Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Censuur snijdt in geschiedenis * Bio-pas * Wikipedia breidt uit

WebGang blog ** January 15th, 2009 by wim.webgang **

15/01/2008


Censuur snijdt in geschiedenis

In het Verenigd Koninkrijk is aan de internetproviders opgelegd om door middel van een zwarte lijst de toegang tot bepaalde internetsites af te snijden voor hun gebruikers. Verschillende internetproviders snijden bv de toegang af tot de “wayback machine”. Dat is een internet-archief waarin je kan terugzoeken in de toestand van het internet in het verleden tot en met 1996.

Blijkbaar is sommige inhoud uit dat verleden nu op de IWF zwarte lijst terechtgekomen. En als gevolg kunnen gebruikers van sommige providers nu helemaal niet meer op de “wayback machine” website.

Er doken vroeger ook al vragen op over de manier waarop die zwarte lijst wordt samengesteld en toegepast. Zo was voor een groot stuk van Engeland de wikipedia site niet meer te bereiken. Oorzaak was een hoes van een album van de Scorpions, die blijkbaar zo aanstootgevend was dat ze als afbeelding op de zwarte lijst kwam.
Het album verscheen in 1976 en betekende de overstap van de band naar hardrock. Het was trouwens bij de lancering al omstreden en werd heruitgebracht met een andere hoes.

De wayback machine: www.archive.org

Bio-pas

In de EU zal het biometrische identiteitskaart ingevoerd worden. Die bevat de mensen hun vingerafdrukken en een foto. Daarmee valt Europa ook voor de naweeën van “nine eleven”.
Er is nochtans heel wat verzet tegen. Mensenrechten groepen vinden dat het geen goed idee is om zoveel persoonlijke gegevens van onschuldige mensen op te slaan. Technici zeggen dat de nieuwe technologie niet per se veiliger is dan de oude. Misschien integendeel, want eens het systeem ergens gekraakt wordt, kan er gemakkelijker op grote schaal misbruik van gemaakt worden.

 

Wikipedia breidt uit

Wikipedia heeft geïnvesteerd in servers en opslagcapaciteit om zich aan te passen aan de veranderende behoeften. Er is steeds meer auteursrechtenvrij beeldmateriaal beschikbaar dat in wikipedia kan opgenomen worden, en er komt ook historisch materiaal beschikbaar. Steeds meer media-bestanden die steeds groter worden, en tot nu toe had wikipedia niet de middelen die op te nemen. Een filmpje van 100 Mb was bv al een probleem. De totale opslagcapaciteit van de server was 2 Terabyte. Die capaciteit werd uitgebreid tot 24 TeraByte in een eerste stap, en tot 48 TB in een tweede stap. Het hoofdkwartier zit met servers in Florida, en er zijn grote bufferservers in Amsterdam en in Zuid-Korea. In totaal zijn er meer dan 400 servers in gebruik, van verschillende makelij.

Blijkbaar heeft Sun middelen vrijgemaakt voor wikipedia. Die zou draaien op sun server en opslagsystemen, en als databank wordt grotendeels MySQL gebruikt, een vrije software databank van een bedrijf dat onlangs door Sun gekocht werd.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.