Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Geen webgang *

WebGang blog ** December 26th, 2013 by wim.webgang **

WebGang is er een weekje tussenuit; veel plezier met de uitgebreide BeatScapes uitzending.

Een paar links voor discussies aan de kerstdis:

Kerstboodschap:

Snowden at christmas: 1984 is niets in vergelijking met 2014…

Kerst-cam:
Privacy en de camera van je laptop

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Verbindingen 14 en Shitcoin

Uitzending do 18:00 ** December 19th, 2013 by wim.webgang **

Are you mesh- cloud- autonomous- and D.I.Y. served?
Marthe was op een congres* bij verbindingen/joinctions van Constant vzw: vj14.constantvzw.org Feminiene en artistieke benaderingen met talks over
- Kan je een ander systeem op je smartphone installeren?
- Kan je je eigen hosting verzorgen?
- Kan je veilig chatten over internet (met open source software)?
enz…

Shitcoin
* waar trouwens de bitcoin (zie nieuws) ook soms ter sprake kwam als “shitcoin”.
Hoewel de bitcoin een interessant theoretisch concept is, kunnen er vragen gesteld worden bij de praktijk. Als het gevolg van het gebruik van bitcoins is dat het systeem van belastingen ondermijnd wordt, en dat mega-witwas-bedragen en criminele winsten ongecontroleerd kunnen circuleren, is het niet verwonderlijk dat het een “associale” munt genoemd wordt.

Muziek:
- Neukoln / David Bowie – (voor de liefste tapster van het werkhuys).
en
Sleepinghills: Diorites
Supa Piet : Rise It

Lift ^ | Lift v | Comments Off

CryptoLocker * Associale munt * De bitcoin berg

i-nieuws 6 na 6 ** December 19th, 2013 by wim.webgang **

CryptoLocker

De malware Cryptolocker zou een kwart miljoen computers besmet hebben sinds september. De in het pc-systeem binnengedrongen malware blokkeert je computer met een bericht dat je een bepaald bedrag moet betalen om hem terug vrij te maken en je gegevens terug te krijgen. De betaling moet gebeuren in bitcoins, een anonieme internet-munt. Het effect van deze afpers-software wordt ingeschat op 0.4 %, met andere woorden 1 slachtoffer op 250 betaalt. De som die gevraagd wordt door het programma is 2 tot 10 bitcoin, naargelang hoe snel je betaalt. De malware wordt verspreid via botnets, die gecontroleeerd zouden worden vanuit Oost-Europa en Rusland.

Opvallend is dat ze de prijs aanpasten aan de koers van de bitcoin; na de sterke stijging van de bitcoin zakte de prijs.

Associale munt

Bitcoin komt ook bij Cryptolocker op een negatieve manier in het nieuws. Er is nu ook kritiek op Bitcoin wegens de hoge ecologische voetafdruk. Bitcoins worden gegenereerd door een computerberekening, en dat kost energie. Bovendien wordt de berekening om ze te delven, steeds zwaarder, wat wil zeggen dat het steeds meer stroom zal vergen om bitcoins te maken. Je ziet inderdaad ook de waarde van de bitcoin snel stijgen. Door de kost om ze te maken wordt de software ook verstopt in andere gratis download software of onvrijwillig je computer binnengebracht via malware. Een besmette computer genereert bitcoins die geoogst worden door iemand anders dan de eigenaar van het toestel. Bovendien maakt de ongecontroleerde stroom van bitcoins het een ideaal middel voor criminele geldstromen en belastingontduiking, wat ondermijnend werkt op de maatschappij. Schrijver Charles Stross noemt het een associale munt.

De bitcoin berg

Als Bitcoins gebruikt worden bij kriminele aktiviteiten, kunnen ze ook in handen komen van de politie die kriminele bendes oprolt. Zo zou het FBI na het in beslag nemen van de computerapparatuur van een bende met meer dan honderdveertigduizend bitcoins zitten. Een groot deel daarvan komt door het oprollen van het Silk Road netwerk. Doordat de waarde van die munt gestaag stijgt, zit het FBI nu al met een waarde van bijna honderd miljoen dollar. Daarmee zijn ze waarschijnlijk de rijkste bitcoin bezitter.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Na Sinterklaas: Supa Piet!

