Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

geen webgang

WebGang blog ** July 28th, 2022 by wim.webgang **

Wegens rechstreekse uitzending project muhka geen webgang vandaag.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Vakantie + Feestdag = geen i-news

i-nieuws 6 na 6 ** July 21st, 2022 by wim.webgang **

Doe het zelf:

  • Volgens dit document moet Zuckerberg (en Sandberg ook trouwens) getuigen in de zaak rond het Cambridge Analytics schandaal: https://storage.courtlistener.com/recap/gov.uscourts.cand.327471/gov.uscourts.cand.327471.964.0.pdf
  • Volgens https://www.caranddriver.com heeft Ford geld nodig voor investeringen in zijn electrische auto’s, en sneuvelen daarom duizenden banen.
  • Nieuw-zeelandse anonieme werknemers zijn mogelijk niet meer veilig op Glasdoor volgens deze uitspraak: https://scholar.google.com/scholar_case?case=303589675381977787&q=zuru+v+glassdoor&hl=en&scisbd=2&as_sdt=80000006

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Planète Linux

Uitzending do 18:00 ** July 21st, 2022 by wim.webgang **

We bladeren in vakantiestemming door een vakantietijdschrift:
Welcome op Planète Linux*:

- PineBuds: open source oortjes?
- op zoek naar SSH inbraak op je netwerk.
- facturatieprogramma als LibreOffice plugin
- Video’s maken met OBS (open broadcast studio): video capteren, streamen, opnemen, slides, geluid, ..
- xplr: bestandsbeheerder voor de terminal. https://github.com/sayanarijit/xplr: “A hackable, minimal, fast TUI file explorer” (vgl Midnight Commander).
* nr 127 Juni Juli; Frans tijdschrift 7737 met rubrieken als Actux (bv PineBuds), Distrib’, M.A.O. (nvdr: Musique Assisté par Ordinateur (reaper), Jeu, Sécurité, Comparatif, Sysadmin, Pratique (Micro Facturier: voor kleine ondernemers), Logithèque, Astuces (tips), Savoir.

Muziek
18:08 Gloomer – UJU – Vertrau Mir (Trust Me) – Remixed By Gloomy
18:21 Gloomer – Gloomy ft. Moodlifter – You Make Me Happy
18:44 Animadvert – When the borders are open
18:49 Gloomer – You Know What You Have To Do
18:54 Gloomer – Pallasso – Malamu (Gloomy Remix)

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Sri Lanka waarschuwt * Verschuiving onder de hoed * Politie-deurbel * Apple ontwerper is weg * Hittegolf legt bitcoin plat * Onveilige sleutels

i-nieuws 6 na 6 ** July 14th, 2022 by wim.webgang **

Sri Lanka waarschuwt

De Nationale bank van Sri Lanka waarschuwt zijn inwoners voor het gebruik van digitale cryptomunten als BitCoin.
Ze zijn niet gereglementeerd, en vormen geen erkend betaalmiddel.
Er is geen enkele toelating gegeven om digitale munten te maken. Er is geen bescherming bij het gebruik ervan.
De overheid doet die waarschuwingen op een moment dat het land kampt met een faillissement, de economie krimpt,
en veel mensen op zoek gaan naar een alternatief betaalmiddel omdat de inflatie torenhoog is.

Verschuiving onder de hoed

Bij Red Hat, een Amerikaans Linux bedrijf, veranderen een paar hoofden van hoofddeksel.
Paul Cornier wordt voorzitter van de raad van beheer. Hij was sinds 2020 algemeen directeur bij Red Hat, en werkt er al meer dan veertien jaar. Hij had een belangrijke rol in het ontwikkelen van een verdienmodel voor de Red Hat Linux distributie. Dat leidde tot de ontwikkeling van Red Hat Enterprise Linux, afgekort RHEL. De gratis open source versie werd hernoemd naar Fedora. De klanten van Red Hat zijn grote bedrijven, en daarvoor ontwikkelde hij de “open hybrid cloud”. Zijn strategie was succesvol want in 2019 betaalde IBM 34 miljard dollar om Red Hat op te kopen, waarbij ze Red Hat wel genoeg onafhankelijkheid garandeerden. Vanaf dat moment ging het IBM zelf terug voor de wind.

De plaats van Paul Cornier bij Red Hat wordt nu ingenomen door Matt Hicks, die dus de nieuwe CEO wordt. Matt Hicks is in 2006 als developer in dienst gekomen bij Red Hat. Hij was ondertussen hoofd Products and Technologies, wat vooral Cloud diensten betekent.

