Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Dj’s gecriminaliseerd * Vista Blogger geeft het op * Rechtbank in India leest EULA

WebGang blog ** April 3rd, 2008 by wim.webgang **

03/04/2008

Vista Blogger geeft het op

Een jonge manager van de blog-generatie die rijp is voor het zo gehypte web 2.0, deed bij Microsoft dienst als blogger over het “Vista” besturings systeem . Zijn blog diende zowat als informatiebron voor mensen uit de IT sector en IT-pers. Maar die posts lokten dikwijls ook felle reakties uit van ontevreden gebruikers, en als spreekbuis van MS kreeg hij die dan over zich heen. Zelf zegt hij niets over de oorzaak, maar hij gaat werken voor een marketingfirma die onder meer gespecialiseerd is in blogs.

windowsvistablog.com
Reaktie bv op een artikel van hem: 10 Things that made me go back to XP, “Why do you have to take away functionality”, enz..

Rechtbank in India leest EULA

In de periode van 1999 tot 2004 zou Microsoft in India volgens de dan geldende wetten op Royalties 15 procent belastingen moeten betaald hebben op de inkomsten uit hun software, terwijl ze niets betaalden. Microsoft probeerde er onderuit te komen door te beweren dat ze enkel een produkt verkopen, en geen “royalties” laten betalen door hun klanten.

Maar de rechtbank in India las de “End User License Agreement” die bij de software zit, en daarin staat duidelijk dat de software niet verkocht wordt, maar enkel onder licentie gebruik gegeven wordt.

Eindelijk toch iemand die de dat leest …


DJ’s gecriminaliseerd
In Australie heeft de muziekindustrie een nieuw slachtoffer gevonden voor zijn breder wordend zakenmodel: de dj. Ze hebben een nieuwe licentieform ontwikkeld die dj’s toelaat om muziek over te zetten van 1 medium naar een ander. Om de dj’s aan te sporen ook echt te betalen zijn er boetes voorzien van maximum 60.000 dollar en gevangenisstraffen tot 5 jaar. In de praktijk is er ook een snelrecht voorzien waar de boetes onmiddellijk kunnen vereffend worden, en die kunnen tot meer dan duizend dollar bedragen. De organisatie die dit allemaal mooi heeft uitgewerkt is ARIA, wat staat voor de vereniging van de Australische opnameindustrie : “Australian Recording Industrie Association”.

De Australische muziekindustrie geeft zelf toe dat het verbreden van hun inkomstenstroom met ringtones, streams en andere “digitale” randprodukten succesvol verloopt: van 3 naar 23 miljoen dollar in 2007. Maar ook met hun traditionele muziekverkopen loopt het goed. Hoewel je zou verwachten dat de inkomsten dalen door een dalende CD-verkoop, blijkt die muziekverkoop via internet dat meer dan te compenseren. Muziekverkopen via internet en de platenwinkel samengeteld zijn dus eigenlijk gestegen. Toch blijven ze bij de regering aandringen op strengere wetgeving voor providers. Die zouden bv de internetverbindingen van downloaders, die verdacht worden van illegale downloads, moeten afkoppelen.

aria.com.au
www.aria.com.au/pages/licensing-faq.htm#q2
Gaat om over een dj die geluidsopnames van verschillende van zijn albums voor het gebruiksgemak bijeen wil zetten op een andere drager als computer hardware, of als hij zo backups wil maken.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.