Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Verlicht hoofdkwartier

Uitzending do 18:00 ** December 31st, 2020 by wim.webgang **

Redox
Het Redox project, zowat een jaar oud in 2017, werd voorgesteld in een talk op Fosdem in Brussel:

https://www.youtube.com/watch?v=TlTYWDU-mM4&feature=youtu.be

Denk aan microkernel, IOT, security (de reden waarom smartphones niet massaal aangevallen worden? De gebruikstijd van een toestel is korter dan de tijd om een aanval te organiseren, kortom, we gooien de smartphones – met bijhorend systeem – sneller weg dan dat misbruiksoftware ontwikkeld kan worden) en aan TCB (Thread Control Block).
Redox, gedeeltelijk geschreven in Rust, bestaat nog altijd, meer nog, Redox kwam met kerstmis dit jaar (2020) aan de officiële vrijgave van versie 0.6.

https://discourse.redox-os.org/t/redox-os-0-6-0-release/1414

Linux hoofdkwartier
Op een interview wordt Linus Torvalds gevraagd naar het hoofdkwartier van zijn Linux-imperium:
https://www.youtube.com/watch?v=o8NPllzkFhE (tip van Jah Stimpy)

Voetsporen in de sneeuw

De bovenkant van het bord is wit “besneeuwd” en heeft voetsporen met een afdruk van 8 mm.

Voetafdrukken van 8 mm...

Voetafdrukken van 8 mm...


De grond van de boom

De leverancier heeft ons defecte exemplaar vervangen, en dus is het hoofdkwartier van Webgang weer verlicht. Bovendien hebben we de micro:bit, die in de voet van de boom zit (en die het programma van de lichtjes draagt), ook nuttig gemaakt: hij toont op zijn eigen 5×5 LED-matrix de temperatuur van het bord, ongeveer omgevingstemperatuur; dus de kerstboom is ook een thermometer geworden, met wat extra python code:

temp = str(temperature())
display.scroll(temp + '"C')

Ps: effect niet zichtbaar op deze foto; je kan met wat moeite wel de donkere led-matrix zien links.

(zie ook vervolgboom vorige week en eerste week boom gekapt)

Lift ^ | Lift v | Comments Off

EFF 30 * Vaccinatiebewijs? * Linux speelt mee * Zou mijn auto mij verraden?

i-nieuws 6 na 6 ** December 31st, 2020 by wim.webgang **

EFF 30

De belangenverdediger van de internetgebruikers, bewaker van de digitale rechten en privacy van internetgebruikers, de “Electronic Frontier Foundation” of EFF wordt 30. Maar er is niet veel te vieren. Het verdedigen van bv het recht op privacy, en het aan de kaak stellen van misbruik van macht van overheden en grote bedrijven is meer nodig dan ooit. Bovendien zijn daar ook middelen voor nodig, en de verkoop van stickers en t-shirts op evenementen als FOSDEM is natuurlijk stilgevallen. Daarom roept Snowden op om EFF te steunen. Hij doet dat met een positieven oproep: We Can Fix a Broken System. Onder die titel verscheen op 26 december (voorbije zaterdag) een artikel op de website van eff.org. Hij beschrijf hoe de steun van iedereen nodig is om ervoor te zorgen dat technologie de vrijheid en rechtvaardigheid en verniewing dient voor alle mensen. Dat vereist technische kennis in rechtszaken die aangespannen moeten worden om die zaak te verdedigen, en technologie om in te gaan tegen autoritaire verschijnselen. De EFF brengt de nodige vaardigheden bij elkaar om dat allemaal voor ons te realiseren. Snowden roept in zijn artikel dus op om de EFF een financieële steun te geven voor het einde van het jaar.

Vaccinatiebewijs?

