Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Vrijgegeven * Belasting op erfenis * Vaccin werkt * Journalist bedreigd

i-nieuws 6 na 6 ** April 29th, 2021 by wim.webgang **

Vrijgegeven

Er zijn sattellietgegevens vrijgegeven die vroeger geheimgehouden waren, en daardoor konden wetenschappers de beelden tot 20 jaar terug gebruiken voor hun onderzoek. En het levert een duidelijk plaatje op: De gletsjers vandaag verliezen veel sneller ijs en sneeuw dan vroeger. Als ze kijken naar het verlies tussen 2000 en 2004 en vergelijken met dat tussen 2015 tot 2019, is er nu 78 miljard ton meer gesmolten dan toen. De wetenschappers noemen dat “enorm”. Het meeste ijs is er gesmolten in de VS en Canada, meer bepaald Alaska, waar het smeltproces het snelst gaat. Ieder jaar trekt het ijs van de Columbia gletsjer zich 35 meter terug. Het smelten versnelt zowat overal ter wereld, en ook gebieden die vroeger stabiel waren beginnen nu te smelten, zoals de eeuwige sneeuw in Tibet.
In de eerste zin van het rapport zeggen de wetenschappers dat door dat smelten van de ijsmassa’s over de hele wereld de plaatselijke waterhuishouding verstoord wordt, natuurrampen toenemen, en het zeewaterpeil stijgt.
De gegevens die de wetenschappers gebruikten zijn publiek en de programma’s waarmee ze de gegevens hebben geïnterpreteerd zijn te vinden op github; het zijn vooral python programma’s.

https://www.nature.com/articles/s41586-021-03436-z

Belasting op erfenis

Meer dan 10 miljard belastingen betalen op een erfenis klinkt uitzonderlijk. Het gaat dan ook over de erfenis van de rijkste man van Zuid-Korea, de baas van Samsung. Die was na een hartaanval wat van het toneel verdwenen, en is in oktober vorig jaar overleden. Hij werd 78.
De erfgenamen gaan de belasting afbetalen op termijn en extra leningen aangaan om de erfenis niet helemaal uit elkaar te laten vallen.
De kunstcollectie wordt aan de staat geschonken.
In 1987 kwam Mr Lee aan het hoofd van de Samsung groep, waar hij de fakkel overnam van zijn vader, die oprichter was van het bedrijf.
Tegen de jaren 90 had hij het bedrijf tot op het niveau (en erboven) van Japanse technologiebedrijven gebracht. Samsung werd een trendsetter in computerchips, ondermeer door een gigantisch onderzoeksbudget. Andere dingen verliepen minder rechtlijnig, en er waren verschillende corruptieprocessen waarbij zelfs een omgekochte president 15 jaar de gevangenis in ging voor het aannemen van miljoenen dollar waard aan smeergeld.

Vaccin werkt

Stilaan begint de wetenschap zicht te krijgen op de werking van de vaccins tegen Covid19. Zo blijkt uit een studie in de VS dat de vaccins van CDC, Pfizer en Moderna bij mensen van 65 en ouder, voor 94 procent een zienkenhuisopname kunnen voorkomen. Dat betekent dat er op 100 nog 6 wel zo ziek worden dat ze in het ziekenhuis terechtkomen. Dit is nu gebaseerd op gegevens uit de echte situatie, en niet een beperkte clinische studie.
Men heeft ook gegeken naar hoe snel de vaccins werken. De 94 procent gaat over mensen die volledig gevaccineerd zijn, dus indien een tweede dosis nodig was moest die ook al 2 weken in werking zijn.
Wie twee weken voorbij zijn eerste dosis is, kan al rekenen op een bescherming van 64 procent.

Die cijfers zouden de meer dan vijf miljoen Amerikanen moeten overtuigen om na het missen van hun afspraak voor een tweede dosis van het vaccin toch die tweede dosis te gaan halen. Soms was de afspraak ook afgezegd door de leveranciers, want dan was bv niet het juiste vaccin voorhanden; het tweede moet hetlzelfde zijn als het eerste.

Die resultaten zouden bij ons ook geldig moeten zijn.

