Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Verlies

Uitzending do 18:00 ** October 30th, 2008 by wim.webgang **

Graffiti

 • CityGang: Lydia vanuit Srebrenica; na het filmfestival. Ze werkt er samen met Crea Thera.
 • i-news en na het nieuws :
  Ondanks het verlies van Canonical komt toch weer een nieuwe Ubuntu uit: 8.10 Intrepid Ibex (nog net binnen oktober dus – de 10 staat voor de maand). Deze versie is een “korte” versie; dwz ze wordt minder lang (tot 2010) ondersteund met bugfixes als de “Long Term” releases (8.04 bv tot april 2011). Alles op de Ubuntu website.

Muziek

 • Foutu
 • Darkness is my Friend
 • The Fall of All ..
 • En een oude Commodore track, “Moment of truth” waarvan de maker zegt:

  “Ik hou van deze muziek en ik haat het. Ik hou bv van de baslijn en de drums, en de hilarische dramatische herneming aan het einde ..”
  De muziek is gemaakt op een Commodore 500, waarschijnlijk midden 1992.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Speel met erfgoed * Hoogste niveau domeinnnaam * Ubuntu met verlies * Dure liedjes

i-nieuws 6 na 6 ** October 30th, 2008 by wim.webgang **

30/10/2008

Speel met erfgoed

Aan de succesvolle OpenMonumentendagen zien we de toegenomen aandacht voor het erfgoed. Oorspronkelijk werd begonnen met waardevolle historische gebouwen, later uitgebreid met het nieuw ontdekte industrieel efgoed. Maar een stap verder is het niet-materiële erfgoed als karnaval. In Engeland is men tot het besef gekomen dat computerspelletjes het volgende bedreigde culturele erfgoed zijn. Ze richtten er het Nationaal Videospel Archief op (National Videogame Archive). Om de spelcultuur te kunnen bewaren moeten de spelletjes bewaard worden, en liefst in een speelbare vorm. Het is niet zo gemakkelijk als bij muziek en film om bv iets uit de jaren 70 te ontlenen, omdat het medium niet zo universeel is als bij muziek-cd’s en film-dvd’s. Dat betekent dat cartridges én consoles moeten verzameld en onderhouden worden.
Ook in de VS bestaat een archief van videospelletjes, in Texas. Dat is onderdeel van het “Center of American History”. De universiteitsstudenten brengen bezoeken aan studio’s waar spelen gemaakt worden en weten zo soms schenkingen te bemachtigen van oud materiaal als spelletjes, apparatuur en documentatiemateriaal gebruikt bij het ontwerp van het spel.

Hoogste niveau domeinnnaam
De organisatie die het internet beheert, ICANN, deed een voorstel voor een nieuwe manier voor het bijmaken van Top Level Domain names. De TLD’s zoals ze afgekort worden, zijn de laatste letters in een domeinnaam, zoals “.com”, “.org”, “.gov” en de letters van de landen.
Met het voorstel zou ieder die er 185.000 dollar voor neertelt een TLD kunnen krijgen.

 

Ubuntu met verlies

De grootste investeerder van Canonical gaf toe dat het bedrijf nog niet winstgevend is. Hij heeft er geen bezwaar tegen het bedrijf nog drie tot vijf jaar financiëel te ondersteunen. Op dit moment is bv het onderdeel dat zich bezighoudt met de Server-versie van Ubuntu al wel veelbelovend, dat kan op twee jaar tijd winstgevend zijn, volgens Shuttleworth. Binnenkort wordt van Ubuntu versie 8.10 verwacht.

Dure liedjes

Een professor van de Harvard Law School heeft zijn bevindingen gegeven over een rechtszaak van de RIAA tegen een zekere Joel Tenenbaum. Hij concentreert zich op de bedragen die als schade worden geëist. De marktwaarde van een song is 99 dollarcent op iTunes. Maar de schadevergoeding die door de muziekindustrie geëist wordt loopt tot 750 dollar per song. tot 150.000 dollar per song in sommige gevallen. Daarbij gaat het volgens de prof dus niet meer over het eisen van een schadevergoeding voor niet betaalde waren, maar over regelrechte bestraffingen. En dat zou in strijd zijn met bepaalde onderdelen van de grondwet.

Open ID of eigen ID
Er zijn weer enkele nieuwe deelnemers aan de OpenID organisatie. Microsoft trad toe met zijn Windows Live ID. Ook Google heeft nu aangekondigd OpenID te gaan gebruiken. Of toch iets OpenID-achtig. Ze hebben echter een paar dingen toegevoegd om de “use experience” te verbeteren. Daarmee lijkt de Open ID standaard uitgehold te worden.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Oranje tanden

WebGang blog ** October 29th, 2008 by Lydia **

Het filmfestival was geen groot succes. De openingsavond was druk bezocht maar de dagen erop waren zeer kalm. Een van de organisatoren klaagde dat er te weinig aandacht is voor cultuur bij de jongeren hier in Srebrenica.