We hebbeen overal de hoera-berichten over het begin van de vaccinatie gehoord. Maar hoe kan je na een vaccinatie bewijzen dat je gevaccineerd bent? Wordt dat in je medische steekkaart gezet, die de dokters kunnen inkijken? Wordt dat nog ergens anders geregistreerd, bij de overheid die de vaccinatie organiseert? Nog ergens?
En wordt het enkel geregistreerd in andermans databank, of krijg je zelf ook een bewijs van inenting? En kan je met dat bewijs jezelf dan vrij bewegen, los van de regels die voor iedereen gelden? Kan je je boetes voor overtreden van coronaregels ermee laten kwijtschelden? Heb je zo’n bewijs nodig om op het vliegtuig te stappen? Op de trein, tram? Om te mogen gaan werken ipv te telewerken?
En hoe krijg je zo’n systeem sluitend, hoe vermijden dat er twee soorten burgers bestaan; zij die toegang hebben tot inenting en de systemen om dat te bewijzen, en zij die dat niet hebben, bv omdat ze niet de middelen hebben om met dat bewijs, dat waarschijnlijk digitaal zal zijn, om te gaan.
En hoe lang moeten en mogen die gegevens bewaard worden?
Een organisatie als de EFF waarschuwt alvast voor de bedrijven die hun systemen met aandrang naar voor schuiven om de vaccinatiegegevens in te beheren. De geschiedenis heeft ons geleerd dat voorzichtig met gegevens moet worden omgesprongen om te vermijden dat ze nadien misbruikt worden. We moeten er dus voor zorgen dat gegevens over ons die maar tijdelijk van belang zijn, ook maar tijdelijk worden bewaard. Wie gaat ons dat garanderen?

Linux speelt mee

Het kerstcadootje van Sony was dit jaar een officiële Linux driver voor de Playstation 5 DualSense controller. De verbinding kan over bluetooth of USB gebeuren. De driver ondersteunt alle functies, zoals de bewegingssensoren, het touchpad, en de sturing van de leds. Een jaar geleden werd duidelijk dat Sony de Linux driver zou steunen. De driver is nog niet opgenomen in de Linux distributies, maar een gebruiker die wil kan zelf de nodige wijzigingen in zijn Linux kernel aanbrengen. Het grappige is ook dat Sony niet de initiatienemer was van deze officiële driver, en dat sommigen ook aanpassingen voor clone-apparatuur mee in de driver opnamen.
En wie nog een Nintendo 64 heeft liggen, die kon op Kerstdag lezen dat er een nieuwe Nintendo 64 versie van Linux komt. Beetje bizar, want een Nintendo 64 heeft maar 4 Mb ram (niet Gb!). Maar het kan misschien een helpende hand vormen voor emulaties van computerspelen.

https://github.com/clbr/n64bootloader/

Zou mijn auto mij verraden?

Mijn auto is mijn beste vriend. Hij merkt dat de passagier zijn gordel vergeten is vast te klikken, dat mijn rechter achterdeur nog openstaat, dat ik moet gaan tanken, dat mijn bandenspanning veranderd is, en zo voort. Hij weet dat mijn wielen slippen, hij weet hoe lang ik al aan het rijden ben, of ik rustig of zenuwachtig rij, of ik te dicht bij mijn voorganger kom enz. Maar hoe lang onthoudt mijn auto dat allemaal. Met wie wordt die informatie gedeeld? In de VS heeft de politie in ieder geval deze bron van informatie ontdekt. Ze halen informatie uit het telematics systeem, dat informatie van de sensoren bijhoudt, en uit het infortainment systeem, dat de verbinding van een gsm verzorgt. En omdat gsm’s beter beveiligd worden, kan de politie soms gemakkelijker informatie uit een auto halen, die bij verbinding met een smartphone een hoop informatie heeft overgenomen. Zo’n infortainment systeem kan informatie uit de gsm overnemen die eigenlijk niet nodig is voor de auto, zoals wifi wachtwoorden, cookies allerlei enz.
De gegevens uit de auto zelf halen is voor politieonderzoekers een goed alternatief voor het opsporen via data-onderzoek bij Google.

compiled by BCP v.0.5.2

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Laatste gevallen van 2020

WebGang blog ** December 31st, 2020 by wim.webgang **

Gegevens gefiilterd op “Antwerpen” (stad):

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Boompje opgezet

Uitzending do 18:00 ** December 24th, 2020 by wim.webgang **

Boompje opgezet over IT
Miguel is te gast in de studio en geeft ons inkijk in de examensystemen tijdens coronatijd (zie nieuwsartikel “privacygedonder over Proctorio gebruik en protest in de VS) en vulde verder het programma mee aan. Is de opleiding informatica aan bv Thomas More helemaal op de Free Software/Open Source wagen gesprongen? Of toch niet…
Maar bv wel “R” (GNU programmeertaal voor data-analyse) .. zou interessant zijn om de grafiek van de Covid-19 cases te maken ipv met onze gambas-app Covid19DataBE.

