Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Recht op reparatie * Wegwerpwindows *

Uitzending do 18:00, i-nieuws 6 na 6 ** July 13th, 2017 by wim.webgang **

Recht op reparatie

Na de VS is nu eindelijk ook in Europa sprake van het recht op reparatie van electronische apparaten. Europa wil er werk van maken om gebruikers het recht op reparatie te garanderen, door bv fabrikanten te verplichten langs verschillende kanalen reparatie toe te laten en hun apparaten degelijker te ontwerpen. Deze ideeën gaan in tegen een tendens om de gebruikers de controle te ontnemen over en buiten te sluiten uit hun apparaten.
Denk aan fabrikanten die je verhinderen en verbieden om andere inkt te gebruiken dan de eigen merk-inkt, en anderen die je verhinderen een ander systeem op je smarphone of computer te installeren of om de batterij te vervangen, of die de maximale levenduur van een apparaat bepalen door een zwakke schakel in te bouwen, eventueel zelfs in software.

Europa ziet echter een ander probleem dan de rechten van de gebruikers: het milieu. De wegwerpmentaliteit van de industrie levert bergen en bergen afval op.

http://repair.org/legislation/

http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+REPORT+A8-2017-0214+0+DOC+XML+V0//EN

Wegwerpwindows
Deze week dinsdag (11/7) heeft Microsoft de officiële ondersteuning voor de Windows Phone 8.1 stopgezet. Dat was de laatste in het rijtje van het “Windows Phone” smartphones. Het effect daarvan is op het eerste zicht verwaarloosbaar. Het aandeel in de smartphonemarkt was piepklein, er wordt geschat dat 99,6 procent van de markt van de smartphones draait op Linux (meestal in de vorm van Android) en iOS. Microsoft nam de gsm afdeling van Nokia over, maar deed er niet veel meer mee dan de naam van de toestellen gebruiken om er Windows op te gaan draaien en zowat iedereen afdanken. Terwijl Microsoft aan een zware afschrijving begon, hadden ex-Nokia ingenieurs een eigen Sailfish OS ontwikkeld en met een crowdfunding campagne de Jolla phone via internet verkocht.
Maar er wordt geschat dat er toch nog enkele miljoenen van die smartphones op dat systeem of nog oudere versies 8 en 7 draaien. En dat worden nu zombies zonder updates.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.