Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

10 jaar WebgangTeam

Uitzending do 18:00 ** November 26th, 2009 by Lydia **

FEEST10jaarwebgangteam Vandaag vieren we 10 jaar WebgangTeam!
Lola was ook van de partij om de boel wat gezellig te maken.
We zijn in de oude doos gaan snuisteren en vonden reportages terug waarvan we korte stukjes uitzonden (oa een reportage over het braakliggende terrein op Antwerpen Noord waar nu het park staat, een babbel met de mensen van Sabam en een reportage over het radio-actieve Doel).

8-bit muziek
Telefonisch interview met Sadra, de Nederlander achter Logosamphia. Dat is zijn artiestennaam waaronder hij 8bit muziek maakt (ook wel bitpop of chiptunes genoemd). Een muziekstijl die nog niet zo bekend is en die het mooiste omschreven wordt als: ‘retrogeile ventjes die hun oude Atari, Commodore of NES erbij hebben gepakt en daar vrolijk op zijn gaan bliepen’.
We speelden verschillende nummers van Logosamphia, die hij ook gratis en voor niets op het net smijt. Hij gaf verder nog een link mee waar je alle muziekstijlen gratis op kan downloaden.

Wij speelden alvast:

  • Grand caccatu dans ta neck
  • Freakzombietrashmodulenoize
  • Les mongole cest geniale
  • 03-m

10 jaar i-nieuws
Verder hebben we een korte selectie gemaakt van onze nieuwsartikels door de jaren heen die wel de moeite waren om vanonder het stof te halen. Je kan ze hieronder vinden, en voor diegenen die er maar niet genoeg van kunnen krijgen: onze oude website staat ook nog ergens online…
DVD wordt tegengehouden * Niet jaar 2000 nieuws * Besturingssysteem op de Vrijdagmarkt * Anti-spam wet in VS * Niet alleen problemen met muziek op internet …

08/12/ 1999
DVD wordt tegengehouden

Hoewel de technologie al een hele tijd bestaat, is de DVD speler nog altijd niet massaal bij de consument geraakt. Net op het punt dat de fabrikanten weer klaar stonden om de markt te overspoelen, gaat de digitale uitgeverswereld op de rem staan. Het zijn klassieke platenfima’s en aanverwante mediaproducenten die de japanse fabrikanten van DVD apparatuur onder druk zetten. Deze keer was de oorzaak het kraken van de beveiligingscode door een hacker, die de code ook op een website zette in Denemarken. Hij ging uit van een DVD lezer in een computer, en het bijhorende programma dat de informatie van de disk leest. Hij slaagde erin het stukje beveiligingscode uit het programma te omzeilen of buiten werking te stellen, waardoor de data op de harde schijf bewaard kon worden, en dus ook verder gekopieerd. Het bedrijf dat de originele software maakte, Xing Technology Corp., werd op slag zijn vergunning afgenomen om DVD software te maken. Daarenboven houdt men nu dus de massaproduktie van DVD spelers tegen tot er een oplossing gevonden is. Bij afzonderlijke DVD spelers werkt het truukje niet, ze kunnen niet vanop de computer bediend worden. Ondertussen bestaat ook al de technologie om op DVD op te nemen, alhoewel de gebruiker nog geen doorzicht krijgt in de formaten en de uitwisselbaarheid.

02/02/ 2000
Niet jaar 2000 nieuws

Opvallend hoeveel computerproblemen de laatste tijd opduiken waarbij uitdrukkelijk vermeld wordt dat het GEEN jaar 2000 probleem was. Zo ging het computersysteem van het National Security Agency van de VS plat op 24 januari. Het kostte techniekers duizenden man-uren om het systeem na drie dagen weer in werking te stellen. Het NSA, in de wandelgangen ook wel “No Such Agency” genoemd door zijn geheime opdrachten, had nog meer niet-nieuws: er was namelijk geen onderbreking geweest in de spionageaktiviteit, alleen in de interpretatie van de gegevens.

