Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Blue screen of retirement…

Uitzending do 18:00 ** June 26th, 2008 by Lydia **
 • Anna Konda is geen heet wijf maar een robotslang die hete vuren uitwatert.
 • Carlos Caicedo under Creative Commons Some rights reservedWebGang wenst Bill Gates zijn welverdiende pensioen toe, eindelijk vrij van zorgen en virtuele troubles!
  Taart!
 • We bespraken ook een aantal andere topmomenten, als de lancering van nieuwe systemen:
  Windows 98, aansluiten Scanner
  Vista, device aansluiten
 • Nagenieten? Zie
  http://software.silicon.com/applications/0,39024653,39248278,00.htm

  Here’s Gates getting more than he bargained for in 1998 when Belgian prankster, Noel Godin, put a cream pie in his face as he arrived at a meeting with European Union officials in Brussels.

  Het “Cake in motion” filmpje hier

  De rijkste man over mac

  Wie is verantwoordelijk …Who’s in charge of MS?

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Scandinavische slang * Hete koffie * Beter dan spieken

i-nieuws 6 na 6 ** June 26th, 2008 by wim.webgang **

26/06/2008

Scandinavische slang

In Noorwegen zijn ze bij de “Sintef group” nu ook bezig met het bouwen van een robotslang. Het is de bedoeling dat die kan ingezet worden bij het kuisen van installaties met grote buisconstructies zoals olie – en gaspijpleidingen, en ventilatiesystemen. Het beest zou onderhoud en kuisopdrachten uitvoeren, en lekken opsporen. Er wordt momenteel gewerkt aan electronische ogen om de robotslang beter zijn weg te laten vinden in een buizendoolhof.
De robotslang kan zich door een buis bewegen, en het is de bedoeling dat ze ook in een vertikale buis naar boven kan kruipen. Het beest moet 1,5 meter lang worden en uit een 10-tal segmenten bestaan. Tegen het einde van dit jaar willen ze een prototype klaar hebben.

Hete koffie

Take Two en Rockstar Games, de bedrijven van het computerspel “Grand Theft Auto”, werden een paar jaar geleden aangeklaagd wegens de aanwezigheid in het spel van een expliciete sex-scene. Die was eigenlijk wel geschrapt uit het spel voor het op de markt kwam. Maar met een “mod”, een wijziging door de gebruiker, was de passage wel te voorschijn te halen op een bepaald punt in het spel. Het gevolg was dat ze in een zogenaamde “class action lawsuit” veroordeeld werden om iedere koper van het spel, die geschockeerd was, een tegemoetkoming te betalen tussen 5 en 35 dollar. Aangezien het spel miljoenen keren over de toonbank ging kon dat een pijnlijke grap worden voor de fabrikanten. Maar in de praktijk kwamen er maar een paar duizend mensen de schadeclaim doen, waardoor ze zo’n 300.000 dollar zouden moeten betalen. Het meeste moeten ze nu aan de rekeningen van de advokaten van de klagers, die meer dan 1,3 miljoen dollar bedragen. Zo lijkt het er meer op dat de advokatenburo’s het hele proces in het leven riepen om er iets aan te verdienen, meent de fabrikant.

 

Beter dan spieken

Niet alleen bedrijven gebruiken IT-outsourcing, ook studenten doen dat nu. In de VS en Engeland zijn studenten informatica betrapt op het uitbesteden van hun programmeerwerk. Ze betalen daar van 5 tot 100 pond voor, naargelang de moeilijkheidsgraad van het werk. Via een website veilen ze hun werk, en de Indische kandidaten mogen dan hun prijs aanbieden, waarbij ze in concurrentie worden uitgespeeld om de laagste prijs te geven. Er zijn voorbeelden gevonden van volledige eindwerken die uitbesteed waren, die bovendien mooi in onderdelen werden aangeleverd om overeen te komen met de stadia van de opdracht. Naast India zouden er ook in Roemenie sites opduiken, en het is moeilijk om gebruik op te sporen. Docenten in het Verenigd Koninkrijk overleggen of ze een nationale database met schoolwerk moeten maken, waarmee ze gemakkelijker kunnen gaan speuren op “uitbestedings websites”.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Gehackte koffiemachine

Uitzending do 18:00 ** June 19th, 2008 by Lydia **

De Jura F90 koffiemachine met Internet Connection Kit: breek in in iemands koffiemachine en dien hem een cafeïneshot toe door de sterkte van de koffie in de instellingen te veranderen!

