Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Massimo over Arduino

Uitzending do 18:00 ** October 27th, 2016 by wim.webgang **

Massimo
We ontdekken een handige gids voor het gebruik van Arduino (volgende week of zo meer daarover), en wie blijkt de auteur te zijn? Massimo Banzi, de leider van het team dat de Arduino maakte, de kleine goedkope microcontroller gebruikt door kunstenaars, hackers en andere jongeren…

Open Source Hardware
Massimo over Arduino en open source hardware, in 2012 (NL ondertiteld!):
https://www.ted.com/talks/massimo_banzi_how_arduino_is_open_sourcing_imagination?language=nl
Een lezing met beeld en filmmateriaal geïllusteerd en heel wat voorbeelden van het gebruik van Arduino.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Stop het botnet * Malware of goodware * Laatste tweet

i-nieuws 6 na 6 ** October 27th, 2016 by wim.webgang **

Stop het botnet

Vorige vrijdag gingen enkele bekende websites plat onder druk van een DDoS-aanval, waaronder twitter, soundcloud, spotify, paypal, New York Times, Github, Airbnb, enz. Oorzaak bleek minstens gedeeltelijk te liggen in de gemeenschappelijke DNS provider, die behoort tot de basis-infrastructuur van het internet. Computers vragen via het DNS systeem de website op, en als het DNS systeem niet werkt, lijkt de site onbereikbaar.

Nu het effect van de massale ddos-aanval duidelijk geworden is, wordt de vraag gesteld hoe het probleem op te lossen.
Voor de ddos aanval worden gekraakte webcams en andere op internet aangesloten apparaten gebruikt. Nadat zo’n apparaat gekraakt is, krijgt het de instructie om mee een bepaalde server op het internet te bestoken met een overbelastingsaanval. De eigenaar van het apparaat zou de instellingen moeten veranderen en het apparaat beveiligen. Maar die eigenaars zijn dikwijls niet op de hoogte, en doet dus meestal niets anders dan zijn apparaat eens herstarten als het niet goed werkt. Er is veel kans dat hij binnen 5 minuten al terug besmet is.

Maar als kriminelen binnenkunnen in de apparaten, kunnen goedbedoelende inbrekers ook binnen. Stel dat zo’n white hat hacker op zo’n onveilig apparaat binnendringt, en er een beveiliging op installeert? En dat in de vorm van een virus giet, zodat de oplossing zich zelf over het ineternet verspreid? Of zouden geheime diensten zoiets moeten doen? Of een speciale cyber-politie? Beveiligingsonderzoekers beweren dat het zou kunnen, maar het is natuurlijk niet legaal.

Malware of Goodware
Maar het is in het verleden al gebeurd. Zo is er het geheimzinnige Linux.Wifatch, een virus uit 2014. Dat verspreidt zich onder routers die onbeveiligd aan het internet hangen. Eens binnen in de router, sluit het de onnodig openstaande poorten, en stuurt de gebruiker een bericht om de wachtwoorden veilig in te stellen.

Na verloop van tijd kwamen de ontwikkelaars naar buiten als “The White Team”. Ze hebben een eigen gitlab website met hun open source broncode erop. Linux.Wifatch doet nog altijd zijn werk, vooral in Azie.

Maar de makers van een “goodware” lopen ook risico’s. Hun software kan gebruikt worden om een slechte variant te maken. Of in hun code kunnen fouten zitten, die onvoorspelbaar gedrag veroorzaken in bepaalde omstandigheden. Kort na de milleniumwissel was er de plaag van het “Blaster” virus. Nadien dook de Welchia worm op, die probeerde om besmette systeen te bevrijden van Blaster. Daarvoor verwijderde het msblast.exe, en probeerde het de correctie van de Microsoft site te downloaden en te installeren. Daarna herstartte het de computer.
Er was echter een probleem met de manier hoe het zich verspreidde. Welchia ging op het netwerk op zoek naar andere besmette computers, en veroorzaakte daarbij zoveel ruis op het netwerk dat sommige servers of netwerken platgingen.
Met als gevolg dat de IT afdeling ook nog eens op jacht moest naar Welchia.

Laatste tweet
Twitter heeft het moeilijk; voor bijna 10 procent van het personeelsbestand zal het binnenkort hun laatste tweet zijn binnen het bedrijf. De ontslagen komen er om genoeg middelen vrij te houden voor de hoogste prioriteiten, zegt het bedrijf. Twitter kan nog steeds groeicijfers voorleggen; het voorbije kwartaal kwamen er 4 miljoen gebruikers bij, in totaal zijn er meer dan 300 miljoen gebruikers. Voordien waren er allerlei geruchten over overnames van Twitter door een of andere grote internetspeler, maar daar is niets van terechtgekomen. Twitter is beursgenoteerd, en dat deed het aandeel geen goed.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Vooruitgang * Campagnefinanciering * BBC Micro Bit internationaal

