Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Grafish op Pi

Uitzending do 18:00 ** May 30th, 2013 by wim.webgang **

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Nieuwe XBox niet compatibel * Grafisch op Pi * Puzzelen * Linux, pre-install-It

i-nieuws 6 na 6 ** May 30th, 2013 by wim.webgang **

Linux, pre-install-It

In het zuid-oosten van Europa is een Italiaans bedrijf aktief dat de nadruk legt op de gebruiker bij het verkopen van tablet-en netbook-computers. Ze vinden dat de gebruiker moet kunnen kiezen wel systeem hij op zijn toestel wil, en ze laten dan ook kiezen tussen Android, Linux of Windows op hun Python S3 tablet.
Het is een tablet waarvan het touchscreen op een toetsenbord-uitbreiding geklikt kan worden, dat bovendien een extra batterij bevat. Daarmee heeft het de mogelijkheden van een laptop.
Verder heeft het 8 GB werkgeheugen, en 128 Gb SSD opslag. In Italie kost het zonder uitbreidingen zo’n 600 Euro. Het is daarmee een van de weinige computerverdelers die openlijk kiest voor Linux, en het systeem ook bij verkoop voorgeïnstalleerd aanbiedt.

De firma verkoopt allerlei toestellen met Ubuntu en Android, soms ook met andere opstart-keuze Windows 7 of 8.

Android 4.2, Ubuntu 13.04 met touchscreen mogelijkheden

Grafisch op Pi

Zowat een maand geleden bracht het Wayland/Weston 1.1 project software voor de Raspberry Pi uit, waarmee grafisch op het systeem gewerkt kan worden. Wayland is de gedoodverfde opvolger voor X11 op de Linux desktop. X11 is de grafische server, de laag tussen het commando-bestuurde systeem en de gebruikersoppervlakte. De versie voor de Raspberry Pi maakt maximaal gebruik van de grafische mogelijkheden van het computerbordje. Een online demo-filmpje bewijst de grafische capaciteiten.


Puzzelen

Er wordt een cluster van 100 computers ingezet om een puzzel op te lossen. Er zijn in Kairo 320.000 stukjes van documenten uit de 9e eeuw gevonden , waarvan het verband moet onderzocht worden. Tot nu toe probeerden mensen de verbanden te zoeken, maar in de toekomst wordt veel verwacht van computerhulp.
Het computernetwerk verricht 4.5 triljoen berekeningen per seconde, en daarmee kan het op een uur tij 10 miljoen stukjes vergelijken. Dat is meer dan een mens in zijn hele leven kan doen, en bovendien hangt het dan nog af van zijn helderheid van geest en zijn geheugen om zinnige verbanden te zien.
Eind jaren 90 stak een rijke Canadees miljoenen in het project. Allereerst moesten alle stukjes geïnventariseerd en gescand worden. Eigenlijk waren dat 450.000 hoge resolutie-foto’s, die op een website gezet werden, waar onderzoekers toegang toe kregen. Het werk van de computers begon twee donderdagen geleden, en moet klaar zijn op 25 juni. In de toekomst wordt er ook nog gedacht aan een programma op computers met een touch-screen, waarop de gefotografeerde stukken door een gebruiker virtueel in elkaar gepuzzeld kunnen worden, door met de vingers over het scherm te schuiven als met puzzelstukken. En misschien zelfs een smartphone-app.
Sommige resultaten zijn ondertussen al wel geboekt.
De documenten gaan over alledaagse dingen, handel en godsdienst. Zeep en vlas (om kleren te maken) waren bv de populairste producten in de 12e eeuw.

Nieuwe XBox niet compatibel

(+De moeilijke wereld van de games)

Microsoft is op weg om een nieuwe spelconsole uit te brengen. Maar hun aankondiging leidde tot verbaasde reakties bij de gamers.
(link youtube )
Het lijkt wel of ze hem aanprijzen als alles mogelijke, maar vergeten dat het een spel-console is, waarin de spelen het belangrijkste zijn. Maar de nieuwe XBox console is niet compatibel met de vorige. Dat betekent dat de reeds aangekochte spelen er niet op zullen werken.