Journalist bedreigd

Mara Hvistendahl beschreef vorige week op “The Intercept” hoe een netwerk van voortverkopers de technologie van Oracle doorspeelt naar Chinese bedrijven en overheid. Haar artikel met de titel “Hoe een Chinese spionagehandelaar de ‘partner van het jaar’ werd van Oracle”, verscheen 22 april. Het beschrijft hoe via tussenpersonen de technologie van Oracle in handen komt van politie en overheid. De bekende Amerikaanse databank en technologie producent Oracle helpt in China met het uitbouwen van het toezicht van de overheid op zijn inwoners. Vooral de analyse-software zou daar een rol in spelen, en die is ook gegeerd bij andere autoritaire regimes. Mogelijk gebeurt de laatste stap van de ontwikkeling van die analyse software met lokale partners, zodat Oracle zich niet rechtstreeks verantwoordelijk voelt.
Maar het blootleggen van het netwerk van resellers en lokale partners werkte blijkbaar op de zenuwen van een van de topmensen bij Oracle, en die riep op op twitter om alle mogelijk informatie over de journalist te verzamelen en naar zijn prive adres te sturen. Twitter zag dat als een duidelijke bedreiging, en sloot zijn twitter account af voor nieuwe tweets en vroeg hem die bewuste tweet te verwijderen.

compiled by BCP v.0.5.9

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Zit een luchtje aan….

Uitzending do 18:00 ** April 29th, 2021 by wim.webgang **

Het Belgische leger moest voorbije week 500 hectare land prijsgeven. Niet in een oorlog, maar in een oefening.
De brand in Brecht maakte ons op stapel staand project plots nog relevanter…

Met een Raspberry Pi, een sensorbord en een aparte fijnstofmeter (zie webgang
01/04
) kun je zelf gegevens registreren, waaronder stofdeeltjes zoals de rook die over Antwerpen trok.

Enviro Plus isoleren, pmsensor
(Enviro+ onderkant met tape isoleren. PM sensor uitgepakt. Foto Webgang)

We overlopen even de opstelling waarmee we volgende week verder gaan, eerste week van de maand radioburgerlab..
(Zie verder onder “Log”…)

Muziek
18:08 stazin – surf
18:13 Blue Dot Sessions – The Derricks
18:22 Blue Dot Sessions – 03 – Scraper
18:36 Blue Dot Sessions – 04 – Transit
18:53 Jahzzar – 05 – Siesta
19:08 Falcon030 – Dicky my friend 2007

Log van mijn opstelling:
Read the rest of this entry »

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Covid19: Maasmechelen vs Antwerpen

WebGang blog ** April 28th, 2021 by wim.webgang **

Evolutie “CASES” zoals geregistreerd bij Sciensano voor NIS5 code 73107 en 11002:
(opgelet: verschillende y-as gradatie)

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Niet-versleutelde communicatie: kitchen-bit

Uitzending do 18:00 ** April 22nd, 2021 by wim.webgang **

Phone-krakers..
Hoe de krakers gekraakt werden..

Koffie:bit

Micro:bit als mini domotica?
Opdracht: vertel mij -in mijn buro- of in de keuken de koffie klaar is.

Micro:bits kunnen voelen, kunnen zenden, kunnen ontvangen, kunnen iets tonen op het scherm. Alles in handen voor een “kitchen:bit” combinatie.
Er worden 2 micro:bits gebruikt: Kitchen:bit (rood) en Kitchen:bit-remote worden (in versie 0.1) getest.
Voorlopig is het nog geen echte keukenrobot, meer een koffie-bit: de keukenbit (rood) wordt rechtop gebalanceerd tegen de koffiezet gezet. Hij reageert op de beweging van de koffiekan als die klaar is (detecteert plat liggen), en stuurt een signaal naar de “remote”. Die toont een animatie op het scherm van een dampend kopje koffie.

M: – Hopelijk moet ik niet heel de tijd naar dat schermpje kijken om te zien of de koffie klaar is?
W – Deze micro:bit versie 2 heeft een luidsprekertje en je kan dus een melodietje laten spelen (zoals te horen).
M – Helaas blijft dat spelen.. en krijg ik het stekkertje van de batterij er niet uit.
W – die stekkertjes zijn een pita. je krijgt dat bijna niet uitgetrokken zonder tang.
Marthe ontdekt na snel opzoekwerk dat het lang ingedrukt houden van de reset knop de uit-functie vervult!
En daarmee is niet alleen dit probleem opgelost maar heb ik eindelijk een soort aan-uit schakelaar gevonden (hopelijk verbruikt die niet te veel stroom in ruststand – zoeken we nog uit..).

Update: die “power off/sleep mode” is ingevoerd bij versie 2 van de micro:bit, en helaas, blijft een beetje stroom verbruiken; dus bij wegbergen: stekker eruit of beter: batterij eruit.

Doel is de functies van de keuken:bit uit te breiden; de micro kan het fluit-signaal van een waterkoker opvangen en dan een “klaar” signaal sturen, de temperatuursensor kan warme soep detecteren, enz..

