Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Kalibreer de “theremin light”

Uitzending do 18:00 ** June 30th, 2016 by wim.webgang **

Arduino
Onze Arduino experimenten brachten ons tot een licht-naar-geluid omzetter; door te bewegen boven een lichtgevoelige cel kan je de toonhoogte beïnvloeden.
Arduino Theremin Light
Omdat lichtomstandigheden altijd verschillend zijn, moet er iets gevonden worden om, bij het begin, de grenswaarden van licht en donker vast te leggen:

while (millis() < 5000) { // 5 seconds calibration
sensorVal = analogRead(A0);
if (sensorVal > sensorHigh) {
sensorHigh = sensorVal;
}
if (sensorVal < sensorLow) {
sensorLow = sensorVal;
}
}

Het resultaat is dat je na het inschakelen van de stroom een paar seconden kalibreertijd hebt, waarna het geluid begint; doorlopend, op basis van de meting.
(volledig Sketch code onderaan)

Als je nu ook nog het volume wil kunnen regelen (hoge tonen worden bv nogal fel waargenomen), zou je een draaiknop als regelaar kunnen toevoegen. Of ook een lichtgevoelige weerstand gebruiken om het volume te sturen. Of meer dan één, afhankelijk van de lichtbron. Op de foto (niet al te beste lichtomstandigheden hehe) kan je met wat speuren de lichtgevoelige paddestoeltjes zien.

Gebruik: één hand om de toonhoogte te bepalen (door meer of minder licht toe te laten), de andere hand boven de "volumeregeling" om luider of zachter te spelen.

Theremin
Dit doet erg denken aan de theremin:

Deze Theremin van 1927 speelt bv over the rainbow (link naar youtube)
Carolina gaf ons een inleiding : link naar youtube

Daarom noemen we ons apparaat de "Theremin light", waarbij light zowel voor een lichtere uitvoering staat, als voor het licht dat gebruikt wordt in plaats van een electromagnetisch veld.
ps: dit maakt ook de kalibratie nodig; het licht is bij ons een externe bron, het magnetisch veld bij de Theremin wordt door het instrument zelf gegenereerd.

Herinner je je nog de oude webgang tune, de originele Star Trek tune? Wel, het theme from Star Trek is een instrumentaal stuk gecomponeerd door Alexander Courage, en de zangerige melodie wordt gespeeld op theremin; hier trekt de speler van het Symfonie orkest van New York zelfs speciaal een geel Captain Kirk truitje aan voor het stuk: (youtube link).
Of hoe ze het zelf zouden doen: https://www.youtube.com/watch?v=V0zQHNmz0gU


De hele Arduino sketch projectcode :
Read the rest of this entry »

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Hoe veilig * Zoeken in Spanje * Onderduiken in versleuteling * Github backup?

i-nieuws 6 na 6 ** June 30th, 2016 by wim.webgang **

Hoe veilig
Name als Symantic en Norton zullen gelukkige Linux gebruikers niet veel zeggen, maar Windows gebruikers kennen ze maar al te goed; het zijn de bandenplakkers en reddingsboten van Windows. Veel gebruikers rekenen erop om hun Windows veilig en draaiende te houden.
Google stelt daar nu ernstige vragen bij. De medewerkers van hun “Project Zero” team hebben onrustwekkende veiligheidsproblemen gevonden in de softwareproducten van Symantec en Norton. Die zijn vooral conceptueel. De programma’s onderzoeken allerlei verdachte code, en daarbij moeten ze soms gecomprimeerde code uitpakken. Dat kan code zijn in een e-mail attachment, of code die het gevolg zou zijn van het volgen van een link in een mail. Dat uitpakken van die code gebeurt niet op een afgeschermde manier. Als er een fout of iets onverwacht in de uit te pakken code zit, zou de computer besmet kunnen worden. Een malware maker kan zijn malware bewust zo maken om computersystemen aan te vallen.

Zoeken in Spanje
De Spaanse belastingsdienst is op zoek naar de manier waarop Google zijn belastingen zo laag zijn in Spanje, terwijl hun aangifte in Ierland verdacht hoog is. Voor hun zoektocht gebruikten ze niet Google, maar wel een huiszoeking. Ze zijn binnegevallen in het hoofdkantoor van Google in Madrid.
Ook in Frankrijk gebeurde al zo’n huiszoeking. Ierland staat ervoor bekend virtuele omzet aan te trekken omdat die daar lager belast wordt.

