Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Micro:(it Error

Uitzending do 18:00 ** April 15th, 2021 by wim.webgang **

Buiten meten
Ook de universiteit van Antwerpen heeft een project om luchtvervuiling te meten: Claire (en Gilbair).
Vrijwilligers wanden een traject met een meetwagen, vermomd als kinderwagen (met een pop erin).
(per twee? Op 1,5 meter?)

Thuismeten

Silvia vertelt over de vorderingen met de Enviro+ milieumeting, om te beginnen in eigen milieu: alles is samengebouwd met een nieuwere Raspberry Pi die wel een volledig passende rij pinnen heeft. Ondertussen is ook de Particular Matter of fijnstofmeter aangekomen, die daar kan op aangesloten worden. Voorbeelden zijn bekeken, scripts zijn gestart (veelal python), gegevens zijn bewaard in een Sql-lite databank (lokaal in bestanden zonder server). De gegevens zijn bewaard op de SD-kaart en kunnen bekeken worden. In eerste instantie gebeuren de metingen binnen. De meting van de temperatuur op het enviro+ kaartje wordt afgetoetst met de temperatuur van de Rasperry Pi (temperatuur van het bord, dat bij oververhitting vertraagt of uitschakelt), en aangepast om de invloed van het moeder-bord te compenseren (de enviro zit op de Raspberry Pi geplugd).

Het is interessant om eigen registratiegegevens te kunnen vergelijken; wat zijn normale waarden, komen mijn waarden daarmee overeen wat grootte-orde betreft? Bv overeenkomst met het Duitse meet-project (Luftdaten)?
Grafisch weergeven is weer iets anders; daar kan je allerlei extra lagen voor toevoegen, installeren, configureren enz. Maar het is de vraag in hoeverre dat de moeite loont, en wat er nuttig met die gegevens kan gebeuren. Hoe kunnen ze ergens ter beschikking gesteld worden?

(wordt vervolgd).

529 :(
(09/04 gezien op display van een BBC Micro:bit).
Wat betekent dat?

Versies
Eerst een nota: Er is een verschil tussen versie 1 en 2 van de microbit.
- beschrijving (verschillen) MIcro:Bit versie 2
- de editor voor micro:bit versie 1 en versie 2.
- de gecompileerde versie, .hex, is ook anders, waardoor je de oude .hex programma’s niet op de nieuwe micro:bits kan laden. De .py bestanden mogelijk ook, dus best doe je een oude .py bestand open in de editor voor versie 2 en bewaar opnieuw.

En hier de fout-codes:
529 :(
Verkeerd “image”, maar ik denk eerder het uitvoerbare programma, bv micro:bit v1 programma geladen in micro:bit2

504 :(
Blijkbaar heeft het overzetten van het programma naar de micro:bit te lang geduurd. Na wat uitproberen kom ik tot het besluit dat het rechtstreeks bewaren in de online editor op de website (vanuit Firefox) naar de micro:bit niet werkt, en eindigt met bovenstaande fout op de micro:bit achteraf.
Het lukt wel als ik het bestand (.hex) eerst download naar een mapje op mijn computer, en het dan van daar kopieer naar de micro:bit.

Meer: https://support.microbit.org/support/solutions/articles/19000016969-micro-bit-error-codes

Muziek
18:05 A A Aalto – Focus
18:11 Lowry & Ardell – Le Hanap Au Pilon
18:27 Animadvert – dance in black
18:41 Sro – Self Driving

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Geen gras in Las Vegas * Aprilse grillen * Gelaatsherkenning * Linux op Mac

i-nieuws 6 na 6 ** April 15th, 2021 by wim.webgang **

Geen gras in Las Vegas

Las Vegas gaat een verbod invoeren op gras dat niet gebruikt wordt. Meer bepaald gras waar niemand over loopt, bv het gras in een voortuin of tussen de sporen van een oprit. Het gras heeft te veel water nodig, en wordt beter vervangen door streekeigen aanplantingen zoals woestijnbestendige planten. Nu werd het gras ijverig gesproeid bij droogte.

In Lier probeert men ondertussen de woestijnvoortuinen weer groen te maken.

