Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Serial Hacker * Nieuwe OpenBSD * Kindle omzeilt censuur * Een tweede open office * China Mobile en Linux

i-nieuws 6 na 6 ** November 5th, 2010 by wim.webgang **

Serial Hacker

Een van de laatste geheimen van de iphone is ontdekt: het toestel heeft een verborgen seriëele poort! Op de onderkant van het toestel zit een connector voor opladen; maar de aansluitingscontacten laten ook toe er meer mee te doen. Met een juist tussenstuk kan je een echte seriëele poort beschikbaar krijgen, waarmee je de laptop kan aansluiten op pc’s, servers, en allerlei andere apparaten die een seriële poort hebben. Spijtig genoeg is dat “tussenstuk” nog niet verkrijgbaar, maar de informatie is vrij verkrijgbaar en op internet circuleert een doe-het-zelf handleiding.

Het belangrijkste is de “pin layout”

Workshop iphone hacking Onvoorstelbaar?

Nieuwe OpenBSD

Er is een nieuwe versie uitgekomen van het open source besturingssysteem OpenBSD. De versie 4.8 werd officieel vrijgegeven binnen een halfjaarlijkes upgrade-cyclus. Zoals meestal wordt er meer hardware ondersteund en zijn allerlei kleine verbeteringen en uitbreidingen aangebracht. Deze uitgave bevat o.m. OpenSSH 5.5, verbeteringen aan in slaapstand gaan en terug aktief worden, enz.

Kindle omzeilt censuur

In China hebben een aantal gebruikers van de “Kindle” ontdekt dat ze met hun toestel websites kunnen bereiken die anders geblokkeerd worden door de overheid. De oorzaak ligt blijkbaar in de weg die het internetverkeer voor dat apparaat aflegt. Oorspronkelijk was het bedoeld om boeken op te lezen, maar de volgende stappen waren downloaden en browsen op het internet. Door die niet-computerachtergrond ontsnapte het blijkbaar aan de aandacht.

Een tweede open office

Een groeiend aantal ontwikkelaars van OpenOffice voegt zich bij de groep die “LibreOffice” startte, een variant van openoffice. 33 ontwikkelaars volgden na de oproep om ervoor te zorgen dat het pakket echt vrij blijft, een bezorgdheid ontstaan door de overname door Oracle. Na de oprichting van LibreOffice werd de betrokkenen duidelijk gemaakt dat ze niet meer in de raad van OpenOffice konden blijven, hoewel die laatsten dat betwisten. Hun argument dat ze niet perse willen concurreren met OpenOffice, maar enkel de vrijheid ervan willen garanderen, was niet overtuigend genoeg. De software van openoffice is dan wel vrij, maar Sun had mogelijk dingen geregistreerd als de naam, logo’s en ander artwork en sponsorde de OpenOffice organisatie en dat komt allemaal in handen van Oracle. Een afspliting om dergelijke reden is niet uitzonderlijk; zo is er een versie van de Firefox browser die die iceweasel heet. OpenOffice was zelf trouwens al ontstaan om het onderscheid te maken tov “StarOffice”, de naam waaronder Sun het programma kocht en commercialiseerde.

Fedora 14

Er is een nieuwe versie uitgekomen van Fedora: “Fedora 14″ met bijnaam “Laughlin”. Deze Linux distributie is de communityversie die ontwikkeld wordt voor en met steun van Red Hat. Ze bestaat uit de Linux kern en andere open source software voor server, desktop of laptop. Enkele van de nieuwigheden in deze distributie zijn libjpegturbo, dat beelden sneller doet laden, en mogelijkheden voor “thin client computing”. Naast desktop- natuurlijk ook server-gerichte nieuwigheden, bv gericht naar “cloud” computing. Programmeurs krijgen Python 2.7, Rakudo Star, een implementatie van Perl 6 op basis van een “Parrot” virtuele machine, en er is ook nog een nieuwe programmeertaal “D”, die opvolger voor C en C++ moet worden, onder invloed van moderne talen als Ruby.

Natuurlijk is het systeem te downloaden, je kan het draaien vanaf een CD, DVD of usb-stick, zodat je het kan uitproberen zonder het vast te moeten installeren op de harde schijf. Zie verder fedoraproject.org.

China Mobile en Linux

Het Chinese bedrijf “China Mobile” is lid geworden van de “Linux Foundation”. Dat is een non-profit organisatie die de ontwikkeling van Linux en de verspreiding ervan stimuleert. China Mobile is het eerste Chinese bedrijf dat toetreed tot de Linux Foundation, en ze werden onmiddellijk “Gold member”, een van de 10 op dit moment.
Dat is een duidelijk teken dat Linux ook in China in de lift zit. Volgens een onderzoek zou in Azie 1 op 4 kleine bedrijven Linux servers gebruiken. Ook in een aantal grote Chinese bedrijven wordt Linux gebruikt, evenals in het onderwijs. China Mobile is het grootste comminicatiebedrijf ter wereld, en als ze Linux aanbieden aan hun meer dan 500 miljoen gebruikers zal hun keuze voor Linux een duidelijke invloed op de markt hebben. Ze gebruiken al langer Linux in het “OPhone” mobiel operating system voor hun smartphones en in hun “Cloud” computersysteem met diensten gebaseerd op open source software.

Ze staan daar nu dus tussen bedrijven als Cisco, HP, AMD en Google.
Daarnaast zijn er nog 7 Platina leden en een goede tachtig zilver leden.
Linuxfoundation.org

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.