Onderduiken in versleuteling
Deze maand kwam in de VS een rapport uit van het “Homeland Security committee” met de titel “Going dark, going forward”. Dat onderzoekt hoe de wetgeving in de VS is omgegaan met het onderwerp versleuteling. Het rapport is vrij kritisch voor voorbije pogingen om wetgeving rond versleuteling te maken. Het stelt dat wetgevers zich eerst maar eens moeten verdiepen in het onderwerp, alvorens ze er wetten over beginnen te maken.
In het rapport wordt ook een overzicht gegeven van hoe op verschillende plaatsen in de wereld wordt gereageerd op of omgegaan met versleuteling of met heimelijk ingebouwde systemen om versleuteling te doorbreken.

Het rapport : Going-Dark-Going-Forward.pdf hier

Github backup?
Wie een project op Github heeft, kan best zorgen voor een goede backup. De project en broncode website voor open source projecten, heeft in 2015 meer dan 8000 projecten verwijderd. Dat kan op basis van klachten of verzoeken van overheden. Zo verdubbelde het aantal DMCA vragen in 2015. Negentig procent van die DMCA vragen komt van een twintigtal klagers.
Github geeft geen namen van klagers, en spreekt soms redelijk vaag over procenten, maar ze mogen waarschijnlijk ook niet alles vertellen, ze hebben bv zwijgverbod over de vragen van sommige geheime diensten.
Toch proberen ze ieder jaar een overzicht te geven, waarin ze ook de evolutie duiden. Ze vermelden in algmene termen de bron van de vraag, de aard van de vraag, aantal betrokken projecten en of ze permanent of tijdelijk verwijderd werden, enz.

https://github.com/blog/2202-github-s-2015-transparency-report

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Bitcoin pat(i)enten

Uitzending do 18:00, i-nieuws 6 na 6 ** June 23rd, 2016 by wim.webgang **

Bitcoin patenten

De zelfverklaarde uitvinder van Bitcoin heeft een model gevonden om er in de toekomst geld mee te verdienen. Hij zal al een mooie spaarpot hebben als hij zelf de eerste miljoen bitcoins gemaakt heeft in de beginperiode, en ze ook bijgehouden heeft. Toen waren ze nog gemakkelijk te maken. Hun waarde is ondertussen enorm gestegen en ze zouden nu honderden miljoenen waard zijn.

Maar nu heeft hij zijn zinnen gezet op afgeleide opbrengsten, en is hij bezig een patentfolio op te bouwen rond de technologie van bitcoin. Als het een meer gangbaar betaalmiddel wordt, gebruikt door banken en andere partijen, valt daarmee misschien wat te verdienen. Hij deed via een bedrijf meer dan 50 patentaanvragen, maar er zouden er nog honderden volgen. Zelf is hij niet (meer) aktief in de ontwikkeling van het bitcoin programma.

Bovendien zijn er vragen bij zijn werkelijke rol in het ontstaan van bitcoin. Bitcoin werd in 2008 anoniem op de kaart gezet, of beter, op internet gezet, en de beschrijving van bitcoin was getekend met de naam “Satoshi Nakamoto”. Na een beschrijving kwam ook de eerste code onder die naam uit, die het gebruik van bitcoin op internet startte. De code werd als open source samen met andere programmeurs verder ontwikkeld, zondet dat die de stichter ooit zelf zagen of echt kenden. Die oorspronkelijke Sathoshi hield er na een paar jaar mee op, stopte met aan de code werken, en meldde enkel dat hij nu met andere dingen bezig was.
Er was jarenlang een jacht aan de gang op de echte Sathoshi. Dat ging zover dat een oude japanner die Satoshi als naam heeft, lastiggevallen werd door horden fans en journalisten, hoewel hij ontkende iets te maken te hebben met bitcoin. De weinige sporen naar Satoshi Nakamoto bestaan uit de website “bitcoin.org”, geregistreerd in 2008, waarop het paper verscheen met de beschrijving van bitcoin. Er zijn na 2010 geen berichten meer verschenen van Satoshi.
En is een digitale handtekening gelinkt is aan bitcoin.org, hoewel niet bekend is wanneer dat gebeurd is. Bovendien is die nooit gebruikt door de vroege Satoshi.
Het hart van bitcoin is de “blockchain”, die een soort publiek bewijs voor alle transacties vormt, en dient als check voor nieuwe transacties. De bezitter daarvan zou een transactie kunnen doen, bv een betaling, met een van de eerste bitcoins, maar dat is voorlopig nog niet gebeurd.

