Uitzending do 18:00 ** July 26th, 2007 by Lydia **
- Van PATA naar SATA.
- Interview met Ruud Vriens over OpenOfficePlaza. (Zijn onze noorderburen nu echt jaloers op ons of hebben we dat fout gehoord?)
- Vandaag een programma vol gruntsponge!!!
Lift ^ | Lift v | Comments Off
i-nieuws 6 na 6 ** July 26th, 2007 by wim.webgang **
26/07/2007
Einde idee
Een grote fabrikant van harddisks kondigt aan op het einde van dit jaar te stoppen met de produktie van “IDE” drives. De IDE aansluiting volgt de PATA standaard en wordt steeds meer vervangen door het SATA systeem. In 2/3 van de nieuwe computers wordt nu SATA gebruikt, in 1/3 e nog IDE-PATA. De fabrikanten van computers zullen waarschijnlijk nog een tijd de aansluiting voorzien, want er zijn nog veel bestaande apparaten die de aansluiting gebruiken; niet alleen harde schijven maar ook veel cd/dvd lezers en schrijvers gebruiken dezelfde aansluiting.
Tot nog toe waren de SATA drives sneller en duurder, en werd afgewogen op basis van de noodzaak of die meerprijs nodig was. Maar ondertussen is de produktie van de SATA drives zo groot dat de prijzen op elkaars niveau zijn gekomen.
De PATA standaard bestaat meer dan 21 jaar, de SATA standaard heeft op 10 jaar tijd overgenomen. Dat is sneller dan andere overgangen zoals de floppy disk of de seriële poort die door usb vervangen wordt; nu nog zijn er nieuwe apparaten met een seriele poort.
|
|
Stichting OpenBSD
In Canada werd de OpenBSD Foundation opgericht. Die wil ondersteuning bieden voor een reeks projecten als OpenBSD, OpenSSH, OpenCVS, enz. Het is de bedoeling de inspanningen om aan materiaal te geraken te coördineren. Om de programma’s om te zetten naar verschillende computerplatformen moeten de programmeurs natuurlijk beschikken over de computers. Schenkingen kunnen nu via de OpenBSD Foundation.
Het OpenBSD besturingssysteem is een unix-achtig systeem, ontwikkeld aan de Universiteit van Berkeley. Daar komt ook de naam vandaan: “Berkeley Software Distribution”. Naast het besturingssysteem werden ook een aantal andere programma’s ontwikkeld, allemaal met een prefix “Open”, en voor die in de mode was. Het unieke aan hun werk is de toelating om de code te gebruiken voor andere projecten. Volgens de Berkeley copyright licentie mag dat ook voor gesloten of commerciele projecten, en moet het resultaat niet terug opengesteld worden. Dat staat in tegenstelling tot de meestgebruikte Linux-licentie, de GPL: programma’s onder die licentie mogen alleen gebruikt worden voor GPL programma’s.
OpenBSD is sinds mei van dit jaar aan versie 4.1. OpenSSH wordt ook intensief gebruikt op Linux bijvoorbeeld. Het betekent: Open Secure SHell ,een manier om communicatie naar een andere computer over een versleutelde verbinding te doen, zodat wachtwoorden en inhoud niet afgeluisterd kunnen worden op het netwerk.
http://www.openbsdfoundation.org/
OpenBSD licentie
|
Lift ^ | Lift v | Comments Off
Uitzending do 18:00 ** July 19th, 2007 by wim.webgang **
Vakantiegang met:
- Streaming in komkommertijd: de discussie barst weer los (zie ook streaming theorie). Deborah roept een werkgroep bijeen die probeert de nodige kennis te vergaren, joris m. gaf een demonstratie en jaagt op tarieven, enz. Wie concrete ervaring heeft met streamen (niet luisteren naar :p) graag een mailtje naar webgang, subject: streaming.
