Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Zakenmodel van telecoms * KDE koppensneller * Willy de weerwolf * Achterpoortje of niet

i-nieuws 6 na 6 ** October 29th, 2015 by wim.webgang **

Zakenmodel van telecoms
Telefoonoperatoren kijken aan tegen dalende roaming tarieven, maar verdienen meer en meer geld met de kennis over hun gebruikers. De telefoonoperatoren zitten op een berg gegevens. Ze weten of je een goedkoop of duurder abonnement met internet hebt, hoeveel je het gebruikt, maar ook wanneer en waar je je mobiele communicatie gebruikt, of je aankopen doet, of je websites van prijzen van producten checkt voor je aankoop, enz.
Maar individuele gegevens verkopen met naam en toenaam zou sterke reakties van gebruikers kunnen opleveren, en dat willen de telco’s liever vermijden.
Ze kunnen die gegevens wel op een andere manier ten gelde maken. Optellingen en analyses van naamloze gegevens geven inzicht in grotere stromingen van doelgroepen, meestal consumenten. En daar zijn grote bedrijven als supermarktketens zeker in geïnteresseerd.
Zo kunnen ze aanbiedingen aanpassen aan het moment van de dag dat bepaalde profielen klanten meer voorkomen in hun buurt. Ook de reklamesector kan dat gebruiken: de inhoud van electronische reklameborden kan beter afgestemd worden op de profielen van voorbijgangers op ieder moment van de dag.
Gespecialiseerde bedrijven hebben software die de nodige analyses maakt op de gegevens van de operatoren. Er is natuurlijk ook een eigen afkorting voor: TDaaS, wat staat voor “Telecom Data as a Service”.
In de VS is deze bedrijfsaktiviteit al goed voor 24 miljard dollar, en dat groeit nog aan. In Europa lijken de strengere privacy-wetten nog een rem te vormen op het gebruik van deze marketingtechnieken. De telecoms communiceren er trouwens niet (graag) over, en we weten dus niet hoeveel ze eraan verdienen.
De Electronic Frontier Foundation heeft wel vragen bij de manier waarop gegevens ge-anonimeseerd worden. Voor bedrijven die niet de intentie hebben om de gegevens tot echte personen terug te brengen, volstaat het misschien. Maar als criminele computerinbrekers die gegevens in handen krijgen, houdt weinig hen tegen om de gegevens te vergelijken of koppelen met andere gegevens, en mensen te identificeren. Ook als de gegevens door de telco’s – of meer waarschijnlijk – door een derde partij ge-anonimiseerd worden, gaan die gegevens meer rond dan strict noodzakelijk voor de telco-aktiviteit, en nemen de risico’s op misbruik dus toe.

Willy de weerwolf

Oktober 2015 ik een ongevvaarlijke weerwolf losgelaten: Ubuntu 15.10. Hun Suske-en-Wiske achtige namen voor de distributies doen ze ook weer alle eer aan, en hoewel iedereen Willy Weerwolf denkt, is het eigenlijk “wily werewolf”, een verlokkelijke weerwolf of ziets.
Dat verlokkelijke zal hij natuurlijk wel moeten waarmaken, want er zijn veel Linux distributies die naar de gunst van de gebruikers dingen.
De Linux kernel is versie 4.2, en LibreOffice is aan versie 5 gekomen.
De grafische schil of “Display Server” is nog altijd X.org met Unity7, ondanks het rumoer over Mir. Die eigen grafische server van Canonical/Ubuntu zal voor Unity8 en Ubuntu 16.04 zijn.

Ubuntu’s weerwolf lokt bovenop de X-server met de vele smaken van desktop: MATE, Xfce, LXDE, Gnome, Kylin en KDE.

KDE koppensneller

Die KDE moet het vanaf nu zonder zijn ervaren KUbuntu coördinator doen, want Jonathan Ridell heeft er de brui aan gegeven na de 15.10 release.
Tien jaar startte hij Kubuntu, omdat hij vond dat het belangrijk was om een KDE versie te hebben van de distro die toen gestart was op basis van Debian, Ubuntu. Maar nu verlaat hij het Ubuntu project omdat er te veel onduidelijkheid bestaat over de licenties die Canonical als sponsor weet op te dringen.
Jonathan Ridell blijft gelukkig toegewijd aan KDE, die hij beschrijft als de beste eindgebruikers vrije software community.

De aankondiging staat sinds vrijdag (23/10) op de kubuntu.org site:

http://www.kubuntu.org/news/jonathan-riddell-stands-down-as-release-manager-of-kubuntu/

Zijn aankondiging was geen verrassing, want zijn expliciete vragen irriteerden Canonical, dat uiteindelijk weigerde hem nog langer als release manager van Kubuntu te erkennen.
Wat trouwens geen officiële titel was, want de KDE community werkt algemeen zonder een echte “leider”. Een van de alleszins belangrijke personen is Lydia Pintscher, die een eigen blog heeft over KDE.

http://blog.lydiapintscher.de/

Achterpoortje of niet

De Britse overheid heeft gezegd dat bedrijven van bv smartphones in staat moeten zijn om welbepaalde data van de gebruiker uit hun toestellen te verstrekken aan de overheid als die erom vraagt; bv bij een gerechterlijk onderzoek. Dat lijkt dan te betekenen dat bedrijven altijd een manier moeten inbouwen om data van de gebruiker te kunnen lezen, ook als die ze op het toestel versleuteld bewaart. M.a.w. om te kunnen voldoen aan die eis van de overheid moeten de fabrikanten achterpoortjes inbouwen in hun producten, lijkt het.
Dit kan een reaktie zijn op Apple, dat de versleuteling van gegevens op hun toestellen zo uitgevoerd heeft, dat de sleutels volledig en alleen in handen van de gebruiker liggen. Apple kan niet aan de gegevens van een door de politie in beslag genomen iPhone van de huidige generatie.
Maar voorlopig vraagt de Britse overheid dus niet formeel aan programmeurs om achterpoortjes in te bouwen.

(alsof die programmeurs al niet genoeg aan het hoofd hebben)

Wie zelf de parlementaire vraag erover wil nalezen:

http://www.publications.parliament.uk/pa/ld201516/ldhansrd/text/151027-0001.htm#15102748000052

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.