Uiteindelijk zou het ook kunnen dat Satoshi staat voor een groep van mensen. Dat ze zich niet kenbaar maken kan te maken hebben met de enorme waarde van bitcoins uit de beginperiode, waarbij de eigenaars zich veiliger voelen in anonimiteit. Bv een samenwerking van Mr Wright met Hal Finney en/of Dave Kleiman, twee andere pioniers van de bitcoin software. Helaas zijn beiden dood, dus zij kunnen ook niet meewerken aan de bevestiging van de identiteit van Satoshi.

Finney zegde Satoshi niet persoonlijk te kennen, maar was mogelijk de eerste die bitcoin code van Satoshi draaide, en er iets van begreep; hij had zelf ooit geprobeerd een dergelijk systeem op te zetten, en hij werkte aan PGP, een systeem met digitale handtekeningen, ondermeer gebruikt voor electronische handtekeningen voor e-mail.
Hij stierf na een aanslepende terminale ziekte die hem langzaam verlamde. Hij gebruikte zijn vroege bitcoins voor zijn behandeling en stierf in 2014 op zijn 58. Volgens zijn wens werd hij op het moment dat hij niet meer kon communiceren, losgekoppeld van alle apparatuur. Op het moment dat hij klinisch dood was, is hij onmiddellijke ingevroren. Daarvoor wordt eerst het bloed vervangen door een andere vloeistof, en nadien wordt het lijk bewaard bij een temperatuur van -196 °C, in de ijle hoop dat in de toekomst er een medische oplossing bestaat en hij terug ontdooid kan worden.

Dave Kleiman stierf nog vroeger, in 2013, op 46 jarige leeftijd. Hij stierf aan een besmetting met de ziekenhuisbacterie, een antibiotica-resistente bacterie. Hij geraakte in 1995 zwaar gewond bij een motorongeval, en bleef aan een rolstoel gekluisterd. Later had hij nog verschillende ingrepen, en verbleef permanent in een redelijk armzalig ziekenhuis, dat hij uiteindelijk verliet om thuis te sterven. Hij is mogelijk de mede-auteur van de oorspronkelijke Sathosh paper, en hij had een passie voor encryptie. Dat paste hij zelf trouwens toe, hij had toen al wachtwoorden van 40 tot 50 tekens lang. Als hij bitcoins van de beginperiode had zal het niet eenvoudig zijn om daaraan te geraken. Op basis van gelekte informatie zou er een contract bestaan hebben tussen Dave Kleiman en Craig Wright, waarbij Klein in 2020 een aantal bitcoins zou krijgen. Mogelijk was al gedeeltelijk controle overgedragen.

Op 19 maart 2013 gepost: “Bitcoin and me” door Hal Finney:

https://bitcointalk.org/index.php?topic=155054.0

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Twee voor de prijs van één

Uitzending do 18:00 ** June 16th, 2016 by wim.webgang **

Amusement:

En nu serieus:
1 kopen 1 gratis

Volgens een artikel op BoingBoing krijg je bij iedere intel processor er nog 1 extra bij; het enige probleem is dat die verborgen is. En dat hij ook niet bedoeld is om door de gebruiker van de computer gebruikt te worden. Waarom zit die daar dan? In principe om het “beheer” van de computer te vergemakkelijken. Dat kan handig zijn in grote bedrijven waar grote aantallen computers bv kunnen gestart of afgezet worden vanop afstand.
Maar voor andere gebruikers lijkt deze chip niet veel zin te hebben, hoewel hij altijd ingebouwd is en dus mee betaald wordt. Maar de gebruiker zeult niet zomaar extra gewicht mee, de processor vormt ook een immens veiligheidsprobleem. Die processor kan immers van buitenaf bereikt worden, en werkt ook als de computer in slaapstand staat. Het programma dat op die processor draait, heeft toegang tot alles van de computer, ook bv het werkgeheugen dat in gebruik is door de gewone processor, en de netwerkkaart. Het besturingssysteem van de gebruiker kan die aktiviteit van de op afstand bestuurde processor niet zien.