Muziek
18:04 Lowry & Ardell – Le Hanap Au Pilon
18:37 Jacobus – So Much Coffee
19:01 Blue Dot Sessions – 01 – Slider

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Parijs en Bubbels * Apple M1 * Wraak van Signal * Paris Texas * Parijs – Quebec

i-nieuws 6 na 6 ** April 22nd, 2021 by wim.webgang **

Parijs en Bubbels

En ook in bier zit CO2, en bovendien ontsnapt het er nog uit ook! Het vormt belletjes in de vloeistof, die naar boven komen en een drijvende schuimlaag vormen na het uitschenken van het bier.
Maar als overheden een belasting op de bubbels in het bier willen heffen, moeten ze die natuurlijk wel kunnen tellen. Op de ACS.org site is men daar een stap dichterbij gekomen, mede door onderzoek gesponsord door het Franse Nationale Centrum voor (wetenschappelijk) Onderzoek CNRS. Zij schatten het nu op 200.000 tot 2 miljoen belletjes. Het CO2 ontstaat bij het omzetten van de suikers in alcohol.
Bij het uitschenken gaat dat CO2 zich uit de vloeistof losmaken als gasbelletjes, die naar boven bewegen, en daarbij soms nog meer CO2 verzamelen. Dat gaat door tot de concentratie CO2 in de vloeistof genoeg gezakt is. Het proces wordt beïnvloed door oneffenheden in de wand van het recipiënt, bij ons meestal een glas. De American Chemical Society deed daarmee een interessante ontdekking die de brouwers in België al lang toepassen. Voor bieren met hergisting op de fles, zoals de vele Trappisten, wordt een kleine kleurloze tattoo gezet in de binnenkant van het glas, meestal in het midden onderaan. Daar kan je dan in relief een tekeningetje zien als de R van Rochefort, of een tulpachtig logo van Chimay. Zelfs de Amerikaanse trappist Spencer heeft zo’n relief om schuimvoring te stimuleren onderin het originele glas. Andere Trappistenglazen hebben dat niet, zoals Orval, en het Franse Mont des Cats (Katsberg), en minder te verwonderen ook niet bij de Britse Tynt Meadow, want ze zijn niet zo op schuim gesteld in het VK. Bij Champagne heb je niet zo veel effect door oneffenheden in het glas, en kan je niet op dezelfde manier het aantal bubbels pimpen.

(ook niet bij Westmalle, West-Vleteren en Achel, wel bij het Nederlandse La Trappe).

Apple M1

Apple is goed op dreef met het gebruik van zijn M1 processor in zijn computers.
Die zit in de modellen MacBook Air, Pro en mini, en binnenkort in de 24 inch iMac. Zowat de heflt van de computers die ze nu verkopen bevat de Apple M1 processor in plaats van één van intel. Daarmee heeft het zijn afhankelijkheid van processorfabrikanten successvol vermindert. Voor intel gebruikten ze ook processoren van IBM en Motorola en er onstond wel eens een conflict met die fabrikanten.

Wraak van Signal

Cellibrite werkt als “phone unlocking company” en levert zijn diensten aan de politie en overheden, geheime diensten, enz. Ze hebben apparaatjes gemaakt die politiediensten toelaat om op een gemakkelijke en geautomatiseerde manier smartphones van verdachten te kraken en de communicatie te ontcijferen.
Ze kunnen sinds kort ook Signal gesprekken ontcijferen. Beveiligde berichtendienst Signal werkt op smartphones met een app voor versleutelde berichtenuitwisseling.

Moxie Marlinspike, de stichter van Signal, heeft dus een eitje te pellen met Cellibrite.
Hij heeft ervoor gezorgd dat hij toevallig zo’n apparaatje van Cellibrite in handen kreeg, het is zogezegd ‘van de camion gevallen’:

“By a truly unbelievable coincidence, I was recently out for a walk when I saw a small package fall off a truck ahead of me. As I got closer, the dull enterprise typeface slowly came into focus: Cellebrite. Inside, we found the latest versions of the Cellebrite software, a hardware dongle designed to prevent piracy (tells you something about their customers I guess!), and a bizarrely large number of cable adapters.”

Dan heeft hij zich met een paar collega-beveiligingsexperten gestort op het ontleden van het apparaat en de software, die bestaat uit ‘UFED’ en ‘Physical Analyzer’.