Uitzending do 18:00 ** December 12th, 2013 by wim.webgang **

Vervang het spyware-systeem van je smartpone door cyanogenmod:

Of nog een stukje autonoom drone-hacken:
http://samy.pl/skyjack/

Muziek

  • Supa Piet – Rise It
  • Sleepinghills – On a rainy day, smoking pipe, burning fire, and listening to a bad record
  • AMF – Helden van de nacht

Lift ^ | Lift v | Comments Off

i-nieuws…

i-nieuws 6 na 6 ** December 12th, 2013 by wim.webgang **

Cyanogen encryptie

Cyanogenmod is een besturingssysteem voor smartphones, dat je kan gebruiken om de firmware op je bestaand systeem te vervangen. Het is gebaseerd op Android, en bestaat voor een aantal android-compatibele toestellen.
Er is een wiki op de website waar je kan zoeken; kies je een merk dan krijg je foto’s van de apparaten waarop het werkt. Je kan verder doorklikken op Type.
Je vind er ook de downloads, uitleg, en gebruikersforum.
Ze hebben een interactief installatieprogramma ontwikkeld om de installatie te vergemakkelijken. In de volgende versie willen ze encryptie inbouwen in samenwerking met Open Whisper System. Berichten die verstuurd worden, zullen dan automatisch versleuteld worden, eender welk programma je gebruikt. De cynogenmod community hoopt dat hun systeem daardoor een groeiend aantal gebruikers zal krijgen, en daarmee zal uitgroeien tot het derdegrootste systeem in gebruikersaantallen, na Android en iPhone’s systeem. Ze zijn ervan overtuigd dat ze vandaag al 30 miljoen gebruikers hebben.

download.cyanogenmod.org
www.cyanogenmod.org

Steam OS Download

Vanaf morgen zal het SteamOS te downloaden zijn. Het is de Linux distributie van de Game-uitgever Valve Software. Omdat vanaf morgen de eerste hardware beschikbaar zal zijn, zetten ze ook hun systeem online.
Dit is nog onderdeel van de testfase; het zullen eerst 300 beta-testers zijn die hardware krijgen. Die bestaat uit een Steam Machine, en de Steam controller. Op dit moment loopt het programma trouwens alleen in de VS, maar vanaf 2014 moet het wereldwijd beschikbaar worden.
Valve zelf raadt aan te wachten tot 2014, tenzij je een doorwinterde Linuxer bent.

Canada goede reputatie kwijt

In de laatste gelekte documenten uit het Swnowden archief, blijkt dat
Canada een aktieve rol speelt in de informatievergaring van de NSA.
Canada heeft niet zo’n reputatie als de VS, en mogelijk door dat
vertrouwen, kunnen ze bij handelspartners toegang krijgen tot
interessande informatie voor de VS.

Er wordt nauw samengewerkt tussen de NSA en de Canadese geheime dienst,
waarvan de meeste mensen de naam of de afkoring zelfs nog nooit gehoord
hebben. De CSEC of Communications Security Establishment Canada wisselt
informatie uit met de NSA over binnen en buitenlandse onderwerpen voor
een gebied dat de hele wereld bestrijkt.

Maar zover hoeven we het niet te zoeken. Canade, met zijn redelijk
neutrale image, was gastheer voor de G20 bijeenkomst in Toronto.
Toronto ligt aan de overkant van het Ontario meer, een paar honderd
kilometer noordelijk van New York, en vlak een de grens met de VS.
De NSA werkte intens samen met de Canadese tegenhanger CSEC om de deelnemers intens te bespioneren. In de Amerikaanse ambassade werd een spionagecentrum uitgebouwd.

Print een printer

In de open source 3D-printer-scene is men al lang vertrouwd met het concept dat met een 3D printer in principe terug een 3D printer gemaakt kan worden. Het enige probleem was dat de huidige printers enkel plastic voorwerpen konden printen. En dus kan de printer enkel da deel van zichzelf maken dat van plastic is. Nu is op de universiteit van Michigan een ontwerp gemaakt voor een 3D metaal-printer. Die zou aan materiaal maar 1000 pond gekost hebben, wat een fractie is van wat proffessionele printers kosten. Met de metaalprinter kunnen speciale zelfontworpen gereedschappen gemaakt worden. Het ontwerp werd vrijgegeven, en de onderzoekers hopen dat er zo snel mogelijk prototypes van gemaakt worden.

Bij hun onderzoek baseerden ze zich op de RepRap, een open source 3D printer voor plastic. Door het open sourcen van het ontwerp, hopen ze bovendien dat het snel verbeterd wordt, en zo spontaan ovolueert.

De printer moet gebruikt worden in een werkplaats, en is niet veilig voor huis- tuin- en keukengebruik.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

De drone-vampier

Uitzending do 18:00 ** December 5th, 2013 by wim.webgang **

Drone-vampier

Als binnenkort ook commerciƫle toepassingen van drones in gebruik genomen worden, zoals pakjes afleveren, kunnen we ons verwachten aan een nieuwe vorm van piraterij: drones kapen.