Politie-deurbel

De camera-deurbel met de naam “Ring”, die gemaakt word door Amazon, heeft een groot voordeel voor de politiediensten, blijkt uit antwoorden op vragen van een Amerikaanse senator aan het bedrijf.
Ring zette altijd in de verf dat het enkel met toestemming van de gebruiker is dat gegevens worden doorgegeven aan de politie, of op basis van een bevel van een onderzoeksrechter.
En verkopen geen gegevens aan de politie.
Maar senator Edward Markey wist nog een andere manier los te peuteren: Ring levert ook gegevens aan de politie in geval van nood.
Hij probeerde te weten te komen wat dat juist betekent, en of dat al eens gebruikt is.
Uit het antwoord blijkt dat deze noodsituatie 11 keer gebruikt is het voorbije jaar.
Het bedrijf van de Ring deurbelcamera heeft een goede relatie met de politiediensten.
Ze maken software en systemen beschikbaar aan de politie om gemakkelijk gebruik te maken van de beeldinformatie die de Ring kan leveren.
De politie zou zelf eenvoudig kunnen rondklikken om beelden op te vragen.
Je kunt je afvragen wie eigenlijk de klant is; diegene die de deurbelt koopt of de politiediensten.
De Electronic Frontier Foundation maakt zich zorgen om de controle op het systeem; wie kan beslissen dat er een noodgeval is, om zo de beelden op te vragen?
Wie controleert dat? Hoe lang worden de gegevens bijgehouden?
In Los Angeles is vorig jaar aangetoond dat de politie beelden van Ring gebruikte bij hun onderzoek van de rellen na de dood van George Floyd, maar ze vroegen die rechtstreeks bij de gebruikers op via een externe prive-detective.
De politie heeft zeker het nut van zo’n netwerk van cameara’s ontdekt, en wie zegt dat ze volgende keer nog de lange weg zullen nemen om aan de gegevens te komen?
Ook het gebruik van gelaatsherkenning met kunstmatige intelligentie, toegepast op die beelden, geeft weinig garanties voor eender welke toevallige passant die mee gefilmd is, buiten zijn weten.
Buurtgroeperingen gebruiken al de mogelijkeheid van Ring om beelden onderling te delen om hun buurt te bewaken, met de Ring app “Neighbors”.

Apple ontwerper is weg

De belangrijkste ontwerper van Apple was Jonathan Ive, beter bekend als Jony Ivy.
Hij was een vertrouweling van Steve Jobs en ontwierp als Chief Designer de meeste bekende Apple producten.
Na 20 jaar als werknemer bij Apple wilde hij meer onafhankelijkheid van de strukturen van het bedrijf, en startte hij in 2019 zijn eigen bedrijf met de naam “LoveFrom”. Dat sloot een exclusiviteitscontract met Apple, en zo werkte hij verder voor Apple. Maar onder de leiding van Tim Cook, die Steve Jobs verving, dreven beide partijen verder uiteen. Nu wil Jony Ivy de vrijheid om voor andere klanten te werken, zonder de toestemming te moeten vragen van Apple.

Het zal interessant zijn om te zein waar zijn eerste nieuw ontworpen produkt uitkomt…

Hittegolf legt bitcoin plat

Juister gezegd, de bitcoin miners in Texas sloten deze week hun aktiviteit in het vooruitzicht van een hittegolf. In Texas hebben zich nogal wat bitcoinminers gevestigd omdat de energie er goedkoop was. Maar de voorspelde hittegolf zal zoveel airco’s doen draaien dat het electriciteitsnet overbelast dreigt te worden. De electriciteitsmaatschappij deed een oproep aan de bitcoin miners om vrijwillig hun aktiviteit tijdelijk te staken.
Daardoor kan meer dan 1 procent van het hele electriciteitsverbruik uitgespaard worden. Dat staat voor 1000 megawatt, evenveel als de productie van Doel 3.
De bitcoin miners bijten nu op hun tanden wegens verloren rendement. Ze worden al een tijd geconfronteerd met hogere energieprijzen en de dalende waarde van de bitcoin.
Sommigen hebben zwaar geïnvesteerd, en daar zelfs schulden voor gemaakt.

Onveilige sleutels

Computerinbrekers hebben een manier gevonden om de afstandsbediening Honda’s te kraken. Ze kunnen draadloos codes stelen en nadien gebruikn om toegang te krijgen tot de auto, en als de auto draadloos gestart kan worden, kunnen ze ook starten.
Van oudere systemen was al geweten dat ze te kraken waren. De sleutel zend een code uit naar de wagen, en die code was vast. Er zijn zoveel codes en auto’s dat het moeilijk is voor een aanvaller om die code te raden. Maar als die afgeluisterd werd, was het plots gemakkelijk om er misbruik van te maken.
Daarom werd het syteem uitgebreid met een reeks van codes, en de sleutel stuurt een code uit die reeks, en de wagen gaat zoeken in zijn eigen reeks of die code voorkomt en ook of de volgorde juist is. Maar de aanvallers schuiven ook een stapje op en gaat wat langer en wat meer afluisteren, tot ze een hele reeks codes hebben kunnen opnemen. Maar met het huidige systeem kunnen ze enkel de auto openen, en starten, ze kunnen er niet mee wegrijden. Honda spreekt de claims voorzichtig tegen door te zeggen dat er geen harde bewijzen zijn.

compiled by BCP v.0.6.1

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Radio Labje

WebGang blog ** July 14th, 2022 by wim.webgang **

Marthe organiseerde een spontaan RadioLabje met een zelfgebouwd versterkertje
(zie foto’s)