10 keer Open Source / Free Software in 2020
Tien belangrijke software projecten die we gebruikten in 2020:

VLC

VLC Media speler die populair is op het Linux platform en andere, en die gebruikt kan worden voor video, audio en andere media files, cd’s, webcams, streams, podcasts enz.
Er bestaan veel extenties en skins en andere aanpassinge voor, ook een voordeel van een vrij en open source software.
VLC is herkenbaar door zijn grappig icoon van een oranje verkeerskegel.
Voor geluid zonder beeld gebruiken we meestal Amarok.

Firefox
Of beter Mozilla Firefox; Mozilla is het moederproject, en verwijst naar de eerste open source browser die uit de broncode van Netscape ontstaan is. Mozilla en hun Firefox draaien dus al heel lang mee in de softwarewereld en zijn een referentie voor het implementeren van internetstandaarden. Firefox is cross-platform en bv bruikbaar op Android, iOS, OSX en Linux (ah ja en ook nog op zo’n systeem van Microsoft uit de vorige eeuw, hoe heet dat nu weer…).

Een tiental jaar geleden, in zijn hoogdagen werd Firefox gebruikt door 1/3 van de internetgebruikers, maar nu is hij voorbijgestoken door de grote aantallen smartphonegebruikers, die de vast geïnstalleerde browser van hun apparaat gebruiken. Firefox is nog steeds belangrijk, al is het maar omdat ze onafhankelijk zijn, en aandacht hebben voor het Linux platform. Grotendeels onder GPL of gelijkaardige licenties en gratis en anoniem te gebruiken.

https://www.mozilla.org/en-US/about/history/

Php

Php maakte het mogelijk op het beginnende internet met vaste html pagina’s om elementen van een pagina te genereren. Daarmee konden aktieve websites ontstaan, waar je kon inloggen, waar je berichten op kon achterlaten, enz. Heeft de ontwikkeling van het internet een boost gegeven.
Het maakte ook de ontwikkeling mogelijk van softwarepaketten die op webhosting draaien en iedereen de mogelijkheid gaven om aktieve websites te draaien met Wordpress en vele andere CMS’en.

LibreOffice

Een onafhankelijk office pakket dat gebruikers niet gijzelt. Afgesplit van het OpenOffice pakket op een moment dat er vragen waren over de onafhankelijkheid en het voortbestaan daarvan. Nu hebben we twee onafhankelijke en gratis office paketten die op onze Linux desktops draaien en ons laten werken met spreadsheets (rekenblad), tekstverwerking, presentaties,

Gimp

Pixeltekenprogramma met het muizenkopje, we hadden het er nog over een van de vorige weken. Bestaat behalve op Linux ook op andere platformen.

GCC

De GNU Compiler Collection zit vervat in heel wat andere programmeertools, en vormt de basis voor gigantisch veel programmeerwerk in de free software / open source wereld.

Gambas

Een visuele programmeeromgeving met een knipoog naar Visual Basic, maar toch heel erg Linux-minded. Je kan er commandline programma’s of volledig grafische interfaces mee maken, je kan ermee programmeren voor servers of voor een raspberry pi. Eenvoudig, vrij en gemaakt in Parijs, maar populair tot in Brazilië. Ondanks de knipoog naar Basic, is Gambas toch meer object-geöriënteerd en eenvoudiger te programmeren dan C. Ideaal om te beginnen programmeren op Linux.

Linux

Het operating systeem dat we alle dagen gebruiken, in onze pc, op onze servers, op onze smartphone, en op de computers van zowat alle websites en diensten die we gebruiken. Begonnen als een projectje van een student die wilde inloggen op de servers van de universiteit, maar zijn terminal programma uitbouwde tot een volledig besturingssysteem dat nu gebruikt wordt door de belangrijkste supercomputers van de wereld.

KDE

Op een besturingssysteem heb je een destkop nodig, en hoewel we dikwijls vergeten dat de desktop van onze computer ook maar gewoon een programma is, dan nu toch een ode aan onze dagelijkse werkpartner.

