Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Hete Venus * Community boekenlijst

i-nieuws 6 na 6 ** February 9th, 2017 by wim.webgang **

Hete Venus
We denken al heel ver te zijn in de evolutie van onze computers, zeker als we terugkijken naar het verleden en zien wat voor snelheidswinst we haalden om de twee jaar. Maar de omstandigheden waarin “computing” gebeurden, zijn niet erg veranderd, en op gebied van “extreme” omstandigheden stond de evolutie dan ook zowat stil.
Als we bv een ruimtetuig naar de planeet Venus willen sturen, en er ook iets laten landen, moeten we rekening houden met temperaturen van 470 °C. Daar zijn onze computers niet tegen bestand.
Bijvoorbeeld condensatoren, die in zowat alle electronische apparaten voorkomen, worden gemaakt voor een werkingstemperatuur van 105°C, de goedkopere zelfs maar 85°C.
Maar zoals altijd is de NASA er mee bezig. Onderzoekers zouden nu geïntegreerde circuits gemaakt hebben die de extreme temperaturen kunnen weerstaan.
Ze hebben een speciale machine om componenten te testen in “Venus-achtige omstandigheden”. Die machine heet “GEER”, en kan de druk en de temperatuur van Venus nabootsen en volhouden gedurende honderden uren.
De onderzoekers van het Glenn Research Centre hebben nu een chip gemaakt die het meer dan 500 uren volhield in die extreme omstandigheden.

Community boekenlijst
Het uitbouwen van sites om technische kennis uit te wisselen, heeft onbedoeld geleid tot een interessante boeken-top-tien. De sit StackOverflow is zowat DE technische vraag-en-antwoord site van de programmeercommunity.
Wie de hele site analyseert, en de duizenden vermeldingen van boeken noteert, krijgt een indrukwekkende community top twintig lijst van technische boeken. Een aantal boeken gaan over specifieke programmeertalen als Java of C, maar heel wat boeken gaan over meer algemene concepten, als “design patterns”
De lijst vind je hier:
http://www.dev-books.com/

Herdenk de database *

RethinkDB is na een woelig traject via CNCF in handen gekomen van de Linux Foundation, de stichting die Linux beheert. RethinkDB is in oorsprong een open source project dat een databank van het type “noSql” bouwt, bedoelt om in te zetten voor real-time apps. De databank wordt bv door NodeCraft gebruikt als motor voor een multiplayer games. De software werd ontwikkeld door het gelijknamige bedrijf RethinkDB, gevestigd in Mountain View in Californië. Ze maakten ook Horizon, een open source realtime backend voor JavaScript apps. Er werd ook een eigen taal ontwikkeld die NoSQL en klassieke SQL combineert: ReQL. Het project was al meer dan zeven jaar bezig, maar sloeg er niet in om ook genoeg geld te verdienen om als bedrijf leefbaar te blijven. In oktober 2016 wierpen ze de handdoek in de ring. Hoewel RethinkDB niet de nummer één NoSQL document database was, en ze het project financieel niet rond kregen, was er genoeg interesse voor het project. De RethinkDB zelf wordt gebruikt in een groot aantal andere projecten en systemen. De ontwikkelaars konden aan de slag bij Stripe, een online betaalsysteem.
De rechten op de code waren een andere zaak. Oorspronkelijk had RethinkDB gewerkt met een minder bekende licentie: “GNU Affero General Public License (version 3)”. Dat is een speciale versie van de GPL, speciaal voor serversoftware. De licentie probeert te vermijden dat een gewijzigde versie van de software gebruikt wordt om een online dienst aan te bieden, zonder dat de wijziging aan de broncode beschikbaar wordt voor anderen. Daarom voorziet ze dat de broncode van de software die op een server draait, beschikbaar moet zijn op die server zelf.
Dat kan natuurlijk mogelijk geïnteresseerde bedrijven afschrikken om de software te gaan gebruiken; als ze verbeteringen doen die in hun voordeel zijn, kunnen ze zich er niet mee onderscheiden.
Een groep van bedrijven, die de “Cloud Native Compute Foundation” uitmaken, hebben nu uit het faillissement voor 25.000 dollar de delen gekocht die nodig waren om volledige controle te krijgen over de broncode. Ze hebben die dan overgedragen aan de Linux Foundation. De CNCF is zelf een project dat lid is van de Linux Foundation. Er zitten bedrijven die bekend klinken in de Linux wereld: Google, Docker, CoreOS, RedHat, Mesosphere dat een datacenter operating systeem maakt, enz.
De code komt vanaf nu beschikbaar onder een Apache licentie, die iets minder restrictief is dan de GPL.

Wat is RethinkDB:

http://webscripts.softpedia.com/blog/company-behind-rethinkdb-is-shutting-down-database-to-remain-open-source-509037.shtml#sgal_0

Sluitingsbericht:

https://rethinkdb.com/blog/rethinkdb-shutdown/

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.