Ook moet het toestel altijd met internet verbonden zijn om te kunnen spelen, waarschijnlijk om doorlopend te kunnen controleren of geen gekopieerde of tweedehands spelen gebruikt worden.

En bij het pas op de markt komen van een nieuwe console zijn er nog niet zo veel nieuwe spelen. Bovendien zullen programmeurs niet zelf nieuwe spelen kunnen verdelen zoals voor PlayStation en de Wii, maar moeten ze langs Microsoft passeren.

Met dit alles lijkt het wel of het bedrijf de gamers wat verwaarloost, zeker als je de evolutie ziet waarbij ze zowat alles in de huiskamer willen laten gebeuren door die XBox.

Eigenlijk lijkt het wel een alternatief te worden voor de PC, waarvan lang verwacht werd dat die alles zou gaan besturen. Maar een PC is een redelijk “open” apparaat, gebruikers kunnen er ook gemakkelijk niet-microsoft software op gebruiken, en er zelfs Linux op installeren. Microsoft doet er al lang alles aan om dat te verhinderen, denk maar aan UEFI*, het Microsoft slot op de PC-opstartprocedure. Met een gesloten XBox kunnen ze die pc-moeilijkheden omzeilen, en beter de controle over de gebruikers bewaren.

In de praktijk lijkt het er sterk op dat de fabrikanten van spelconsoles het erg moeilijk hebben om die aktiviteit winstgevend te krijgen. De ontwikkeling van de nieuwste, snelste console slorpt veel geld op, en het zijn vooral de makers en verdelers van de games die er geld aan verdienen.**

* UEFI boot hindert Linux http://forums.lenovo.com/t5/Linux-Discussion/How-to-install-Linux-on-UEFI-systems-where-GRUB-fail-to-install/td-p/674103

** geen geld verdiend aan consoles? Zie grafieken in dit Wired artikel.

.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Pidora * Linux OpenGL zege

i-nieuws 6 na 6 ** May 23rd, 2013 by wim.webgang **

Pidora
Er is een nieuwe Fedora variant opgedoken in het Linux distributie-landschap. Pidora is een zogenaamde “Fedora Remix”, speciaal gericht op de Raspberry Pi. Ze is gebaseerd op de nieuwe Fedora versie voor ARM architectuur, meer bepaald ARM v6.
Vroeger bestond er ook al een aangepaste Fedora, maar die heette gewoon “Fedora Raspberry Pi remix”.
De versheid van de software komt overeen met Fedora 18, dus dat ik ook het versienummer dat bij deze versie gebruikt wordt: Pidora 18.

De aankondiging (link)

Linux OpenGL zege
Volgens Phoronix.com wijzen recente metingen uit dat Linux een efficientere grafische driver heeft dan OS X 10.8.3. De testen werden uitgevoerd op dezelfde hardware voor beide systemen.
Er werd gemeten op Ubuntu 13.04 met de Mesa 9.1.1 driver.
Voor de meting werd de Phoronix Test Suite gebruikt.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

@ MD5sum

Uitzending do 18:00 ** May 23rd, 2013 by wim.webgang **
  • Een oude Windows XP harddisk
  • Wachtwoord kwijt in cms


Uitgesteld naar volgende week: Op zoek naar live radio broadcasting vanuit Linux

Lift ^ | Lift v | Comments Off

De toekomst van open source

Uitzending do 18:00 ** May 16th, 2013 by wim.webgang **

Het jaarlijkse onderzoek, 2013.

De resultaten zijn bekendgemaakt:
The future of open source suvey 2013

en we luisteren naar een stukje uit een specialisten pannel
( luister verder hier)

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Broncode-cultuur * Biologische afstandsbediening * Alternatieve bitcon-mijn

i-nieuws 6 na 6 ** May 9th, 2013 by wim.webgang **

Broncode-cultuur

Als je de broncode van een computerprogramma schrijft als mens zal dat er helemaal anders uitzien dan als een machine dat zou doen. De veel verschillende mogelijkheden om iets te schrijven, de manier van structureren, de keuze van de interne benamingen, dat alles maakt het schrijven van broncode tot een creatief proces dat het doel van het computerprogramma overstijgt. Sommige programmeurs schrijven echt “mooie” broncode.
De Perl community heeft een lange traditie van het publiceren van “Perl Poetry”, waarbij ze opzettelijk hun broncode schrijven in functie van de literatuur. Soms hebben stukken van de broncode poezie ook een programma-betekenis die je moet begrijpen om het gedicht te kunnen lezen.