En dit zijn er inderdaad maar 9. Welke open source/free software moet er nog bij, vind jij? E-mail naar

Muziek
18:08 orfegle – PLASTIK
18:17 Nctrnm – 10 – Honey
18:32 Ketsa-Dawnage
18:37 Little Bear – long (ID 780)
18:43 stazin – eccentrics
19:08 Animadvert – The lunatic
Zoek de 2 (3?) kerstbomen in de foto

Vervolgboom

Hieronder nog het vervolg van onze kerstboomperikelen van vorige week. Korte versie: hij is gemakkelijk te programmeren met de micro:bit.
Lees meer…
Read the rest of this entry »

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Geneesmiddelensupermarkt * Privacygedonder * Tussen Jupiter en Saturnus * Even Redmond bellen

i-nieuws 6 na 6 ** December 24th, 2020 by wim.webgang **

Geneesmiddelensupermarkt

Waar bij ons geneesmiddelen exclusief worden verkocht bij apothekers, die met kennis van zaken en verantwoordelijkheid hun klanten helpen, waar nodig met doktersvoorschriften, is in de VS de verspreiding van medicatie ook mogelijk via de supermarkt. Walmart is zo’n supermarkt, en hun verspreiding van geneesmiddelen was nogal efficiënt, misschien een beetje té.
Er is een aanklacht van meer dan honderdvijftig pagina’s tegen het bedrijf, voor het te los omspringen met verdachte voorschriften. Natuurlijk heeft het bedrijf controleprocedures, maar die stonden nogal laks afgesteld want zelfs klachten van eigen personeel konden de alarmbel over de soepele verstrekking van verslavende geneesmiddelen niet doen afgaan. Niet alleen Walmart moet zich verantwoorden; ook Walgreens, Rite Aid en anderen. Verkopers werden beloond voor de hoogste afname van middelen, wat leidde tot ongehoord hoge getallen voor bv gemeenten met in verhouding een kleine bevolking. Soms was het duidelijk dat grote aantallen voorschriften voor oxycodone, methadon, valium en andere produkten van een dokter kwamen die zijn medische bevoegdheid al lang kwijt was geraakt. De betrokkenheid van grote ketens als Walmart hebben bijgedragen aan de schaal van verslaving aan medicatie in de VS, zegt het ministerie van justitie. De supermarkt vindt dat de overheid de licenties van de voorschrijvers zelf maar strenger moet opvolgen.

Privacygedonder

De VS mag niet dezelfde wetten hebben als Europa om de privacy van zijn inwoners te beschermen, sommige van die inwoners beginnen toch zelf aktie te ondernemen om de invasie op de privacy een beetje terug te dingen.
Tweeduizend ouders tekenden een petitie om de school te vragen om hun samenwerking met Proctorio op te zeggen. Proctorio belooft de scholen het valsspelen van scholieren op te sporen met drastische middelen als gelaatsherkenning, detectie van de beweging van de ogen, enz. De gevolgen voor studenten in coronatijden zijn rampzalig. Slechtwerkende gelaatsherkenning tijdens een online proefwerk sluit een student uit, terwijl de goede werking van die software ras-gebonden blijkt te zijn.
Proctorio zelf maar in ieder geval nuttig gebruik van zijn kennis van de gegevens over de leerlingen; ze hebben zelfs biometrische gegevens dus het is niet moeilijk voor hen om te weten wie er schuil gaat achter online klachten. Kritische studenten kregen te maken met een soort cyber-aanvallen van het bedrijf; ze dienden een klacht in bij twitter over schending van bepaalde auteursrechten waardoor de student zijn twitter-account werd afgesloten. En als een hele school uit ontevredenheid met hun handelswijze tegen hen ingaat, spannen ze een proces aan, zodat de schaarse middelen van de school worden weggezogen in de verdediging tegen een advocatenteam van het bedrijf.
Meer dan de helft van de scholen die afstandsonderwijs moesten invoeren in de VS zouden een gelijkaardige controle dienst gebruiken omdat ze hun studenten niet vertrouwen, en nog eens een kwart zou overwegen om de stap te zetten.


In België loopt het misschien niet zo’n vaart, maar wij zagen in Antwerpen met de coronacrisis plots massaal leerlingen van de lagere school verpicht inloggen met nieuwe Microsoft accounts, en het monopolie van Bingle en/of Smartschool werd ook bij ons duidelijk, bv op het moment dat het platform crashte onder de stijgende gebruikersaantallen of bij intense communicatie met bv ouders.

