Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Watervos * Meer-verkeer-app * Python geheim

i-nieuws 6 na 6 ** February 20th, 2020 by wim.webgang **

Watervos

Een van de vele projecten die begonnen zijn op basis van de Mozilla Firefox browser code, heet Waterfox, dat startte in 2011. Deze browser hield vast aan de vroegere Firefox, zowel wat uitzicht als functionaliteit betrof.
Zo had die bv nog afgeronde tabblad-titels, in plaats van de huidige recht afgesneden vorm. Ook deed hij niet alle datacollectie die Firefox deed, en hij raadde zijn Waterfox aan als sneller en privacy-vriendelijk.

Critici merken op dat je als alternatief voor de gewone Firefox ook Firefox ESR kan gebruiken, waarop de code van Waterfox trouwens gebaseerd is. Bovendien merken ze op dat Waterfox trager is in het uitvoeren van beveiligingsupdates, en hoe meer Waterfox begint af te wijken van de originele Firefox, hoe ingewikkelder het zal worden om die integratie te doen.

De programmeur van Waterfox haalde inkomsten voor de ontwikkeling uit de zoekfunctie van de browser, die hij naar System1 leidde, dat er voor betaalde. Dat bedrijf heeft het Waterfox project nu helemaal overgenomen, zodat de ontwikkelaar zich kan toeleggen op de verder ontwikkeling van Waterfox. Het bedrijf had al verschillende andere open source projecten, die meestal te maken hadden met de taal R. Dat is zelf een vrije softwareomgeving en programmeertaal voor data-analyse en grafische weergave, en wordt veel gebruikt voor statistiek. System1 heeft allerlei projecten lopen zoals database en andere tools om te koppelen met de R programmeertaal. Ze doen zelf analyse op web-inhoud, gebruik, advertentiepraktijken, bot-detectie, enz. Voor Waterfox gebruikers op de verschillende platformen zou er niets veranderen volgens de ontwikkelaar.

Meer-verkeer-app

De nieuwe hippe vormen van vervoer, als Uber en Lyft, begint onder vuur te liggen. Steeds meer steden in de VS hebben hun vragen bij het voordeel voor de maatschappij van die diensten. Sommigen hebben ook al conclusies getrokken: diensten als Uber en Lyft nemen zorgen niet voor minder autoverkeer, maar juist voor meer. Dat staat in sterk contrast met wat de baas van Uber een paaar jaar geleden beweerde dat Uber mee het verkeersinfarct zou oplossen.
In Chicago en New York werd er al een heffing ingevoerd op de diensten. Het systeem heeft niet het samenrijden bevorderd, maar er eerder voor gezorgd dat Uber-chauffers doelloos rondrijden, wachtend op een nieuwe rit. Tot 40 procent van hun tijd. Bovendien trekken de diensten gebruikers weg van het openbaar vervoer, waarbij ze ook minder te voet gaan.
De stad van San Francisco gaf cijfers vrij waarin een studie van een universiteit meer dan een jaar geleden al tot de conclusie kwam dat de helft van de verkeerstoename van die diensten komt, en meer dan de helft van de vertraging door files in de stad te wijten is aan de nieuwe rittendeel-diensten. Bovendien wordt er weinig gedeeld, meestal is er slechts 1 passagier en niet 3 of 4. Dat heeft te maken met de keuze van de gebruikers, die liever meer betalen dan met meer in een auto te kruipen.

https://uknow.uky.edu/research/uber-lyft-contributing-congestion-major-us-city-according-uk-researcher

Python geheim

Een nieuwsgierige programmeur in de VS gebruikte een wet over openbaarheid van bestuur om het handboek voor Python van het NSA op te vragen.

Hij kreeg die blijkbaar op papier, en begon die in te scannen en om te zetten met OCR naar electronische versies. Dan heeft hij ze ge-upload naar het internet archief. Het levert een pdf op van 118 MB of bijna 400 bladzijden. Hier en daar ontbreken wel stukjes, die er door de censuur van de NSA zijn uitgehaald. Toch kan je er nog interessante vondsten doen, zoals het git platform dat de NSA hiervoor gebruikte (GitLab), en dat ze interne python libraries onderhouden, enz. Een python programmeur die de cursus inkeek concludeerde ook dat ze een Red Hat compatibel Linux systeem gebruiken, mogelijk RHEL of CentOS.

Wie zelf aan de slag wil met Python en een gratis handleiding zoekt, hier is de link:

https://archive.org/details/comp3321/page/n89/mode/2up/search/device

compiled by BCP v.0.4.7

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.