Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Spoofing in Australië * Op het spoor van de consument * Probeer-limiet * Vertrouwen door broncode

i-nieuws 6 na 6 ** October 25th, 2012 by wim.webgang **

Spoofing in Australië

In Australië begrijpen consumenten nog steeds niet waarom ze voor digitale producten, als software en muziek-downloads, zoveel meer moeten betalen dan de Amerikaanse consumenten.

Australiërs die op het web naar een web-shop surfen worden automatisch verdergeleid naar de Australische versie van de site.

De australische consumentenvereniging geeft nu de raad om die virtuele internetgrens te doorbreken. Door technieken als anoniem surfen, kan de gebruiker toch rechtstreeks op de Amerikaanse site rondkijken, en dikwijls ook bestellen.

Desnoods moeten ze maar een valse Amerikaanse account aanmaken, met een fictief adres in de VS. Het gevolg kan wel zijn dat bepaalde garantievoorwaarden niet geldig zijn.

Het gebruiken van technieken om schijnbaar vanaf een ander IP-adres te surfen wordt ook wel spoofing genoemd.

Op het spoor van de consument

Bedrijven in de VS die een loopje namen met de privacy van surfers, zijn op het matje geroepen door de toezicht-houdende overheid, de FTC. De bedrijven gebruikten “tracking software”. waarmee ze persoonlijke gegevens verzamelden van surfers, zonder dat die daarvan op de hoogte waren. Met die gegevens maakten gerichte analyses voor bedrijven, die daarmee gerichter de consumenten te lijf konden gaan.
De tracking software moet draaien op de computer van de consument, en om die zover te krijgen werden surfers uitgenodigd om deel uit te maken van een bevoorrechte groep van consumenten, die prijzen konden winnen door hun mening te geven over producten. Maar de software was niet enkel aktief op het moment dat de gebruiker dacht. Eigenlijk werkte die doorlopend in de achtergrond, en verzamelde informatie over de gebruiker, zoals allerlei gegevens die ingevuld worden op websites. Daaronder financiële en medische informatie, wachtwoorden, creditcard nummers, enz. Zelfs informatie van speciale “veilige” websites (met https), werd door het programma opgeslagen en nadien onversleuteld verzonden naar het bedrijf. De marketing gegevens werden voor verzending niet gescheiden van de persoonsgegevens, en ook in opslag bij de firma werden de data niet anoniem gemaakt.
De rechter moet de uitgewerkte boete-regeling nog goedkeuren, maar het zou over een half miljoen dollar gaan.
Ze moeten ook een 2-jaarlijkse audit laten doen door een onafhankelijk bedrijf gedurende 20 jaar.

FTC (Federal Trade Commisson)


Probeer-limiet

Facebook heeft een technologie uitgewerkt om automatisch te reageren op een té intensief gebruik van de mogelijkheden binnen zijn sociale netwerksite. Een voorbeeld daarvan is een verdacht groot aantal “friend-requests” op korte tijd. Daardoor kan de gebruiker een waarschuwing krijgen, tijdelijk uitgesloten worden, of zijn account kan geblokkeerd worden. Facebook vond dat zo’n grandioos nieuwe uitvinding dat ze er een patent op namen in de VS, en blijkbaar toegekend kregen: Patent No. 8,296,373, bij het Amerikaanse Patentburo USPTO.

Vertrouwen door broncode

Het Chinese bedrijf Huawei levert apparatuur voor communicatie, en is grote toeleverancier van telecom bedrijven over heel de wereld. Maar nationale veiligheidsdiensten van verschillende landen waarschuwen voor de nauwe band tussen Huawei en de Chinise overheid, meer bepaald het leger.
In de VS waarschuwde een parlementaire onderzoekscommissie dat Huawei en ZTE staatssteun krijgen en daarmee eigen Amerikaanse bedrijven uit de markt prijzen. Ook de overname van een Amerikaans bedrijf door Huawei werd al tegengehouden.
In Australie werd Huawei geweerd als leverancier van een nieuw breedband netwerk.
Huawei heeft een lokale vertegenwoordiging in Australië en die stelde nu voor om de Australische overheid volledig inzage te geven in de broncode van de apparatuur. Er zou een soort nationaal telecommunicatie-veiligheidscentrum opgezet kunnen worden, waarin Australische specialisten zitten die allerlei telecom apparatuur kunnen onderzoeken en testen op hun veiligheid.
In België stelde men niet zoveel vragen; zowel Belgacom en Telenet werken met Huawei en/of ZTE.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.