- DistroWatch (.com) brengt nieuws over nieuwe (alfa/beta) releases van Linux en ook andere vrije software distributies als BSD’s en OpenSolaris: IPCop, Damn Small Linux (DSL), Absolute Linux, NetSecL, sabayon, FreeNAS, Pioneer, arkLinux, Helix, Wolvix, BeleniX, Bluewhite64, …
- Naast nieuws en besprekingen hebben ze een populariteitslijstEen groot deel van de site is ook in het NL te lezen.
- Een verdacht snelle stijger in de DistroWatch lijst: PCLinuxOS. Gestart door een ontwikkelaar die vroeger aan de Mandrake distributie werkte (Mandrake evolueerde naar Mandriva). PCLinuxOS lijkt het goede van Mandrake/Mandriva te behouden, en andere dingen te vervangen door betere, zoals het apt-get systeem in de vorm van een grafisch te gebruiken Synaptic. De distributie wordt niet betrapt op het aankondigen van release-data.
- DW over PCLinuxOS
Lift ^ | Lift v | Comments Off
i-nieuws 6 na 6 ** July 19th, 2007 by wim.webgang **
19/07/2007
Electronische stemming overdoen
De stad Berkeley in California in de VS heeft een probleem met de resultaten van een electronische stemming. De oorsprong gaat terug tot 2004, toen een voorstel op de tafel lag om marijuana produkten legaal te verstrekken voor medische doeleinden. Dat voorstel werd door de bevolking weggestemd met een verschil van 200 stemmen. De voorstanders van het voorstel vroegen een hertelling. Die kon echter niet uitgevoerd worden omdat de stad weigerde het materiaal ter beschikking te stellen voor hertelling. Volgens de wet moeten ook bij een electronische stemming de gegevens op de stemcomputers ter beschikking gehouden worden voor een hertelling, oordeelde de rechter, en vorderde het materiaal. De stad kon echter maar een fractie van het electronische bewijs van de stemming leveren. Er werden stemcomputers van Diebold gebruikt, systemen die ook vroeger al in het nieuws kwamen. De Electronic Frontier Foundation hielp bij het aanklagen van het ondemocratisch verloop. Ze verwachten dat de rechter de stemming zal laten overdoen.
Worm in Apple
Een onderzoeker heeft het concept van een softwareworm geschreven die zich kan verspreiden onder Mac OS-X computers. Tot nu toe was er nauwelijks sprake van bedreiging voor de gebruikers van dat systeem. Infosec Sellout is de schuilnaam van de maker ervan. Hij beweert dat hij de worm aan het testen is op meer dan duizend mac’s. Pas als hij klaar is met testen zal hij zijn bevindingen overmaken aan Apple, maar volgens een melding op securityfocus zou het gaan over een onderdeel van de DNS software. De maker is niet van plan de worm los te laten uit het computerlab, maar doopte hem wel “rape-OS-X”.
http://www.securityfocus.com/bid/24924
|
|
FBI in je computer
Er zijn al langer geruchten dat de overheid van de VS goede maatjes is met de grootste netwerk-en softwareleveranciers: het handhaven van monopolies zou de veilligheidsdiensten van de VS het voordeel geven van gemakkelijkere geheime toegang tot computersystemen. Een federale rechtbank in de VS heeft vorige maand het FBI officieel toelating gegeven om “spyware” vanop afstand te installeren op computers om te achterhalen van wie een bepaalde MySpace account is. Het vermoeden bestaat dat er een link is met een bomalarm dat naar een school gestuurd werd.
De software die het FBI gebruikt is het zogenaamde CIPAV of “Computer and Internet Protocol Address Verifier”. Die verzamelt gegevens over de computerverbindingen. Ze zouden het programma op de computer krijgen via een e-mail. Maar blijkbaar geraakt die spyware mail dan zomaar door de antivirusbeveiliging van de providers en de gebruiker.