Aprilse grillen

In de VS was de nationale veiligheid in gevaar en de NSA moest ingrijpen in verband met software van Microsoft. Ze maakten het bedrijf attent op vier beveiligingsproblemen in hun mailserversysteem “Exchange Server”. Dinsdag bij de systeemupdates van Microsoft kwamen meer dan honderd correcties binnen, waarvan heel wat te maken hadden met mailservers of andere kritische diensten die hele bedrijfsnetwerken kunnen blootstellen aan misbruik.

Het is interessant om te zien dat geheime diensten nu softwarefouten melden in plaats van ze zelf te misbruiken…

Gelaatsherkenning

Een foutje in de gelaatsherkenningssoftware van de politie in Detroit leidde in 2019 tot een foute arrestatie. Een zogezegd herkende man werd bij thuiskomst van zijn voortuin geplukt en in de gevangenis gestoken wegens een winkeldiefstal. Foutje blijkt achteraf. Van de software. Nadien werd nog een tweede man foutief gearresteerd, bovendien op aanbrengen van beeldmateriaal door een privé-detective. Hij zat drie dagen onschuldig in de cel en werd ondertussen ontslagen op zijn werk. De man zou nu de politie voor de rechtbank brengen. Zoals we vroeger al zagen treden de foute arrestaties vooral op bij Afro-Amerikanen.

Meer te lezen op vice.com.

Linux op Mac

Het bedrijf Parallels kondigde aan dat hun nieuwe emulator “Parallels Desktop” ook op de nieuwe Apple M1 computers zal werken. Dat zou het mogelijk maken om in een virtuele machine een Linux distributie te draaien die bestemd is voor de ARM processor. Het Linux systeem zou op volle snelheid draaien op de Apple hardware.

compiled by BCP v.0.5.9

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Privacy niet de moeite

Uitzending do 18:00 ** April 8th, 2021 by wim.webgang **

Prifacybook

Wie herinnert zich nog de persconferentie van de Amerikaanse FTC toen ze Facebook een boete van 5 miljard oplegden omdat facebook de opgelegde regels van 2012 had overtreden, regels die vereisten dat facebook de privacy issues niet verkeerd mocht voorstellen aan zijn gebruikers) https://www.ftc.gov/news-events/audio-video/video/ftc-press-conference-facebook-settlement
bv vanaf minuut 34: “… they have to be truthfull .. We don’t have the authority….like the GDPR in Europe … ”

Hoofdkwartier

Het opperste gezag van het Amerikaanse leger (US strategic command), deed een opmerkelijke tweet:

;l;;gmlxzssaw

. Achteraf was de uitleg dat “de kleine” van een thuiswerker op een onbewaakt moment zijn handen op de laptop had gelegd. Als je deze combinatie zelf intikt lijkt dat – vooral voor het laatste deel – weinig waarschijnlijk, maar als je rekening houdt met een qwerty klavier toch weer wel.
Door de gebrekkige communicatie ging de fantasie natuurlijk op hol in de commentaren op internet. Nucleaire codes? De kat over het toetsenbord gelopen?
Maar een veel genantere mogelijkheid is dat het een wachtwoord is, dat ingetikt werd zonder er op te letten welk venster aktief was…
Hopelijk is het ondertussen veranderd. En het was tenminste wel een “moeilijk” wachtwoord, hoewel we liever ook nog hoofdletters en cijfers hadden gezien ;-)

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Cryptocurrency Signaal * Terug naar Cobol * Privacy niet de moeite * Terug naar Java

i-nieuws 6 na 6 ** April 8th, 2021 by wim.webgang **

Cryptocurrency Signaal

Signal, de versleutelde communicatie leverancier, heeft aangekondigd te starten met Signal Payments, een manier om betalingen te gaan doen tussen gebruikers van Signal. Ze gebruiken het privacy-gerichte betaalnetwerk van MobileCoin. Dat gebruikt daarvoor een eigen munt, de MOB. De tests voor smartphones gebeuren binnen een beta-programma en voorlopig enkel in Groot-Brittanië. Het lijkt een aprilgrap, maar de aankondiging kwam op 6 april. Critici vinden in het in tegenspraak met het doel van Signal, want ze vrezen dat op die manier gegevens van de gebruikers verzameld kunnen worden. Bovendien is er weinig vertrouwen in de MOB, en het lijkt alsof er een manier gezocht is om die kunstmatig wat waarde of credibiliteit te geven. Het doet denken aan de poging van Telegram, een andere versleutelde communicatiedienst, om een ICO te lanceren; een Initial Coin Offering. Dit op de markt brengen van een digitale munt werd onder de loupe genomen door de beursautoriteiten in de VS, en de poging draaide op een sisser uit. Ook Facebook moest zijn digite munt en bank-achtige aktiviteiten terug in de koelkast steken.

