforum. Ze hebben het systeem tijdelijk van het web gehaald om het probleem te herstellen en de schade op te nemen. Het gaat over het “Connectusers.com” systeem. De inbraakmethode wordt “SQL injection” genoemd, en daarmee kon de inbreker een “dump” van de database maken. De gegevens van de gebruikers kwamen daarmee in de inbrekers handen, samen hun wachtwoorden. Die waren wel versleuteld opgeslagen, met het MD5 systeem. Maar ondertussen wordt dat niet meer als een veilige versleuteling gezien aangezien er veel middelen zijn om ze te kraken.

De inbreker bracht het nieuws zelf naar buiten, en publiceerde een klein deel van de gegevens. Hij zegt dat hij 150.000 gebruikersgegevens heeft verzameld. Hij merkte op dat Adobe geen WAF’s gebruikte op hun servers. Hij ziet het als een aktie omdat hij aan de kaak wilde stellen dat zo’n groot bedrijf als Adobe zo slordig omgaat met de gegevens van de gebruikers. De hacker zegt dat een melding van een beveiligingsgebrek aan het bedrijf per e-mail, pas na een week een reply oplevert dat ze de melding ontvangen hebben. Dan duurt het nog eens 3 tot 4 maanden eer ze het gat dichten.

Een analyst bekeek een deel van de dump, en merkte op dat de gegevens relatief oud waren.

Voor Adobe is het pijnlijk want begin oktober lekte al uit dat een interne server was gekraakt, waar digitale handtekeningen op werden bewaard. De inbrekers konden daardoor software voorzien van een digitale handtekening van Adobe, en die zo veilig doen uitschijnen.


Microsoft-kop weg

Steven Sinofsky, een van de topmensen van Microsoft, die verantwoordelijk was voor Windows 7 en 8, heeft met onmiddellijke ingang Microsoft verlaten. Hij was 20 jaar in dienst, en leidde op het einde de “Windows” en “Windows Live” afdelingen. Programmeurs houden hem ondermeer verantwoordelijk voor het einde van Silverlight.
Volgens een document van Microsoft heeft Sinofsky zelf beslist het bedrijf te verlaten. Hij wordt opgevolgd door July Larson-Green.

Achtergrond blijft onduidelijk: het vertrek gebeurt met onmiddellijke ingang, terwijl het vertrek van topmensen meestal lang op voorhand aangekondigd en voorbereid wordt. In ieder geval lijkt er een serieuze reorganisatie op komst bij MS, en mogelijk was er betwisting over postjes daarin; Sinofsky werd gezien als een ambitieus persoon, mogelijk zelfs opvolger van Ballmer, die niet echt op het punt lijkt te staat te vertrekken. In ieder geval moet toch iemand de toekomstige ontwikkeling weer in handen nemen, voorlopig heeft die de codenaam “blue”. Het is niet duidelijk of die verwijst naar “Big Blue” of naar het “Blue screen”.


CyanogenMod

CyanogenMod is een van de populairste community-varianten van Android, het systeem voor smartphones en tablets. De organisatie gaat hun infrastuctuur overbrengen naar CyanogenMod.org, nadat er een conflict was over de domeinnaam CyanogenMod.com. Ze hebben een procedure aangespannen bij ICANN ivm de betwisting van de .com naam.

Cyanogenmod biedt een systeem aan dat geïnstalleerd kan worden op een aantal Android toestellen als Google Nexus One, Nexus S, Motorola Defy, HTC Evo 4G en Desire, T-Mobile MyTouch, Geeksphone One, SE Xperia Arc, Viewsonic G-Tablet, ZTE Blade en andere.

Het door de community ontwikkelde systeem kan meestal meer dan de origineel geïntalleerde systemen; het heeft bv een equalizer, installeerbare themes, incognito surfen, VPN IP-tunnel, en “Phone Goggles” die het uitgaand verkeer filteren volgens inhoud of tijd.

http://www.cyanogenmod.org/

http://www.cyanogenmod.org/blog/psa-transition-to-cyanogenmod-org

Update: ondertussen is beloofd dat de .com naam overgedragen zal worden aan CyanogenMod, maar toch houden ze de .org naam als hoofdsite, omdat .org beter past bij de aard van hun aktiviteit.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Viraal

Uitzending do 18:00 ** November 8th, 2012 by wim.webgang **

(vandaag wegens virale infectie – van de mens, niet de computer! – geen nieuws)

Wel heeft Floris voor u:
- hardware-muziek van printers edm.
- Computer leest zichzelf voor (Linux broncode van Linux voorgelezen door de computer die draait op Linux)
- 8-bit muziek

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Een distro is geen soa

Uitzending do 18:00 ** November 1st, 2012 by wim.webgang **
  • Distrowatch: wat’s een distro?
  • Samsung / Apple UK judgement: bekentenis op UK site van Apple niet goed genoeg?
  • Muziek en geluiden door Floris
  • Lachjes en (off-air) interessante vragen over bugs en interfaces: Annemie.

Een distro is geen soa

Op http://distrowatch.com vind je op het eerste zicht een lijst van 100 “distro’s”, gesorteerd volgens populariteit (gemeten door unieke kliks op de site-link per uniek ip-adres per dag). Het is geen pop-poll, eerder een interesse-poll, en al helemaal geen bewijs van het aantal gebruikers of installaties.