Tussen Jupiter en Saturnus

Een Australische fotograaf, gespecialiseerd in analoge astro-fotografie, maakte vorige donderdag een opmerkelijke foto. Onder een grote maan met een scherpe sikkel en een zachte rest van de bol, zijn als twee lichte stipjes de planeten Jupiter en Saturnus zichtbaar. En midden daartussenin een lijn van de beweging van het international space station ISS. Jason De Freitas verzamelde zijn gespecialiseerd materiaal voor de opname; een drietal camera’s die met film werken, twee videocamera’s, en een speciale sterrekijker-statief met volgmotoren om de camera op te zetten. Het statief heeft een geïntegreerde stappenmotoren om een beweging in te stellen om de focus op een onderwerp te houden terwijl de aarde wegdraait, zodat er geen “field rotation” lijnen ontstaan.
In een vergroting van de foto kan je zelfs de manen van Jupiter zien.

Hij moest 397 jaar wachten, en een uur rijden om de perfecte plaats voor de foto te bereiken, een plek in New South Wales, in Australië. De planeten komen om de 20 jaar in elkaars buurt, maar zo dicht als nu was al geleden van 1623, de tijd van Galileo Galilei die de manen van Jupiter ontdekte. Hij zal ze dat jaar niet samen gezien hebben, want de passage viel toen overdag, het was nog eens 400 jaar langer geleden dat ze dat ’s nachts deden, wat het zichtbaar maakt vanop aarde.

Bovendien heeft het “dicht bij elkaar” niets te maken met de werkelijke afstand tussen de planeten, die blijft meer dan honderden miljoenen kilometer. Het is enkel de baan van de planeten, die ze op dit moment vanuit de aarde gezien achter elkaar legt. Als je van de zon wegkijkt zijn Jupiter en Saturnus na mars de volgende planeten. Ze zijn veel groter dan de aarde wat ze ook zichtbaarder maakt.

https://www.instagram.com/jase.film/

https://www.nasa.gov/feature/the-great-conjunction-of-jupiter-and-saturn

Even Redmond bellen

Vorige week lekte het nieuws uit dat bij verschillende Amerikaanse ministeries was ingebroken in de e-mail servers in een doelgerichte computerinbraak op de single-sign-in infrastructuur.
Een Amerikaanse senator gaf toe dat bij een spionageaktie op verschillende niveau’s bij het minsterie van financiën was ingebroken. De huidige minister van financiën, Steve Munchin, een bankier, filmproducent en fondsenwerver en zakenpartner van Trump, ging er nogal vlotjes overheen: het goede nieuws was dat er geen schade was aangericht, en dat er evenmin werd vastgesteld dat grote hoeveelheden gegevens zouden gekaapt zijn. Kortom: het was helemaal onder controle.
Misschien was het goede nieuws voor de minister van Financiën vooral dat zijn eigen e-mail niet bij de gekraakte was, want andere bronnen hadden een somberder beeld over het gebeuren. De inbraak gaat uiteindelijk al terug tot begin dit jaar toen ze bij Solarwinds binnengeraakten en van daaruit servers van allerlei grote administratie konden besmetten via besmette updates.
Trump minimaliseerde de inbraak en dacht zelf eerder aan China, maar alle andere vingers wijzen naar Rusland. En niet alleen de VS zijn getroffen, ook andere bedrijven over heel de wereld die dezelfde software updates kregen.

compiled by BCP v.0.5.2

Lift ^ | Lift v | Comments Off

onderweg naar donderdag…

WebGang blog ** December 22nd, 2020 by wim.webgang **

De kerstboom van de dag

Geschiedenis
Aktieve grafiek over Energiegebruik in de VS:

https://rcc.uchicago.edu/about-rcc/news-features/two-centuries-us-energy-usage-one-interactive-graphic

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Verlanglijstje voor onder de (LED-) kerstboom

Uitzending do 18:00 ** December 17th, 2020 by wim.webgang **

We speelden met een kerstboompje, een schakelaar die op uitgangen voor licht en donker schakelt, usb-kabels met stroomonderbreking, en valse batterijen die eigenlijk met een stroomadapter werken…

Dag en nacht splitter
Raad van Marthe: niet te zwaar belasten, kijk eens wat een dunne kabels het zijn…
Deze schemerschakelaar voor inbouw in een project heeft twee uitgangen: 1 geschakeld bij licht, de andere bij donker. Er zijn 5 draden; blauw en bruin krijgen 220, rood moet vast met bruin verbonden worden, en alle blauwe komen samen. Dan krijgt bij licht de witte draad spanning (tov blauw), vanaf schemering krijgt de gele draad spanning. De gevoeligheid kan niet ingesteld worden (je kan natuurlijk de voeler meer of minder afdekken).+


Een kerstboom gekapt

die op 3 AA batterijen werkt (wat we dus opvangen met de valse batterijen met lader), en die – wat dikwijls ontbreekt bij electronische bordjes – een echte aan-uit schakelaar heeft!