En ik heb de Guber bezocht, een soort waterstroom die allerlei geneeskrachten bezit, volgens de dorpsbewoners toch. Zo kan je het water gebruiken tegen sinuspijn, slechtziendheid en ook om huidziekten te behandelen. Het water bevat extreem veel metalen, en je mag er enkel van drinken met een rietje want anders worden je tanden oranje. Het is erg mooi om te zien want het rijkelijk gekleurde water stroomt langs verschillende watervalletjes van de top van de berg tot helemaal naar de grens van het dorp.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Muizengeheugen gewist

Uitzending do 18:00 ** October 23rd, 2008 by wim.webgang **

 • De Linux Kernel 2.6.27 bevat “bruto” meer dan 10 miljoen lijnen programmeercode. Dat zijn “netto” (alle lege lijnen, commentaar enz uitgefilterd) nog altijd tussen de 6 en de 9 miljoen. Wie die telling even wil overdoen met een paar straffe commando’s op de laatste Linux kernel “git” , kan hier terecht (bevallige pinguin tekening trouwens van de vaste Heise illustrator)
 • Goed nieuws voor vrije software/open source haters: de Depressie zal mensen vrije tijd afnemen. 6, 7 tot 8 procent terugval zal ertoe leiden dat er meer tijd gespendeerd moet worden aan het op peil houden van het eigen inkomen; meer uren kloppen is minder tijd voor “vrije software hacken”. Het einde van de OS/FS boom? Einde van de Wikipedia-redaktie? En die van Web 2.0 hype? Berekeningen gebaseerd op de nobelprijswinnaar Economie Paul Krugman zijn werk.
 • Citygang: Lydia uit Sebrenica aan de vooravond van het lokale filmfestival (zie blog Srebrena Traka 2008)
 • De titel? Zie ons nieuws hieronder. En nu tijd voor een biertje gezond :-)

Muziek:

 • Shepherd – Wormhole
 • Movement – tropical rainforests
 • ZoOIR – Magic TraFFck (idd zwoar)
 • Wixel – Wrap us up in Fleece
 • WanBushi – Bushi’s Jungle Opera
 • Skip – The Fall of All – Shiro Kuro Endscape

Lift ^ | Lift v | Comments Off

De waarde van een Linux * Programmeerlijnen tellen * Muizengeheugen * Biertje gezond

i-nieuws 6 na 6 ** October 23rd, 2008 by wim.webgang **

23/10/2008


De waarde van een Linux
De Linux Foundation heeft eens uitgerekend hoeveel het zou kosten om een Linux versie als Fedora 9 van nul te programmeren. Ze kwamen op een kostprijs van 10,8 miljard dollar. Daarbij rekenden ze met de huidige prijzen van softwareontwikkeling en met programmeermiddelen en -hulpmiddelen van nu.
Dat bedrag gaat dus enkel over de ontwikkeling van de software, en heeft niets te maken met de bedrijfswaarde, die zaken inhoud als goodwill door klantenbestand of de waarde van de merknamen van de distributie.

Dan blijft de vraag of de andere Linux distributies ook zo’n bedragen halen. En hoe moet je dan de overlappende ontwikkelingen waarderen?
Trouwens, hoeveel van wat in een volledige Linux distributie zit zou ontwikkeld zijn door betaalde programmeurs?

Programmeerlijnen tellen
Met de nodige hulpmiddelen werd het aantal regels tekst in een aantal computerprogramma’s gemeten of geteld. Voor de huidige Fedora 9 zouden dat meer dan 204 miljoen regels zijn.

Een telling van de Linux kern geeft meer dan 10 miljoen lijnen. Maar in die lijnen zitten ook blanco lijnen en kommentaren. Als die eruit gefilterd worden hou je toch nog 6.399.191 lijnen pure code over.
Van die code is 96.4% ontwikkeld in de programmeertaal C en 3.3% in de lagere programmeertaal assembler.

Ook hier zou het weer interessant zijn verder te onderzoeken; bv hoeveel van de coderegels van een volledige Linux distributie is geschreven in scripttalen: shell scripts, python, perl …

 

Muizengeheugen

Wetenschappers zouden een manier gevonden hebben om in de hersenen van muizen de herinneringen zo nauwkeurig te detecteren, dat ze die kunnen wissen. Ze hebben een enzyme kunnen identificeren die “geheugenmolecule” genoemd wordt. Ze deden testen waarbij ze zowel trauma’s uitwisten, als de herkenning van voorwerpen. Bovendien bleek de muis zich nadien nog wel andere dingen te kunnen herinneren. Het geheugen van mensen is wel ingewikkelder dan dat van muizen voor wie in die richting zou denken.

