Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

3D in Britse cinema’s * Banenverlies in spelsector * De grote filter * Haiku * Cuba libre * Gov op Youtube * MySQL spinoff

i-nieuws 6 na 6 ** February 12th, 2009 by wim.webgang **

12/02/2009


3D in Britse cinema’s

Een grote keten van cinema’s in Groot-Brittanië is bezig over te schakelen op nieuwe projectie-technologie. Die levert beeld met een resolutie van 2048 punten maal 1080 pixels. Er zit 3D technologie in , die nu dus “gewoon” wordt.

Er zijn nog maar enkele films waarin het effect gebruikt wordt, vooral bepaalde aktie-scenes of in een animatiefilm van Dreamworks.

Banenverlies in spelsector

Computerspelenbouwer Sega zal een aantal spelen schrappen. Ze zullen ook 18 procent van de werknemers laten afvloeien. Ook twintig procent van het ontwikkelbudget wordt geschrapt. Deze maatregelen komen er na een verlies van meer dan 230 miljoen dollar in het huidige boekhoudkundige jaar.

De grote filter

In Australië is het internet-censuur pilootproject van zes weken vandaag gestart.
De grootste telecomoperator doet niet mee met het testproject.
Als het bedrag dat er voor uitgetrokken wordt, meer dan 125 miljoen dollar, aangeeft hoeveel belang de overheid hecht aan het project, zal het niet bij een test blijven. Er is trouwens protest tegen, en niet alleen in blogs, mensen zijn er zelfs voor op straat gekomen. Er wordt gevreesd voor trager internet, en onduidelijke grenzen van wat er gefilterd wordt.

Haiku

Op FOSDEM in Brussel was naast de bekende besturingssystemen en distributies nog een nieuwe naam te vinden: Haiku. Het werd voorgesteld als een nieuw, desktop operating system.
Het systeem start snel op, werkt volledig met vectorgraphics, ook voor de iconen bv, zodat alles traploos vergroot en verkleind kan worden bij het inzoomen. Als bestandssysteem wordt OpenBFS gebruikt. De programmeertaal en hulpmiddelen GCC is uitgekomen voor Haiku, zodat vanaf nu van allerlei andere open source programma’s een versie kan gemaakt worden voor Haiku. Toch is Haiku niet uit het niets ontstaan; het is gebaseerd op de ideeën van BeOS.

 

Cuba libre

Cuba ontwikkelt ook een eigen Linux systeem en lijkt daarmee het voorbeeld van Rusland en China te volgen. Ze willen meer controle over hun informatica, in tegenstelling tot de afhankelijkheid van Microsoft.

Gov op Youtube

De Amerikaanse overheid wil op YouTube
De overheid onderhandelt met Google, het moederbedrijf van YouTube, over de voorwaarden voor eigen overheidskanalen. Een van de problemen die opgelost moesten worden is onder welke rechtspraak de overheidsinstanties vallen. Voor YouTube is dat algemeen de rechtspraak van de deelstaat, terwijl de federale overheid onder de federale wetten moet vallen. Verder wordt er onderhandeld over de inhoud rondom: de reklame en de andere filmpjes die aanbevolen worden. In principe mogen federale overheidsdiensten nu dus nog geen filmpjes publiceren op YouTube, alhoewel dat al wel gebeurd is.

MySQL spinoff

Een van de belangrijkste leden van de MySQL community, en bovendien de starter van de open source databank, nam ontslag bij Sun, dat nu eigenaar is van MySQL. Hoewel dat op het eerste zicht onrustwekkend lijkt voor MySQL gebruikers, lijken zijn eigen reakties die onrust eerder weg te nemen. Hij beweert zich inderdaad niet op zijn gemak te voelen of weet zich evenmin gewaardeerd bij de nieuwe eigenaars en zaakvoerders. Hij start dus zijn eigen project, en zal nog steeds bezig zijn met MySQL. Het gevolg is dat er een verbreding optreedt. Mogelijk zal hij specifieke bijkomende software maken voor MySQL en wil hij een comunity vertakking van de databank maken. Hij startte in 1982 zijn oorspronkelijk databankproject, en besliste in 1995 samen met medeoprichter David Axmark om de code open te maken.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.