Uit

Sturing
Een kerstboom die vervolledigd kan worden met een bijgevoegde arduino-compatibele “nano”, waarvoor je wel eerst de insteekvoet moet solderen op de basiskaart van de boom.
Je kan ook in een sleuf rechtstreeks een bbc micro:bit steken, en dan die micro-bit programmeren. Nergens kunnen we zien hoe die microbit moet ingevoerd worden, en de ground / 3 volt contactpunten zijn niet symmetrisch uitgevoerd!
Niets houdt je tegen om de microbit verkeerd te steken

De nano of de micro:bit moeten apart gevoed worden (althans de micro-bit reageerde toch niet op de schakelaar “aan”).

Aan
Dit is de test-mode, die aktief is bij het inschakelen zonder programmeerbord:
Ernaast zie je ook de op-te-solderen voet en (in verpakking), de nano.

Programmeren
De bedoeling is een zelfgemaakt programma te laden om de lichtjes te manipuleren, ze kunnen bv ook kleuren weergeven. Je moet wel helemaal zelf op zoek, er is geen uitleg bij (Even Arex bellen?). Welke software gebruiken? “Programmeren als WS-2812″, of het zou compatibel zijn met neopixel LEDSTRIP volgens het schamele papiertje dat er bij zit. De leds van de micro:bit komen alvast niet overeen : het zijn er 25 monochroom (rood) en de boom heeft er 12 die alle kleuren kunnen aannemen.
(wordt vervolgd … upd: 24/12 “vervolgboom” en 31/12 “verlichteboom” …)

Sinterklaasfrustratie
Wie een stuk speelgoed kocht, kreeg (of terug vanonder het stof haalde), dat bestuurd wordt met een app, loopt soms tegen problemen aan: bv de app bestaat niet voor mijn smartphone/laptop/pc systeem. Monopolie, duopolie, of eenvoudigweg een app die niet meer te downloaden is, die niet meer draait op de huidige systemen en daardoor de functie van het speelgoed onbruikbaar maakt. Waarom?
Dus op de verlanglijst voor onder de kerstboom: voor alle speelgoed altijd drivers en sturing en programma’s voor ALLE platformen, en minstens altijd een evenwaardige open source versie die ook kan blijven voortbestaan nadat de oorspronkelijke informatie van het produkt verdwenen is.

Muziek
De logs laten ons wat in de steek (vanwege beta versie van BCP gebruikt..) maar we denken
o.m. Phillip_Gross_-_01_-_Casablanca
en mogelijk ook nog:
Nctrnm_-_01_-_Habit.mp3
orfegle – PLASTIK [electrobel]
krackatoa_-_07_-_so_long_sapien
Senn – Plastic Bag [electrobel]

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Librem 5 * Onleesbaar * Saai

i-nieuws 6 na 6 ** December 17th, 2020 by wim.webgang **

Librem 5

Smartphone en het verborgen business model:
Waarom je meer betaalt voor een Linux smartphone en waarom het toch niet meer is.