Het is dus geen format C:

Biertje gezond

Onderzoekers van de Rice Universiteit in Houston werkt aan een bier dat stoffen bevat die kanker en hartziekten tegengaan.
Eerder was al bekend dat bepaalde stoffen in rode wijn positieve effecten hadden op de gezondheid. De Fransen hebben immers minder hard en vaatziekten ondanks hun redelijk rijkelijke keuken met verzadigde vetten. De stof resveratrol in wijn is afkomstig van de druiven, en de hoeveelheid in een fles rode wijn verschilt sterk door allerlei invloeden.
Studenten van voornoemde universiteit werken nu aan computermodellen om een genetisch gewijzigd gist te maken dat in het gistingsproces van bier hetzelfde produkt zou kunnen doen ontstaan.

Binnenkort spreekt men ipv over Joe the Plumber over Joe SixPack

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Srebrena Traka 2008

WebGang blog ** October 23rd, 2008 by Lydia **

Op kantoor lopen de mensen gestresseerd rond omdat vanavond het filmfestival begint (Srebrena Traka 2008). Het begint met een openingsceremonie om 20u en enkele vertoningen van korte filmpjes, de dagen erop zijn er workshops (oa van Berin Tuzlic) en andere vertoningen. De meeste geselecteerde inzendingen zijn afkomstig uit BiH, Servie, Slovenie en Macedonie. Er is ook een inzending uit Canada, een uit Frankrijk en en uit Belgie. Srebrenica betekent: zilveren stad, en Srebrena Traka betekent: Zilveren filmnegatief.

Verder begin ik meer en meer te begrijpen wat hier gebeurd is. Een vrouw die rondleidingen geeft in Potocari heeft me meer uitleg gegeven over wat er gebeurd is in 1995 en de jaren ervoor.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

OpenSource- of Kill-phone?

Uitzending do 18:00 ** October 16th, 2008 by wim.webgang **
 • Op ZDnet een uitgebreide bespreking van de eerste open source gsm. En net nu lekt het nieuwe binnen dat de GPhone ook een “Kill Switch” heeft!
 • timeline, slider, snapshots? Backup beheer vanuit Gnome (voor het ZFS bestandssysteem) met ZFS snapshot visualisation
 • banknoguns.jpgCityGang: Lydia’s verslag uit Srebrenica (zie ook Lydia’s blog-bijdrage “Kerk en Moskee“). Ook de hier en daar opduikende foto’s, zoals deze,
  die de pictogrammen op de deur van een bank afbeelden.
 • en nog wat gegevens over onze favoriete audio-tool:
  audacity website download voor macdownload voor linux
  Voor Mac OS 9: Audacity 1.0.0 (.sit file, 1.5 MB)
  en andere download links.
 • Oei, een 1.0 versie? Is de reaktie van veel software gebruikers. Daarom wordt bij software-uitgevers voor een nieuw produkt soms een versienummer ergens tussn 5.0 en 8.0 gekozen; dan lijkt het of het al een rijper produkt is.

Muziek:

 1. Darkness is my friend (Grimm)
 2. Exxecutive inn (Harry Poppins)
 3. Foutu (ewisinheaven)
 4. Slow Crust (naan)
 5. ashdown (neorej)

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Ongeldige sleutel * Time Slider voor Gnome * Flash voor Linux

i-nieuws 6 na 6 ** October 16th, 2008 by wim.webgang **

16/10/2008

Ongeldige sleutel

In het VK heeft een hof van beroep beslist dat het achterhouden van een digitale sleutel door een beklaagde niet geoorloofd is. De verdediging baseerde zich op een wet die zegt dat de beklaagde geen daden moet stellen die bewijslast tegen hemzelf aanbrengt. Twee beklaagden weigerden de code te geven om hun harde schijf te ontcijferen. De rechter beschouwde het echter als een gewone sleutel en vond dat de argumentatie niet opging. Dat betekent dat het niet geven van de sleutel op zich strafbaar wordt en aanleiding kan zijn voor 2 tot 5 jaar gevangenisstraf.
RIPA is de regelgeving bij onderzoek, die beschrijft wat politie en onderzoeksdiensten mogen. Het verplicht moeten vrijgeven van versleutelingscodes is opgenomen in het omstreden deel van de RIPA dat in oktober 2007 in werking trad. Het houdt in dat die eis kan gesteld worden door bevoegde politiediensten, en bovendien mag de beklaagde er niet over communiceren met derden, enkel met zijn advokaat. Ook voor DNA code geldt bv een uitzondering op de bescherming, een beklaagde kan wel verplicht worden dna af te staan.