De links van het nieuws:

De wervende site spreadfirefox.com
De blog.mozilla.com met fotos.
Een download cijfers
En de taart!

Link naar de 11.0 community site: en.opensuse.org/OpenSUSE_11.0
een bespreking vind je hier
en hier

Voorbeelden van de al in gebruik zijnde “predator”:
hier
en hier met raket.
electronica en data
gecontroleerd vanop zee
sinds 1995
satelietverbinding

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Firefox 3 * Nieuwe OpenSuse * Nieuwe wet in Zweden * Vliegende vrachtwagen zonder chauffer

WebGang blog ** June 19th, 2008 by wim.webgang **

19/06/2008

Firefox 3

De nieuwe Firefox, versie 3, ging dinsdag publiek. Het team maakte van de eerste dag van het beschikbaar zijn van Firefox3 een wereldrecordpoging. Ze lieten de metingen uitvoeren gedurende 24 uur en hoopten 5 tot 7 miljoen downloads te halen. De vorige versie, 2.0, haalde een top van 1,6 miljoen downloads de eerste dag. Dat punt werd nu al gehaald na vijf uur.
Op één dag tijd werden deze keer 8 miljoen downloads geregistreerd. Veel meer zou niet gekund hebben want de servers waren doorlopend zwaar belast en soms niet te bereiken. Nadat er technisch wat verbeteringen gedaan werden, haalde de site 9000 afgewerkte downloads per minuut!
De hele aktie bleef niet onopgemerkt, het team haalde er heel wat koppen mee in de media, en wist zich als niet commercieel project stevig te profileren.
Maar het gaat er sportief aan toe in de “browser-oorlog”. Het Microsoft Team dat de Internet Explorer maakt, stuurde als felicitatie een taart. Weliswaar zonder recept.

Dat deden ze ook bij de vorige versie, Firefox 2.0. Deze keer was de taart veel kleurrijker versierd met het Internet Explorer logo.
Naar het schijnt heeft het Mozilla team het vorige ie-logo ingevroren.
Foto’s van de taarten zijn te bewonderen op de mozillalinks.org website.

Nieuwe OpenSuse

OpenSUSE Linux 11.0 is officieel uitgekomen. Deze versie van het Linux desktop systeem bevat de nieuwe Kde omgeving: Kde 4.0. Maar ook de vorige versie Kde 3 is nog aanwezig voor wie daar de voorkeur aan geeft. Bovendien heb je ook de keuze om Gnome te installeren in plaats van Kde.

OpenSuse is een versie van het Suse Linux systeem dat onderhouden wordt door een community. Ze is ook verkrijgbaar in de handel als “boxed version”. Die doos kan je in Belgie slechts op weinig plaatsen vinden. Als download worden cd-images aangeboden waarmee je zelf de installatie-cd’s kan branden, en er is ook een dvd. Voor wie niet wil installeren is er een “live-cd”, waarmee je je computer kan starten om het systeem van de cd uit te proberen. Dat draait natuurlijk wel veel trager dan een echte installatie.

De website van OpenSuse 11.0 was de hele middag al enorm traag door de interesse.

 

Nieuwe wet in Zweden

In Zweden werd een nieuwe afluisterwet goedgekeurd. De wet was omstreden omdat het de privacyrechten van de bevolking erg terugdringt. Een Zweedse krant (“DN”) vergeleek de gevolgen van de wet al met de praktijken van de Oost-Duitse StaSi. Anderen spraken van een Zweeds “Echelon”, of van Orweliaanse wet.
De wet geeft de overheid de mogelijkheid de bevolking op grote schaal af te luisteren zonder bevel van een onderzoeksrechter, dus zonder dat de burgers ergens van verdacht worden. Het gaat over alle vormen van communicatie, als e-mail, websitegebruik, gsm- en telefoongebruik, enz.
Journalisten vrezen dat ze niet meer zullen kunnen werken omdat hun bronnen niet meer vertrouwelijk kunnen communiceren. Volgens de Zweedse site “The Local” worden zelfs de elementaire rechten van de mens, zoals beschreven door de Verenigde Naties, overtreden.

Vliegende vrachtwagen zonder chauffer

Frontline Aerospace heeft een prototype gemaakt van een automatisch vliegtuig om troepen te bevoorraden. Het vliegtuig vliegt zonder piloot, en zou ingezet kunnen worden in oorlogsgebied. Het weegt zelf een ton en kan meer dan 150 kg laden. Het kan vertikaal opstijgen en landen, waardoor moeilijk bereikbaar gebied bevoorraad kan worden. De vliegende vrachtwagen wordt “V-Craft” genoemd. Hij vliegt twee tot drie keer zo snel als een helicopter ondermeer omdat de motoren meer in het toestel geintegreerd kunnen worden. Bovendien is hij stiller dan een helicopter. De toestellen zouden 4 miljoen dollar kosten. Er zal misschien eerst een kleine variant op de markt komen, en de grote tegen 2010.