Toch een interessante lijst van de eerste honderd, die maar een fractie vormen van de 324 momenteel gevolgde distro’s. Er zit niet alleen Linux tussen, maar ook BSD enz.

WTF is een distro?

Het gewone antwoord is: een verzameling van besturingssysteem en software om te installeren op je computer.

Why TF zou ik dat doen?

Euh – u gaat er van uit dat een computer en de software die erop draaien bij elkaar horen. Dat is ook de enige manier waarop ze u te koop aangeboden worden. Even kijken waar dat vandaan komt:

De lege PC
De eerste pc’s werden verkocht zonder syteem erop. Een pc en het systeem dat erop draait waren twee aparte dingen. Een pc kocht je leeg. Je kocht het systeem (op floppy) dat je in de computer stak bij het opstarten: hij las het systeem, en laadde het. Daarna laadde je (met wat geluk in een andere drive) het programma wat je wilde gebruiken. En pas dan kwam je op het punt dat je het document waaraan je wilde werken kon laden. Dat zijn dus 3 totaal verschillende zaken:

  • besturingssysteem (operating system: bv OSX, Fedora Linux)
  • programma (application: bv OpenOffice, LibreOffice)
  • document / data (bv Tekst.odt, MijnRekenblad.ods)

Voorgeïnstalleerd
Pas op het moment dat er harde schijven in de computers werden ingebouwd, kon het besturingssysteem op de computer zelf geïnstalleerd worden, net als de programma’s en een deel van de documenten zover er genoeg plaats was (bv 10 Mb)
Door afspraken tussen fabrikanten van computers en fabrikant van besturingssystemen werden de twee steeds meer gecombineerd aangeboden (pre-install), en uiteindelijk enkel nog gecombineerd aangeboden. Dat vestigde een monopolie dat nog altijd voortduurt, en de gebruikers de keuze ontnam, en uiteindelijk zelfs het bewustzijn ontnam van de mogelijkheid een ander systeem te gebruiken. De gebruiker had gemak gewonnen en vrijheid verloren. Anderzijds zorgde het er ook voor dat de “inbegrepen” prijs van de systeemsoftware (en bij uitbreiding van het monopolie kantoorsoftware) hoog bleef, hoewel de verkoopscijfers aanduidden dat het gemeengoed geworden was. Veroordelingen en boetes (te mild tov de winsten uit het monopolie?) veranderden daar niets aan.

Alternatief voor het MS-monopoly
Maar je kan dus inderdaad nog altijd kiezen voor een ander systeem op je pc. Het gemakkelijkste is daarvoor een “distributie” te kiezen; daarin heeft de uitgever van die distributie al een combinatie en selectie gemaakt van software, meestal voorzien van een handig installatie-programma. Distrowatch toont de veelheid van keuze, die niet alleen over pc’s gaat trouwens, er is meer hardware waarop je het systeem kan vervangen, meer dan op het eerste zicht kan (routers, …). Vrije en open source distributies, besturingssystemen, programma’s vormen onderdeel van een soort eco-systeem waarin vrijheid, keuze en uitwisseling vooraan staan.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Bug * Nog een bug * Gsm

i-nieuws 6 na 6 ** November 1st, 2012 by wim.webgang **

Nieuws

Bug

In de medische sector worden steeds meer computers gebruikt, en die zorgen ook daar voor typische computerproblemen. Zo zijn er een paar fouten naar boven gekomen als verkeerde dosering bij patienten. Dat kwam door slecht reageren van de interface of besturing van het toestel op de toetsindrukken, of het verkeerd weergeven van de getallen van de dosering. Een fabrikant heeft bv een aantal infuus-apparaten teruggeroepen. Meer dan 1 op honderd bleek een afwijking te hebben, misschien zijn het er meer. De oorzaak is een software fout (bug).

.

Nog een bug

Het lijkt wel of Microsoft eens wilde testen of de Europese commissie nog oplette. Ze “vergaten” in Windows 7 Service Pack 1 de gebruikers te laten kiezen welke browser ze willen gebruiken. Dat waren ze verplicht na een veroordeling voor misbruik van monopolie in Europa. Europa had het misschien niet gezien, maar het Mozilla project zag het goed: het effect van het ontbreken van die keuze was onmiddellijk duidelijk in het aantal downloads dat zakte met 63 procent. De Europese Unie onderzoekt nu deze “vergetelheid”, en kan Microsoft daarvoor beboeten. Maar net als met de vorige maatregelen heeft Microsoft ondertussen het voordeel wel gehad. Het heeft maar liefst een jaar en een half geduurd eer Microsoft deze “bug” corrigeerde. Op dat moment sprong de dagelijkse download van Firefox terug met 150 procent naar boven.
Mozilla schat dat er 6 tot 9 miljoen downloads minder zijn geweest.

Hier kan je de cijfers in grafiek zien vallen en stijgen

Gsm

De politie in de VS gaat gestolen gsm’s laten uitschakelen door de gsm-operatoren. Daarvoor is een databank aangelegd met serienummers van de toestellen. De providers blokkeren alle toestellen die in de database opgenomen zijn. Bij overvallen op mensen wordt in 4 keer op 10 de gsm van een gebruiker gestolen, en dat zal er met het stijgend aantal smartphones, met hun hogere waarde, niet op verminderen.

Lift ^ | Lift v | Comments Off