Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Ongeldige sleutel * Time Slider voor Gnome * Flash voor Linux

i-nieuws 6 na 6 ** October 16th, 2008 by wim.webgang **

16/10/2008

Ongeldige sleutel

In het VK heeft een hof van beroep beslist dat het achterhouden van een digitale sleutel door een beklaagde niet geoorloofd is. De verdediging baseerde zich op een wet die zegt dat de beklaagde geen daden moet stellen die bewijslast tegen hemzelf aanbrengt. Twee beklaagden weigerden de code te geven om hun harde schijf te ontcijferen. De rechter beschouwde het echter als een gewone sleutel en vond dat de argumentatie niet opging. Dat betekent dat het niet geven van de sleutel op zich strafbaar wordt en aanleiding kan zijn voor 2 tot 5 jaar gevangenisstraf.
RIPA is de regelgeving bij onderzoek, die beschrijft wat politie en onderzoeksdiensten mogen. Het verplicht moeten vrijgeven van versleutelingscodes is opgenomen in het omstreden deel van de RIPA dat in oktober 2007 in werking trad. Het houdt in dat die eis kan gesteld worden door bevoegde politiediensten, en bovendien mag de beklaagde er niet over communiceren met derden, enkel met zijn advokaat. Ook voor DNA code geldt bv een uitzondering op de bescherming, een beklaagde kan wel verplicht worden dna af te staan.

 

Time Slider voor Gnome

Time slider is een van de nieuwigheden in OpenSolaris 2008.11. Het is een manier om automatisch een backup van je data te maken, op dezelfde disk. Daarvoor moet je het ZFS bestandssysteem gebruiken, da de snapshot mogelijkheid heeft. Met time slider kan je dan de Gnome filemanager of bestandsbeheer gebruiken om door je snapshot backups te bladeren en bestanden terug te halen. Het hele systeem bestaat uit 3 componenten: de ZFS automatic snapshot dienst, die samen met de Time Slider dienst het mogelijk maakt om de snapshots volgens schema uit te voeren, bv bij het starten van de computer, en om het kwartier, half uur, uur of dag. Door de integratie in de filemanager met de naam “nautilus visualisation”. Die moet je eerst aktiveren en dat geeft een extra balk in het bestandsbeheer. Daarin krijg je de informatie over de backups, de tijdslijn met “slider” enz. Er is ook een eenvoudige “restore” mogelijkheid ingebouwd, waarbij de bestanden uit het verleden worden teruggezet naar je desktop bv.

Flash voor Linux

Adobe kondigde gisteren Flash player 10 aan, die tegelijkertijd uitkomt voor verschillende computersystemen. Dat is een verandering tegenover vroeger, toen de Linux versie pas maanden later op de markt kwam. Dat goede nieuws voor Linux is waarschijnlijk te danken aan Microsoft. Dat maakte Silverlight, een nieuw bestandsformaat voor media op het internet. Daarmee krijgt Adobe konkurrentie van een bedrijf met monopolie-kracht, en is het meer nadruk gaan leggen op het multi-platform aspect. Silverlight is een typisch Windows programma. Ook Real Networks heeft aandacht voor de Linux gebruikers met de RealPlayer 11 voor Linux. Bovendien is er een open source versie onder de naam Helix.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.