Die software gaat dus gegevens van een zogenaamd “onbetrouwbaar apparaat” lezen, kopieren, en analyseren.

om verbinding maken met een apparaat en kopies te maken gebruiken ze backup tools van de originele fabrikant merkt Marlinspike op. Het zou hem sterk verwonderen moest bv Apple zelf toestemming hebben gegeven om hun tools daarvoor te gebruiken. En als die illegaal gebruikt wordt heeft dat juridische gevolgen voor de gebruikers, hier dus meestal politie en andere overheidsdiensten.

Iets anders wat hij opmerkt is dat bepaalde DLL’s die gebruikt worden om muziekbestanden te analyseren, al meer dan acht jaar niet meer is geüpdate.
Dat betekent dat ze meer dan honderd veiligheidsupdates negeren.

Dat geeft interessante mogelijkheden. Je kan een speciaal programmaatje maken dat kan inbreken in een computer waarop Cellibrite draait. Cellibrite software laat toe dat je programmaatje aanpassingen kan doen aan die computer, en daardoor invloed uitoefenen op de resultaten van het Cellibrite rapport, of aan eender welke andere gegevens op de computer. Of het kan de Cellibrite software zelfs veranderen. Het zou alle resultaten van die computer volledig onbetrouwbaar maken.

Het zou ze dus onbruikbaar maken als juridische basis voor aanklachten, veroordelingen enz, en verder bijzonder gevaarlijk zijn voor de gebruikers ervan. Die hebben niet veel andere keuze dan het gebruik op te schorten tot al deze problemen zijn opgelost…

Dat programmaatje parkeer je op een smartphone.

Lees ook

https://signal.org/blog/cellebrite-vulnerabilities/

Vooral het stukje onder: “The completely unrelated”

ps:
Volgens een security site in NL zouden de EncroChat telefoons ook gebruik gemaakt hebben van het Signal protocol. Onlangs wist de politie dat systeem te kraken en dat leverde spectaculaire vangsten in het drugsmilieu op. Geen goede reklame voor Signal. Maar nergens wordt gezegd dat het Signal protocol ontcijferd is.

Paris Texas

In het akkoord van Parijs bepaalde dat de fossiele brandstoffen moesten terugggedrongen worden omdat ze een belangrijke bron zijn van CO2 uitstoot. Vanaf 2023 zal er om de vijf jaar een evaluatie gehouden worden van de bereikte uitstootvermindering.
En in Texas zullen ze dan goede cijfers kunnen voorleggen, want tegen 2022 willen ze in sneltreinvaart zonnepaneel-installatie bouwen. Ze willen Californie inhalen, dat momenteel een geïnstalleerde capaciteit van zonnepanelen heeft van 16 GigaWatt op een bevolging van rond 40 miljoen.* En Texas wil daar nu overgaan en investeert in extra 10 GW installaties, waarmee ze rond 15 GW zullen uitkomen. Ze blijven dus net onder Californië, maar ze zijn al wel eerste in geinstalleerd vermogen van windenergie.

* België, met een kwart van het inwonersaantal, zat volgens cijfers eind 2018 amper een halve GigaWatt. Op gebied van windenergie, vooral op zee, doet België het goed, in 2019 stonden we op de 5e plaats in de wereld, met vooral onze windparken op zee natuurlijk. Maar veel groei zit er niet meer in, omdat de beschikbare ruimte op zee volgeraakt. We kunnen nog wel spelen met de grootte van geïnstalleerd windmolens, waar we 20 jaar geleden al blij waren met de hoogte van de kathedraal als hoogste punt, gaan we nu in de richting van de eifeltoren met hoogstes boven de 250 meter.

Parijs – Quebec

Om de doelstellingen van de klimaatakkoord van Parijs te halen, moeten ook energiehongerige productieprocessen aangepast worden.
Een aantal inversteerders, waaronder Apple en de Canadese overheid, gaat investeren in het milieuvriendelijker maken van de aluminium productie. Die heeft momenteel een grote CO2 voetafdruk, en er werd al door verschillende partijen gezocht naar technieken en technologie om dat aan te pakken. Nu is er een samenwerking ontstaan tussen Alcao en Rio Tinto, die resulteerde in de oprichting van Elysis. Hun process zou een andere naode gebruiken en daardoor milieuvriendelijker zijn. Daarmee willen ze groen aluminium gaan produceren in Quebec, een van de grootste aluminium producenten wereldwijd.
Een van de mede-initiaitiefnemers is computerbedrijf Apple, dat het al voor een paar laptops gebruikte, maar er is ook interesse uit de automobielsector, en zelfs van ABInBev.