03/05/2000
Besturingssysteem op de Vrijdagmarkt

Dat moet ongeveer het gevoel geweest zijn dat men bij MS kreeg toen men ontdekte dat er Windows 2000 pakketten werden aangeboden op eBay. Dat is een website waar produkten per opbod verkocht worden. Het systeem haalde er ongeveer de helft van de winkelprijs. Nader onderzoek wees uit dat nogal wat van die pakketten uit de buurt van de Ms vestiging zelf kwamen. Blijkbaar verkopen hun werknemers de versie die ze kregen van het bedrijf. Ik vraag me af welk systeem ze dan zelf gebruiken …

21/06/2000
Anti-spam wet in VS

Het congres in de VS stemde een wet tegen spammen, de strengste anti-spam wet ooit zegden ze zelf. Wat niet zo moeilijk was, daarvoor was er niets. Spam heeft twee grote nadelen: het ondermijnt het vertrouwen van de gebruikers en belast de goede werking van het internet. De efficientie van e-mail is enorm gedaald doordat het grootste deel van de binnenkomende post geen persoonlijke berichten zijn, maar massareklame. Die doet zich steeds meer voor als persoonlijke post, waardoor het langer duurt eer je door je post bent gewerkt. Naast de tijd om die te verwijderen, kost ook het binnenkomen zelf geld aan telecommunicatieverbinding. De gezamelijke kosten voor de ontvangers van de reklame lopen zo op tot miljarden. Filters houden maar een klein deel van de spam tegen. Metingen geven aan dat de massa spam nog toeneemt. Onderwerpen zijn “word snel rijk”, pornosites en allerlei aanbiedingen. Onlangs kwam er nog het ongewild e-mail verkeer veroorzaakt door “I love you”-virussen bij. Meer dan een derde van de gebruikers zou van provider veranderen als ze daarmee spam kunnen buitenhouden.

03/10/2001
Cd’s zijn geen cd’s meer

Er wordt steeds meer geexperimenteerd met copieerbeveiliging van cd’s. Daarvoor verandert men soms details waardoor de cd’s niet meer aan de originele standaard voldoet. Universal wil tegen maart 2002 al zijn CD’s voorzien van kopieerbeveiliging. Daardoor zouden de cd’s niet meer op digitale manier kunnen gekopieerd worden naar CD of MD.
Sony test verschillende systemen uit, waarbij ze in Duitsland cd’s uitbrengen met een zeer sterke beveiliging, in de VS met een minder sterke beveiliging, en in GB zonder. Het zou moeilijk te zien zijn wat het verschil is tussen de cd’s. Op de Duitse cd’s zou staan: “This cd is not playable on computers”.

02/05/2001
Niet alleen problemen met muziek op internet

Naast alle Napster ellende is er gelukkig ook een andere invalshoek mogelijk. Eind april vond in New York de New York Music en Internet Expo plaats. Daar stelde de Electronic Frontier Foundation zijn campagne voor audiovisuele vrije expressie voor. Een onderdeel van CAFE, zoals de campagne afgekort wordt, is de nieuwe Open Audio Licentie. Dit is een licentievorm die iedereen toelaat om het werk van de auteur die het daaronder uitbrengt, vrij te kopieren delen, verspreiden, spelen en aanpassen, in ruil voor erkenning van de artiest.

De bedoeling is het mogelijk te maken voor de muzikanten die dat willen, om een rijke publieke verzameling van creatief werk te maken waarop verder gebouwd kan worden door het als expressievorm te gebruiken.

Artiesten die hun werk onder de Publieke licentie uitbrengen kunnen dat doen om naam te maken. Door hun werk vrij bereikbaar te maken krijgen ze sneller erkenning bij het publiek. Als symbool kiezen ze de (O) in plaats van de (c). Het werk mag dan legaal verspreid worden via online- bestandsuitwisselings systemen zoals Napster, of mag vrij van rechten gespeeld worden door DJ’s. Op zich is dit niet nieuw. Ook een band als Grateful Dead zou zijn fans al aangespoord hebben om zijn muziek te copieren en door te geven.
Volgens de woordvoerder Robin Gross is het de bedoeling een brug te slaan tussen het publiek en de makers, waarbij het muziek meer vrijheid wordt toegekend om van de muziek te genieten, terwijl de artiest toch zijn erkenning krijgt. De EFF campagne CAFE werd gestart in 1999, toen al duidelijk werd dat de ingewikkelde sociale strukturen en wettelijke bepalingen als reaktie op nieuwe technologien tekortschoten. Ze zijn ervan overtuigd dat de nieuwe wetten en copieerbeveiligingstechnieken het publiek alle elementaire rechten ontneemt, en gewone gebruikers criminaliseert.

EFF zelf bestaat al sinds 1990, en probeert de burgerrechten van vrijheid van expressie te verdedigen in de digitale wereld. Hun web-site zit op www.eff.org.