Nu is er nog een stapje aan toegevoegd door Aya Korem, met haar nieuwe song “Computer Engineer”. Die werd gepubliceerd op een website die de song vertaalt in Perl programmacode.
De beschrijving gaat als volgt:
Download ComputerEngineer.pl en pak het uit in een map op je computer. Dan kan je het programma starten met het commando “ComputerEngineer.pl”. Maar zoals het dikwijls gaat op de commandolijn, moet of kan je ook parameters meegeven; als je geen parameters meegeeft worden de standaardwaarden gebruikt:

#> ComputerEngineer.pl phos=n delay=5 cont=n

Andere voorbeelden:

#> ComputerEngineer.pl phos=y delay=0 cont=y
# This is the correct way to run it under phosphor (explained in the next bulit )

#> ComputerEngineer.pl phos=n delay=3 cont=y
# This would display a character at a time – quite fast and it would stop each line and wait for you to press any key . Running under phosphore (Linux Only)

Om dit alles te kunnen doen moet je natuurlijk Perl geïnstalleerd hebben, met de cpan bibliotheek. Dat is voor Linux-gebruikers gemakkelijk bij te installeren moest het nog niet standaard in hun systeem aanwezig zijn.

Verder geven ze nog een hele uitleg over Phosphor, een koele screensaver tool die je ook zelf kan bedienen met commando’s.

De uitleg staat hier op de website.


Biologische afstandsbediening

Sommige mensen gebruiken een afstandsbediening om hun lichten aan te steken, of gebruiken zelfs hun smartphone als afstandbediening om dingen te schakelen in hun huis. Maar een hacker die zich limpkin noemt heeft electronica en software gecombineerd om al fluitend zijn apparaten aan en uit te schakelen. Hij kan niet gewoon zijn apparaten fluitend aan en uitschakelen, hij heeft zelfs een dimmer die hij kan bedienen door een dalende toon te fluiten. Hij gebruikte standaard componenten en documenteerde alles als een open project, zodat iedereen die wil het kan nabouwen. Hij heeft een volledige materiaallijst online en een schema.
Hij gebruikt een open hardware bord met een microfoon. De detector kan 80 keer per seconde het geluid van de omgeving sampelen. De software heeft hij echter niet vrijgegeven, wel een algemene beschrijving van wat de software doet.

Link op www.limpkin.fr: The whistled: how to remake a dozen years old project the right way

Alternatieve bitcon-mijn

Er is een alternatief programma ontwikkeld om bitcoins te maken. Het is geschreven in Go!, een programmeertaal van Google. Het originele programma om bitcoins te genereren heet bitcoind, het alternatief heet btcd. In de unix wereld wordt de uitgang “d” meestal gebruikt om een dienst aan te geven: een programma dat als serverdienst draait, in de achtergrond en niet zichtbaar op het scherm.

De ontwikkeling gebeurde door mensen van “Conformal”, een bedrijfje dat bestaat uit Linux en open source ontwikkelaars. Dave Collins bv, is hun software engineer die aan btcd werkt. Hij heeft zijn sporen verdiend in de computerwereld, meer bepaald in militaire toepassingen. Hij is een sterke voorstander van het recht op privacy, en vindt dat sinds het invoeren van computertechnologie de privacy ernstige aangestast is.
Hij werkte 10 weken aan btcd, en de code wordt binnenkort uitgebracht.

Ze gebruikten Go!, dat is een open source programmeeromgeving die het gemakkelijk moet maken om te programmeren, en die een aantal ingebouwde documentatie en testfaciliteiten biedt. Eigenlijk lijkt het erop dat ze het project zelf startten om te leren werken met Go!

