Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Bosvruchten en kunstige bouwblokjes van kunstof

Uitzending do 18:00 ** January 23rd, 2020 by wim.webgang **

MagPi 12
Raspberry pi magazine januari-februari; een greep uit de inhoud, met ondermeer Scratch Conference in UK, raspberry pi projecten als hergebruik van een professionele plotter en de Raspberry pi in de keuken, bv om een espresso machine of waterkoker te sturen.
Voor andere projecten kan je een kunstofdoosje kopen met nopjes bovenop om op verder te bouwen; of zelf je behuizing bouwen met die blokjes.
En als je een behuizing met speelgoed blokjes gemaakt hebt voor je raspberry pi, kan je het ontwerp of de bouwinstructies daarvan delen met LDraw.

Aflevering 1: James Jessiman

In 1995 heeft een jonge gast, James Jessiman, een DOS programma uitgebracht om 3D modellen te maken van bouwsels met kunststof bouwblokjes uit Denemarken. Het programma heette LDraw, en moest op de commandolijn bediend worden met ingetypte commando’s, zo’n beetje als bij de eerste CAD/CAM programma’s. Hij had evenveel tijd besteed aan het ontwerpen van de bestanden waarin de beschrijving van de blokjes en modellen opgeslagen werden, als aan het programma om ermee te werken. Net zoals een goed ontwerp de sterkte uitmaakt van de lego blokjes, en dat ontwerp eigenlijk het lego systeem uitmaakt, ontwikkelde hij een heel model, een heel digitaal systeem.
Hij had het bedoeld als een open systeem, dat in de toekomst uitgebreid kon worden. Daarom moest het bestandsformaat flexibel en uitbreidbaar zijn. Dat bleek achteraf belangrijk werk en een cruciale beslissing geweest te zijn.

Hij had er dus ook een hulpprogramma bij gemaakt, LEdit, om zelf blokjes bij te maken. Want oorspronkelijke waren er maar 3 blokjes voorzien, het vierkante blokje van 2 op 2, het tussenmaat blokje van 2 op 3, en het typische langwerpige steentje van 2 op 4 nopjes.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.