Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Californië verbant * Fediverse oproep * Hyper.txt * OpenAI laatste maksers * Californië verbant

i-nieuws 6 na 6 ** September 26th, 2024 by wim.webgang **

Californië verbant * Fediverse oproep * Hyper.txt * OpenAI laatste maksers * Californië verbant
Californië verbant

Californië gaat alle plastic zakjes verbannen uit de winkels. Onderzoek wees uit dat de plastic zakjes die bij het winkelen worden meegegeven, gemiddeld 12 minuten in gebruik zijn. Vanaf dan is het afval, en dikwijls wordt het zwerfafval, dat uiteindelijk in waterlopen terechtkomt. Tien jaar geleden werden de plastic zakjes voor éénmalig gebruik al verbannen in Californië, maar in de praktijk boden de winkels dan plastic zakjes voor meermalig gebruik aan tegen 10 cent, en dat werden de nieuwe standaard plastic zakjes, met nog steeds vervuiling als gevolg. Meer nog; de zakken zijn van dikker plastic gemaakt, en het afval nam in gewicht toe met 50 procent. De nieuwe wet zal pas ingaan op 1 januari 2026, en dan zullen enkel nog betalenden papieren zakken toegelaten zijn, die bovendien zelf van gerecycleerd papier gemaakt moeten zijn.

Ah ja, en Californië gaat ook de smartphones uit de klassen verbannen. Of tenminste beperken. Dertien staten hebben als maatregelen genomen tegen smartphones op school.
Kinderen die meer dan drie uur per dag op sociale media doorbrengen, hebben ernstige risico’s op mentale gezondheidsproblemen. En de gemiddelde tiener spendeert er 4,8 uur.
De nieuwe wet vereist dat scholen er een policy over ontwikkelen, en die invoeren vanaf 2016.

Fediverse oproep

Op veertien september werd in Berlijn de “Berliner Fediverse Tag” gehouden.
Evan Prodromou gaf toen een lezing op die gratis conferentie voor geïnteresseerden in sociale netwerken die niet in handen zijn van 1 bedrijf, maar in handen van communities die op gelijkwaardige basis met elkaar samenwerken om het netwerk te vormen. Denk daarbij aan systemen als Mastodon.
Evan Prodomou zelf is bezig met het ActivityPub protocol, waar hij binnenkort een boek over publiceert.
Maar om de Fediverse vooruit te helpen, richt hij nu een organisatie op die als non-profit daaraan gaat timmeren: The Social Web Foundation. Ze willen programmeurs, organisaties en overheden ondersteunen in het uitbouwen van een Fediverse, een decentrale structuur voor het sociale web. Zijn twee mede-oprichters zijn Mallory Knodel en Tom Coates.
The Social Web Foundation richt zich op vier “P”’s: Protocol, Plumbing, People, en Policy.
Twaalf organisaties zijn hun kennispartners, waaronder verrassende namen als “The Ford Foundation”, een organisatie die vecht voor sociale rechtvaardigheid in de wereld.

-

https://berlinfedi.day/en/

https://evanp.me/2024/09/16/a-bigger-better-fediverse/

https://evanp.me/2024/04/14/responses-to-rabble-on-activitypub/

Hyper.txt

The Register publiceerde midden september een artikel over hypervisors als VirtualBox, Parallels en VMware. Deze virtualisatiesystemen laten toe om een ander besturingssysteem te laten draaien als een programma op je eigen systeem.

VirtualBox kwam ooit in handen van Oracle, en die brachten nu VirtualBox 7.1 uit, dat gemakkelijker te gebruiken moet zijn. Je kan er bv Linux programma’s mee draaien op een macOS computer. Oracle noemt VirtualBox een karchtig open source virtuele machine-platform. Waarschijnlijk hopen ze dat je de virtuele machine die je aan het uitproberen bent, ooit betalend laat draaien in hun cloud, zodat ze er ook nog geld aan verdienen. De software valt NIET onder de GPL, maar wel odner een eigen VirtualBox Personal Use and Evaluation License.

Parallels, typische virtualisatiepakket voor de Mac, heeft zijn nieuwe versie 20 uitgebracht. Het is betalende software die enkel een twee-weken testperiode toelaat zonder betalen.

VMWare draait al lang mee en zit ondertussen aan versie 17.6, en die heeft nu commandline communicatie met de hypervisor voorzien.

En Mac OS-X heeft ook nog UTM. Dat gebruikt de Hypervisor van Apple, en draait compatibele applicaties met een snelheid alsof ze op de machine zelf draaien.
In hun marketingpraatje zeggen ze dat het van op de grond is opgebouwd voor macOS, maar eigenlijk gaat UTM voort op QEMU, een open source virtualisatiepakket dat al tientallen jaren bestaat.

https://www.qemu.org/

.

OpenAI laatste maksers

De laastste maskers vallen af bij OpenAI; ooit begonnen als een open source Kunstmatige intelligentie-project, zijn ze al lang opgeschoven naar commercieel bedrijf, door ondermeer te splitsen in een open source beheerraad en een commerciële tak. Nu gaat OpenAI zich herstructuren naar een puur commercieel bedrijf. Grote baas Sam Altman zal dan ook vergoedingen krijgen zoals dat in de grote bedrijven-wereld past. De open source tak wordt een klein twijgje, dat nog een minderheidsaandeel houdt in het bedrijf.
In 2019 investeerde Microsoft één miljard dollar in OpenAI, en toen was het al duidelijk dat er van de non-profit ideeën niet veel zou overblijven. Twee jaar later staken ze er nog eens een miljard dollar in, en nog een twee jaar later 10 miljard. In januari van dit jaar kondigde de Europese Commissie aan dat ze de zaak onder de loepe zou nemen ivm een mogelijke oneerlijke concurrentiepositie van de groep.
Ondertussen zijn er al wat belangrijke personeelswissels gebeurd bij het bedrijf: Ilya Sutskever en John Schulman, oorspronkelijke mede-oprichters, verlieten het bedrijf vroeger dit jaar om zich te concentreren op veiligheid van Kunstmatige Intelligentie, en recent nog gaf Mira Murati er de brui aan. Zij was CTO.

compiled by BCP v.0.6.7

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.