Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

IT’er in Abbottabat * Android spioneert * iPhone spioneert * Anti-spyware voor Android * Attachmate snijdt in Novell

i-nieuws 6 na 6 ** May 5th, 2011 by wim.webgang **

IT’er in Abbottabat

Een IT’er die online aktief is onder de naam “ReallyVirtual” was een van de
eerste getuigen die via internet verslag deed.
Hij begon over het storende geluid van een helicopter toen in de buurt
aankwam.
Hij twitterde, waarschijnlijk via zijn iphone, en bleef speciaal op om zijn
correspondenten op de hoogte te houden.
Naast IT-er is hij ook een koffie-liefhebber; tijdens de eerste uren na de
aanval, en toen hij doorkreeg wat er aan de hand was, vreesde hij dat een shot
rubusta niet genoeg was.
Als goede IT-er had hij ook een UPS of noodvoeding. Dat liet hem toe te
communiceren terwijl in de streek de stroom was uitgevallen.
Hij was ook snel om te verwijzen naar beelden die geupload waren door andere
technisch uitgeruste buurtbewoners.

Zijn eerste vermelding van de heli:

http://twitter.com/#!/ReallyVirtual/status/64780730286358528

Een van de beelden: http://yfrog.com/h3o9pasj

Android spioneert

Twee Android gebruikers dienden eind april een klacht in tegen Google wegens het volgen van hun bewegingen door hun Android smartphone. Ze eisen 50 miljoen dollar schadevergoeding. Ze argumenteren dat de privacy policy van Google niet zegt dat hun locatiegegevens worden doorgestuurd.

De advokaten proberen er een “class action” status voor te verkrijgen, zodat andere benadeelden zich kunnen aansluiten bij de zaak.

iPhone spioneert
Ook Apple kreeg een klacht aan zijn been voor het registreren van de beweging van gebruikers in hun iOS, het systeem van de iPhone. Binnen een paar weken zou trouwens een update van iOS uitkomen die het traceren van de gebruiker. Het gaat immers ook over andere apparaten met iOS versie 4, als iPads. De gegevens van de plaastsbepaling van het toestel werden opgeslagen op het toestel in het bestand “consolidated.db”. De officiĆ«le uitleg daarvoor is dat daarmee het toestel sneller zijn positie kan bepalen als de gebruiker dat nodig heeft. Bovendien werden ze doorgestuurd naar iTunes. De nieuwe versie van het systeem, 4.3.3 zou dat niet langer doen. De officiĆ«le uitleg daarvoor is dat dat een backup is van dat bestand.


Apple gaf een verklaring uit waarin ze zeggen dat de iphone informatie opslaat over de draadloze netwerken in de buurt van het toestel. Daaruit kan dan snel de plaatsbepaling gebeuren, ook als geen gsm-signaal beschikbaar is voor het toestel.

De informatie wordt opgestuurd naar Apple servers om een grote database te onderhouden van die draadloze netwerken, zodat ook andere iPhones daarvan gebruik kunnen maken. De informatie wordt dus gedeeld; bij verbinding wordt ook informatie van draadloze netwerken in de buurt naar de iPhone gestuurd. Het verzamelen van die informatie van zoveel verschillende gebruikers wordt crowdsourcing genoemd: de menigte is de bron van de informatie: hoe meer informatie verzameld kan worden, hoe bruikbaarder.

Het ultieme argument van Apple lijkt dus te zijn dat het bestand geen gegevens bevat die over de iPhone van de persoon gaan, maar een subset van de beschikbare netwerklocaties bruikbaar voor de iphone.

Waarom de opgeslagen informatie dan eeuwig bewaard lijkt te worden? Dat is een bug. In de nieuwe software wordt dat beperkt tot een week ongeveer.
Waarom de iPhone ook bij het afzetten van de “Location Services” toch die gegevens blijft uitwisselen met de Apple servers? Dat is ook een bug, dat wordt gecorrigeerd in de volgende update.
Waarom worden nog andere gegevens verzameld en doorgestuurd? Om foutrapporten van applicaties te bezorgen aan de verkopers ervan, om advertenties te voeden op basis van locatie, en om verkeerststromen in kaart te brengen.

Anti-spyware voor Android

Na berichten over het traceren van smartphone gebruikers door allerlei bedrijven waar je software van gebruikt, ontwikkelde een gerenommeerde veiligheidsspecialist een programma voor Android dat het bespioneren van de gebruiker onder controle moet brengen. Het programma houdt alle verbindingen in de gaten, en laat de gebruiker beslissen om de verbinding van programma’s naar internet toe te laten of niet.
Zo kan je bepaalde sites permanent de toegang weigeren, of je kan het verkeer naar een bepaalde poort verhinderen.
Het programma wordt voorgesteld als een soort privacy firewall en heet WhisperMonitor.
.


Attachmate snijdt in Novell

Onlangs werd Novell opgekocht door Attachmate. Attachmate begint nu te reorganiseren bij Novell. De afdeling van Novell die de Linux distributie Suse maakt, krijgt terug haar hoofdzetel in Europa. Suse komt terug naar Nurnberg in Duitsland, waar de Suse Linux distributie jaren geleden weggekocht werd door Novell.
Dat heeft echter gevolgen voor Novell in de VS: daar wordt een aantal programmeurs afgedankt die aan het Mono project werkten.

Mono is de open source implementatie voor Linux van het Microsoft .NET framework, dat door Microsoft enigszins ge-opensourced werd. Het idee was om daarmee cross-platform programma’s te kunnen maken; ontwikkelen zowel voor Linux als Windows dus. Vooral Novell ging het ook intensief gebruiken, mogelijk door subsidie van Microsoft. Een andere distributie als Red Hat weigerde pertinent met Mono te werken.

Doordat de controle over .NET volledig in handen was van Microsoft kreeg het mono project veel kritiek binnen de Linux en free software community. Microsoft kon naar hartelust de specificaties van .NET
wijzigen, en het Mono project kon niet anders dan weer volgen. Vooral het gebrek aan documentatie en testprogramma’s om de compatibiliteit te checken, kunnen het moeilijk maken om een open-source implementatie te maken van andere software. Bovendien zou Microsoft wel eens van politiek kunnen veranderen en plots dreigen van een aantal patenten laten gelden op Mono.
In de VS zie je dan weer grappige (alhoewel niet zo bedoeld) commentaar op het vertrek:
“Het doet me een beetje pijn om een Amerikaans bedrijf in Duitse handen te zien overgaan. We hebben al zo weinig echt vernieuwende software bedrijven” schrijft D.G. op 4 mei in een commentaar op het nieuws.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.