Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

electrische truck * privacy grapjes * nova 1437

i-nieuws 6 na 6 ** August 31st, 2017 by wim.webgang **

Nova

In de nacht van 11 maart dook in de zuidkoreaanse lucht een licht op, plotseling.

Astronomen namen nota van het voorval, maar hadden geen verklaring. Nu zou je misschien denken aan een raket van NoordKorea, maar dit verschijnsel vond plaats in maart van het jaar 1437, dus lang voor de scheiding van noord en zuid korea.

Dat licht, als van een ster, bleef zo n twee weken staan schijnen. Daarna verdween het even plots als het gekomen was.
Astronomen van nu hebben wel een verklaring gevonden. Ze zijn er wel 30 jaar mee bezig geweest om de oorzaak te vinden, maar nu hebben ze het.

Er vond een cosmische explosie plaats, veroorzaakt door ster die een andere verslindt. Dat gebeurt in een systeem met twee sterren, waar de witte dwerg over een tijd van honderdduizenden jaren gassen aantrekt van de andere ster. Na verloop van tijd leidt dat tot een explosie met de kracht van 300.000 keer onze zon. Nu zou er enkel nog een gloeiende massa gas en stof van overblijven van de nova.

Electrische truck

Terwijl Tesla droomt en praat over een electrische vrachtwagen, is er een bedrijf dat een concept van een electrische truck klaar heeft. Het is de trekker van een vrachtwagen van 22 ton, en heet aeos. De batterij zorgt voor 140 kWh energie, en dat is eerder geschikt voor 160 km stadsritjes dan voor kilometers vreten op de snelweg.
Het bedrijf dat de truck maakt mikt niet enkel op electrische trucks, ze maken ook uitvoeringen met gas en dieselmotoren. De electrische moet in 2019 in productie gaan.

Privacy grapjes

Uber heeft een goede grap bedacht. Ze gaan je toelaten de instellingen van de uber app te wijzigen zodat je niet verder bespioneerd wordt nadat je bent uitgestapt van je Uber rit. Je moet dan wel de instelling veranderen.

Wie zich ook thuis wil laten bespioneren kan zich wenden tot de vele digitale assistenten, zoals die van Google. Daar werd aangekondigd dat andere fabrikanten van luidsprekers hun Assistant gaan ondersteunen. Nog meer data te verzamelen…

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.