En wat Parijs betreft, de Eifeltoren is niet van aluminium.

compiled by BCP v.0.5.9

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Micro:bit (5)

WebGang blog ** April 18th, 2021 by wim.webgang **

Programmeren met python
Aangezien de mogelijkheden van de Micro:bit en de Micro:bit v2 verschillen, is het niet onlogisch dat er ook een andere IDE voor is, of wat de online versie betreft, een andere link:
Versie 2: https://python.microbit.org/v/2
Originele: https://python.microbit.org/v/1

Documentatie: https://microbit-micropython.readthedocs.io/en/latest/display.html

1. Tekst over het scherm laten rollen (dat eigenlijk maar 1 letterteken breed is):
- letterlijke tekst:
display.scroll('Deze Tekst')
- uit een variabele:
display.scroll(mijnTekst)
- op het moment aaneengeplakt:
display.scroll('Hallo' + ' ' + varTekstWorld)
- Snelheid van scrollen: (standaard 150? Dit is in ieder geval sneller:)
display.scroll('Deze Tekst', delay=100)

2. Beeld
- Voorgedefnieerd beeld
display.show(Image.HEART)
- Zelf beeld definiëren:

coffee5 = Image("01000:"
                "21000:"
                "21000:"
                "09999:"
                "09990:")

3. Animatie met array
arrHotCoffee = [coffee1, coffee2, coffee3, coffee4, coffee5]
display.show(arrHotCoffee, delay = 900)

-Je moet de onderdelen voordien definiëren: zie hierboven

4. Radio
Een van de leukste mogelijkheden is een tekst “uit te zenden” en door andere microbit(s) te laten ontvangen; ze kunnen dus draadloos communiceren. Je moet import radio gebruiken aan het begin.
Bv: 1 hangt buiten en stuurt de temperatuur naar een binnen, die de buiten, binnen, en verschil weergeeft. (bord temperatuur).

import radio
radio.on()

-zenden:
radio.send("coffee")
-ontvangen:
fromkitchen = radio.receive()

Programmeerstrukturen
- deze lus gaat eeuwig door, meestal het hoofdprogramma:

while True:
  #code

- Meestal zit er een sleep in (om de snelheid af te remmen en om te laten onderbreken voor nieuwe code aanvoer via usb)

while True:
  # allerlei code
  sleep(n)

- de als-dan struktuur:

if True:
  #code

- de als-dan-anders struktuur:

if True:
  #code
else:
 #othercode

- de als-dan-ofals-dan-anders struktuur

elif button_b.is_pressed():
break

- vergelijking
if a == b

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Micro:(it Error

Uitzending do 18:00 ** April 15th, 2021 by wim.webgang **

Buiten meten
Ook de universiteit van Antwerpen heeft een project om luchtvervuiling te meten: Claire (en Gilbair).
Vrijwilligers wanden een traject met een meetwagen, vermomd als kinderwagen (met een pop erin).
(per twee? Op 1,5 meter?)

Thuismeten

Silvia vertelt over de vorderingen met de Enviro+ milieumeting, om te beginnen in eigen milieu: alles is samengebouwd met een nieuwere Raspberry Pi die wel een volledig passende rij pinnen heeft. Ondertussen is ook de Particular Matter of fijnstofmeter aangekomen, die daar kan op aangesloten worden. Voorbeelden zijn bekeken, scripts zijn gestart (veelal python), gegevens zijn bewaard in een Sql-lite databank (lokaal in bestanden zonder server). De gegevens zijn bewaard op de SD-kaart en kunnen bekeken worden. In eerste instantie gebeuren de metingen binnen. De meting van de temperatuur op het enviro+ kaartje wordt afgetoetst met de temperatuur van de Rasperry Pi (temperatuur van het bord, dat bij oververhitting vertraagt of uitschakelt), en aangepast om de invloed van het moeder-bord te compenseren (de enviro zit op de Raspberry Pi geplugd).

Het is interessant om eigen registratiegegevens te kunnen vergelijken; wat zijn normale waarden, komen mijn waarden daarmee overeen wat grootte-orde betreft? Bv overeenkomst met het Duitse meet-project (Luftdaten)?
Grafisch weergeven is weer iets anders; daar kan je allerlei extra lagen voor toevoegen, installeren, configureren enz. Maar het is de vraag in hoeverre dat de moeite loont, en wat er nuttig met die gegevens kan gebeuren. Hoe kunnen ze ergens ter beschikking gesteld worden?

(wordt vervolgd).

529 :(
(09/04 gezien op display van een BBC Micro:bit).
Wat betekent dat?

Versies
Eerst een nota: Er is een verschil tussen versie 1 en 2 van de microbit.
- beschrijving (verschillen) MIcro:Bit versie 2
- de editor voor micro:bit versie 1 en versie 2.
- de gecompileerde versie, .hex, is ook anders, waardoor je de oude .hex programma’s niet op de nieuwe micro:bits kan laden. De .py bestanden mogelijk ook, dus best doe je een oude .py bestand open in de editor voor versie 2 en bewaar opnieuw.

