Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Ransomware bij volksvertegenwoordigers * Vivaldi * Eerste megabyte * Bitcoin-vulkaan * Ring geeft geen cijfers

i-nieuws 6 na 6 ** June 10th, 2021 by wim.webgang **

(nvdr: nog te corrigeren)

Ransomware bij volksvertegenwoordigers

Het Amerikaanse kapitool heeft last van ransomware die, alweer via een onderaannemer, zijn schade aanricht.
De volksvertegenwoordigers gebruiken een systeem om hun stukken uit te wisselen, het “iConstituent Constituent Engagement Platform”.
De firma die dat systeem beheert is getroffen door een aanval op hun it-systemen, en daardoor ligt ondermeer de digitale nieuwsbriefdienst plat.
De netwerken van de Amerikaanse regering zelf zijn niet getroffen.
Een woordvoerder deelde mee dat het nog niet duidelijk is wat het effect is op de gegevens zelf van het huis van afgevaardigden.
Ook andere overheden, zoals die van een aantal staten, gebruiken ook diensten van iConstituent, en ook die zouden hinder kunnen ondervinden.
Andere diensten van het bedrijf zijn waarschijnlijk niet getroffen, want hun website was nog aktief, en ook GovText platform lijkt niet geraakt te zijn.

En ondertussen moest de bedrijfsleider van Colonial Pipeline dinsdag uitleg komen geven in de senaat van de VS.
Hij probeerde zijn beslissing te verdedigen om het losgeld te betalen, iets wat altijd door politie en overheden wordt afgeraden omdat het de ransomware bendes bevestigt in hun zakenmodel.
Als verdediging stelde hij dat hij trots is op het feit dat zijn mensen snel hebben gereageerd om de pijplijnen terug in werking te krijgen.
Verder strooide hij bloemetjes naar alle overheden waar ze gingen aankloppen na de aanval, tot en met het witte huis.

Meer details zijn na te lezen in de Getuigenis van Joseph Blount, President and Chief Executive Officer van Colonial Pipelines.

https://www.documentcloud.org/documents/20801761-embargoed-testimony-of-joseph-blount-colonial-pipeline43

Misschien valt er ook voor bedrijven bij ons iets te leren…

Vivaldi

Vivaldi is een webbrowser die ontwikkeld is door het Amerikaanse bedrijf Vivaldi. Dat werd opgericht door ex-Opera topmensen die het niet eens waren met bepaalde keuzes die gemaakt werden bij de ontwikkeling van de Opera browser. Basis van beide browsers is de Blink engine, die op zich afgeleid is van Chromium.
Vivaldi breng nu de nieuwe verise 4.0 uit van de Vivaldie browser. Ze integreren vivaldi translate, e-mail, een agenda, en een feed reader. Voor de e-mail, die nog in beta stadium is, bieden ze behalve verbinding met bestaande mail-accounts ook een eigen mail aan, Vivaldi.net, met hosting in Ijsland.
Ze prijzen zich aan als alternatief voor de gesloten systemen van de grote “corporate” bedrijven. Vivaldi gebruikt end-to-end encrypte, en heeft een ingebouwde ad en tracking browser. Ook voor de vertaling wijzen ze erop dat bv Google translate je teksten niet weggooit na vertaling. Daarom werkte Vivaldi samen met Lingvanex om een alternatief te bieden, die poneren dat ze voldoen aan de Europese privacywetten.
Ze beweren hun inkomsten te halen door contracten met zoekmachines die ze aanbieden, zoals DuckDuckGo, Ecosia, Startpage, Yahoo!, Bing, and Yandex. Met als opvallende afwezig: Google.
En ook voor het plaatsen van de knoppen naar e-commerce sites krijgen ze geld. Van hun webmail en blog hebben ze momenteel geen inkomsten.