OOo in je computer
De Amerikaanse supermarktketen heeft een computer te koop die OpenOffice.org als kantoorpakket geïnstalleerd heeft. Het is een goedkope aanbieding die qua hardware niet hoog gegrepen is (1.5GHz VIA C7 CPU, 1GB of DDR-2 SDRAM, an 80GB hard drive, a DVD burner, and integrated graphics, as well as a keyboard, mouse, and speakers.)
, en mikt op de onderkant van de markt met een prijs onder de 300 dollar.
Wat ook opvalt is dat Wall-Mart blijkbaar meegelezen heeft in de reacties van de DELL enquete. Ze leveren dit toestel zonder zogenaamde “crapware”. Dat is de reeks iconen op de desktop die leiden naar allerlei websites van computerprodukten en diensten als providers, en testversies van antivirus en andere programma’s.
|
Lift ^ | Lift v | Comments Off
WebGang blog ** July 17th, 2007 by wim.webgang **
Centraal krijgt veel vragen over streaming (hopelijk volgt praktijk). Maar helaas is de kennis binnenshuis beperkt tot fm-radio. Er zijn enkele summiere proeven gedaan in het verleden. Daarvan heb ik onthouden:
Radio Centraal Zender >>> {{ ether}} >>> fm-radio ontvanger (audio uit) >>> (audio in) geluidskaart computer
Vanaf die computer gaat het dan digitaal zo verder:
digitaliseert >> Computer (Streaming Server Software) >>> netwerkverbinding >>> (( internet )) >>> streaming luisteraar
wiens geluidskaart het terug naar analoog omzet en weergeeft langs de luidspreker.
Een eenvoudige test met 1 of enkele luisteraars is technisch haalbaar, maar niet operationeel bruikbaar.
Als veel luisteraars moeten bediend worden (1 stroom per luisteraar) kan de computer met Streaming Server software via het netwerk het origineel signaal krijgen:
PC met geluidkaart >>> netwerk >>> Server (Streaming Server Software) >>
Serververbinding 1 >>> (( internet )) >>> pc netwerkverbinding >>> streaming luisteraar 1.
Serververbinding 2 >>> (( internet )) >>> pc netwerkverbinding >>> streaming luisteraar 2.
Serververbinding 3 >>> (( internet )) >>> pc netwerkverbinding >>> streaming luisteraar 3.
Serververbinding 4 >>> (( internet )) >>> pc netwerkverbinding >>> streaming luisteraar 4.
Die server kan dan bv bij een provider staan, die een “grotere” uitgaande internetverbinding heeft.
Merk het verschil op:
Ether: 1 x uitzenden op vast vermogen -> nul, 1 of veel ontvangers maakt geen verschil
Internet: van ip-adres naar ip-adres; elke luisteraar “belast” de server en heeft een “verbinding” in gebruik!!
Ik denk dat dat ongeveer het basisprincipe is. Aanvullingen welkom natuurlijk, webgang e-mail adres…
webgang
Enkele links:
Wikipedia
netjuke
Linux Journal: Running a net radio …
Stream on the fly (cfr radioswap project)
The Streaming Suitecase: met manuals for streaming on the internet
Lift ^ | Lift v | Comments Off
Uitzending do 18:00 ** July 12th, 2007 by wim.webgang **
Ok, de kraak van de website van de federale politie door een 17-jarige hebben we gemist door de vakantie. En de vroegere topman van MS België heeft ander werk gevonden. Wij vullen de vakantie nog aan met:
Geef Vista een stem! (link YouTube)
Hoe Vista installeren in 2 minuten … (link YouTube)
Of dacht je soms dat Vista een rip-off was van OSX? (link YouTube)
Maar dan toch minstens beter dan Ubuntu? (link YouTube)
Linux distributions, feiten en getallen: Distrowatch.com:
populariteit laatste 12 maanden, 6 maanden, 3 maanden, 1 maand van 359 distro’s!