Terug naar Cobol

Wie wil kan nu op Linux programmeren in Cobol; IBM brengt de “COBOL for Linux on x86 1.1″ compiler uit. Voorheen was die alleen beschikbaar voor op de IBM computersystemen voor grote ondernemingen, als z/OS en AIX. Maar deze x86 versie draait op een pc met Linux, meer bepaald x86-64 server met Red Hat Linux of een Ubuntu LTS Server, en op de desktop is de documentatie in html en pdf. De Cobol compiler is zelf geen open source, maar de Linux Foundation is wel blij met het initiatief om Cobol naar Linux te brengen. Ze zorgden voor cursussen om programmeurs erin op te leiden. De grote ontwrichting van de maatschappij in de VS als gevolg van Covid, bv massale werkloosheid, heeft gevolgen voor heel wat diensten die gebruik maken van Cobol op hun servers. En die plots veel intensiever bevraagd worden; nu moeten bv de voorwaarden om werkloosheid aan te kunnen vragen veranderd worden, en dan moet de hele logica van de programma’s doorspit worden. Bovendien op een moment dat de generatie Cobol programmeurs op pensioen is of gaat. Cobol is de afkorting van Common Business Oriented Language, en het heeft ruim uitgeschreven commando’s om het bij gewone Engelse taal te doen aansluiten in een tijd dat er nog veel niet-programmeurs mee aan de slag moesten. Het was de programmeertaal voor mainframes in grote administraties en financiële bedrijven als banken, verzekeringen enz. De taal is meer dan 60 jaar oud, en er waren regelmatig updates van de gestandaardiseerde versie met de namen COBOL-68, COBOL-74 en COBOL-85, telkens verwijzend naar een jaartal. De taal leek eind vorige eeuw te gaan verdwijnen toen bv de lessen Cobol in de informaticarichtingen vervangen werden door Java. Rond 2000 was er veel aandacht voor Cobol omdat de milleniumbug veel schade dreigde aan te richten en waren plots veel Cobol specialisten nodig om de veel bestaande en niet snel te vervangen toepassingen draaiende te houden over de jaarwissel en aan te passen. In 2002 werd zelfs een object-geörienteerde variant van cobol uitgebracht.*

Of toch minstens OO extentions .. “ISO 2002 COBOL, Micro Focus OO extensions or a mixture of both”

Privacy niet de moeite

Er lekken gegevens uit van Facebook gebruikers wereldwijd, waaronder ook een paar miljoen uit Belgie. Er zitten ondermeer telefoonnummers en e-mail adressen in, en andere gegevens. Door een fout bij Facebook konden die gegevens verzameld worden door derden, en opgeslagen in een databank. Daarvan kwamen nadien kopies op het internet terecht, waar de gegevens ondermeer te koop werden aangeboden. Computercriminelen kunnen die gegevens combineren met andere gegevens die ze over mensen kunnen vinden, en kunnen geloofwaardige e-mails maken op basis daarvan, met een besmette link. Of ze kunnen via een computersysteem met gemanipuleerd telefoonnummer naar jou bellen waarbij je gsm het nummer herkent als een bekende, enz.
Een white hat hacker heeft een website gemaakt die in de gegevens gaat zoeken of je telefoonnummer voorkomt in de gelekte gegevens. Een andere hakcker heeft daar een Nederlandstalige versie van gemaakt op benikerbij.be.
Bij Facebook moet je niet komen klagen; het was niet hun schuld, en het lek hebben ze ondertussen al lang gedicht. Ze zijn dus ook niet van plan om de gebruikers te verwittigen van het probleem. Bovendien gaat het over oude gegevens, van 2019. Maar er zijn natuurlijk mensen die na twee jaar nog hetzelfde e-mail adres en gsm nummer hebben, en die zijn misschien toch niet opgezet met deze zaak. En even kijken, de hoofdzetel van Facebook zit in Ierland, en in Europa werd vijf jaar geleden, nl op 14 april 2016, de GDPR privacywet aangenomen. En die ging in op 25 mei 2018, wat toch ook al een jaar voor de lek is. De Belgische gegevensbeschermingsautoriteit, vroeger de privacycommissie, roept gebruikers dan ook op om klacht in te dienen tegen Facebook, zodat ze er niet mee weg komen.
In de VS moet facebook bij een lek van meer dan 500 gebruikersgegevens binnen de dertig dagen verwittigen.