En hier de fout-codes:
529 :(
Verkeerd “image”, maar ik denk eerder het uitvoerbare programma, bv micro:bit v1 programma geladen in micro:bit2

504 :(
Blijkbaar heeft het overzetten van het programma naar de micro:bit te lang geduurd. Na wat uitproberen kom ik tot het besluit dat het rechtstreeks bewaren in de online editor op de website (vanuit Firefox) naar de micro:bit niet werkt, en eindigt met bovenstaande fout op de micro:bit achteraf.
Het lukt wel als ik het bestand (.hex) eerst download naar een mapje op mijn computer, en het dan van daar kopieer naar de micro:bit.

Meer: https://support.microbit.org/support/solutions/articles/19000016969-micro-bit-error-codes

Muziek
18:05 A A Aalto – Focus
18:11 Lowry & Ardell – Le Hanap Au Pilon
18:27 Animadvert – dance in black
18:41 Sro – Self Driving

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Geen gras in Las Vegas * Aprilse grillen * Gelaatsherkenning * Linux op Mac

i-nieuws 6 na 6 ** April 15th, 2021 by wim.webgang **

Geen gras in Las Vegas

Las Vegas gaat een verbod invoeren op gras dat niet gebruikt wordt. Meer bepaald gras waar niemand over loopt, bv het gras in een voortuin of tussen de sporen van een oprit. Het gras heeft te veel water nodig, en wordt beter vervangen door streekeigen aanplantingen zoals woestijnbestendige planten. Nu werd het gras ijverig gesproeid bij droogte.

In Lier probeert men ondertussen de woestijnvoortuinen weer groen te maken.

Aprilse grillen

In de VS was de nationale veiligheid in gevaar en de NSA moest ingrijpen in verband met software van Microsoft. Ze maakten het bedrijf attent op vier beveiligingsproblemen in hun mailserversysteem “Exchange Server”. Dinsdag bij de systeemupdates van Microsoft kwamen meer dan honderd correcties binnen, waarvan heel wat te maken hadden met mailservers of andere kritische diensten die hele bedrijfsnetwerken kunnen blootstellen aan misbruik.

Het is interessant om te zien dat geheime diensten nu softwarefouten melden in plaats van ze zelf te misbruiken…

Gelaatsherkenning

Een foutje in de gelaatsherkenningssoftware van de politie in Detroit leidde in 2019 tot een foute arrestatie. Een zogezegd herkende man werd bij thuiskomst van zijn voortuin geplukt en in de gevangenis gestoken wegens een winkeldiefstal. Foutje blijkt achteraf. Van de software. Nadien werd nog een tweede man foutief gearresteerd, bovendien op aanbrengen van beeldmateriaal door een privé-detective. Hij zat drie dagen onschuldig in de cel en werd ondertussen ontslagen op zijn werk. De man zou nu de politie voor de rechtbank brengen. Zoals we vroeger al zagen treden de foute arrestaties vooral op bij Afro-Amerikanen.

Meer te lezen op vice.com.

Linux op Mac

Het bedrijf Parallels kondigde aan dat hun nieuwe emulator “Parallels Desktop” ook op de nieuwe Apple M1 computers zal werken. Dat zou het mogelijk maken om in een virtuele machine een Linux distributie te draaien die bestemd is voor de ARM processor. Het Linux systeem zou op volle snelheid draaien op de Apple hardware.

compiled by BCP v.0.5.9

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Privacy niet de moeite

Uitzending do 18:00 ** April 8th, 2021 by wim.webgang **

Prifacybook

Wie herinnert zich nog de persconferentie van de Amerikaanse FTC toen ze Facebook een boete van 5 miljard oplegden omdat facebook de opgelegde regels van 2012 had overtreden, regels die vereisten dat facebook de privacy issues niet verkeerd mocht voorstellen aan zijn gebruikers) https://www.ftc.gov/news-events/audio-video/video/ftc-press-conference-facebook-settlement
bv vanaf minuut 34: “… they have to be truthfull .. We don’t have the authority….like the GDPR in Europe … ”

Hoofdkwartier

Het opperste gezag van het Amerikaanse leger (US strategic command), deed een opmerkelijke tweet:

