Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

S. u. S. E.

Uitzending do 18:00 ** May 30th, 2019 by wim.webgang **

Suse 25

Suse viert haar 25e verjaardag. Suse is de Linux distributie die, zoals de meeste grote distributies, op twee poten staat.
Enerzijds is er het gratis open source systeem met de naam OpenSUSE, dat iedereen op zijn computer of server kan installeren, en anderzijds is er SUSE Enterprise, wat als desktop en serverproduct ondersteunt word voor en door bedrijven.
Suse is een van de enige Europese Linux distributies die heeft kunnen overleven in de woelige IT markt. Oorspronkelijk is ze ontstaan in Duitsland, bij Nurnberg, en voor Europese gebruikers was het een verademing dat er bv rekening gehouden werd met een niet-Amerikaans toetsenbord, wat bij bv Red Hat niet vanzelfsprekend was.

Suse heeft een woelig verleden achter de rug, werd opgekocht en verschillende keren overgenomen, en het leek er zelfs even op dat het in de klauwen van Microsoft zou vallen.
Dat is gelukkig (nog) niet gebeurd, en hoewel Suse moeite doet om goed samen te werken met Windows gebruikers, blijft het een onafhankelijk bedrijf met Europese roots, dat zijn mannetje kan staan naast het Amerikaanse RedHat/Fedora en het Brits/Zuidafrikaanse Canonical/Ubuntu.

Een deel van die Europese toets vind je terug in de Desktop die Suse als standaard aanbiedt: KDE.

KDE baseert op Qt programmeerbibliotheken, en die gaan terug tot Nokia in zijn gouden tijden.

Wanneer je een verjaardag viert is altijd een beetje arbitrair, want ZDNet vierde twee jaar geleden al de verjaardag van SUSE:

https://www.zdnet.com/article/suse-linux-at-25/

En de Suse Linux distributie had een paar voorlopers in het Duits, eigenlijk de Duitse Slackware, en een paar beta-versies.

De eerste keer dat ze echt naar buiten kwamen met hun distro als product, en die het mooie beginversienummer 4.2 gaven voor de grap, was eigenlijk 1996, dus nog maar 23 jaar geleden.

Maar Suse bestond toen al wel als bedrijf, hoewel het toen geschreven werd als afkoring: S.u.S.E.

https://www.youtube.com/watch?v=4VrhlyIgo3M

Ook de basis waarop Suse begon te bouwen is interessante Linux geschiedenis. Peter MacDonald, die oorpsronkelijk meewerkte aan de Linux kern, maakte een combinatie van de Linux kern met bijpassende software, en verdeelde dat onder de naam SLS.
Dat stond voor Softlanding Linux System. Alle tools in die tijd zelf bijeenharken om een werkend Linux systeem te krijgen was geen makkie, dus veel gebruikers waren blij met deze compilatie.

https://en.wikipedia.org/wiki/Peter_MacDonald_(computer_programmer)

Tegelijk waren er ook power gebruikers die vonden dat het beter kon, en zelf aan de slag gingen.
Zo begon Ian Murdock zijn Debian project om een verzorgdere bugvrije Linux distributie op de markt te brengen.
En Patrick Volkerding maakte een eigen versie met een betere installatieprocedure, en bracht die uit als Slackware.

En dan komen we bij de bron zelf. Linus Tovalds over vroege Linux:

https://gondwanaland.com/meta/history/interview.html

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.