Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

OpenIndiana * de S van Simpel * Vervanger opleiden

i-nieuws 6 na 6 ** May 11th, 2017 by wim.webgang **

Vervanger opleiden
Sociale dumping in de IT sector is nog niet van de politieke agenda in de VS. Oorspronkelijk leek het of Trump de jobs terug aan de Amerikanen ging geven, en maatregelen zou nemen om goedkope arbeidkrachten uit het buitenland administratief af te remmen. Een van de manieren is het gebruik van H-1B visa’s, die bedrijven buitenlandse werknemers laten overkomen, bv uit India.
Craig Diangelo werkte als IT-er in Northeas Utilities, en was een van de opleiders. Pas toen hij samen met 200 andere werknemers ontslagen werd, en het werk volledig overgenomen werd door het outsourcing bedrijf uit India, werden de gevolgen duidelijk. Hij was zijn baan kwijt, en had zelf mee de vervangers opgeleid. Maar hij kon geen kant uit met zijn verontwaardiging, want hij had met zijn voormalige werkgever een spreekverbod getekend dat nog doorliep na zijn ontslag. Die had misschien geleerd van de ontslagronde bij Disney,


Uit het artikel op Computerworld:
“Employee agrees that he/she shall make no statements to anyone, spoken or written, that would tend to disparage or discredit the Company or any of the Company’s officers, directors, employees, or agents”

http://www.computerworld.com/article/3027640/it-outsourcing/laid-off-it-workers-muzzled-as-h-1b-debate-heats-up.html

de S van Simpel

Microsoft lijkt geïnspireerd te zijn door de werkwijze van Apple bij het maken van keuzes voor zijn nieuwe gadgets. Hun surface tablet-achtige laptop moet de moeilijke concurrentie aangaan met de marktoverheersende Android tablets en netbooks. De enige succesvolle tegenspeler daar is Apple, en Microsoft probeert hun streken over te nemen. Ze maken dus een luxetablet-laptop, die ze een naam geven, en nooit als laptop of netbook beschrijven. Ze voorzien het toetsenbord van een stofje dat de luxe moet uitstralen (maar tegelijk ook de eindigheid: stofje vuil? koop een nieuwe? Tja, je moet het behandelen als een dure handtas volgens een woordvoerder- kwestie van het product te positioneren).
Ze geven het toestel heel erg weinig aansluitingen mee, want “hun klanten willen niet afgeleid worden door ingewikkelde kabeltjes”. Je krijgt dus bv maar 1 usb poort. Heb je meer nodig? Dan koop je toch gewoon voor een paar honderd euro het docking station bij, daar heb je alle aanslutingen die je nodig hebt. Want met het weglaten van standaardaansluitingen die echt bruikbaar zijn onderweg, als usb, audio, netwerk enz, is er wel plaats voor de bedrijfseigen Microsoft docking station aansluiting op het toestel. En op de docking station vind je wel al die standaard bruikbare aansluitingen voor randapparaten.
Maar goed, het apparaat is dan toch vernieuwend, technologisch dan, bv met een USB Type C aansluting, waarvan je de kleine usb stekker die niet ondersteboven kan gestoken worden omdat hij symmetrisch is? Neen. Het bedrijf is oorspronkelijk een softwarebedrijf, dus dan zal het grote verschil daar wel zitten, met een superieur systeem, Windows 10 S? Ook al niet, het toestel krijgt een beperkte versie van het Windows besturingssysteem mee. De S staat waarschijnlijk voor “Savings” of besparingen, want er wordt bespaard op functionaliteit. Je kan er minder spelletjes op spelen, wat natuurlijk het batterijgebruik ten goede komt. En er wordt nog meer bespaarrd op batterij-verbruik: je kan er ook minder programma’s op gebruiken, eigenlijk alleen die Microsoft aanbied in zijn online winkel. Het is dus ook een manier om een meer gesloten systeem op te zetten, “net zoals Apple”. Wie zich nu afvraagt of je er dan geen Firefox of Chromium op kan draaien, kan het antwoord al raden. Meer nog, de ingebouwde browser, die nu Edge heet, is de standaard browser, en dat kan niet verzet worden. Willen andere browser-makers een kans hebben, zullen ze hun browsers via het kanaal van de Windows Store moeten aanbieden. En als je om één of andere reden toch absoluute een ander programma wil draaien? Oh geen probleem, dan betaal je 50 euro extra om een upgrade te krijgen naar een volledige Windows, en dan blijkt het mode-dingetje toch gewoon een computer te zijn. Simpel.

Microsoft doet een Apple-tje

Ze hebben één van de vervelendste eigenschappen van Apple overgenomen: beperken van de mogelijkheden van de kopers van een duur apparaat.
thurrott com:

Microsoft continue its latest attempt to be more like Apple, the premium brand it is so desperate to emulate.

https://www.thurrott.com/mobile/microsoft-surface/66269/microsoft-launches-signature-version-surface-pro-4-type-cover

De S van .. Security? Speed? Simpel??
Eigenlijk is het straf: ze maken een super-draagbare computer, zet er een systeem op dat de gebruiksmogelijkheiden vermindert (versimpelt), en maken daar dan nog reklame mee ook.
Student?
Mikken ze misschien op hippe jonge studenten? Zonder spelletjes? En met een gesloten systeem?
De S van $
Vanwaar dat streven om meer Apple-achtig te zijn? Dat is gemakkelijker te begrijpen als je naar de waarde van Apple kijkt. Die bereikte gisteren een marktwaarde van meer dan 800 miljard dollar, en daarmee schiet technologie zelfs de oliesektor voorbij.

OpenIndiana

De traditie van OpenSolaris wordt voortgezet in het OpenIndiana project. Dat bracht een nieuwe versie van zijn systeem uit, OpenIndiana 2017.04. Deze versie ondersteunt USB 3.0, de MATE desktop versie 1.16, en een nieuwe versie van de Xorg server die de grafische kant van het systeem verzorgt.
Ook de drivers voor de beeldkaarten zijn verbeterd, en ook meer hardware is nu bruikbaar voor het systeem. Als desktop wordt Gnome 3 gebruikt, en veel eindgebruikers programma’s worden nu (enkel) in de 64 bit versie geleverd..

De wortels van OpenIndiana liggen in het Illumos project. Dat is de softwarebundel die bestaat uit een kernel, bestandssystemen, apparaatsturingen enz. Allemaal samen dus een besturingssysteem, of althans de pit ervan, en wel uit de familie van het Unix dat door Sun ontwikkeld werd; Solaris. .Het is eigenlijk een communty fork van Solaris.

Geschiedenisles op https://smartos.org/2011/12/15/fork-yeah-the-rise-and-development-of-illumos-2/
http://dlc.openindiana.org/
OpenIndiana Hipster 2017.04 is here

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.