Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Speculoos heeft prijs * Facebook weet het niet * eSim

i-nieuws 6 na 6 ** September 8th, 2022 by wim.webgang **

Speculoos heeft prijs

Hij staat veel dichter bij zijn zon dan wij bij de onze, maar daartegenover staat dat die zon minder krachtig is.
Twee jaar geleden hebben we bericht over het telescoopnetwerk van de universiteit van Luik, met de opvallende naam “SPECULOOS”. Dat werd ingezet om de ontdekking te checken van een planeet door NASA. De planeet “LP 890-9b” bevindt zich in een ander zonnestelsel, en is 30 % groter dan de aarde. Maar hij lijkt een beetje op de aarde, en daarom vinden wetenschappers hem interessant. De LP 890 staat voor de ster die de zon is van het stelsel, de plaatselijke zon dus. Tijdens het verifiëren van die planeet ontdekten de onderzoekers van Luik een andere planeet, die 40% groter is dan de aarde, en die mogelijk geschikt is voor een vorm van leven, als er water is. Hij draait in 8,5 dagen rond zijn zon.
Het volgnummer van die nieuwe ontdekking is “LP 890-9c”, maar de enthousiaste wetenschappers van Luik doopten de planeet alvast “Speculoos-2c.

eSim
Je kan gemakkelijk van gsm verwisselen door je sim-kaart in een ander toestel te steken. Tenminste als de vorm of grootte van de sim-kaart past. In opeenvolgende generaties van toestellen werd die steeds kleiner, en nu duikt de allerkleinste vorm op: eSim. Eigenlijk is dat geen sim-kaart, toestellen met eSim hebben helemaal geen plek meer om een sim-kaart in te schuiven. De eSim werkt volledig digitaal, en deze nieuwe technologie is nog niet in alle landen beschikbaar.
In de VS pakt Apple uit met de eSim op zijn toestel iPhone 14, die twee eSims heeft ingebouwd. Het systeem moet zowel door de gsm als door de provider of operator ondersteund worden.
De e in eSim staat voor embedded, ingebouwd. De standaard werd voor het eerst gepubliceerd in 2016, na jaren van discussie, en is een uitbreiding van de GSM standaarden. En zoals dikwijls bestaan er van deze standaard weer verschillende uitvoeringen, naargelang de fabrikant van het toestel enz. In sommige implementaties kan je instellen welke sim-kaart, m.a.w. welk abonnement, moet gebruikt worden voor welke verbinding; bv het ene voor data en het andere voor gesprekken. Het gebruik van ingebouwde simkaarten is ook handig voor apparaten die ingebouwd zijn in toestellen, en die moeten communiceren, denk maar aan auto’s. Die kunnen doorlopend interessante informatie naar de fabrikant sturen, of een noodoproep voor de gebruiker doen bij een ongeval.

Facebook weet het niet

Als gevolg van het Cambridge Analytica schandaal werden veel vragen gesteld over het privacy beleid van Facebook.
Technische specialisten van Facebook werden opgeroepen om te getuigen in een rechtszaak in de VS, in Californië, in een zaak die teruggaat tot 2019. Daar is nu een gecensureerd document van naar buiten gekomen, waarin het duidelijk wordt dat de specialisten van Facebook niet antwoorden op de vragen.
Zoals: waar zit de data van de gebruikers juist?
Volgens de ontwijkende antwoorden zou een heel team van specialisten zich moeten buigen over deze vraag. Facebook werd om liefst 36 antwoorden gevraagd in verband met de gegevens van gebruikers.
Maar uit de antwoorden van Facebook kan je concluderen dat ze het eigenlijk gewoon niet weten.

Behalve als ze de data door externe bedrijven laten gebruiken blijkbaar

Meer in het document, in pdf vorm te vinden op storage.courtlistener.com , helaas de gecensureerde versie:

Exhibit A
Redacted version of document sought to be filed under seal.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.