Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

EFF 30 * Vaccinatiebewijs? * Linux speelt mee * Zou mijn auto mij verraden?

i-nieuws 6 na 6 ** December 31st, 2020 by wim.webgang **

EFF 30

De belangenverdediger van de internetgebruikers, bewaker van de digitale rechten en privacy van internetgebruikers, de “Electronic Frontier Foundation” of EFF wordt 30. Maar er is niet veel te vieren. Het verdedigen van bv het recht op privacy, en het aan de kaak stellen van misbruik van macht van overheden en grote bedrijven is meer nodig dan ooit. Bovendien zijn daar ook middelen voor nodig, en de verkoop van stickers en t-shirts op evenementen als FOSDEM is natuurlijk stilgevallen. Daarom roept Snowden op om EFF te steunen. Hij doet dat met een positieven oproep: We Can Fix a Broken System. Onder die titel verscheen op 26 december (voorbije zaterdag) een artikel op de website van eff.org. Hij beschrijf hoe de steun van iedereen nodig is om ervoor te zorgen dat technologie de vrijheid en rechtvaardigheid en verniewing dient voor alle mensen. Dat vereist technische kennis in rechtszaken die aangespannen moeten worden om die zaak te verdedigen, en technologie om in te gaan tegen autoritaire verschijnselen. De EFF brengt de nodige vaardigheden bij elkaar om dat allemaal voor ons te realiseren. Snowden roept in zijn artikel dus op om de EFF een financieële steun te geven voor het einde van het jaar.

Vaccinatiebewijs?

We hebbeen overal de hoera-berichten over het begin van de vaccinatie gehoord. Maar hoe kan je na een vaccinatie bewijzen dat je gevaccineerd bent? Wordt dat in je medische steekkaart gezet, die de dokters kunnen inkijken? Wordt dat nog ergens anders geregistreerd, bij de overheid die de vaccinatie organiseert? Nog ergens?
En wordt het enkel geregistreerd in andermans databank, of krijg je zelf ook een bewijs van inenting? En kan je met dat bewijs jezelf dan vrij bewegen, los van de regels die voor iedereen gelden? Kan je je boetes voor overtreden van coronaregels ermee laten kwijtschelden? Heb je zo’n bewijs nodig om op het vliegtuig te stappen? Op de trein, tram? Om te mogen gaan werken ipv te telewerken?
En hoe krijg je zo’n systeem sluitend, hoe vermijden dat er twee soorten burgers bestaan; zij die toegang hebben tot inenting en de systemen om dat te bewijzen, en zij die dat niet hebben, bv omdat ze niet de middelen hebben om met dat bewijs, dat waarschijnlijk digitaal zal zijn, om te gaan.
En hoe lang moeten en mogen die gegevens bewaard worden?
Een organisatie als de EFF waarschuwt alvast voor de bedrijven die hun systemen met aandrang naar voor schuiven om de vaccinatiegegevens in te beheren. De geschiedenis heeft ons geleerd dat voorzichtig met gegevens moet worden omgesprongen om te vermijden dat ze nadien misbruikt worden. We moeten er dus voor zorgen dat gegevens over ons die maar tijdelijk van belang zijn, ook maar tijdelijk worden bewaard. Wie gaat ons dat garanderen?

Linux speelt mee

Het kerstcadootje van Sony was dit jaar een officiële Linux driver voor de Playstation 5 DualSense controller. De verbinding kan over bluetooth of USB gebeuren. De driver ondersteunt alle functies, zoals de bewegingssensoren, het touchpad, en de sturing van de leds. Een jaar geleden werd duidelijk dat Sony de Linux driver zou steunen. De driver is nog niet opgenomen in de Linux distributies, maar een gebruiker die wil kan zelf de nodige wijzigingen in zijn Linux kernel aanbrengen. Het grappige is ook dat Sony niet de initiatienemer was van deze officiële driver, en dat sommigen ook aanpassingen voor clone-apparatuur mee in de driver opnamen.
En wie nog een Nintendo 64 heeft liggen, die kon op Kerstdag lezen dat er een nieuwe Nintendo 64 versie van Linux komt. Beetje bizar, want een Nintendo 64 heeft maar 4 Mb ram (niet Gb!). Maar het kan misschien een helpende hand vormen voor emulaties van computerspelen.

https://github.com/clbr/n64bootloader/

Zou mijn auto mij verraden?

Mijn auto is mijn beste vriend. Hij merkt dat de passagier zijn gordel vergeten is vast te klikken, dat mijn rechter achterdeur nog openstaat, dat ik moet gaan tanken, dat mijn bandenspanning veranderd is, en zo voort. Hij weet dat mijn wielen slippen, hij weet hoe lang ik al aan het rijden ben, of ik rustig of zenuwachtig rij, of ik te dicht bij mijn voorganger kom enz. Maar hoe lang onthoudt mijn auto dat allemaal. Met wie wordt die informatie gedeeld? In de VS heeft de politie in ieder geval deze bron van informatie ontdekt. Ze halen informatie uit het telematics systeem, dat informatie van de sensoren bijhoudt, en uit het infortainment systeem, dat de verbinding van een gsm verzorgt. En omdat gsm’s beter beveiligd worden, kan de politie soms gemakkelijker informatie uit een auto halen, die bij verbinding met een smartphone een hoop informatie heeft overgenomen. Zo’n infortainment systeem kan informatie uit de gsm overnemen die eigenlijk niet nodig is voor de auto, zoals wifi wachtwoorden, cookies allerlei enz.
De gegevens uit de auto zelf halen is voor politieonderzoekers een goed alternatief voor het opsporen via data-onderzoek bij Google.

compiled by BCP v.0.5.2

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.