 

Time Slider voor Gnome

Time slider is een van de nieuwigheden in OpenSolaris 2008.11. Het is een manier om automatisch een backup van je data te maken, op dezelfde disk. Daarvoor moet je het ZFS bestandssysteem gebruiken, da de snapshot mogelijkheid heeft. Met time slider kan je dan de Gnome filemanager of bestandsbeheer gebruiken om door je snapshot backups te bladeren en bestanden terug te halen. Het hele systeem bestaat uit 3 componenten: de ZFS automatic snapshot dienst, die samen met de Time Slider dienst het mogelijk maakt om de snapshots volgens schema uit te voeren, bv bij het starten van de computer, en om het kwartier, half uur, uur of dag. Door de integratie in de filemanager met de naam “nautilus visualisation”. Die moet je eerst aktiveren en dat geeft een extra balk in het bestandsbeheer. Daarin krijg je de informatie over de backups, de tijdslijn met “slider” enz. Er is ook een eenvoudige “restore” mogelijkheid ingebouwd, waarbij de bestanden uit het verleden worden teruggezet naar je desktop bv.

Flash voor Linux

Adobe kondigde gisteren Flash player 10 aan, die tegelijkertijd uitkomt voor verschillende computersystemen. Dat is een verandering tegenover vroeger, toen de Linux versie pas maanden later op de markt kwam. Dat goede nieuws voor Linux is waarschijnlijk te danken aan Microsoft. Dat maakte Silverlight, een nieuw bestandsformaat voor media op het internet. Daarmee krijgt Adobe konkurrentie van een bedrijf met monopolie-kracht, en is het meer nadruk gaan leggen op het multi-platform aspect. Silverlight is een typisch Windows programma. Ook Real Networks heeft aandacht voor de Linux gebruikers met de RealPlayer 11 voor Linux. Bovendien is er een open source versie onder de naam Helix.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

kerk en moskee

WebGang blog ** October 16th, 2008 by Lydia **

kerk en moskee De lessen beginnen te vorderen, eindelijk. Avid is ingeruild voor Final Cut Pro en nu lukt het.

Op 14 oktober was het een Servische feestdag waarbij al hun heiligen gevierd werden. (elke familie heeft een heilige, hun geloof is Orthodox maar niet zoals wij het kennen)
De kerk staat hier naast de moskee en het was vreemd toen uit de minaretten van de moskee de korangezangen schalden op hetzelfde moment dat er uit de kerk muziek kwam.

Graven van de moslims die in 1995 uitgemoord werden liggen niet enkel op Potocari. Na een wandeling in de bergen ontdekte ik dat er overal mensen begraven liggen.

Mode is hier een erg belangrijk onderdeel van de sociale gemeenschap, zelfs in een klein alternatief cafeetje ontdekte ik dat de tv op de modezender stond. Je ziet het ook aan hoe de jongeren hier gekleed zijn, de uiterlijke presence is erg belangrijk.

En ik ben op bezoek geweest in de lokale radiostudio Radio TK – Studio Srebrenica. Ze zijn een onderdeel van de zender in Tuzla (TK staat voor Tuzla Kanton) en hebben elke weekdag 5 uur uitzendtijd (tussen 13u en 18u). Het programma waar ik op bezoek was zendt vooral commerciele muziek voor jongeren uit. Het was een gezellige studio en ze hebben wel wat luisteraars aan het aantal smsjes en mails die ze binnen krijgen te staven.

radiorsmall.jpgradiotkstudioviewlsmall.jpg

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Dank je David Axmark

Uitzending do 18:00 ** October 9th, 2008 by wim.webgang **
 • MySQL AB medeoprichter en de man die ervoor gezorgd heeft dat het vrije software (GPL) was gaat weg bij overnemer Sun omdat hij niet functioneert in zo’n grote organisatie: “Ik HAAT al de regeltjes die ik moet volgen en ik HAAT het om ze te doorbreken. MySQL is maar een klein broertje in de wereld van de databanken DBII, Oracle, … Een foto met twee boten in de haven van Stockholm: vooraan Brain van MySQL, in de achtergrond de boot van Oracle baas Larry Ellison. (foto hier van Kaj Arnö’s blog met de aankondiging van het ontslag:
  Thank you David)
  Een interview eind juli 2007.
 • Cyberlaw: “Imagine” dat je 15 seconden gebruikt; Center for Internet and Society over deze zaak
 • Nieuwe localisatie plugin voor Firefox: Geode zie ook Mozilla labs blog hier
 • Verslag uit Srebrenica: Lydia via Sarajevo naar Srebrenica. (zie ook blog teksten zoals “Napalm“)
 • Muziek: een greep uit: Colonial Enterprise – Jovian Lover , Achtung Volk – Premature, Movement – Tropical Rainforest, Particle – Terra

Lift ^ | Lift v | Comments Off

« Previous Entries