De domeinnaam van de Go! website is niet “go” (wat waarschijnlijk al bezet was) maar “GoLang.org”.
Je kan op de site zelf de programmeertaal testen.

www.conformal.com/about-us.html , golang.org

Lift ^ | Lift v | Comments Off

hackeriet.no

Uitzending do 18:00 ** May 2nd, 2013 by wim.webgang **

hackeriet
Marthe was in Oslo in de meest autonome hackerspace: hackeriet en brengt er verslag over uit.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Mijnheer “3 procent” * OpenBSD 5.3 * Geheime slavenarbeid * Firefox OS getoond

i-nieuws 6 na 6 ** May 2nd, 2013 by wim.webgang **

Mijnheer “3 procent”

Sabam kwam internationaal in het nieuws met een nieuwe strapats. Ze Ze willen de internetproviders als skynet en telenet belasten met een soort auteursrechtentaks. Sabam vindt dat ze 3,4 procent van hun omzet zouden moeten betalen aan hen. Het argument is dat de hogesnelheids internetverbindingen de gebruikers toegang geven tot auteursrechterlijk beschermd materiaal. Die bedrijven maken daar winst op, redeneert sabam.


OpenBSD 5.3

Een van de meest opvallende verbeteringen is de aanwezigheid van OpenSMTPD 5.3. Gilles Chehade, Eric Faurot en Charles Longeau zijn de ontwikkelaars van dit serverprogramma om e-mails te versturen. Ergens waren ze niet tevreden met de bestaande smtp servers (e-mail verzend-servers), en daarom startten ze hun eigen versie van een server die e-mail verstuurt volgens de “RFC 5321″ standaard.
Ze letten bijzonder op de veiligheid van de server, en op de snelheid. De server moet zeer grote belasting aankunnen. Ze streven ook naar duidelijke configuratie-bestanden.
OpenBSD is te downloaden van internet; er is een “OpenBSD” versie en een “Portable” versie, en er kunnen ook uitgaven in een 3-CD set gekocht worden van het project, maar er is geen verdeelpunt in België. Ze zijn meestal wel te vinden op allerlei evenementen van de open source gemeenschap. OpenBSD heeft als symbool een egelvis of “porcupine”. De vzw van de organisatie is geregistreerd in Canada, en vandaaruit vindt ook de verkoop plaats. De meeste events vinden plaats in de VS.
OpenBSD wordt volledig ontwikkeld door vrijwilligers. Ze proberen om de zes maand een volgende versie uit te brengen.

Geheime slavenarbeid

De E-Sports Entertainment Association heeft toegegeven dat ze in hun client software een bitcoin-generator hadden verstopt. Het begon als een 1-april grap, maar de grap werd nogal lang volgehouden toen ze zo rendabel bleek. Er werd voor 3.700 dollar aan bitcoins gemaakt op twee weken tijd.
Gebruikers hadden gemerkt dat hun grafische processor plots zo warm liep of op een of andere manier zo hard moest werken.
Bitcoins zijn een munt op internet, die gemaakt wordt door een computerberekening. Vroeger kon iedereen op zijn eigen pc bitcoins genereren, “mining” genoemd, nu zijn het vooral grotere computersystemen die de bitcoins maken, waarbij afgewogen wordt of de moeite en de energie die erin kruipt meer waard is dan de uiteindelijke virtuele muntwaarde.

Hier de links naar het verhaal:

http://play.esea.net/index.php?s=forums&d=topic&id=492134

en

http://play.esea.net/index.php?s=forums&d=topic&id=492152

Firefox OS getoond

Op LinuxFest Northwest, een Linux bijeenkomst die al 14 jaar bestaat, werd voor het eerst een Firefox OS smartphone getoond.
Die draait op een Linux kern (in de vorm van Android), en gebruikt verder html5, javascript, C++ enz.
De huidige smartphones lopen allemaal op een versie van Android die door de fabrikant wordt gemaakt en gecontroleerd. Firefox wil met Firefox OS een neutrale implementatie van de webstandaarden maken, en zou gebruikers meer keuze kunnen geven op hun toestel.
Firefox OS werd al gedemonstreerd op android-compatibele toestellen en op een Raspberry Pi.
Het Firefox OS project heette origineel “Boot 2 Gecko”.
Er zouden al overeenkomsten zijn met fabrikanten om toestellen met Firefox OS uit te brengen, onder anderen met de Chinese multinational ZTE.

Link naar een voorstelling

http://en.wikipedia.org/wiki/Firefox_OS

Lift ^ | Lift v | Comments Off