Door deze geheime processor mee in te bouwen in de gewone processorbehuizing, is het onmogelijk om hem uit te schakelen.

Lees:
https://boingboing.net/2016/06/15/intel-x86-processors-ship-with.html

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Bevrijd ons van toezicht: rebelse steden * Koolstofdipje * In your FACE Hacks in presidentsverkiezingen *

i-nieuws 6 na 6 ** June 16th, 2016 by wim.webgang **

Koolstofdipje?

Bloomberg voorspelt in een financieel rapport dat tegen 2027 hernieuwbare energie aardgas zal voorbijgestoken hebben als energiebron. Nog tien jaar verder, tegen 2037 zal ook steenkool ingehaald zijn.
Ze kijken ook naar het verbruik van electrische auto’s. Dat verbruik zou tegen 2040 wereldwijd 8% van de electriciteit bedragen. Door de ontwikkeling van de batterijen zal een electrische auto een goede combinatie vormen met zonnepanelen. In een overgangsperiode zal ook aardgas gebruikt worden, maar dat aandeel blijft klein en de prijs zal dus niet stijgen. In de VS en China zal het gebruik van steenkool nog blijven groeien tot in de jaren 20.
Het rapport van Bloomberg heeft als ondertitel: “Powering a changing world”. Ze zijn er redelijk optimistisch over het verloop van die verandering: de prijzen van fossiele brandstoffen zullen lichtjes zakken, maar niet zoveel dat ze de ontwikkeling van hernieuwbare energie in het gedrang brengen. Eén minpuntje: er zal nog veel moeten geïnvesteerd worden om de klimaatdoelstelling voor de beperking van koolstofuitstoot te halen. Ongeveer een kwart van de investeringen in energie zal nog gaan naar fossiele brandstof en kernenergie.

https://www.bnef.com/dataview/new-energy-outlook-2016/index.html

In your FACE

De Amerikaanse veiligheidsdienst FBI lijkt met enige zin voor humor de woordspelletjes van de vrije software en open source wereld na te spelen voor de naamgeving van één van hun toezichtsmiddelen . Hun programma voor gezichtsherkenning heet “FACE”, wat staat voor Facial Analysis, Comparison and Evaluation.
Honderden miljoenen foto’s zouden ze al tot hun beschikking hebben volgens de Electronic frontier foundation. Die is daar verontwaardigd over want het FBI heeft dat tot nu toe verborgen gehouden. Ten eerste is er de databank van het FBI zelf, met 30 miljoen foto’s, niet alleen van criminelen, maar ook van burgers. Daarnaast heeft het blijkbaar ook toegang tot het beeldmateriaal van de dienst die visa en paspoorten aflevert, en van een aantal staten de dienst die de rijbewijzen aflevert. Ook zouden ze aan gegevens kunnen van een biometrische databank van het ministerie van defensie. Alles opgeteld meer dan 400 miljoen foto’s. Het is interessant om te zien dat bepaalde staten een verbod hebben op gezichtsherkenning met de computer.
Een en ander is aan het licht gekomen door een rapport van GAO, een onafhankelijke overheidsdienst die moet toezien op de overheid. De dienst ziet niet alleen toe op uitgaven van de overheid, maar ook op de efficientie, ongepaste en illegale aktiviteiten enz. GAO werkt voor het congres, adviseert het, en ondersteunt allerlei onderzoekscommissies.
Het onderzoek wees ook uit dat het FBI zich niet hield aan de regels wat betreft het onderzoeken van de gevolgen voor de privacy, de zogenaamde PIA, en pas onlangs het hele systeem regulariseerde door het laten goedkeuren van hun PIA rapport in 2015. Bovendien ijveren ze ervoor om een uitzondering te krijgen op de privacy wetgeving.

