Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Developers Edition * Koffie 25 * Software as a service gevaar * Vrije processor

i-nieuws 6 na 6 ** June 6th, 2019 by wim.webgang **

Developers Edition

De Phoronix website bracht het nieuws dat Dell een aantal laptops gaat uitrusten met Ubuntu Linux.

De aankondiging verscheen eigenlijk op de blog van Baront George: “Ladies and Gentlemen, introducing the (Dell) Precision 5540, 7540 and 7540 developer editions”

Het aanbod gaat nu van een goedkope laptop van rond 700 euro, tot krachtige werkstations met de nieuwste intel processor, geheugen tot 64 GB en opslagruimte tot 4 Terabyte.

En als de meegeleverde Ubuntu Linux variant de gebruiker niet bevalt kan die natuurlijk een andere Linux distributie installeren. De toestellen zijn ook gecertifieerd voor Red Hat Linux, en ook andere distributies zullen waarschijnlijk vlot te installeren zijn.

Deze toestellen zijn volgens de naamgeving “developer edition” gericht op professionele gebruikers. Het valt te vrezen dat ze niet in de supermarkt of electrozaak in de rekken zullen staan. Op de website van Dell staan ze niet zichtbaar opgesteld, want standaard krijg je alleen Windows computers te zien. Maar je kan tegenwoordig met een zoek op Linux wel de Ubuntu toestellen vinden.

Koffie 25

Terwijl we tot voor kort te horen kregen maximum 4 tot 6 koppen koffie per dag te drinken, is er nu een studie die zegt dat tot 25 koppen koffie per dag niet schadelijk is.
Bij een koffie gebruik van 3 koppen per dag zouden er zelfs positieve effecten zijn werd vroeger gezegd, maar hoger zou schadelijk zijn voor hart en bloedvaten..
De nieuwe studie van de Britse stichting Hart, spreekt dat tegen. en zegt dat er geen verschil is tussen wie 1 kopje per dag drinkt, en wie er 5 drinkt bv.
Het gekke getal van 25 komt eerder voort uit de beperking die de onderzoekers zich oplegden.
Ze deelden de koffiegebruikers in in 3 groepen: minder dan 1 per dag, 1 tot 3 per dag, en 3 tot 25 per dag.
De antwoorden die boven 25 kopjes koffie per dag gingen, werden buiten het onderzoek gehouden.
Als de groep van 3 tot 25 kopjes per dag dan geen nadelen voor de gezondheid ondervindt, wordt dat al snel omgezet naar titels als: “25 kopjes per dag niet slecht voor de gezondheid”.
Misschien zat in die groep wel niemand die 25 kopjes per dag dronk. Het gemiddelde in die groep van meer dan 3 kopjes is trouwens 5 kopjes per dag.
Er werd ook gekeken naar ander gedrag, om het effekt van de koffieconsumptie .. “uit te filteren”.
Daaruit bleek dat zware koffiedrinkers dikwijls ook eerder rokers en alcoholdrinkers zijn.

Software as a service gevaar

Op zijn blog esr.ibiblio.org trekt Eric S. Raymond van leer tegen SAAS of Software As A Service. Dat is het model waarin je bedrijfssoftware gebruikt via internet, in plaats van zelf te installeren op eigen servers.
Het is een soort huur-model, waarbij je geen vat hebt op de software. En dat kan zich tegen je keren als de verhuurder je plots de toegang tot het gebruik ontzegt, om welke reden dan ook.
Eric S. Raymond noemt het model een gevaarlijke illusie, erger dan de vroegere “proprietary software”.
De provider bezit de software die draait op de provider zijn servers. Je wordt opgezadeld met een gevaarlijk bedrijfsrisico, want de provider kan je de toegang ontnemen.

“Het is 20190″, zegt hij in zijn blog, “en het zou niet nodig mogen zijn om voor de hand liggende stellingen te moeten innemen, maar als je zelf je zaken in handen wil hebben, moet je open source software gebruiken.”

Hij vindt dat je niet afhankelijk mag zijn van een provider die dan misschien wel open source software gebruikt achter de schermen, daar heb je niets aan.
“Zo’n provider heeft andere zakelijke belangen dan jijzelf, en dat heb ik twintig jaar geleden al gezegd”, gaat hij verder.

Bedrijfsleiders zouden elk stukje “proprietary software” en “software as a service” moeten mijden als de pest.
Zijn uitlatingen zijn een gevolg van Salesforce.com, dat een ban heeft ingevoerd op klanten die bepaalde militaire produkten verkopen, lees wapens.
Salesforce.com verbiedt zijn klanten wapens te verkopen, en dat valt niet goed in een wapen-minnend land als de VS.
Meer bepaald zegt Salesforce tegen zijn klanten: stop met oorlogswapens te verkopen, of stop onze software te gebruiken.

http://esr.ibiblio.org/?p=8338

https://www.seattletimes.com/business/tech-giant-brings-software-to-a-gun-fight-salesforce-bars-its-customers-from-selling-firearms/

Vrije processor

Een non-profit met de naam NLNet Foundation, is begonnen met het financieren van de ontwikkeling van een “vrije processor”.
De computerprocessor zal een hybriede Libre RISC-V worden, met een VPU en een GPU.
Een VPU is een extra rekeneenheid die beeldherkenning moet versnellen, en de GPU is een rekeneenheid die beeldbewerking en op het scherm afbeelden versnelt.

Het project heeft steun gekregen van het Next Generation Internet initiatief, een project van de Europese Commissie.
Daardoor krijgt het een subsidie van 50.000 euro, om bekwame mensen aan het werk te zetten.
De bedoeling is een processor te ontwikkelen die zodanig open source is dat de werking ervan kan gecontroleer worden door onafhankelijke partijen.
Het is zelfs de bedoeling wiskundig bewijs te leveren van de correctheid van het ontwerp van de processor.
Dat moet fouten vermijden zoals die zijn opgedoken in recente intel-processoren.
Als dit opzet lukt heeft de computerwereld een betrouwbaar stuk hardware, en kunnen daarrond commerciele computers gebouwd worden, die dan ook betrouwbaarder moeten zijn.

Als Europa er in slaagt om koploper te worden in een veilige, achterdeur-vrije processor, kan het daar misschien een industrie rond bouwen die een tegenwicht vormt voor de bekende achterpoortjespolitiek van de VS.

https://www.crowdsupply.com/libre-risc-v/m-class/updates/first-nlnet-grant-approved-to-fund-development

compiled by BCP v.0.4.0

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.