https://www.youtube.com/watch?v=GSudn0qB6u0

Onleesbaar

Gebruikers van de Amerikaanse boekenliefhebbers-site “Goodreads” schrokken zich een hoedje toen ze vernamen dat zelfgemaakte apps, die werken met gegevens van Goodreads, niet meer werkten. Sommige gebruikers hoorden het van collega’s, sommigen zouden bericht gekregen. Daarin staat dat Goodreads developer API keys van Goodreads accounts, die meer dan 30 dagen niet gebruikt werden, uitgeschakeld zullen worden.
De boekenliefhebbers site werd in 2007 gelanceerd door een koppel, dat boekenliefhebbers bij elkaar bracht voor uitwisseling van hun ideeën over boeken, nieuwtjes en tips uitwisselen, enz. Gebruikers kunnen zoeken in de besprekingen, suggesties, polls, enz. De site groeide snel van tienduizenden deelnemers, over honderdduizenden deelnemers tegen het einde van het eerste jaar, en tegen 2012 zouden ze tien miljoen leden gehad hebben. Het jaar nadien kocht Amazon Goodreads op en dat lokte heel wat reakties uit, bv ivm de onafhankelijkheid van het overblijvende Goodreads. Amazon had toen zijn electronische boekenlezer Kindle op de markt, en dit vormde een mooie vertikale integratie, of volgens de voorzitter van de schrijversgilde een mooi voorbeeld van hoe monopolies opgebouwd worden. Uiteindelijk had Amazon al een sociale boekenlezersplatform: Shelfari, dat ze vijf jaar eerder kochten, in 2008. Als je nu naar Shelfari gaat, wordt je automatisch doorgestuurd naar Goodreads. De passie van de oorspronkelijke oprichters van Goodreads is blijkbaar niet mee verkocht, want de site veranderde weinig of niets. Maar omdat Goodreads voorheen samenwerkte met zijn leden, en ze toeliet om zelf programma’s te maken om bv te zoeken in de Goodreads gegevens, en daar zelf inventieve dingen mee te doen, verschoof het leven vooral naar die onafhankelijkelijke ontwikkelaars. Die gebruiken de zogenaamde API, een verbinding die hun app laat aanpikken bij de databank van Goodreads. En die wordt nu blijkbaar afgesloten, waarbij de investering van programmeerwerk van die programmeurs nu verloren gaat. Sommigen hadden gehoopt hun app, oorspronkelijk voor zichzelf ontwikkeld, nadien publiek te kunnen maken. Veel kans dat de ontwikkelaars-boekenliefhebbers zich gaan richten op andere nieuwe initiatieven die nog wel onafhankelijk zijn.


Waarom Goodreads stopt met het laten gebruiken van zijn API, of waarom eigenaar Amazon daarvoor gekozen heeft, is nog niet duidelijk. De waarde van Goodreads zit verder nog in de data: er zijn zo’n 90 miljoen gebruikers, en misschien heeft Amazon een andere manier bedacht om daar geld mee te verdienen. Of misschien is de aankoop afgeschreven op de balans, en laat men het een stille dood sterven, omdat men een gelijkaardiege functie wil integreren in Amazon.

Het toont de afhankelijk van programmeurs aan die een API van een groot internetbedrijf gebruiken: het maakt hen afhankelijk van de goodwill of willekeur van dat bedrijf.

Saai

Het veilig maken van software is saai, zeggen ontwikkelaars uit de open source wereld die ondervraagd werden voor een onderzoek van de Linux Foundation. Meer nog, ze vinden het ondraaglijk saai.

compiled by BCP v.0.5.2

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Voorspellingen voor 2021

Uitzending do 18:00 ** December 10th, 2020 by wim.webgang **

Op TechRepublic wagen ze zich al aan voorspellingen voor volgend jaar: Open Source Predictions for 2021

Curve
En het verloop van deze curve voorspelt ook iets, maar niet veel goeds…

Muziek
18:16:18.984 orfegle – PLASTIK
18:16:37.121 Ketsa-Dawnage
18:29:23.773 Mr Pomme – Succubus
18:33:27.763 intertec – Subforces
18:37:10.121 Kai Engel – 09 – Homeroad
18:49:37.709 Jacobus – So Much Coffee
18:58:03.591 Nctrnm – 10 – Honey

(hmm Broadcast Control Panel: die hh:mm naar hh:nn correctie is blijkbaar toch nog niet overal doorgedrongen…)

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Twitterklagers * Waterkapitalisme * Automatische auto’s

i-nieuws 6 na 6 ** December 10th, 2020 by wim.webgang **

Twitterklagers

Sommige gebruikers van Twitter klagen dat hun tijdslijn overladen wordt met advertenties. Er bestaat een “promoted tweet”, maar dit waren er zoveel dat gebruikers eerst dachten dat het een bug was in het twitter systeem. In het begin dook van de “promoted tweet”, wat eigenlijk een betaalde tweet of advertentie is, dook die op en bepaald moment op, en bleef ook op die plaats in de tijdslijn staan. Nu blijkt die bij sommige gebruikers steeds te herhalen, bv om de 6 of 4 tweets. Twitter reageerde al dat ze doorlopend experimenteren, en dat het dus kan zijn dat sommige gebruikers een andere ervaring hebben. Het heeft waarschijnlijk ook te maken met een boomende online advertenteer-vraag, die ze willen verzilveren.