We hoorden vorige week een stukje uit het project in Perpignan.
- Workshops, bv over Libretime, een software om radio-uitzending samen te stellen voor uitzending.
- micro-trottoirs
- schrijfoefeningen muziekbingo cabaret …

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Franse tik en 500 graden C

Uitzending do 18:00 ** July 7th, 2022 by wim.webgang **

Met de tune van de Quatorze Juillet en met https://radiorageuses.net

Met de hitte van Polar Night Energy https://www.youtube.com/watch?v=NH4_2PFTzIY

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Drobo in problemen * pfas * Thermische opslag

i-nieuws 6 na 6 ** July 7th, 2022 by wim.webgang **

Drobo in problemen

Drobo, maker van opslagapparaten als NAS systemen, heeft de zogenaamde “Chapter 11″ status aangevraagd.
Ook bij ons waren hun apparaten verkrijgbaar, en bv aangesloten met thunderbolt als externe opslag door Mac gebruikers, in combinatie met Apple Time Machine.
Doordat hun apparaten op het netwerk verbonden zijn, kan je vanop verschillende computers aan de bestanden, wat zowel voor thuisgebruik als voor kleine bedrijven handig is.
Ze hadden systemen waar je meer harde schijven in kon steken, die een RAID systeem gebruikten, voor veilige dubbele opslag van de gegevens.
Om de opslagruimte uit te breiden kon je eenvoudig een harde schijf met meer capaciteit in het toestel te steken.
Drobo was eigenlijk de naam van een van de producten van Data Robotics, maar ze namen Drobo als bedrijfsnaam aan in 2011. Ze werden in 2018 overgenomen door StorCentric.
Het bedrijf had last van de concurrentie met andere vergelijkbare fabrikanten, en volgens eigen zeggen ook van de coronacrisis en problemen bij hun leveranciers, waardoor hun aanbod sterk beperkt bleef..
En ook de reorganisatie van het moederbedrijf StorCentric kan een rol spelen.
Maandag 17 juli zullen ze meer uitleg geven aan de schuldeisers.

https://bkdata.com/business-bankruptcies/sanjose-california/06-20-2022/drobo-inc-50517

pfas

PFAS worden gebruikt sinds de jaren 50, ondermeer om materialen waterdicht te maken, en verder ook in blusschuim.
Aangezien Antwerpen wat lijkt achter te lopen met het ontdekken van pfas, kunnen we misschien kijken naar een voorbeeld in de VS.
Daar noemen ze deze chemische stoffen “Forever chemicals”, omdat ze niet helemaal kunnen afbreken, en dus blijven bestaan in de omgeving, voedselketen en uiteindelijk ook de mens.
In de VS weten ze al langer dat deze stoffen schadelijk zijn, en ze verstrengen hun adviezen over de maximum waarden van 400 ppt in 2009 naar 70 ppt in 2016.
In 2021 werd feestelijk de nieuwe waterzuivering in dienst genomen in Portsmouth, die de historische vervuiling door een luchtmachtbasis veroorzaakt had, moest aanpakken.
Het drinkwater was terug zuiver, bleek uit de metingen.
Dat duurde helaas niet lang, want de Guardian liet zelf testen uitvoeren, waaruit bleek dat er wel degelijk nog altijd vervuiling was, en dat de waarden soms tot 24 keer hoger
zijn dan met de testmethode EPA537 die de overheid gebruikt.
In de VS worden de resultaten uitgedrukt in parts per trillion. Bij ons worden de testresultaten uitgedrukt in microgram/kg, of microgram/liter voor vloeistoffen.
De Europese norm is 0.5 microgram per liter, en voor individuele PFAS soorten 0.1 microgram/liter.
De norm bij ons zou 18 microgram/kg zijn. Onderzoekers geven ook aan dat er nog steeds nieuwe PFAS worden gemaakt, die de overheid misschien nog helemaal niet op kan sporen.

https://www.cityofportsmouth.com/publicworks/water/portsmouth-water-system-pfas-updates

https://www.theguardian.com/us-news/2022/jul/06/us-drinking-water-pfas-toxic-forever-chemicals-epa-tests

Thermische opslag

In Finland is een bedrijf begonnen met de opslag van energie in zand, in een soort warmte-batterij.
Ze gebruiken een grote koker die gevuld is met zand, en die een warmtewisselaar heeft. De buitenkant is geïsoleerd.
Die krijgt zijn warmte van restwarmte van industriële processen en van de koeling van servers, en levert die aan het zand.
Daar kan de warmte in bewaard worden op hoge temperaturen van honderden graden celcius.
De warmte wordt terug afgetapt om huizen te verwarmen.
Het bedrijf zegt dat het verlies van de opgeslagen warmte miniem is, dus kan er opgelagen worden op lange termijn.
Ze denken nu aan grotere installaties in bv verlaten mijnschachten.
Het bedrijf heet “Polar Night Energy” en ze installeerden hun eerste toepassing bij Vatajankowski: een tank van 4 meter doorsnee en 7 meter hoog.

https://www.youtube.com/watch?v=NH4_2PFTzIY

compiled by BCP v.0.6.1

Lift ^ | Lift v | Comments Off