Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Yahoo vrij * Eerste “Windenergie-stad” * Kelder vol privacygegevens * Gesloten broncode en MySQL * Geprogrammeerd digitaal fototoestel * 17000 dollar liggen

i-nieuws 6 na 6 ** May 8th, 2008 by wim.webgang **

08/05/2008


Yahoo vrij

Yahoo is nog steeds vrij. Er werd niet ingegaan op het bod van Microsoft, en de vervaldatum is voorbij. Wat niet wil zeggen dat MS het helemaal opgeeft. Een van de mogelijkheden is dat Microsoft lobbyisten zoveel mogelijk aandeelhouders zullen aanzetten om op de volgende aandeelhoudersvergadering de topman van Yahoo af te zetten.

Heel deze zaak is pijnlijk voor MS: ze hebben het internet helemaal onderschat en ze zijn er niet in geslaagd een betekenisvolle webdiensten-site zelf uit te bouwen. Ze proberen nu marktaandeel te kopen door Yahoo over te nemen. Het is trouwens de tweede keer dat ze internet onderschatten; ook bij de opkomst van het www was het Netscape dat succesvol Netscape Navigator maakte, de eerste browser die brede verspreiding kende. Enkel door de koppeling computer-besturingssysteem wisten ze hun eigen browser door te drukken op het Windows platform. Op andere computers bestaat IE niet ofwel haalde het een marginaal aandeel.

Eerste “Windenergie-stad”

In de VS is er een stad die volledig van elektriciteit wordt voorzien door windenergie. Het is Rock Port Missouri, een stadje met 1300 inwoners. Daarvoor worden 4 windturbines van 1,25 Mega-Watt ingeschakeld. Die kunnen op een jaar tijd 16 gigawatt-uur genereren. Deze jaarproduktie ligt iets boven het verwachte jaarverbruik voor het stadje, dat vorig jaar 13 GigaWatt-uur bedroeg.

Kelder vol privacygegevens

Beveiligingsfirma “finjin” ontdekte een server die 1,4 Gb aan persoonlijke gegevens bevatte. Die werden over heel de wereld verzameld gedurende de periode van 1 maand. Uit logfiles kon zelfs opgemaakt worden waar de “gestolen” gegevens vandaan kwamen; 1000 van Turkije, rond de 600 telkens uit Duitsland en de VS, een dikke 300 van Frankrijk, ook nog eens 300 uit India, en iets meer dan 200 uit Groot-Brittanie.

Het ging hier over een zogenaamde “drop server”, met andere woorden de plaats waar de buit werd gedropt. Maar net als bij een handtas die in de bosjes gegooid wordt om nadien op te halen, is het mogelijk dat iemand anders per toeval de buit vindt. Het verschil is echter dat de vinder hier de buit kan meenemen en tegelijk ook laten liggen. Hij neemt een identieke digitale kopie zonder de originele gegevens te wijzigen. Deze aktie kan wel zichtbaar zijn in de logfiles van de server.

Gesloten broncode en MySQL

MySql kwam met een verklaring dat niets van de databankserver als gesloten broncode gehouden zal worden; dus ook niet de onderdelen backup, encryptie of de “storage engine”.

Vroeger was er sprake van geweest dat MySql die delen gesloten zou houden om daarop gespecialiseerde dienstverlening te doen.
Maar nu Sun MySql heeft overgenomen lijkt dit een teken van goodwill aan de gebruikerscommunity.

Geprogrammeerd digitaal fototoestel

Het CHDK project zoekt uit hoe een goedkope digitale camera na aankoop door jezelf geprogrammeerd kan worden. Je zou zelfs spelletjes kunnen draaien op zo’n toestel, zodat je het als eenvoudige spelconsole kan gebruiken. Verder zou het mogelijk zijn eigen BASIC programma’s in de camera te laten draaien.
Je zou de camerabeelden kunnen laten opslaan zonder compressie, je zou hen als bewegings-start-stop chronometer kunnen gebruiken, je zou kleurwaarden in het beeld kunnen laten meten enz.
CHDK staat voor “Canon Hackers Development Kit”, met andere woorden een gereedschapskist voor programmatie van die toestellen. Je kan dat doen zonder iets aan je camera te veranderen, en als je de camera herstart is het extra programma terug verwijderd, zodat je de camera niet kan beschadigen. Je moet de geheugenkaart, waar ook de foto’s op bewaard worden, gebruiken om het programma in de camera te laden. Vanop een pc met een geheugenkaartlezer -en schrijver kan je de programma’s klaarzetten op de SD-card.


Je kan de beelden dus opslaan in “RAW” formaat in plaats van als jpg, waardoor er meer gegevens aanwezig blijven. Dat kan belangrijk zijn als je de foto’s daarna nog wil bewerken. Maar je kan ook omgekeerd extra compressie toepassen die oorspronkelijk niet in het apparaat aanwezig is.
Andere mogelijkheden zijn langere sluitertijden dan standaard aanwezig, kortere sluitertijden, automatisch toevoegen van hoekjes op het beeld enz. Blijkbaar kan het apparaat dus veel meer dan de ingebouwde bediening toelaat.

17000 dollar liggen

De NASA is op zoek naar vrijwilligers voor een onderzoek dat 90 dagen duurt. De bedoeling is te observeren wat de effecten zijn van zo’n lange tijd in bed te liggen. De test gaat door in het een medische universiteit in Texas.

De eerste 2 weken mogen de deelnemers wel gewoon bewegen in de speciale woonvertrekken die voor de studie zijn ingericht, terwijl testen worden gedaan om te zien wat hun normale toestand is. Daarna leven ze verder liggend op een bed. Het bed is lichtjes schuin opgesteld, waarbij je hoofd iets lager ligt dan je voeten, wat het gebrek aan zwaartekracht moet simuleren. Een dag liggen duurt 16 uur en een periode zonder licht die als nacht telt, duurt 8 uur. De laatste 14 dagen van de testperiode wordt langzaam aan terug beweging ingebouwd als overgang naar het normale beweeglijke leven.
Tijdens en na de testperiode wordt de toestand van de deelnemers onderzocht en opgetekend. Er wordt uitgegaan van een gezonde begintoestand van een niet-roker.

Bij ruimtereizigers is vastgesteld dat lange tijd zonder zwaartekracht spieren en beenderen van het lichaam aantast, en er soms maandenlange periodes nodig zijn om terug aan te passen aan de aantrekkingskracht van de aarde. Foto’s en meer info op de “Bed Rest Study” website van de NASA. Er staat bij dat de vrijwilligers gecompenseerd worden voor de doorgebrachte tijd, maar het bedrag staat er niet bij. Volgens Wired zou dat zo’n 500 dollar per 4 weken zijn.

Link: http://www.bedreststudy.com/Bedrest.aspx

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.