Hacks in presidentsverkiezingen

De voorbereidende campagnes voor de presidentsverkiezingen in de VS hebben ook bij hackers al wat losgeweekt. Russische computerinbrekers zouden ingebroken hebben in het systeem van de Democraten. Ze vonden daar het onderzoeksdossier over Trump, waarin de democraten ook teksten voor een strategie tegen Trump uitwerkten. Buitenlandse inlichtingendiensten zouden erg geïnteresseerd zijn in deze informatie, omdat Trump voor hen een onbekende is. Het voorbije weekend zouden de inbrekers geweerd zijn, en de systemen opgekuist.


Rebelse steden

In een oorspronkelijk Spaanstalig artikel, dat nadien in het Engels elders verscheen, roept een blogster op om ons te bevrijden van electronisch toezicht. Renata Avila roept op tot rebelse steden, die niet willen meegaan in de trend van meer electronisch toezicht, camera’s en andere spionage op de bugers. Ze roept op de technologie tegen te houden, te verhinderen of vermijden dat ze ingevoerd wordt. Ze roept op om geïnstalleerde systemen voor toezicht in vraag te stellen, bv door te kijken naar hoeveel ze kosten, hoeveel het onderhoud kost, enz. Ze stelt voor de kost van de camerasystemen te besteden aan sociale programma’s die problemen voorkomen in plaats van gevolgen vast te leggen.
Ze roept op een een tegen-netwerk op te richten, tegen het netwerk van “smart cities”, een netwerk van Rebelsteden, die zich afkeren van spionage op hun bugers maar intgendeel de privacy ernstig nemen. Democratie moet uitgeoefend worden, vindt ze.

https://antivigilancia.org/es/2016/03/ciudades-rebeldes-hacia-una-red-global-de-barrios-y-ciudades-rechazando-la-vigilancia/

https://decentralize.today/rebel-cities-towards-a-global-network-of-neighbourhoods-and-cities-rejecting-surveillance-6a92e68243a8#.q728rc9b7

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Moduleer de (soft) synthesizer

Uitzending do 18:00 ** June 9th, 2016 by wim.webgang **

Het programmeervoorbeeld van een synthesizer uit een wavegenerator verder uitgewerkt: als je nu de frequentie-slider (schuifregelaar) in plaats van met de hand te bedienen automatisch kan laten variëren?

Tussen twee op voorhand gekozen frequenties; te kiezen bij die schuif met een knop “van” en een knop “tot”. En laat die variatie met een bepaalde snelheid verlopen, of beter nog, met een slider in te stellen, live. Dit alles vanuit software op de laptop, dus ter vergelijking de geluiden van een echte analolge synthesizer.

Marthe start ons modulerende synthesizer programma een aantal keren naast elkaar, met verschillende instellingen, op zoek naar illusies. Haar doel: een naar hogere frequenties evoluerend geluid te doen klinken of het naar lagere frequenties beweegt.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

België nr 1 * Nieuwe supercomputer * Verdedigen tegen indringers is een spel * wegomlegging als spel

i-nieuws 6 na 6 ** June 9th, 2016 by wim.webgang **

Belgie nr 1
In een top-3 met Somoa en Tadjikistan staat België op 1. De lijst werd opgesteld door Rapid7 op basis van de concentratie van open poorten op internetverbindingen. Er werd vooral gekeken naar de “onveilige open poorten”, poorten die verouderde en niet versleutelde communicatie toelaten.
Daarmee krijgt ons land in de Guardian de bedenkelijke eretitel “Meest hackbaar land” van de wereld.
Op 3 staat Somoa (een staat met minder dan 200.000 inwoners, die deel uitmaakt van de Polynesische eillanden), en op 2 Tadjikistan is een voormalige Sovietstaat in centraal Azie, van minder dan 10 miljoen inwoners en die grenst aan China.
Belgie is een dichtbevokt landje in het midden van Europa, dat heel wat Europese instellingen en de hoofdzetel van de NATO huisvest.
Ter vergelijking: Luxemburg staat op 42, Denemarken op 41, Duitsland op 47
Het resultaat was voor de onderzoekers een verrassing; er is immers geen direct verband tussen hoe rijk een land is en hoe kwetsbaar. Ze waren teleurgesteld over de toestand: het meeste verkeer verloopt nog onversleuteld, en niet alleen dat van webservers, maar ook van mailservers, telnetverbindingen, enz. Bovendien hangen er een hoop databanken en fileservers rechtstreeks aan het internet met verouderde toegang. De onderzoekers hopen verbetering te zien als ze een volgende keer een wereldwijde scan van het internet doen.