06/11/2002
Computerwerk ongezond

Volgens het American Journal for Medicin zou langdurig aan de computer werken schadelijk zijn. Er werd in een studie uitgegaan van minstens 5 uur om het computerwerk als langdurig te bestempelen. Mogelijk zou de beeldbuis een slechte invloed hebben. Er werden door Japanse onderzoekers veel uiteenlopende soorten computerwerk, aan allerlei computersystemen over de duur van 3 jaar onderzocht. De klachten zouden gaan van oogirritatie, over slaapstoornissen, tot rug en andere pijn. De onderzoekers riepen op tot meer onderzoek over het onderwerp.

14/05/2003
Hondendagen

De reeds vroeger vernoemde Aibo hond-robotjes worden steeds verder getraind. Er zouden nu studenten bezig zijn met programma’s om de robothonden te leren voetballen. Ze laten ze dan in teams tegen elkaar spelen, waarbij de mens niet mag ingrijpen in het spel.
Voetbal voor robotbeesten heeft zelfs een eigen competitie. Die wordt “RoboCup” genoemd.
Het labo voor kunstmatige intelligentie van het MIT instituut (www.ai.mit.edu) loopt niet zo hoog op met deze bezigheden. “Graduaatsstudenten verliezen 3 jaar van hun tijd met het knutselen aan die stomme robots, ipv bezig te zijn met ze intelligenter te maken”, vindt Minsky, een van de oprichters van het lab.

26/06/2003
Public Domain Enhancement Act

Terwijl Europa onlangs de weg insloeg van het uitbreiden van patentrecht tot op niveau van abstrakte software-ideeen, lijkt de VS toe aan een herwaardering van het “publiek domein”.
Twee congresleden zijn van plan een voorstel in te dienen met de naam “Public Domain Enhancement Act”. Uit de motivatie valt te lezen:
“Onze voorvaders erkenden dat de maatschappij belang heeft bij een vrije stroom van ideeen, informatie en handel. Dat is de reden waarom copyright bescherming niet eeuwig duurt. Deze wet zal nieuw leven inblazen in oud werk, als lang vervaagde verhalen, liederen, foto’s en films, die niet langer gepubliceerd worden of gebruikt worden. Het is tijd om die pareltjes terug aan het publiek te geven”

Er was de laatste tijd al veel commentaar op de manier waarop mediabedrijven alle vormen van publicatie monopoliseren. In 1998 werd in het congres een wet goedgekeurd die bij werk, dat na 1923 ontstond, de copyrights verlengt met 20 jaar. Daardoor blijft veel werk onder exclusiviteit van de bezitters van het verlengde copyright, en komen ze dus niet in het publiek domein, waar ze zo door iedereen vrij gebruikt zouden kunnen worden. Vooral bibliothecarissen en mensen uit de onderwijssector in de VS juichen het nieuwe initiatief toe.
Geinspireerd door “reclaim the streets” bestaat er een petitie aktie “reclaim the public domain”, om de betekenis van het publiek domein te herwaarderen. Daar werden handtekeningen verzameld om steun te betuigen aan het idee, en dat leidde nu dus tot het indienen van het voorstel.

24/02/2005
Kleine lettertjes

Makers van software hebben de gewoonte van de rechten en plichten van de gebruiker op het scherm te tonen bij installatie van het programma. Omdat je dan de doos toch al geopend hebt, en verkopers van software in het beste gevak enkel ongeopende dozen terugnemen, is het dan al te laat. Gebruikers klikken dus op ok, zonder te lezen wat er staat in de soms bladzijdenlange tekst. Bij juridische betwisting, bv over kopieren en gebruik op meer computers, wordt door de makers van de software nochtans gebruik gemaakt van de uitdrukkelijke bevestiging van die overeenkomst. Ze vertalen die tegenwoordig wel naar de eigen taal, en zetten de ok knop onderaan de tekst, zodat je tenminste voorbij de tekst moet, maar de gebruikers hebben toch geen keuze, en lezen het eenvoudigweg niet. Als ultieme test stak een bedrijf in zo’n eindgebruikers licentie-overeenkomst (EULA) een zin waarin stond dat je 1000 dollar kreeg als je hen een e-mailtje stuurde.
Pas de 3.000e gebruiker reageerde, vier maanden na het uitbrengen van die softwareversie.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.