Ps: dit is een ander incident dat het “Cambridge Analytica” schandaal van 2018, waarin Facebook gegevens van 87 miljoen gebruikers zelf doorspeelde aan een onbetrouwbare partner.

Terug naar Java

Microsoft doet weer een serieuze aanval op Java; ze brengen hun eigen java distributie uit. Ze noemen het een nieuwe manier om samen te werken en bij te dragen aan het Java ecosysteem. Ze hebben hun eigen OpenJDK binaries voor Java 11 uitgebracht, die dus gebaseerd zijn op de OpenJDK broncode. Ze noemen het een van de belangrijkste huidige programmeertalen.
Eigenlijk is het ook toegeven dat de “java-killer” “Cool”, die ze uitbrachten in 1999 niet gewonnen heeft. Misschien hebben ze enkel de eerste letter ervan behouden en het later nog eens geprobeerd met “C sharp”, maar ook dat was niet Cool genoeg om Java de “killen”. En ook Dot Net niet, de volgende poging.

Java werd in de jaren negentig door James Gosling ontwikkeld bij Sun. Sun was een bedrijf dat binnen het unix universum werkte, en zowel servers als een serverbesturingssysteem maakte, maar java werd bewust als een platform-onafhankelijke taal ontworpen. Het was inderdaad revolutionair en nam een hoge vlucht toen het bv door Netscape werd gebruikt voor web-toepassing in de Netscape navigator. Sun leefde van servers, en met de opkomst van het internet waren webservers paradepaardjes.


Java begon binnen Sun als een geheim project, onder de radar, mogelijk om Patrick Naughton binnen te houden. Die was ontevreden over C en C++ (binnen Sun), en overwoog een overstap naar NEXT van Steve Jobs (die was buitengegooid bij Apple).
Zijn privé stealth project, begon in 1990 onder de radar, en werd nadien uitgebreid met James Gosling en Mike Sheridan, en werd toen “the green project” genoemd. Vrij snel hadden ze door dat het handig zou zijn om die taal te implementeren voor allerlei niet-computer apparaten, als slimme tv’s en allerlei andere electronische kastjes die iets computerachtig moeten doen zonder een computer te zijn. De naam voor de taal die ze ontwierpen was oorspronkelijk “oak”, genoemd naar de eik in de tuin, en staand voor een stabiele boom van ontwikkeling met vele sterke vertakkingen. Omdat de merknaam van Oak al te veel voorkwam werd omgeschakeld naar Java, en dat had iets te maken met de koffie op kantoor.
Rond 2006 heeft Sun de meeste broncode van Java open source gemaakt, maar ze behielden wel de rechten op de naam merknaam Java.

compiled by BCP v.0.5.1

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Burgers meten met Enviro+

Uitzending do 18:00 ** April 1st, 2021 by wim.webgang **

Crashed home
We kunnen het niet laten om even terug te komen op het “home automation”* project van Silvia, al is het maar omdat ze de oorzaak van de “crash” ondertussen gedetecteerd heeft: de SD kaart is kapot. Die bevat het systeem, maar wordt ook gebruikt om de data op te schrijven, en dat geeft nogal snel slijtage. Nieuw systeem erin (vroeger Raspbian, nu Raspberry Pi OS), en klaar!
* Vroeger ook wel Domotica geheten.

En nu binnen alles onder controle is, gaan we buiten kijken

Britse fabrikant Pimoroni heeft een opsteekbord voor de Raspberry Pi uitgebracht om omgevingsmeting te doen: geluid, licht, allerlei gassen, en – mits een extra sensor – fijnstof!
Enviro+
Silvia belicht het project: onderdelen, software, kostprijs, context, enz.

Foto: Enviro+ aangesloten op een Raspberry Pi (originele 1e Pi die geen 40 pinnen heeft zoals de huidige generatie (26/34 pin?); dus de connector past niet. De pinnen zijn met draden verbonden; door de ontbrekende aansluitingen is het scherm in deze opstelling niet aktief.

