Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Beeper * DNA voor Trump * Huawei op Linux * Microsoft op Linux * Rook zonder vuur

i-nieuws 6 na 6 ** October 3rd, 2019 by wim.webgang **

Beeper

In Japan is de telecomfirma Tokyo Telemessage begin deze week gestopt met de pager dienst. Ze werden er ingevoerd in 1968, en toen kon het apparaat niet veel meer dan een beepend geluid weergeven bij een oproep, en een led laten branden. Vanaf de jaren 80 konden ook kleine berichten meegestuurd worden. Midden jaren negentig waren er in japan zo’n tien miljoen gebruikers. Een andere aanbieder in Japan stopte in 2007 al.
Het voordeel van de pager was zijn bereik, dat ook in gebouwen beter was dan dat van de huidige gsm.

Proximus, toen nog onder de naam Belgacom stopte er in 2006 al mee. Ze hadden in 2005 de aankondiging gedaan, toen ze nog 36.000 nummers in gebruik hadden voor de semafoon, eind jaren negentig waren het er bijna driehonderdduizend. De afbouw gebeurde door de dekking in het buitenland af te bouwen, en uiteindelijk het hele systeem buiten gebruik te stellen.

In Nederland bestaat het nog steeds onder de vorm van het P2000 (van Pager)
Dat wordt doorlopend gebruikt zowel voor kleinere incidenten als ongevallen en brandmeldingen maar ook voor rampen als trein of vliegtuigongevallen.
De berichten die uitgezonden worden op de pager frequentie kunnen door iedereen gevolgd worden, want ze zijn niet versleuteld. Journalisten maken daar bv gebruik van.

Ze hebben er ook het C2000 netwerk (C van Communication), dat in 2004 gedigitaliseerd werd en volgens de TETRA standaard werkt. Het is niet publiek te volgen. De Belgische tegenhanger heet A.S.T.R.I.D.

of via het web:

https://www.livep2000.nl/monitor/

DNA voor Trump

Binnekort is er weer extra werk voor IT’ers, want de regering Trump gaat DNA stalen nemen en de gegevens bewaren van immigranten. Ze zouden gaan beginnen met de tienduizenden migranten die in asielcentra zitten. De DNA stalen worden niet genomen omdat de asielzoekers iets mispeuterd hebben of betrokken zijn in een onderzoek, het is een algemene maatregel. Er zal ook DNA van de kinderen genomen worden. Op termijn gaat het over data van honderdduizenden migranten. De gegevens zullen beschikbaar zijn voor verschillende overheidsdiensten. Het ministerie van Homeland Security organiseert en het de FBI houdt de gegevens bij. Tot nu toe hadden ze daar DNA gegevens van mensen die opgepakt zijn in onderzoek van ernstige feiten of ervoor veroordeeld zijn.
Om dit juridisch mogelijk te maken moet de wetgeving van 2005 over DNA gegevens worden aangepast. Daarin waren immigranten beschermd tegen DNA staalname. Het ministerie van justitie werkt aan de nieuwe richtlijn.
Deze nieuwe politiek werd voorbereid sinds begin mei, toen de grenspolitie aan de grens met Mexico op beperkte schaal DNA stalen begon te verzamelen. Op dat moment zei de overheid nog dat ze niet van plan waren die informatie langdurig op te slaan of te delen met andere instanties. Dat het programma nu uitgebreid wordt bezorgt verdedigers van de privacy kopzorgen.

Huawei op Linux

Huawei [wawej] kwam onder vuur van de regering van Trump en kreeg te maken met een boycot om Amerikaanse technologie te mogen gebruiken. Daardoor moesten ze op zoek naar een ander systeem dan Android voor hun smartphones. Ze ontwikkelden HarmonyOs, een systeem voor IOT en andere apparaten. Het zou geen Linux kern hebben. HarmonyOs zit al in hun smart TV, en zou aangepast kunnen worden naar smartphones.

Maar wacht eens, [wawej] maakt ook laptops, moeten ze daar rekening houden met een boycot van Microsoft software?
Dat is nog niet gebleken, maar ze zullen er wel aan denken. ..

Op Chinese websites zijn al laptops van [wawej] te bestellen met “deepin” Linux. Het is een Chinese Linux die ontwikkeld is op basis van Debian stable. De distributie wordt geroemd om zijn mooie desktop, die bv onderaan een takenbalk heeft die lijkt op de dock van OSX. Geluiden die bij opstarten, afsluiten enz horen, kunnen in een paneel met knopjes aan en af gezet worden in een uitgebreid control center. Het systeem heeft ook een opruim-functie, die je desktop opruimt. Het gaat de bestanden op je desktop in mapjes zetten waar ze thuishoren, naargelang of het foto’s, filmpjes, documenten enz zijn.
Ze hebben ook een functie om gemakkelijk je achtergrond te laten veranderen met een interval.

Microsoft op Linux

Microsoft is nu ook voor zijn smartphones overgeschakeld op Linux, meer bepaald de Android variant van concurrent Google. Ze hebben, net als veel andere smartphone fabrikanten, de Android versie zelf aangepast aan hun smaak, zodat de gebruiker een heel erg windows achtig uitziende ervaring krijgt. Of hun Surface Duo smartphone veel Linux gebruikers kan bekoren is de vraag.

Echte Linux liefhebbers hebben zich afgewend van Android, en gaan richting Sailfish, Plasma Mobile, Ubuntu Touch of zijn opvolger, enz. Zij hebben immers niets aan een dichtgespijkerde Android die eruit ziet als windows.

Rook zonder vuur

In de Verenigde Staten is door dokters alarm geslagen over de electronische sigaret en aanverwante damp-apparaten, verkrijgbaar in vaporshops. Van verschillende patienten werd een beetje longweefsel genomen om te onderzoeken. De specialisten in longpathologie ontdekten onder de microskoop dat het weefsel het soort verwondingen toonde als bij chemisch brandwonden, vergelijkbaar met die van chemische oorlogsvoering in de eerste wereldoorlog of bij chemische rampen.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.