i-nieuws 6 na 6 ** October 20th, 2016 by wim.webgang **

BBC Micro Bit internationaal

De BBC microbit gaat een internationale carriere tegemoet. Het computerbordje was voordien enkel in Groot-Brittanië te krijgen, en zelfs daar lag het niet zomaar in de electronicawinkels. Het was een educatief product van BBC, en werd verdeeld in scholen. In totaal zouden er ongeveer een miljoen stuks verdeeld zijn over scholen in heel het VK.
De microbit is een klein computerkaartje waarop een aantal voelers zijn geïntegreerd waaronder een bewegingsvoeler. Ook heeft het enkele drukknoppen en een rooster van kleine leds, die naar believen gestuurd kunnen worden, om er bv cijfers of letters op weer te geven.
Het project gaat nu samenwerken met andere landen om de micro:bit er te gebruiken. De eerste kandidaten zijn Nederland en Ijsland. Er werd een nieuwe non-profit opgericht om het project verder te ondersteunen en voor vertalingen te zorgen. Volgens een claim zou de interesse om IT-studies te doen met meer dan 10 procent toenemen door kennismaking met de micro:bit. Het project wil vooral de interesse bij meisjes verhogen, die tradioneel iets minder voor die richting kiezen.

http://www.bbc.com/news/technology-37682405

De productie zou gebeuren door premier farnell/Element 14, bekend van de Raspberry Pi. Het toestel zou een 13 pond kosten. De fabrikant verkoopt het in partijen van minstens 90 stuks. Ondertussen wordt er ook al heel wat randapparatuur voor de micro:bit aangeboden.

Campagnefinanciering
Het campagneteam van Hillary Clinton lijkt een grappige manier te hebben gevonden om hun kas te spijzen. Ze dagen supporters uit om telkens Donald Trump een bericht publiceert via twitter, een donnatie te doen. Hoe meer Trump twittert, hoe meer geld het campagneteam van Clinton binnenhaalt. Dit idee circuleerde eerst als grap, toen iemand die zich ergerde aan te tweets van Trump, dreigde telkens een donnatie te doen.
Het campagneteam van Clinton maakte dan een tool die “Troll Trump” heet, en op de pagina klinkt het: “Show Donald that his unhinged rhetoric comes at a cost. Sign up to donate to Hillary’s campaign every time Donald tweets!”, waaronder een knop staat om in te tekenen.

Vooruitgang
Steeds meer auto’s hebben een ingebouwd navigatiesysteem. Maar volgens een onderzoek gebruikt de helft van de eigenaars dat systeem helemaal niet. Soms hebben ze gewoon geen zin om het te leren gebruiken, of weten ze niet wat het kan.
Nogal wat gebruikers zijn gefrustreerd met het ingebouwde systeem, en gebruiken liever hun smartphone of een los navigatietoestel.
Die is veel flexibeler: je kan op voorhand de weg zoeken, en nadien het resultaat meenemen als je uitstapt. Je kan tijdens de rit door een passagier de weg manueel laten wijzigen, wat met ingebouwde systemen niet gaat uit veiligheidsoverwegingen.
Bovendien blijken nogal wat gebruikers gefrustreerd over de dure updates die door de merkgarage uitgevoerd moeten worden op de ingebouwde systemen.
Ford gebruikers hadden dan weer frustratie met het hele ingebouwde infotainment systeem. Daar is zelfs door gebruikers een “class action” rechtszaak gestart om schadevergoeding te bekomen. Problemen waren bv dat het systeem bleef hangen, of helemaal niets op het scherm toont, dat het traag was, dat het regelmatig crasht, enz. Windows gebruikers die dit gedrag menen te herkennen, hebben een punt. Het systeem was aangekocht van Microsoft, en stond helemaal niet op punt. Update na update volgden, maar de klachten bleven. Zelfs topmensen van Ford geraakten zo gefrustreerd dat ze zich moesten bedwingen om het systeem geen klap te geven. In 2014 besliste Ford om Microsoft te laten vallen als leverancier voor het infotainment systeem.

https://www.hbsslaw.com/uploads/case_downloads/myfordtouch/myfordtouch_hagens_berman_third_amended_complaint_redacted_.pdf

Wat denken die gebruikers wel?

http://www.foxnews.com/politics/2016/10/06/fcc-proposal-internet-providers-must-ask-to-share-your-data.html

Valt dergelijke communicatie in Belgie onder het briefgeheim?

http://www.senate.be/doc/const_nl.html

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Seed Journey

Uitzending do 18:00 ** October 13th, 2016 by wim.webgang **

onder voorbehoud van een brexit uit de gepaste tijdzone:

De tocht

Marthe neemt ons mee op een live radio sessie “Seed Journey” exact om 7pm in UK, dus 6 in Antwerpen…

De boot
RS-10 Christiania

Het zaad
The Seed Journey verzamelt oude graansoorten en verhalen van boeren, bakkers en zaadbanken. Om ze mee op reis te nemen of te redden voor de toekomst?