Vivaldi bestaat voor Windows, Mac en Linux, Android en Chromebooks.
Voor linux zijn debian en rpm paketten beschikbaar voor 32bit en 64bit.

https://vivaldi.com/blog/vivaldi-4-0/

https://vivaldi.com/nl/download/

Eerste megabyte

Linux gaat in de toekomst wegblijven uit de eerste megabyte van het geheugen. Het is daar een rommeltje van BIOS code, frame buffers van de grafische kaarten. Bv een bug in BIOS code kan daar problemen veroorzaken, en eens die bekend is kan er wel omheen gewerkt worden in de kernel code. In plaats van alle aparte gevallen te voorzien, blijven de Linux kernel programmeurs in het vervolg helemaal weg uit die eerste megabyte. Dat gaat in vanaf kernel versie 5.13.
Linus Torvalds vindt het geen modeloplossing, hij zegt: “This seems a bit draconic”.

Bitcoin-vulkaan

Wie in zijn tuinhuis met een windmoletje en zonnepanelen op het dak bitcoins zit te minen, krijgt binnenkort concurrentie van een vulkaan.

De president van El Salvador heeft opdracht gegeven aan de electriciteitsmaatschappij om bitcoin mining voorzieningen te bouwen op vulkanen in het land. Die moeten het mogelijk maken bitcoins te minen met 100% propere energie (de uitstoot van de vulkaan niet meegerekend).
De bitcoin (en andere cryptomunten) liggen meer en meer onder vuur omdat het minen of genereren van de munten enorm veel energie kost en dus een grote koolstofvoetafdruk heeft.

El Salvador keurde trouwens net een wet goed die de bitcoin als betaalmiddel erkent. Daardoor kan je bv je belastingen betalen in bitcoins.

El Salvador hoopt te delen in de winst die met bitcoins gemaakt is de voorbije jaren, bv het voorbije jaar verdrievoudigde de waarde bijna. De grootste winsten bij de stijging van de waarde van de bitcoin zijn tot nu to naar de VS en China gegaan. Amerikanen maakten meer dan vier miljard winst, Chinese spelers al meer dan 1 miljard.

Vaarwater

Apple en Facebook komen steeds meer in elkaars vaarwater. Apple stelt striktere privacyregels op voor apps, en begint sociale verbindingen via hun eigen platform mogelijk te maken, bv met FaceTime en iMessage.
En Facebook is op zoek naar een deel van de koek van de opbrengsten van online transacties. Apple heeft een strak verdienmodel; alle apps op hun platform, die online transacties doen bv een dienst leveren, moeten 30% betalen aan Apple, en het is daarbij verboden betalingen via een andere weg te doen.
Facebook wil dat systeem doorbreken, maar Apple is zo sterk op hun ecosysteem van hun populaire smartphones en tablets dat er een omweg nodig is. Facebook gaat daarom zelf apparaten op de markt brengen. Ze denken bv aan een smartwatch. Die zou ook minstens een camera bevatten, en het gebruik zou moeten overlappen met hoe smartphones nu gebruikt worden. Facebook heeft veel gebruikers, maar die zitten altijd op het platform van Apple of op dat van Google, en ze willen een rechtstreeks kanaal via consumentenelectronica.

Ring geeft geen cijfers

Ring is een video-deurbel die je toelaat om je smartphone te gebruiken om te zien wie er aan de deur belt; dat kan je dan ook doen als je niet thuis bent bv. Maar er duiken steeds meer vragen op over het gebruik van de beelden die gemaakt worden door Ring. Het bedrijf Ring LLC, dat de video-deurbellen en beveiligingsdiensten aanbied, wil bv niet zeggen van hoeveel gebruikers de politie de gegevens heeft gekregen.
Het bedrijf werd in 2018 overgenomen door Amazon, maar lijkt soms wel overgenomen door de politie. Het aantal politiezones in de VS waarmee ze overeenkomsten hebben loopt richting tweeduizend. De politie kon voor een lopend onderzoek zelf de beelden van de camera’s van de “doorbell” opvragen, zonder een vorm van machtiging van een onderzoeksrechter of toestemming van de deurbeleigenaar.
Dat zou het bedrijf nu gaan veranderen. De politie zou terecht moeten bij de gebruikers zelf. Die gebruikers kunnen trouwens onderling ook beelden uitwisselen, ze hebben daarvoor een Neighbours app beschikbaar.

compiled by BCP v.0.5.9

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.