Het inzetten van onbemande toestellen voor transport is nieuw. Maar onbemande vliegtuigen als de “Predator” werden vroeger al gebruikt om beeldinformatie te vergaren boven vijandelijk gebied.
Ze werden in 1995 al ingezet in Bosnie voor de NATO. Daar zouden ze in 600 vluchten al meer dan 4000 uur in de lucht gepresteerd hebben. Een grondstation kan 4 toestellen besturen.

Varianten van die toestellen kunnen zelfs lasergeleide raketten lanceren.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Killswitch voor de webgang!

Uitzending do 18:00 ** June 12th, 2008 by Lydia **

De noodrem voor het vliegtuig (zie ook nieuws) :

 • Vanzelfsprekend zijn er dan ook nog mensen die gestopt moeten worden; en ook hier wordt uitgegaan van niet-dodelijke methodes.
  Ze denken bv aan lasergeweren die een temperatuurschok veroorzaken, wat in tegenstelling tot de al wapenstok met electrische ontlading beter op afstand kan gebruikt worden.
 • Dat niet-dodelijke moet met een korrel zout genomen worden want in de VS zijn 250 klachten van slachtoffers van een Taser die daardoor overleden zouden zijn. In de VS zijn die apparaten in de handel verkrijgbaar voor de consument, er zouden er al 170.000 verkocht zijn. Ze worden veel gebruikt door “security” personeel. Echt bekend werd het apparaat toen een filmpje op internet werd gezet, waarin een student door een bewaker werd toegetakeld terwijl hij gilde “don’t Tase me”. De naam was daarmee wereldwijd gevestigd.
 • Kill switch for planes
 • Kill switch voor mensen
 • Amnesty International is niet opgezet met de handel in foltertuigen als “stun guns”.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Spam en medicatie * Noodrem voor vliegtuig * Zin om de code te breken * Computerpolitie in de VS * Beeldige monitor

i-nieuws 6 na 6 ** June 12th, 2008 by wim.webgang **

12/06/2008

Spam en medicatie
Onderzoekers van een bedrijf dat anti-spam oplossingen verkoopt, menen dat de golf van spam en de groei van het Storm botnet te maken hebben met de illegale verkoop van geneesmiddelen via internet. Ze onderzochten de spam die voortkomt uit het Storm botnet, en ontdekten dat die voor meer dan 80 procent reklame is voor online geneesmiddelen verkoop. De methodes die gebruikt worden voor het spammen, en de achterliggende struktuur zouden wijzen naar een Russische misdaadorganisatie.
Ze zouden de botnet beheerders tot 40 procent commissie betalen. De onderzoekers deden ook een aantal bestellingen en brachten de ontvangen produkten naar een labo. Twee derde van de middelen bevatte een verkeerde dosering of samenstelling. Een derde bevatte helemaal geen werkende bestanddelen.

Storm is een efficiente gebruiker van de mogelijkheden van het internet; het stemt zijn spamcampagnes bv af op aktuele gebeurtenissen, zodat er meer neiging is om er op te klikken. Ze gebruiken e-mail, websites, virustechnieken, en distributed computing met meer dan 1 miljoen gelijktijdig aktieve computers. Ze gebruiken ook peer-to-peer (p2p) technieken van de laatste generatie, zodat ze niet eenvoudig op een centraal punt kunnen afgesneden worden. Het netwerk wordt centraal gecoordineerd maar werkt gedecentraliseerd.

Noodrem voor vliegtuig
Het Amerikaanse ministerie voor defensie wil een noodrem voor vliegtuigen. De noodrem zou moeten ingebouwd worden in toekomstige modellen, en moet dienen om een vliegtuig “onbruikbaar” te maken.
Een eerste gebruik is dat het mogelijk moet zijn om een vliegtuig dat op een vlieghaven zijn vertrek voorbereid, alsnog te stoppen om op te stijgen.
Een ander gebruik is een vliegtuig te beletten om bepaalde zones binnen te vliegen. Daarbij wordt gedacht aan belangrijke infrastruktuur-, politieke-, militaire- of geheime zones waarboven een vliegverbod geldt.
Ze willen trouwens ook voor andere voertuigen zo’n systeem; ze willen bv een boot kunnen stoppen op een afstand van 100 meter.