;l;;gmlxzssaw

. Achteraf was de uitleg dat “de kleine” van een thuiswerker op een onbewaakt moment zijn handen op de laptop had gelegd. Als je deze combinatie zelf intikt lijkt dat – vooral voor het laatste deel – weinig waarschijnlijk, maar als je rekening houdt met een qwerty klavier toch weer wel.
Door de gebrekkige communicatie ging de fantasie natuurlijk op hol in de commentaren op internet. Nucleaire codes? De kat over het toetsenbord gelopen?
Maar een veel genantere mogelijkheid is dat het een wachtwoord is, dat ingetikt werd zonder er op te letten welk venster aktief was…
Hopelijk is het ondertussen veranderd. En het was tenminste wel een “moeilijk” wachtwoord, hoewel we liever ook nog hoofdletters en cijfers hadden gezien ;-)

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Cryptocurrency Signaal * Terug naar Cobol * Privacy niet de moeite * Terug naar Java

i-nieuws 6 na 6 ** April 8th, 2021 by wim.webgang **

Cryptocurrency Signaal

Signal, de versleutelde communicatie leverancier, heeft aangekondigd te starten met Signal Payments, een manier om betalingen te gaan doen tussen gebruikers van Signal. Ze gebruiken het privacy-gerichte betaalnetwerk van MobileCoin. Dat gebruikt daarvoor een eigen munt, de MOB. De tests voor smartphones gebeuren binnen een beta-programma en voorlopig enkel in Groot-Brittanië. Het lijkt een aprilgrap, maar de aankondiging kwam op 6 april. Critici vinden in het in tegenspraak met het doel van Signal, want ze vrezen dat op die manier gegevens van de gebruikers verzameld kunnen worden. Bovendien is er weinig vertrouwen in de MOB, en het lijkt alsof er een manier gezocht is om die kunstmatig wat waarde of credibiliteit te geven. Het doet denken aan de poging van Telegram, een andere versleutelde communicatiedienst, om een ICO te lanceren; een Initial Coin Offering. Dit op de markt brengen van een digitale munt werd onder de loupe genomen door de beursautoriteiten in de VS, en de poging draaide op een sisser uit. Ook Facebook moest zijn digite munt en bank-achtige aktiviteiten terug in de koelkast steken.

Terug naar Cobol

Wie wil kan nu op Linux programmeren in Cobol; IBM brengt de “COBOL for Linux on x86 1.1″ compiler uit. Voorheen was die alleen beschikbaar voor op de IBM computersystemen voor grote ondernemingen, als z/OS en AIX. Maar deze x86 versie draait op een pc met Linux, meer bepaald x86-64 server met Red Hat Linux of een Ubuntu LTS Server, en op de desktop is de documentatie in html en pdf. De Cobol compiler is zelf geen open source, maar de Linux Foundation is wel blij met het initiatief om Cobol naar Linux te brengen. Ze zorgden voor cursussen om programmeurs erin op te leiden. De grote ontwrichting van de maatschappij in de VS als gevolg van Covid, bv massale werkloosheid, heeft gevolgen voor heel wat diensten die gebruik maken van Cobol op hun servers. En die plots veel intensiever bevraagd worden; nu moeten bv de voorwaarden om werkloosheid aan te kunnen vragen veranderd worden, en dan moet de hele logica van de programma’s doorspit worden. Bovendien op een moment dat de generatie Cobol programmeurs op pensioen is of gaat. Cobol is de afkorting van Common Business Oriented Language, en het heeft ruim uitgeschreven commando’s om het bij gewone Engelse taal te doen aansluiten in een tijd dat er nog veel niet-programmeurs mee aan de slag moesten. Het was de programmeertaal voor mainframes in grote administraties en financiële bedrijven als banken, verzekeringen enz. De taal is meer dan 60 jaar oud, en er waren regelmatig updates van de gestandaardiseerde versie met de namen COBOL-68, COBOL-74 en COBOL-85, telkens verwijzend naar een jaartal. De taal leek eind vorige eeuw te gaan verdwijnen toen bv de lessen Cobol in de informaticarichtingen vervangen werden door Java. Rond 2000 was er veel aandacht voor Cobol omdat de milleniumbug veel schade dreigde aan te richten en waren plots veel Cobol specialisten nodig om de veel bestaande en niet snel te vervangen toepassingen draaiende te houden over de jaarwissel en aan te passen. In 2002 werd zelfs een object-geörienteerde variant van cobol uitgebracht.*

Of toch minstens OO extentions .. “ISO 2002 COBOL, Micro Focus OO extensions or a mixture of both”

