Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Zero * Fiber inside * Afsnoepen * Aaron Swartz begraven * Fedora 18 * Garantie * Instagram privacy

i-nieuws 6 na 6 ** January 17th, 2013 by wim.webgang **

Zero

Op “The Gaming and Homebrew network” wordt een Open Source Gaming Handheld besproken, de “GCWZero”.
Het is een console die ontwikkeld wordt als open source spelconsole.
Als processor wordt een Ingenic JZ4770 MIPS processor van 1 GHz gebruikt, en als grafische rekenkern wordt Vivante GC860 gebruikt, die Open GL ES 2.0 aankan. Het gehuen is een halve Gigabyte, en intern geheugen is 16 GB.
Er zijn heel wat aansluitingen voorzien, zoals te verwachten kan zijn bij een open source apparaat:
micro SD, mini usb, mini jack uitgang, enz.
De console heeft stereo luidsprkers en een mono microfoon, en een ingebouwde bewegingsvoeler.
Voor feedback gebruikt hij ingebouwde bibbermotoren.
Via draadloos netwerk kan verbonden worden met een server, of met een ander gelijkaardig apparaat. Het heeft een batterij van 2800 mAh.
Het uiterlijk van het toestel is stijlvol vormgegeven: het heeft de grootte van een smartphone, die je horizontaal voor je neemt. De bovenkant is mat zwart, met in het midden een scherm en rechts en links bedieningknoppen. Rondomrond is een aluminium rand waarin vooraan de aansluitingen zitten, en rechts zit een “hold” knop om het toestel te vergrendelen.
Het unieke van het project is dat het toestel op een speciaal aangepaste versie van Linux draait, “OpenDingux”.
In tegenstelling tot de meeste commerciele spelcomputers tegenwoordig, mag je deze Zero wel gebruiken voor je eigen ideeën.
Je hebt er volledig toegang toe, met een SSH login en met SFTP kan je er bestanden mee uitwisselen.
Je kan hem ook updaten, de huidige softwareversies zijn Linux kern 3.7 en programmeertaal GCC 4.7.2.
Je kan hem ook starten met een ander besturingssysteem, je kan er zelf spelletjes voor schrijven, en misschien zelfs andere toepassingen.

Het project heeft een werkend prototype, waarvan een beperkt aantal in test zijn bij de gamers community.
Ze hebben nu geld nodig om een eerste lot van 3000 stuks te laten maken.
Om die productie te financieren wordt gebruik gemaakt van www.Kickstarter.com/
/projects/gcw/gcw-zero-open-source-gaming-handheld, daar loopt de fondsenwerving nog een tiental dagen.
Bovendien willen ze een soort online markt voor spelletjes uit de grond stampen, waar indie developers hun games kunnen aanbieden. Ze staan ook open voor inbreng van bestaande uitgeverijen van spelletjes, die bv data zouden kunnen aanleveren voor open source game engines.

Fiber inside

Dat kan een van de toekomstige stickes worden op pc’s, want intel is bezig met het ontwikkelen van laserlicht-verbindingen tussen onderdelen binnenin de computer. Nu worden daar koperen kabeltjes en stroom voor gebruikt, maar intel wil die vervangen door optische kabels die sneller gegevenstransport mogelijk maakt. De fotonische snelwegen in de computer moeten zich gaan situeren tussen de processor, de opslag, en het netwerk. Vooral in het datacenter zou dat gevolgen hebben; daar gaat het over grote aantallen servers met intensief dataverkeer. Een interessant bijkomend voordeel is dat de optische verbindingen minder stroom verbruiken, en dat zorgt zowel voor besparing op de voeding als op de koeling van de serverracks.

Aaron Swartz begraven

Eergisteren, dinsdag, vond de begrafenis plaats van de 26 jaar oude Aaron Swartz. Hij zou zich voorbije vrijdag opgehangen hebben in zijn appartement. Dit is kort voordat een proces tegen hem zou beginnen waarbij 30 jaar cel tegen hem werd geëist. De klacht dateert van 2011, toen hij gearresteerd werd voor het downloaden van een grote hoeveelheid documenten downloadde van JSTOR, een online archief van een vzw. Dat downloaden ging in verschillende stappen en begon al in 2010. Hij gebruikte er ondermeer het netwerk van het MIT voor, op een manier waarbij hij beperkingen omzeilde door wisselende ip- en mac-adressen te gebruiken voor zijn computer.

Fedora 18
De Fedora Linux distributie verscheen deze week in versie 18. Hij bevat Gnome 3.6 maar ook de Gnome2-voortzetting MATE, en daarnaast de KDE 4.9 desktop, de lichtere XFCE 4.10, maar ook Sugar 0.98, het dekstop-leer-systeem dat ooit gemaakt werd voor het OLPC project. Er is een nieuw Anaconda installatieprogramma voorzien, en een “secure boot” mogelijkheid om de exclusieve toegang van Microsoft tot hardware te doorbreken. De inbegrepen Samba is versie 4, die Active Directory compatibel is.
Verder ook veel verbeteringen die met virtualisatie te maken hebben, zoals live snapshots van een virtueel systeem.
Langzaam aan schakelen ze Fedora ook over van sysVinit init scripts naar systemd.
En verder natuurlijk nieuwe versies van verschillende programmeertalen.

Garantie
Test Aankoop heeft Apple voor de rechtbank gedaagd wegens het niet voldoen aan de wettelijke garantie-verplichtingen. Apple verzwijgt die verplichtingen en biedt uitgebreide garantie als een bij te kopen dienst aan onder de naam “Apple Care Protection plan”.
De zaak komt voor in de Rechtbank van Koophandel te Brussel, en zal ongetwijfeld met interesse gevolgd worden vanuit het buitenland.

Instagram privacy

Gisteren zou de nieuwe politiek van Instagram ingaan, de foto-website waar iPhone en Android gebruikers allerlei effectjes en filters op hun foto’s kunnen loslaten, en ze delen op internet. Nu wordt aangekondigd dat de wijziging zal ingaan op 19 januari. De wijziging in de gebruiksvoorwaarden houdt in dat het bedrijf de foto’s zou laten gebruiken voor reklamedoeleinden, hoewel nog niet helemaal duidelijk is hoe. Volgens de kleine lettertjes gaat het niet alleen over de foto, en de gebruikersnaam, maar ook over de “metadata”, dat is allerlei data die betrekking heeft op de foto, zoals de datum, het fototoestel, en eigen bewaarde commentaar. Instagram verzekert de gebruikers dat ze hun foto’s niet zal “verkopen”. Maar de voorwaarden stellen wel duidelijk dat de gebruikers geen vergoeding kunnen krijgen voor wat Facebook ermee van plan is. De nieuwe voorwaarden zeggen ook duidelijk dat het bedrijf niet aansprakelijk is voor eender welk gebruik of uitlekken van je foto’s.

De ommezwaai komt een paar maanden nadat Instagram voor ongeveer een miljard dollar overgenomen werd door Facebook. Het is dan ook via het Facebook sociale netwerksite dat het materiaal verzilverd kan worden. Facebook is beursgenoteerd, en heeft nu een andere (grotere) druk om financieel te presteren. Bovendien was er vroeger al kritiek op Facebook vanwege hun ontbrekende visie op hoe geld verdienen aan smartphone gebruikers.
Commentaren op het web, ondermeer van de eff, zijn negatief. Het is als het geven van een blanco cheque, zeggen ze. Bovendien kan de gebruiker niet kiezen om niet mee te doen (opt-out), de enige uitweg is zijn account sluiten.

http://instagram.com/about/legal/privacy/#section2

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.