De Crew
Artiesten, zeilers, antropologen, aktivisten, academici, en andere future farmers … Lees meer

Met dank aan Radio Ramona

Lees meer op:
http://futurefarmers.com/seedjourney/

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Plastieksoep * Aurajoki

i-nieuws 6 na 6 ** October 6th, 2016 by wim.webgang **

Aurajoki
Gebruikers van het Sailfish systeem op smartphones zoals Joola, krijgen een update aangeboden naar 2.0.2.51, met de bijnaam “Aurajoki”. De aangekondigde verbeteringen hebben te maken met het bestandsbeheer op het toestel en geheugenkaarten, een gemakkelijker backup programma, met de mogelijkheid een backup te maken naar de cloud.
Ook een belangrijke uitbreiding is dat de agenda mee in de backup data zal worden opgenomen. Daarvoor werd vroeger enkel gerekend op synchronisatie, maar wie niet synchroniseerde had dus geen backup.
Er zijn ook een paar verbeteringen voor de camera aangebracht; ten eerste start hij sneller op, en ten tweede kan de camera-app gemakkelijker gereset worden in de instellingen.
Er zou nu een screenshot gemaakt kunnen worden door het gelijktijdig indrukken van de + en – volumeknoppen.
Het nieuwe systeem ondersteunt ook de nieuwe hardware van de Jolla C toestellen, en Intex Aqua Fish. Die bevatten bv een dubbele sim-kaart mogelijkheid, en een FM radio-ontvanger.
Deze update was voor beperkt publiek als ontwikkelaars al beschikbaar rond eind juli.
De update is 230 MB groot.

Plastieksoep

In de oceaan is een grote kuis nodig, en daarvoor is technologie nodig. Het project “the ocean cleanup” probeert daarbij ook uit te gaan van milieuvriendelijke oplossingen. Het zou bv nogal bizar zijn om gigantische hoeveelheden fossiele brandstof te verbranden om tonnen zwerfvuil uit de oceaan te halen. Daarom zetten ze in op potentiele energie in de oceaan zelf. Door juiste metingen van de oceaanstroming, wordt een kaart opgesteld, waarop grote vuilnetten ingetekend worden. De opkuis wordt zo passief mogelijk gemaakt.
De ingezette apparatuur op zee, zit ver van kustlijnen, verder dan booreilanden. Transport en onderhoud zijn daardoor duur. Daarom worden de installaties zo autonoom mogelijk ontworpen. De apparatuur moet extreme weersomstandigheden doorstaan. De confrontatie met de kracht van de oceaan wordt uit de weg gegaan door zoveel mogelijk mee te bewegen met de golven.
Het plastic afval is drijvend en zwevend, en kan opgevangen worden door een soort drijvende barriere. Die moet kilometers en kilometers lang zijn, misschien honderd km of meer. De barriere heeft niet echt de vorm van een net, maar eerder van een drijvende muur waar het water onder moet stromen, en het afval ophoopt. Door die trechtervormig te richten op de stroming, wordt het afval naar elkaar toegedreven. Het gaat tegen elkaar aandrukken, en zo een dichtere vorm aannemen, wat het gemakkelijker maakt om het op te halen. Er wordt gehoopt op 10 jaar tijd tot 40 procent van het plastic uit zee te halen.
Daarna moet de massa onderzocht worden, en aangeleverd als grondstof aan recyclagebedrijven. Dat zou op termijn wat kosten kunnen dekken. De financiering is trouwens een van de grote problemen. De opkuis wordt niet betaald door de fabrikant of de gebruiker van het afval. De verzamelbarriere bv is mee gefinancierd door crowdfunding.
Volgens onderzoekers zou er bijna 300 ton afval ronddrijven in de oceanen. Het afval staat bloot aan UV stralen van de zon, waardoor het ontbindt. Daarbij komen giftige stoffen vrij als DDT en PCB’s.
Het drijvend afval hoopt zich met 10 tot 100 kg per vierkante km op in verschillende cirkelvormige stromingen, waar het blijft ronddraaien en zo vermalen wordt tot kleinere deeltjes. Er zijn nu meer dan 5 ton micro-plasticdeeltjes. Die komen terecht in de voedselketen.
De productie van wegwerpverpakking gaat nog altijd in stijgende lijn. En van alle gemaakte plastic wordt amper 5 procent gerecycleerd.

The Ocean Cleanup website

Lift ^ | Lift v | Comments Off

A cloudknitting citygang

Uitzending do 18:00 ** October 6th, 2016 by wim.webgang **


Citygang: interview met de wolkenbreier naar aanleiding van het 10-jarig bestaan van het radioprogramma Wolkenbreiers.

Locatie : hofstraat 15

Site van Leo Reijnders hier.

Affiche bv hier:
http://www.cartoon-productions.be/wp-content/uploads/2016/09/10-JAAR-WOLKENBREIERS-top-25.jpg

Lift ^ | Lift v | Comments Off