Voor wat België betreft: er zit een groot datacenter van Amazon in België, en dat wordt gebruikt voor heel Europa, dus zoiets zou de cijfers erg kunnen beïnvloeden…

Wegomlegging als spel

De waze app geeft gebruikers informatie over te vermijden files en vertragingen op de weg, en over de goedkoopste naftstations.
De app baseert zich op de gegevens van alle gebruikers die de app hebben draaien. Die geven doorlopend hun locatie-informatie door, en daarop werd een systeem gebouwd dat zeer snel reageert op mogelijke versperringen en vertragingen.

De gebruikers worden dan rondgeleid langs de snelste weg, en komen daarbij dikwijls door woonwijken. De bewoners van vroeger rustige wijken zijn er niet mee gediend en proberen het systeem te manipuleren. Ze maken zelf een account en geven aan dat ze stilstaan in een file, terwijl hun auto gewoon geparkeerd staat op de straat bv.
Ze noemen zich “waze warriors”.

Even lukt dat, maar de app is zo populair dat die valse gegevens snel gecorrigeerd worden door andere gebruikers hun bewegingen. Bovendien sluit waze gebruikers buiten als ze te veel onjuiste informatie aanbrengen.

https://www.waze.com/

Waze gebruikers kunnen hun stemming tonen door een ander icoontje te kiezen. Dat wordt weergegeven op de live kaart, waar de densiteit van gebruikers zichtbaar is. Ze worden standaard anoniem voorgesteld door een icoon als gekleurd autootje in vorm van een tekstballon. Maar gebruikers kunnen omschakelen naar zonnebloem, uiltje, en andere.

Nieuwe supercomputer

In de VS wordt een nieuwe supercomputer gepland. De computer zal gebouwd worden aan de universiteit van Texas at Austin. De nationale wetenschapsstichting van de vs trekt er geld voor uit. De computer moet in de wereld top-5 komen met een rekenkracht van 18 petaflops.
De computer zou erg geschikt zijn voor atmosferische simulaties, die op een gewone pc jaren zouden draaien om tot resultaat te komen.
De huidige supercomputer daar, de zogenaamde “Stampede”, werd in gebruik genomen in maart 2013, en was gebaseerd op 22 nm technologie. De nieuwe Stampede 2 zal 14 nm gebruiken.
Voor de rest zal hij in alles zowat het dubbel zijn; geheugen, opslagcapaciteit en bandbreedte voor gegevenstransport.
Er zal ongeveer een jaar aan gebouwd worden.

Verdedigen tegen indringers is een spel

De baas van game-bedrijf “Endgame” roept op tot een actieve omgang met inbraakpogingen op computernetwerken.

Hij wijst naar het geld dat nu wereldwijd wordt besteed aan “cybersecurity” of computerbeveiliging: 75 miljard in 2015, een een verwacht 170 miljard over 4 jaar volgens cijfers van de sector zelf.

Wat leveren die uitgaven ondertussen op? Er van uitgaand dat het meeste geld wordt uitgegeven door de grootste bedrijven, kan je kijken naar de computerinbraken in de allergrootste bedrijven wereldwijd. Helaas zijn daar weinig zekere cijfers over; begrijpelijkerwijs loopt een bedrijf er niet mee te koop dat binnengedrongen werd in hun computersystemen. In het jaarlijkse Mediant M-Trends report zijn wel wat gegevens te vinden; het gaat over “high profile” bedrijven, en onderzoekt werkelijk gebeurde inbraken.
Daar stellen ze vast dat het 146 dagen duurt eer een inbraak wordt ontdekt. Dat lijkt misschien lang, maar het hangt nutuurlijk af van de activiteit van de inbrekers hoe snel er alarm geslagen wordt. Het is bovendien een verbetering t.o.v. een paar jaar geleden, toen het nog meer dan een jaar duurde eer een inbraak ontdekt werd.