 

Zin om de code te breken
Een ander beveiligingsbedrijf, Kaspersky labs, is van plan om de geheime sleutel te breken van de laatste versie van het GPcode virus. Het is een 1024-bits sleutel en er is heel wat rekenkracht voor nodig, zodat Kaspersky eraan denkt om de techniek van distributet computing te gebruiken. Daarbij kunnen vrijwilligers van over heel de wereld het ontcijferprogramma laten draaien op hun computer, en de resultaten worden via het internet bijeengebracht. De techniek werd bekend bij het zoeken naar buitenaards leven, waarbij het een wetenschappelijk doel diende.

Dat virus bestaat al een tijd, maar een versie die begin juni ontdekt werd, versleutelt een aantal uitgekozen bestanden op de harde schijf van een computer. De bestanden krijgen een gewijzigde naam die eindigt op “_Crypt”. In de map van de bestanden schrijft het virus ook een tekstbestand dat “Read_me” heet. Daarin staat beschreven wat de gebruiker moet doen om een sleutel te krijgen om de bestanden terug om te zetten naar normaal.
Maar gaan mensen wereldwijd computertijd geven aan een prive-bedrijf?
En zelfs als het antwoord ja is, moeten het er veel zijn. 15 miljoen computers van de huidige generatie zeggen ze nodig te hebben om op een jaar tijd de code te kraken. Er wordt alleen gesproken van het virus op Windows computers, waarbij de sleutel verschillend is voor versies vanaf Xp tegenover versies van voor Xp.

kaspersky forum

Computerpolitie in de VS
De VS neemt het verdedigen van zijn belangen ernstig, en niet alleen in olie. In het huis van afgevaardigden werd een wet gestemd die “H.R. 4279″ genoemd wordt en die de Federale politie toelaat een computer in beslag te nemen bij het minste bestand van verdachte afkomst. Als de wet door het Congres komt, wordt er bij de politie een speciale afdeling “Intellectual Property” opgericht.

Meer over 4279 hier

Beeldige monitor
Een computerfabrikant bracht een “Dreamcolor” monitor uit met een LCD kleurenscherm van 30 bits met 1 miljard kleuren. Het scherm is zo kleurecht dat grafische gebruikers de beoordeling van de kleuren op het scherm kunnen doen aan de hand van 6 ingebouwde kleursystemen. Dat maakt proefdrukken overbodig, en bespaart dus veel tijd en geld. Ook nu bestaan al kleurenschermen die goedgekeurd zijn voor kleurbeoordeling, maar die zijn van een prijsklasse van 4 tot 6 keer duurder. Het beeldscherm zou ontwikkeld zijn in overleg met Dreamworks, bekend van digitale films.

Het apparaat is met een prijskaartje van 3500 dollar ook aan de dure kant … Daarvoor krijg je een 24″ widescreen scherm.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Webgang met Brain-Phones en Brain-Mic’s

Uitzending do 18:00 ** June 5th, 2008 by Lydia **

Nabespreking van het nieuws en:

Xp gespaard
Volgens een cyber-cynische auteur van Computerworld blogs
heeft Linux het leven van Xp gered. Normaal had Microsoft al lang de stekker uit Xp getrokken om zijn nieuwe systeem te kunnen slijten. Maar net op dat moment komt Ubuntu uit en kunnen mensen die iets nieuws willen daarmee gratis aan de slag.
Ondertussen maakten internettoepassingen zoals die van Google, het mogelijk om met een browser als Firefox online teksten te maken, berekeningen te doen, e-mail en kalenders bij te houden, en alles zonder nog een zware pc nodig te hebben. Plots doken in Wall-mart goedkope light pc’s met Gos Rocket, een aangepaste Linux van een 22 jarige Ubuntu tweaker.
Dan was er het One Laptop Per Child project, dat aantoonde dat je met standaard onderdelen een goedkope kleine laptop kan maken als je hem op grote schaal kan verspreiden. Het project had als doel kinderen volledige vrijheid te geven om de software te veranderen, kopieren enz, en daarom werd met Linux en andere vrije software gewerkt. Dat bewees dat het ook zonder Windows kon, en bovendien veel goedkoper. Terwijl veel bedrijven probeerden zo lang mogelijk van Vista weg te blijven, waren de goedkope Linux mini-laptops als de EEE uitverkocht voor je met je ogen kon knipperen. In de VS worden ze trouwens Ultra Mobile PC’s genoemd, of afgekort UMPC.
En als Ubuntu dan een speciale UMPC versie van Ubuntu 8.04 uitbrengt zie je hoe snel die markt evolueert.
Ondertussen struikelen alle merken van computers over hun eigen voeten om toch maar met een eigen versie van UMPC uit te komen. En welk besturingssysteem kan men daarop draaien? Linux dus wel, Vista is veel te zwaar, dus verlengt MS toch maar weer de levensduur van het produkt Xp, speciaal voor goedkope laptops en pc’s, tot juni 2010.