Lift ^ | Lift v | Comments Off
i-nieuws 6 na 6 ** July 12th, 2007 by wim.webgang **
Ubuntu blijft groeien
Ubuntu heeft een opvallend sterke groei vertoond het voorbije jaar. Alleen is het erg moeilijk te meten omdat bij Linux distributies geen verkoopscijfers gebruikt kunnen worden. Hoe meet je het zogenaamd “succes” van een digitaal produkt dat gratis en vrij gekopieerd en doorgegeven mag worden, vraagt LinuxPlanet.com zich af. Niet aan verkoopscijfers, ook niet aan downloadcijfers want er is geen enkele manier om die downloads van zoveel verschillende sites te tellen, en bovendien worden er enorm veel CD’s verspreid met Linux op, en zeker ook met Ubuntu. En zelfs al zou je het weten, betekenen hoge cijfers voor een distributie dan dat het de beste distributie is? Op heel wat andere gebieden blijkt dat “meestgebruikt” niet gelijk staat met “beste”, dus dat gaat zeker niet op. Ubuntu heeft zich in ieder geval op korte tijd opgewerkt tot een van de groten, en het gewicht van de Debian tak in de Linux boom verzwaard tegenover de RedHat en de Suse takken. Voor deze laatste distributies zal de vraag vooral worden of Ubuntu een heel nieuwe markt van gebruikers aanboort, of in hun vijver zit te vissen. Voor de Linux gebruikers zelf is de perceptie mogelijk omgekeerd; ze hebben er voordeel bij dat er verschillende smaken bestaan, naargelang verschillende omstandigheden van gebruik. Op de distrowatch.com site is Ubuntu in ieder geval niet weg te slaan uit de top 3. De enige concurrent die ze daar hebben is “PCLinuxOS”, dat een KDE omgeving gebruikt, in tegenstelling tot Ubuntu die standaard Gnome gebruikt als grafische omgeving. PCLinuxOS is gebaseerd op Mandriva, en heeft de interessante eigenschap een “snapshot” te kunnen maken van het de huidige computer, waarmee je een volledig werkend systeem op backup hebt op cd of dvd, die je zelfs kan starten als “Live CD”.
linuxplanet.com/linuxplanet/print/6397/
www.madpenguin.org/cms/?m=show&id=7951
distrowatch.com/stats.php?section=popularity
pclinuxos.com
Winst of verlies
Een van de plaatsen waar Ubuntu heel wat zichtbaarheid scoorde, was de aankondiging dat de Ubuntu Linux Distributie beschikbaar zou worden als keuze bij Dell computers. In eerste instantie leek het alsof de computers met dezelfde basisconfiguratie 50 dollar goedkoper zou zijn dan een met een basis Windows.
Even later werd echter duidelijk dat er een addertje onder het gras zat. Een serieuze wurgslang eigenlijk. Als je volgens een bezoeker van ideastorm namelijk de Windows machine koopt en je kiest er uitbreidingen bij als meer geheugen en grotere harde schijf, wordt ze plots goedkoper dan de Linux machine met dezelfde hardware uitbreidingen. Volgens een andere bezoeker heeft Microsoft al in 2000 via contracten de computerbouwers opgelegd om nooit vergelijkbare systemen zonder windows goedkoper te verkopen.
Lift ^ | Lift v | Comments Off
Uitzending do 18:00 ** July 5th, 2007 by Lydia **
Het is de tristesse in de kleur zwart die me in een roest wist te vertellen
dat ik het nooit zou begrijpen, omdat hij het was die te gekleurd was.
Maar ik vertelde hem:
onbegrip om onbegrip maakt net dat ik het wel begrijp….
dat begreep hij niet…
Opgefokt begonnen maar aan het einde van het programma was alles zo rustig, komt het door de muziek of was ik gewoon te stil?
Lift ^ | Lift v | Comments Off
Uitzending do 18:00 ** July 5th, 2007 by Lydia **
Hey! Tis nog steeds vakantie en we zijn weer gretig op zoek gegaan naar chill out muziek.
Maw:
Free Vibes
Free Vibes
Free Vibes
En de jingle van de Balkanfuif natuurlijk…
Lift ^ | Lift v | Comments Off