YouTube klagers
Ook you-tube gebruikers krijgen het steeds meer op hun zenuwen. Vooral dat je na een reklamefilmpje niet het gewenste filmpje krijgt, maar NOG een reklamefilmpje moet wegklikken, of zelfs verplicht uitzien, werkt op de zenuwen. Bovendien lijkt de minimum-kijk-tijd waarna je het kan wegklikken verlengd te zijn van 5 naar 6 seconden. En het onlangs begonnen onderbrekings-scherm aan het begin, dikwijls zelfs pas na een seconde van het filmpje vertoond, dat je vraagt om in te loggen met een account. “Sign in to YouTube”. Het is duidelijk bedoeld om je zo lang te pesten tot je een account aanmaakt, en dus de deur van je privacy wijd-open zet.
Sommige gebruikers gaan aan het hacken op hun eigen computer om de vervelende Sign in keuze automatisch te beantwoorden vanuit de browser.
Oh ja, en aan het einde komen er een hoop suggestie-beelden over het scherm te staan zo dat je niet naar het laatste beeld kan kijken.

Waterkapitalisme

Het water van Californië is vanaf nu officieel onderwerp van speculatie op de beurs met het invoeren van futures op het water. Daarmee komt het in het rijtje van olie en goud, en gaat de beurs er van uit dat er tekorten dreigen in de watervoorraden in de belangrijkste landbouwstaat van de VS. Grote boerenbedrijven, waterbedrijven en ook energiebedrijven zijn mogelijke geïnteresseerden, naast hedge funds.
Het water kwam in de focus na de periode van droogte van acht jaar, en na periodes van hittegolven en bosbranden. De klimaatverandering is doorgedrongen in de beurs.

Automatische auto’s

Cruise

Stap voor stap sijpelt nieuws door van volledig zelfrijdende auto’s. Cruise Automation, een dochterbedrijf van GM, is in San Francisco begonnen met testen op de openbare weg. Ze gebruiken electrische wagentjes die nog wel een stuur hebben, maar niemand achter het stuur. Ze zetten daarmee een stap in het proces naar het commercialiseren van voertuigen zonder chauffeur. Die zouden ingezet kunnen worden als een soort chauffeurloze taxi, of als koerierwagen om goederen af te leveren. Eigenlijk hadden ze vooropgezet om in 2019 klaar te zijn met zo’n dienst, maar in de praktijk zijn ze nog maar zeer voorzichtig aan het testen, soms op rustige nachtelijke momenten. Er zit een waarnemer in de passagiersstoel, die altijd op de noodstop kan drukken, en het traject bestaat uit de gemakkelijkste buurten van San Francisco. Ze willen van daaruit wel stilaan oprukken naar moeilijkere en drukkere straten.

Filmpje op techcrunch:

https://techcrunch.com/2020/12/09/cruise-begins-driverless-testing-in-san-francisco/

https://www.youtube.com/watch?time_continue=154&v=Pa7xU7PW-oM&feature=emb_logo

Tesla

Ook Tesla spreekt al lang over zelfrijdende auto’s, en ze hebben het onder de naam “Full Driving Feature” beschikbaar als een optie op bepaalde geselecteerde modellen, en voor een kost van bijna 10.000 euro. Ze hebben al een tijd een beta-project rond de zelfrijdende auto’s lopen, en willen dat tegen het einde van het jaar officiëel lanceren.
We spraken al eens over Tesla-hackers, die zelf beginnen te knutselen met de electronica van hun auto’s, en één daarvan, een zekere “Green”, heeft nu de instellingen gepubliceerd, en inkijk gegeven in de interne werking van de auto. Hij ontdekte ook allerlei functies die nog niet in gebruik zijn, vond manieren om beelden van de camera’s te bekijken en andere informatie weer te geven op de displays in de auto. Je krijgt daarmee inzicht in het denken en kijken van het voertuig, maar gewone gebruikers worden natuurlijk niet verondersteld dat te doen.

compiled by BCP v.0.5.2

Lift ^ | Lift v | Comments Off

« Previous Entries