Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Duits gemaakt

Uitzending do 18:00 ** April 4th, 2024 by wim.webgang **

Upstream supply chain attack

Op versies 5.6.0 and 5.6.1 van de xz software (een compressie tool) zit een “backdoor”

Red Hat has issued an urgent security alert for Fedora 41 and Fedora Rawhide users,

https://cybersecuritynews.com/upstream-supply-chain-attack/

Make magazine Issue 1/24 (eigenlijk 9.2.2024)

Het nummer heeft als hoofdonderwerp een aantal licht-projecten: een Task-reminder, een holografisch beeld in een fles, een lichtmeter voor fotografie, en filament als lichtgeleider.

Verder interessant in verband met motoren aansturen: DIY-Kampfroboter: robotautootjes die elkaar bekampen, en daarbij proberen de andere op zijn kop te draaien. Hun model komt uit de 3D-printer voor de behuizing, naast standaard onderdelen als motoren, wielen enz.

1. Inleiding: Linux ist geiler

Hier wordt niets nieuws verteld, en bovendien wordt Linux en BSD op een hoopje gegooid op een plaats waar het geen steek houdt.

2.
Het gebruik van een online simulator Wokwi; daarin bouwen ze de taskreminder van vooraan na in de simulatie.

3.
- Ze bespreken een lasersnijder, Lightburn.
- Ze maken op p50 een synthesizer.
- Ze maken een slimme garagedeur met ESPHome en Home Assistant
- Een artikel over universele IR afstandsbediening

4.
Een artikel over het maken van een veilige verbinding met internet via een Raspberry Pi met een speciale Linux distributie IPFire.
IPFire is een Linux distributie die dient voor het installeren van een firewall en/of router.

Typisch voor een router is dat die twee netwerkkaarten heeft: 1 voor de internet kant (aan modem) en 1 voor de interne netwerkkant; als er een snelle internetverbinding is, bv glasvezel, moet de externe poort snel zijn, anders niet; de interne moet liefst snel zijn, want daar gaan meer apparaten naar communiceren.

Het is dus raar om dat met een raspberry pi te gaan doen, want die heeft niet bepaald de snelste netwerkverbinding (vooral toch de ouder niet, bv de 3b).

Ook raar is dat ze als internetverbinding de wifi van de raspberry pi kiezen, terwijl wifi niet supersnel is en gevoelig voor storingen; als intern netwerk kiezen ze de netwerkkaart.
Maar goed, waarschijnlijk is dat ook maar om dingen te demonstreren, en zou je het evengoed omgekeerd kunnen doen.
In hun voorbeeld zetten ze het systeem open naar de “rode” kant, dat is de internetkant. Hier in dit voorbeeld kan dat geen kwaad omdat ze uitgaan van een verbinding naar de echte router/firewall, en daar de toegang nog altijd afgeblokt is; hier dient het openstellen van de rode kant dan enkel om vanuit het andere stuk netwerk buiten het experimenteel sub-pi netwerk naar de interface te kunnen, maar ik zou het dan toch anders demonstreren; enkel verbinding van binnen het pi netwerk, en gebruik rood echt als demonstratie van de internetkant, en daar geef je dan geen toegang naar de webinterface van de firewall…

Bovendien is het artikel geschreven vanuit het idee dat je alles vanuit een windows computer doet/gebruikt, dus er zit voor ons windows gebruikers veel ballast in dit artikel.
Maar het blijft interessant om een aanzet te hebben om wat te experimenteren met een eigen firewall.

5.
Cameramodule voor de pico van Raspberry pi, de RP2040, voor herkenning van de aanwezigheid van een personen met behulp van Tensorflow, een soort KI.
Ze maken duidelijk dat het niet eenvoudig is om dat allemaal aan de praat te krijgen.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.