Marthe vraag naar de “particular matter”, maar de fijnstofmeter is apart besteld en is hier nog niet te zien.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Internet In De Vs * JCVI-syn * Twitterzon

i-nieuws 6 na 6 ** April 1st, 2021 by wim.webgang **

Internet In De Vs

Biden is een “Internet komt naar je toe deze zomer” campagne begonnen. Hij wil dat er in de VS bij iedereen breedband internet ligt, zo rap mogelijk, en ten laatste binnen acht jaar. Hij maakt gigantische budgetten vrij om dit doel te bereiken, er is sprake van honderd milard. Vroeger werden internetproviders gesubsidieerd door overheden om internet aan te bieden aan mensen met lage inkomens. Maar die methode heeft blijkbaar niet gewerkt, behalve dat ze winstgeven was voor de telecoms. Uit frustraties hebben honderden gemeenten eigen providerdiensten uit de grond gestampt, die beter en goedkopere internettoegang leveren aan hun inwoners.
Het plan maakt deel uit van een groter heroplevingsplan met investeringen in infrastructuur als autowegen en bruggen, openbaar vervoer, woningen, electriciteitsnet, drinkwater (o.m. verwijderen van loden buizen) enz.

JCVI-syn

In 2010 hebben wetenschappers voor het eerst een op de computer ontworpen DNA sequentie syntethisch gebouwd en ingeplant in een cel van een bacterie van wie het eigen DNA vernietigd was. De voorgeprogrammeerde nieuwe vorm van leven had 473 genen. Het kreeg de naam JCVI-syn1.0.
Daar werd verder op gewerkt, en er werd gekeken hoeveel genen er nog konden uitgelaten worden om tot een minimale vorm van levende cel te komen. Na verloop van tijd was het resultaat JCVI-syn3.0
Het vreemde aan deze cel was dat ze volledig onvoorspelbaar deelde; er kwamen altijd andere vormen en groottes uit.
Onderzoekers maakten stop-motion filmpjes van het proces van de celdeling, om die te bestuderen. (zie www.nist.gov)
https://www.nist.gov/sites/default/files/images/2021/03/25/21MML006_Video_S4_(JCVI-syn3A).gif
Door willekeurig genen terug te plaatsen, hebben de wetenschappers een twintigtal genen geïdentificeerd die verantwoordelijk zijn voor het beheersen van de celdeling. Ze hebben nu een balans gevonden in een nieuwe samenstelling van genen, de naam van deze aangepaste syntetische levensvorm is JCVI-syn3A.
Het aantal genen onder 500 is bijzonder weinig, eenvoudige darmbacteriën hebben er al 8 keer zo veel, en onze eigen cellen hebben een dertigduizendtal genen.

Twitterzon

In de strijd om al dan niet een vakbondsafvaardiging in te voeren bij Amazon in Alabama, zijn op sociale media een aantal werknemers van Amazon zich beginnen uitspreken tegen de vakbond en in verdediging van Amazon. Amazon zorgt goed voor zijn werknemers, en een vakbond is niet nodig, schijnt de teneur. Maar wie in detail naar de accounts keek, zag wel opvallende eigenschappen. Bv de foto van de account van een van de Amazon verdedigers kwam van een of andere site, en was uit een groepsfoto geknipt. Nadien veranderde die foto. Andere accounts werden door twitter geblokkeerd omdat ze vals waren.
De Amazon verdedigers hebben dikwijls een herkenbare accountnaam, met een vast deel Amazon, dan de letters FC, wat niet staat voor football club van Amazon, maar wel voor Fulfillment Center, waar ze zogezegd werken, en dan een herkenbare voornaam.
Amazon heeft ook echte werknemers die twitteren ter verdediging van Amazon. Die worden Amazon “Ambassadeurs” genoemd, en ze worden er ook voor betaald door Amazon om op sociale media het bedrijf en zijn bazen te verdedigen.

Amazon startte in 2018 een programma onder de codenaam “Verizon”, waarbij ze werknemers selecteerden op basis van hun sterke en humoristische antwoorden op kritiek. Die werden dan opgeleid tot Amazon verdedigers in de sociale media, vooral twitter blijkbaar, en vormden zo een soort online Amazon leger.

compiled by BCP v.0.5.9

Lift ^ | Lift v | Comments Off