Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Microsoft gebruikt Linux * Het MS Word monopolie * Open politiedatabank * OpenOffice Writer ok voor i4i

i-nieuws 6 na 6 ** August 20th, 2009 by wim.webgang **

20/08/2009

Microsoft gebruikt Linux

Een team onderzoekers heeft een prototype ontwikkeld van een slimme netwerkkaart voor computers, die de netwerkverbinding in stand houdt als de computer in slaapstand gaat. De netwerkkaart kan zelfs voortwerken als het over eenvoudige dingen gaat als beantwoorden van ping signalen om online te blijven in een chatkanaal, of het afwerken van een download die gestart is. Het is de bedoeling stroom te besparen door de computer in slaapstand te zetten in plaats van hem gewoon te laten aanstaan. De netwerkkaart kan de pc wel terug “ontwaken” als er bv een oproep via een IM komt, of een download klaar is die moet opgeslagen worden op de harde schijf van de computer.

Het onderzoeksteam bestaat uit leden van Microsoft en van een universiteit. Ze gebruiken als basis voor de slimme netwerkkaart een “gumstix”. Dat is een mini moederbord met een XScale processor, ingebouwde Linux, en netwerk + usb aansluiting. Waarom ze geen mini versie van Windows gebruiken staat niet in het rapport


www.gumstix.com

Het rapport staat op http://research.microsoft.com/
en-us/um/people/ranveer/docs/somniloquy.pdf
maar het lukte ons niet om het rechtstreeks op te vragen in de browser. (misschien lukt het met wget?)

Het MS Word monopolie

Ondertussen heeft Microsoft een spoedprocedure ingezet om de maatregel, die de verspeiding van Word verbiedt, op te schorten. Ze gebruiken daarvoor het argument dat ze grote schade zullen lijden als de maatregel doorgaat, dat i4i geen schade zou leiden als de maatregel niet doorgaat, en vooral dat de maatschappij in chaos zou gestort worden als de verkoop van Word onderbroken wordt.


regmedia.co.uk/2009/08/19/microsoft_i4i_stay_filing.pdf

Grappig is wel dat MS nu alles doet om te bewijzen dat iedereen afhankelijk is van hun Word en Office, wat komt door de monopoliepositie die ze hebben op de verspreiding van office software.
In de praktijk is het helemaal niet zo’n groot probleem als er plots geen MS Word meer is. Iedereen kan OpenOffice downloaden.

OpenOffice.org is momenteel aan versie 3.1 en bestaat voor verschillende computersystemen, zodat je toch hetzelfde programma en dezelfde documenten kan gebruiken ongeacht met welk systeem je werkt.

www.openoffice.org/dev_docs/features/3.1/

En voor bedrijven is er een gelijkaardig programma van Sun: StarOffice.

http://www.sun.com/software/staroffice/index.jsp


.

.

.

Open politiedatabank

Dit is geen nieuw opensource project, maar wel een spijtige ontdekking en Australiƫ. Computerkrakers konden zonder veel geweld in de databank van een computer van de politie, met de gebruikersnaam met de meeste rechten: root. De root gebruikersnaam bleek eenvoudigweg geen wachtwoord te hebben.
De politie minimaliseerde de inbraak, en zegt dat het over een stand-alone machine gaat.
De kraker postte echter stukken inhoud die hij op de computer kon inkijken als screenshots op een website. De kraker beschrijft ook zijn aktie; ten eerste bleek het systeem op Windows te draaien, wat al een brede grijs veroorzaakt bij hackers. Bovendien bleken ze een MySQL server te gebruiken als databank. Alleen waren ze vergeten het root wachtwoord in te stellen bij installatie, zodat de inbrekers zonder veel moeite konden inloggen.
De inbraak bleek een reaktie te zijn op een politieoptreden tegen een forum van “script-kiddies” De politie viel binnen bij de eigenaar van het forum “r00t-y0u.org”, en kreeg daardoor controle over het forum. De politie zette dan een bericht op het forum dat de leden in het oog gehouden werden en dat alle IP adressen gelogd werden.
Volgens sommige bronnen ging het over de database waarin de ip-adressen werden bijgehouden van het bespieden van het root-you forum. Volgens anderen ging het over een “honeypot”, die gebruikt wordt om computerinbrekers te lokken om hun akties te observeren.

RTFM….
Het gaat hier om een open source databank, MySQL. Bij installatie waarschuwt die dat het eerste wat je moet doen het ingeven van een root password is. Je moet er zelfs de handleiding niet voor lezen, de melding is het einde van de installatieprocedure.
Voor MySQL gebruikers die nu even in paniek schieten:
Met dit commando op de command prompt zet je het wachtwoord voor de MySQL server:
mysqladmin -u root password hZh3f_h4f

OpenOffice Writer is ok voor i4i

Het gevolg van een uitspraak in de zaak, en onwil van Microsoft om zich erbij neer te leggen, is dat Microsoft het verbod had gekregen nog de MS Word versies die in overtreding zijn, te verkopen. Daarbij zitten dus ook programma’s als Office, waar Word een onderdeel van is.

i4i, het bedrijf dat een klacht indiende tegen Microsoft voor gebruik in Word van technologie die onder een patent van i4i valt, meldde dat OpenOffice niet in overtreding is met hun patent uit 1998.

http://www.openoffice.org/

Microsoft gebruikt patenten ook als onderdeel van zijn strategie om het concurrenten lastig te maken, of om een nieuwe bron van inkomsten te creƫren, maar krijgt hier nu een koekje van eigen deeg.
Onlangs kreeg Microsoft trouwens per vergissing een patent op een appel. Maar dat was gewoon een patentaanvraag die op de verkeerde stapel was terechtgekomen, het patentburo gaat een rechtzetting publiceren.

Harde schijf privacy-veilig maken:

http://www.security.nl/artikel/30648/1/HAR_Video_-_Harde_schijven_shredden.html

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.