Nate Fick vindt dat de resultaten niet overeenkomen met het bestede geld; de preventie is duidelijk ontoereikend en het duurt veel te lang eer er op een inbraak gereageerd wordt.
Preventie op zich kan misschien nog verbeterd worden, maar zal nooit kunnen uitsluiten dat een inbraak plaatsvindt. Bestaande technieken van het afbakenen van het eigen netwerk falen nu omdat er te veel apparaten zijn die mobiele verbindingen gebruiken, zoals meegebrachte smartphones van werknemers en allerlei met internet verbonden apparaten.

Je moet je geld dus uitgeven aan het aktief monitoren en onmiddellijk reageren op alles wat je op je netwerk ziet gebeuren. Je moet niet laten zien de ja actief monitort, maar je moet wel maatregelen nemen om de inbrekers terug buiten te sluiten, onmiddellijk en doorlopend.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Basic Arduino en (Gambas Basic) Synth

Uitzending do 18:00 ** June 2nd, 2016 by wim.webgang **

Arduino verkeerslicht

Eenvoudigste project met een Arduino is één led laten knipperen. De basis daarvoor: een experimenteerbord (breadboard), een weerstand en een led.
Het bijhorend programma zit in de voorbeelden van de “arduino” programmeeromgeving (IDE).

Achtergrondgeluid: met auto’s spelende kinderen.

Snelle aanpassing: verkeerslichten: 3 leds met verschillende kleuren: rood, geel, groen.

Het programma: je hoeft de programmeertaal niet te kennen om kleine aanpassingen te doen, aan bv de tijd die voorgesteld wordt door een getal, enz., en hier en daar een stukje code te kopieren.

Gebruikt: Arduino Uno en onderdelen uit de starterkit.

Gambesizer

Is de naam van onze Gambas synthesizergeluiden op basis van een “basic” programmeervoorbeeld van Gambas.
De schuif links verandert de frequentie, de schuif rechts ernaast het volume.
De keuzes rechts bepalen de golfvorm (sinus, ..) of de vorm van ruis (witte, roze, ..).
(te vervolgen).
Gebruikt: Gambas3 op OpenSUSE 13.1

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Gigafabriek * Giga Mobiele data * Swift 3 *

i-nieuws 6 na 6 ** June 2nd, 2016 by wim.webgang **

Swift 3

Apple heeft op 31 mei Swift versie 3.0 uitgebracht, of toch een preview ervan; de officiële release volgt later op het jaar. Swift is een programmeertaal, en ze hebben die beschikbaar voor Xcode 7.2 op Mac, en voor Ubuntu 14.04 en 15.10. Swift 3.0 is niet compatibel met de vorige versie 2.2. Maar het is wel de bedoeling dat 3.0 compatibel zal zijn met volgende versies.
De officiële website is swift.org, de downloads staan swift.org/download/#releases

Gigafabriek

Tesla opent officieel zijn Gigafactory in Nevada op 29 juli. Niet dat de gigafabriek dan helemaal af is, maar ze willen alles wat versnellen. Een deel van de fabriek is al af en er wordt al geproduceerd.
Ze moeten voor de productie van hun electrische auto’s evenveel batterijen hebben als er in 2013 in de hele wereld gemaakt werden. Daarom bouwden ze hun eigen fabriek voor litium ion batterijen.
Het dak bestaat volledig uit zonnepanelen.
Toch levert dat nog niet genoeg energie op om hun hele verbruik te dekken, en vullen ze aan met andere hernieuwebare energievormen zoals windenergie en aardwarmte.
In de enorme oppervlakte van de fabriek worden niet alleen batterijen geproduceerd, maar worden ook grondstoffen gewonnen uit oude batterijen.
De fabriek zou 4 tot 5 miljard dollar gaan kosten.

http://www.bloomberg.com/features/2016-inside-tesla-gigafactory/

Giga Mobiele data

Ericsson, een fabrikant van communicatie-apparatuur, heeft een schatting gemaakt van het mobiele dataverkeer van gebruikers van smartphones, tablets en andere draagbare apparatuur.
Ze komen uit op gemiddeld 22 GB per maand, voor Europa schatten ze .
Een deel van dat verkeer zal komen van IOT toepassingen. Ze verwachten 16 miljard IOT toestellen wereldwijd tegen 2021. Dat is indrukwekkend want daarmee steken ze het aantal pc’s en smartphones voorbij.

Lift ^ | Lift v | Comments Off