Op vraag van computerbouwers en bedrijven met grote aantallen gebruikers werd vroeger al de termijn voor Xp verlengd. In principe zou nu dus het einde van deze maand -30 juni- het definitieve einde zijn voor XP. Maar voorbije week lekte op een technologiewebsite uit dat de helpdesk van Microsoft streepjes zette telkens er een vraag van een klant kwam om Xp te kunnen beginnen of blijven gebruiken. Het zou een intern ondezoek zijn en naargelang het aantal vragen zou men dan intern overleg plegen. Gebruikers interpreteerden dat massaal als een kans om de termijn te verlengen. De lijnen geraakten overbelast, en ook andere klanten geraakten daardoor niet tot bij de support. Microsoft kwam daardoor in een lastig parket en het ontkende dat ze een “enquete” aan het doen waren om Xp te verlengen. Ze vroegen om daar niet meer voor te bellen.

Maar de gebruikers geven het niet zo snel op. Er lopen akties op verschillende websites en fora, zoals bij infoworld en computerworld. Sommige van die petities vragen nogal veel informatie over de gebruiker, en lijken eerder te dienen om namen, adressen, e-mail adressen en andere gegevens te verzamelen.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Firefox 3.0 beta * Gedachten lezen * Het venijn in de staart * Microsoft ontdekt RSI

i-nieuws 6 na 6 ** June 5th, 2008 by wim.webgang **

05/06/2008


Firefox 3.0 beta
Wie voor de officiele uitgave de nieuwe versie van de Firefox browser wil proberen, is er een “release candidate”. Momenteel is dat release candidate 2, en die zou eigenlijk nauwelijks mogen afwijken van de uiteindelijke officiele 3.0 versie. Ondanks het vroege stadium is die toch al beschikbaar voor Windows, Mac en Linux, en bovendien in een 40-tal talen.

Er is veel kans dat de browser bij het uitkomen records breekt voor het grootste aantal software downloads.
Bovendien gaat het gebruik al richting 20 procent.

www.mozilla.com

Gedachten lezen
Er is een nieuw soort muis gemaakt dat er meer als een koptelefoon uitziet dan als een muis. Je zet het apparaat op je hoofd en het gebruikt sensors om aan te voelen hoe je het pijltje wil sturen. Het werkt als een EEG in het ziekenhuis, maar dan kleiner. De “brain mouse” zou 300 dollar kosten volgens de dailytech website.
Wetenschappers werken ondertussen verder aan meer complexe toepassingen van het lezen van hersengolven. Ze willen een computer ontwikkelen die echt gedachten kan lezen.

 

Het venijn in de staart
McAfee een bedrijf bekend van Antivirus programma’s in de Windows wereld, heeft een onderzoek gedaan naar gevaarlijke websites. Gevaarlijk betekent in hun onderzoek dat ze mogelijk een computer kunnen besmetten. Ze deelden de gevaarlijke sites in volgens de uitgang van de domeinnaam. De meest gevaarlijke “Top Level Domainnames” waren “.hk”, “.cn” en “.info”. Daarvan werd tussen de 10 en 20 procent als gevaarlijk bestempeld. Van de gewone “.com” namen slechts 5 procent.

Microsoft ontdekt RSI

Microsoft heeft een studie laten doen naar problemen van werknemers die met computers werken. Daaruit kwam naar voor dat RSI of “Repetitive Strain Injury” alarmerend toeneemt. Twee derde van alle bedienden zou klachten hebben in rug, nek, schouders, armen en handen. Zowat een derde van de werknemers met RSI legde niet de link met het computerwerk. Bovendien deed 68 procent van de managers helemaal niets als werknemers met dergelijke klachten kwamen.
De werkplekken zijn weinig ergonomisch en mensen werken steeds meer ook buiten het kantoor, dikwijls in nog slechtere omstandigheden.

Leuk onderzoek van een bedrijf dat de personal computer toegankelijk en bovendien de grote verspreider was van de muis bij computergebruik. Iemand een muis-arm?

Lift ^ | Lift v | Comments Off