Project uit de lucht gehaald
De luchtmacht van de VS schrapt volgens computerworld een project om een nieuwe software in te voeren waarmee ze zicht moesten krijgen op de hele kostenstructuur. Ze zijn tot de conclusie gekomen dat de opbrengsten van het programma te laag zijn om er zoveel tijd en geld in te steken. Het zou pas tegen 2020 resultaat geven, wat trouwens te laat is om te voldoen aan het statuut van “Financial Improvement and Audit Readyness” dat in 2017 bereikt moet worden. Ze willen nu gebruik maken van bestaande structuren, en die enkel aanvullen waar nodig, om tot de nodige cijfers te komen. Ondertussen heeft het invoeren van de ERP-software al wel 1 miljard dollar gekost sinds ze ermee begonnen in 2005. Het zou nog eens meer dan een miljard kosten om het verder uit te voeren. Pech voor Oracle, want die haalden toen een contract van 88 miljoen dollar binnen om een nieuw ERP systeem te bouwen dat zo’n 200 bestaande systemen moest vervangen. Een externe IT specialist, expert in mislukte IT projecten, vroeg zich af waarom het 10 jaar moest duren eer ze begrepen dat het project een ramp was. Bovendien wordt het nu nog wel moeilijk om het doel te bereiken tegen 2017.
Snellere WIFI
Regelmatig duiken nieuwe ontdekkingen en uitvindingen op die het netwerkverkeer dramatisch zouden kunnen versnellen, vooral het draadloos verkeer, dat beperkt wordt in zijn bandbreedte.
De NCSU Universiteit in de VS heeft een manier gevonden om de efficiëntie van drukbezette wifi netwerken met 700% te verbeteren. Het verkeer zou op een andere manier gerelegeld worden door in het access point de mogelijkheid te voorzien om bepaald verkeer voorrang te geven op het kanaal om de achterstand weg te werken, en daarna terug normaal te werken; een soort “takelwagen-over-de-pechstrook”-operatie.
Deze doorbraak is puur gebaseerd op softwareverbeteringen, en zal voorgesteld worden op de internationale “ACM CoNEXT” conferentie in december.
De volledige naam van deze bijeenkomst is “Conference on emerging Networking EXperiments and Technologies”, en ze gaat elk jaar door in een ander land: 2005 in Toulouse (FR), 2006 in Lissabon (Pt), 2007 New York (VS), 2008 Madrid (Sp), 2009 Rome (IT), 2010 Philadelphia (VS), en vorig jaar in Tokyo (JP).
Klantgegevens al weer op straat
Adobe heeft vandaag bevestigd dat er een inbraak is geweest op een van hun databanken van een webforum. Ze hebben het systeem tijdelijk van het web gehaald om het probleem te herstellen en de schade op te nemen. Het gaat over het “Connectusers.com” systeem. De inbraakmethode wordt “SQL injection” genoemd, en daarmee kon de inbreker een “dump” van de database maken. De gegevens van de gebruikers kwamen daarmee in de inbrekers handen, samen hun wachtwoorden. Die waren wel versleuteld opgeslagen, met het MD5 systeem. Maar ondertussen wordt dat niet meer als een veilige versleuteling gezien aangezien er veel middelen zijn om ze te kraken.
De inbreker bracht het nieuws zelf naar buiten, en publiceerde een klein deel van de gegevens. Hij zegt dat hij 150.000 gebruikersgegevens heeft verzameld. Hij merkte op dat Adobe geen WAF’s gebruikte op hun servers. Hij ziet het als een aktie omdat hij aan de kaak wilde stellen dat zo’n groot bedrijf als Adobe zo slordig omgaat met de gegevens van de gebruikers. De hacker zegt dat een melding van een beveiligingsgebrek aan het bedrijf per e-mail, pas na een week een reply oplevert dat ze de melding ontvangen hebben. Dan duurt het nog eens 3 tot 4 maanden eer ze het gat dichten.
Een analyst bekeek een deel van de dump, en merkte op dat de gegevens relatief oud waren.
Voor Adobe is het pijnlijk want begin oktober lekte al uit dat een interne server was gekraakt, waar digitale handtekeningen op werden bewaard. De inbrekers konden daardoor software voorzien van een digitale handtekening van Adobe, en die zo veilig doen uitschijnen.
Microsoft-kop weg
Steven Sinofsky, een van de topmensen van Microsoft, die verantwoordelijk was voor Windows 7 en 8, heeft met onmiddellijke ingang Microsoft verlaten. Hij was 20 jaar in dienst, en leidde op het einde de “Windows” en “Windows Live” afdelingen. Programmeurs houden hem ondermeer verantwoordelijk voor het einde van Silverlight.
Volgens een document van Microsoft heeft Sinofsky zelf beslist het bedrijf te verlaten. Hij wordt opgevolgd door July Larson-Green.
Achtergrond blijft onduidelijk: het vertrek gebeurt met onmiddellijke ingang, terwijl het vertrek van topmensen meestal lang op voorhand aangekondigd en voorbereid wordt. In ieder geval lijkt er een serieuze reorganisatie op komst bij MS, en mogelijk was er betwisting over postjes daarin; Sinofsky werd gezien als een ambitieus persoon, mogelijk zelfs opvolger van Ballmer, die niet echt op het punt lijkt te staat te vertrekken. In ieder geval moet toch iemand de toekomstige ontwikkeling weer in handen nemen, voorlopig heeft die de codenaam “blue”. Het is niet duidelijk of die verwijst naar “Big Blue” of naar het “Blue screen”.
CyanogenMod
CyanogenMod is een van de populairste community-varianten van Android, het systeem voor smartphones en tablets. De organisatie gaat hun infrastuctuur overbrengen naar CyanogenMod.org, nadat er een conflict was over de domeinnaam CyanogenMod.com. Ze hebben een procedure aangespannen bij ICANN ivm de betwisting van de .com naam.
Cyanogenmod biedt een systeem aan dat geïnstalleerd kan worden op een aantal Android toestellen als Google Nexus One, Nexus S, Motorola Defy, HTC Evo 4G en Desire, T-Mobile MyTouch, Geeksphone One, SE Xperia Arc, Viewsonic G-Tablet, ZTE Blade en andere.
Het door de community ontwikkelde systeem kan meestal meer dan de origineel geïntalleerde systemen; het heeft bv een equalizer, installeerbare themes, incognito surfen, VPN IP-tunnel, en “Phone Goggles” die het uitgaand verkeer filteren volgens inhoud of tijd.
http://www.cyanogenmod.org/
http://www.cyanogenmod.org/blog/psa-transition-to-cyanogenmod-org
Update: ondertussen is beloofd dat de .com naam overgedragen zal worden aan CyanogenMod, maar toch houden ze de .org naam als hoofdsite, omdat .org beter past bij de aard van hun aktiviteit.