Er is al een onderzoeker die aangetoond heeft hoe je het signaal waarmee een drone bestuurd wordt, kan overstemmen, waardoor de drone een zombie wordt*.

De onderzoeker zelf noemt het “sky-jacken”. Hij heeft met materiaal dat hem 400 dollar koste, een eigen drone gemaakt, met een speciale lading. De drone bevat een raspberry pi die op Linux draait, en die van eigen software is voorzien.
Hij heeft de broncode op internet gezet, en denkt er zelfs aan er een speciale Linux distributie van te maken.

De skyjacker drone bevat een zender en ontvanger. De gevoelige ontvanger spoort signalen van mogelijke slachtoffer drones op. Eens een drone gelokaliseerd, onderzoekt hij de communicatie, en kraagt de code. Dan gaat hij zelf signalen uitzenden die het signaal van de echte bestuurder van de drone overstemmen, door op zijn zender een vermogen van 1000 milliwatt in te zetten. De drone begint dan te luisteren naar de sky-jacker.

Je kan de apparatuur ook los van de drone gebruiken, bv in combinatie met een laptop. Je zou een grondstation met “drone-afweer” kunnen maken bv.

Het programma om de controle over de slachtoffer-drones over te nemen is geschreven in Perl. Door wat onderzoek heeft hij het aantal te checken mac-adressen kunnen beperken tot de reeks die gebruikt wordt door de fabrikant van de door hem geviseerde drones, de Parrot AR Drone 2.0. Hij maakt daarvoor ook gebruik van andere software om de drone te besturen: “node-ar-drone”.

* (naar analogie met de pc’s die “besmet” zijn en niet meer onder controle van hun eigenaars)

Als je een aantal zombie drones onder controle hebt, kan je met een zwerm zombie-drones op stap, die werken als een botnet.?

http://samy.pl/skyjack/

en de broncode:

https://github.com/samyk/skyjacker

en

https://github.com/felixge/node-ar-drone

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Afrimakers * Nieuwe boot * D-Link verbetert fout

i-nieuws 6 na 6 ** December 5th, 2013 by wim.webgang **

D-Link verbetert fout

D-Link heeft een correctie uitgebracht van de software van sommige van zijn nietwerkapparaten. Op zich niet meer dan normaal, maar nu gaat het over routers van jaren oude, en bovendien is het niet zomaar een softwarefout, maar eerder een ingebouwde achterdeur. Met een bepaalde http-request (de taal die de webbrower gebruikt) kan een achterdeur
worden geopend in het systeem. De apparaten hebben een soort mini-webserver omdat de instellingen gebeuren via de browser. Je moet daar echter een login en wachtwoord ingeven om in het administratiepaneel binnen te kunnen. Door een bepaalde code in te vullen in de browser die verbonden is met de DLink router, kan je voorbij het wachtwoord geraken zonder het te kennen.
Behalve de discussie over geheime diensten die zo’n backdoor zouden kunnen gebruiken, of zelfs laten inbouwen, zou het ook luiheid van programmeurs kunnen zijn.
Ze gebruiken de webinterface om vanuit andere stukken programma stukken code aan te roepen die al gemaakt was voor de beheerder via de webinterface. Maar om die code aan te roepen moeten ze dus een login hebben die niet verandert doordat de gebruiker zijn wachtwoord verandert.


Nieuwe boot

In Korea is een schip te water gelaten van 74 meter. Breed.
Het is 488 meter lang, en daarmee waarschijnlijk het grootste schip op aarde. Het zal gebruikt worden voor transport van gas. Hopelijk moet het vandaag niet in de buurt van de Noordzee zijn.


Afrimakers

Met crowdfunding is Afrimaker opgestart als project om technologie te verspreiden in Africa. Ze willen zowel apparatuur als kennis verspreiden, en bouwen voort op de metnaliteit van de “maker” community. Ze hebben al het geld bijeen om te starten in twee landen. Ze geven workshops en proberen het zo te organiseren dat de kennis wordt doorgegeven door de kinderen zelf.

http://www.indiegogo.com/projects/afrimakers

Doet een beetje denken aan het one laptop per child project, maar dan met de raspberry Pi …

Veel
De NSA zou 5 miljard telefoongegevens per dag verzamelen. Het gaat waarschijnlijk over meer dan alleen telefoongesprekken, het kan bv gaan over de verbindingsgegevens van de gsm met de dichtstbijzijnde mast. Daardoor kunnen ze de beweging van individuen volgen.

Lift ^ | Lift v | Comments Off