Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

nieuws 8 / 3

i-nieuws 6 na 6 ** March 8th, 2012 by wim.webgang **

AppelKaart

Apple maakte in zijn andere versies van iPhoto gebruik van Google Maps. Maar nu schijnt
Apple bezig te zijn met het overstappen op OpenStreetMap. In een nieuwe versie van iPhoto voor iOS kan je zien dat de gegevens van OpenStreetMap gebruikt worden Spijtig genoeg met de verkeerde vermelding erbij. Het zijn bovendien oude gegevens die gebruikt worden, van rond april 2010. Maar de OpenStreetMap Foundation verwelkomt Apple in ieder geval als nieuwe gebruiker.

Het OSM project gebruikt vrijwilligers die informatie verzamelen en maps updaten, zoals wikipedia ongeveer. Alleen zijn de beschrijvingen niet het enige wat hier nodig is, maar wel de straten. Een straat bestaat uit een traject dat gereden wordt, en kan met een GPS opgenomen worden. Die gegevens kunnen geïmporteerd worden in OSM.

Soms krijgen ze ook geografische informatie, zoals in Australië. Daar kregen ze toelating om gegevens op te nemen van data.gov.au.

Het is te hopen dat Apple ook begint bij te dragen nu ze applicaties bouwen met de data die OSM aanbiedt.

Met de OSM informatie kan je in je website kaarten opnemen zonder er de reklame van een bedrijf als Google bij te moeten nemen. Bovendien heeft Google nogal veel informatie aan elkaar gekoppeld, en geografische data is daar een gevoelig onderdeel van.

Enkele sites:
osmfoundation.org
opengeodata.org
cc.europa.eu

Frambozentaart

In de gespecialiseerde pers duiken artikels op over de Raspberry Pi. Het is een electronisch bord dat de functies van een hele computer bevat, en dat zon 25 tot 35 dollar kost. Het is ideaal voor zelfbouw en educatieve projecten want het meet maar 8,5 cm op 5,4 cm. De eerste reeks van meer dan 10.000 stuks was onmiddellijk uitverkocht. De vraag ernaar was zo groot dat je er maar 1 per persoon kon bestellen. De huidige productie is tijdelijk vertraagd door een probleem met de netwerkaansluitingen. Die worden nu in ijltempo vervangen.

Er zitten naast netwerk ook uitgangen op voor rca video, audio, usb en hdmi. Naast de processor zit er een grafische processor op en een geheugen van 256 Mb RAM. Dat is wat weinig om als pc te gebruiken, tenzij je een licht besturingssysteem gebruikt. Ze hebben momenteel twee modellen; een goedkoper model A met 1 usb poort en zonder netwerk, en een model B met 2 usb poorten en een ethernet poort. Er kan via usb een wifi aansluiting gemaakt worden.

De kern van het bord bestaat uit een ARM processor van 700 Mhz, en hij werkt op GNU/Linux. Er is geen BIOS, het besturingssysteem staat op een SD-kaart, maar je kan ook via usb een externe harde schijf aansluiten.

De grafische chip ondersteunt geen VGA, maar wel HDMI. De audio bestaat enkel uit een uitgang, maar via usb kan extra apparatuur aangesloten worden, zoals bv een micro.

Het bord heeft een voeding nodig van 5 volt, en heeft daarvoor een micro-usb poort. Maar het kan ook van 4 AA batterijen werken.

Je kan een Linux systeem naar keuze gebruiken als het geschikt is voor de ARM processor; momenteel wordt gesproken over Fedora, Debian en ArchLinux-ondersteuning.

Het is de bedoeling dat er een hele community ontstaat rond de apparaatjes, en er zijn alvast aktieve websites met ondermeer een forum.

Raspberry Pi is een project van de Raspberry Pi Foundation in Groot-Brittanië. Het logo op de website www.raspberrypi.org is natuurlijk een framboos.

Star Trek op Facebook

Een van de interessantste gebruikers van de open source databank MySQL is … Facebook. Een acteur die ooit luitenant Sulu speelde in Star Trek, heeft meer dan 1,2 miljoen fans op Facebook. Maar zijn fans merkten dat zijn Facebookpagina’s soms haperden. Hij kwam daardoor in gesprek met het technische team van Facebook, en die konden op basis van zijn reakties aan de slag om de databankinstellingen van de complexe serverinfrastructuur te verberen.

Grafische hulp aan boord

De Linux Foundation mag ook een nieuw lid verwelkomen: NVIDIA. Het is een van de grootste fabrikanten van grafische chips. Die chips konden wel gebruikt worden met Linux, maar NVIDIA gaf enkel voorgecompileerde drivers, en geen broncode. Het valt te verwachten dat de ondersteuning voor hun grafische chips sterk verbetert als ze echt gaan bijdragen.

Linux from scratch

LFS is aan versie 7.1 toe. Het is geen gewone distributie, maar meer een project dat helpt je eigen Linux te bouwen.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.