Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Gnome Manchester * Gnome op Ubuntu * admin/admin *

i-nieuws 6 na 6 ** September 14th, 2017 by wim.webgang **

Gnome Manchester

De nieuwe Gnome versie, met werktitel “Manchester”, is vandaag verschenen. Versienummer is 3.26. Gnome is een vrije desktopomgeving voor Unix-systemen die veel gebruikt wordt op Linux.
De bijnaam Manchester komt er als eerbetoon aan de organisatoren van de voorbije jaarlijkste Gnome conferentie, GUADEC. Die ging voorbije zomer door in Manchester, gedurende 6 dagen op de grens van juli naar augustus. Tijdens zo’n conferentie zijn er naast de sprekers ook demo’s, discussies en meetings voorzien, die het project vooruithelpen.
De nieuwigheden van deze Gnome versie zitten in het menu voor de instellingen, zoekfunctie, en emoticons. De zoek zou meer informatie tegelijkertijd zichtbaar maken door een andere layout. De zoek reikt nu ook tot bij de systeemfuncties.
Mozilla was één van de sponsors, naast Suse, RedHat en andere, en we zien dan ook de mogelijkheid om Firefox Sync te gebruiken met de webbrowser die in Gnome ingebouwd is en die “Web” heet (vroeger “Epiphany”). Je kan dus je bookmarks, wachtwoorden en browsergeschiedenis synchroniseren. Dat kan voor gebruik in andere apparaten of voor gebruik in Firefox zelf, op dezelfde computer. Web is trouwens gebouwd op dezelfde render engine als KHtml van KDE en de vroegere Safari: webkit.
Gnome zal vanaf 2018 de standaard desktop zijn op o.a. Ubuntu, en is ook beschikbaar als keuze in openSuse. De terugkeer op Ubuntu is een overwinning, want die gebruikten een zestal jaren Unity in plaats van Gnome.

https://help.gnome.org/misc/release-notes/3.26/

https://2017.guadec.org/schedule/

Gnome op Ubuntu

Een Linux systeem is opgebouwd uit laagjes, en servers hebben enkel de onderste laag nodig, zonder desktop. De desktopgebruiker gebruikt die bovenlaag, en kan zowel Gnome als bv KDE gebruiken, zowat de grootste tegenhanger van Gnome. Ubuntu gebruikte vroeger standaard ook Gnome, maar Canonical, het bedrijf achter de Ubuntu Linux distributie, begon een aantal jaren geleden met de ontwikkeling van zijn eigen desktop systeem: Unity. In tegenstelling tot de naam bracht dat heel wat verdeeldheid in de Linux community, met voor-en tegenstanders. Die naam Unity sloeg echter vooral op de convergentie-ambities van Ubuntu zelf: hetzelfde systeem gebruiken op desktops, laptops, tablets en smartphones.
Het werk aan Unity mondde zes jaar geleden uit in de overschakeling van Ubuntu op Unity als standaard, maar daarnaast bleven er ook andere desktops mogelijk op Ubuntu.
Op 5 april van dit jaar werd duidelijk dat Ubuntu baas Mark Shuttleworth het geweer van schouder veranderde in zijn blog post “Ubuntu laten groeien voor Internet of Things en de Cloud, in plaats van naar convergentie.

De Ubuntu versie die uitkomt rond april 2018 zal terug op Gnome draaien.

De blog post:

https://insights.ubuntu.com/2017/04/05/growing-ubuntu-for-cloud-and-iot-rather-than-phone-and-convergence/


admin/admin

Het bedrijf Equifax, dat geplaagd werd door het uitlekken van gigantische gegevensdatabanken, heeft nu voor zijn Argentijnse afdeling ook een oorzaak voor het gegevensverlies gevonden.

Java EE verhuist

https://adtmag.com/articles/2017/09/12/java-ee-moving-to-eclipse.aspx


Kaspersky vertrouwen kwijt
?

https://motherboard.vice.com/en_us/article/vb74j3/at-least-165-million-computers-are-mining-cryptocurrency-for-hackers-so-far-this-year

https://betanews.com/2017/09/13/kaspersky-software-ban/

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.