Privacy niet de moeite

Er lekken gegevens uit van Facebook gebruikers wereldwijd, waaronder ook een paar miljoen uit Belgie. Er zitten ondermeer telefoonnummers en e-mail adressen in, en andere gegevens. Door een fout bij Facebook konden die gegevens verzameld worden door derden, en opgeslagen in een databank. Daarvan kwamen nadien kopies op het internet terecht, waar de gegevens ondermeer te koop werden aangeboden. Computercriminelen kunnen die gegevens combineren met andere gegevens die ze over mensen kunnen vinden, en kunnen geloofwaardige e-mails maken op basis daarvan, met een besmette link. Of ze kunnen via een computersysteem met gemanipuleerd telefoonnummer naar jou bellen waarbij je gsm het nummer herkent als een bekende, enz.
Een white hat hacker heeft een website gemaakt die in de gegevens gaat zoeken of je telefoonnummer voorkomt in de gelekte gegevens. Een andere hakcker heeft daar een Nederlandstalige versie van gemaakt op benikerbij.be.
Bij Facebook moet je niet komen klagen; het was niet hun schuld, en het lek hebben ze ondertussen al lang gedicht. Ze zijn dus ook niet van plan om de gebruikers te verwittigen van het probleem. Bovendien gaat het over oude gegevens, van 2019. Maar er zijn natuurlijk mensen die na twee jaar nog hetzelfde e-mail adres en gsm nummer hebben, en die zijn misschien toch niet opgezet met deze zaak. En even kijken, de hoofdzetel van Facebook zit in Ierland, en in Europa werd vijf jaar geleden, nl op 14 april 2016, de GDPR privacywet aangenomen. En die ging in op 25 mei 2018, wat toch ook al een jaar voor de lek is. De Belgische gegevensbeschermingsautoriteit, vroeger de privacycommissie, roept gebruikers dan ook op om klacht in te dienen tegen Facebook, zodat ze er niet mee weg komen.
In de VS moet facebook bij een lek van meer dan 500 gebruikersgegevens binnen de dertig dagen verwittigen.

Ps: dit is een ander incident dat het “Cambridge Analytica” schandaal van 2018, waarin Facebook gegevens van 87 miljoen gebruikers zelf doorspeelde aan een onbetrouwbare partner.

Terug naar Java

Microsoft doet weer een serieuze aanval op Java; ze brengen hun eigen java distributie uit. Ze noemen het een nieuwe manier om samen te werken en bij te dragen aan het Java ecosysteem. Ze hebben hun eigen OpenJDK binaries voor Java 11 uitgebracht, die dus gebaseerd zijn op de OpenJDK broncode. Ze noemen het een van de belangrijkste huidige programmeertalen.
Eigenlijk is het ook toegeven dat de “java-killer” “Cool”, die ze uitbrachten in 1999 niet gewonnen heeft. Misschien hebben ze enkel de eerste letter ervan behouden en het later nog eens geprobeerd met “C sharp”, maar ook dat was niet Cool genoeg om Java de “killen”. En ook Dot Net niet, de volgende poging.

Java werd in de jaren negentig door James Gosling ontwikkeld bij Sun. Sun was een bedrijf dat binnen het unix universum werkte, en zowel servers als een serverbesturingssysteem maakte, maar java werd bewust als een platform-onafhankelijke taal ontworpen. Het was inderdaad revolutionair en nam een hoge vlucht toen het bv door Netscape werd gebruikt voor web-toepassing in de Netscape navigator. Sun leefde van servers, en met de opkomst van het internet waren webservers paradepaardjes.


Java begon binnen Sun als een geheim project, onder de radar, mogelijk om Patrick Naughton binnen te houden. Die was ontevreden over C en C++ (binnen Sun), en overwoog een overstap naar NEXT van Steve Jobs (die was buitengegooid bij Apple).
Zijn privé stealth project, begon in 1990 onder de radar, en werd nadien uitgebreid met James Gosling en Mike Sheridan, en werd toen “the green project” genoemd. Vrij snel hadden ze door dat het handig zou zijn om die taal te implementeren voor allerlei niet-computer apparaten, als slimme tv’s en allerlei andere electronische kastjes die iets computerachtig moeten doen zonder een computer te zijn. De naam voor de taal die ze ontwierpen was oorspronkelijk “oak”, genoemd naar de eik in de tuin, en staand voor een stabiele boom van ontwikkeling met vele sterke vertakkingen. Omdat de merknaam van Oak al te veel voorkwam werd omgeschakeld naar Java, en dat had iets te maken met de koffie op kantoor.
Rond 2006 heeft Sun de meeste broncode van Java open source gemaakt, maar ze behielden wel de rechten op de naam merknaam Java.

compiled by BCP v.0.5.1

Lift ^ | Lift v | Comments Off

« Previous Entries