Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

De drone-vampier

Uitzending do 18:00 ** December 5th, 2013 by wim.webgang **

Drone-vampier

Als binnenkort ook commerciële toepassingen van drones in gebruik genomen worden, zoals pakjes afleveren, kunnen we ons verwachten aan een nieuwe vorm van piraterij: drones kapen.

Er is al een onderzoeker die aangetoond heeft hoe je het signaal waarmee een drone bestuurd wordt, kan overstemmen, waardoor de drone een zombie wordt*.

De onderzoeker zelf noemt het “sky-jacken”. Hij heeft met materiaal dat hem 400 dollar koste, een eigen drone gemaakt, met een speciale lading. De drone bevat een raspberry pi die op Linux draait, en die van eigen software is voorzien.
Hij heeft de broncode op internet gezet, en denkt er zelfs aan er een speciale Linux distributie van te maken.

De skyjacker drone bevat een zender en ontvanger. De gevoelige ontvanger spoort signalen van mogelijke slachtoffer drones op. Eens een drone gelokaliseerd, onderzoekt hij de communicatie, en kraagt de code. Dan gaat hij zelf signalen uitzenden die het signaal van de echte bestuurder van de drone overstemmen, door op zijn zender een vermogen van 1000 milliwatt in te zetten. De drone begint dan te luisteren naar de sky-jacker.

Je kan de apparatuur ook los van de drone gebruiken, bv in combinatie met een laptop. Je zou een grondstation met “drone-afweer” kunnen maken bv.

Het programma om de controle over de slachtoffer-drones over te nemen is geschreven in Perl. Door wat onderzoek heeft hij het aantal te checken mac-adressen kunnen beperken tot de reeks die gebruikt wordt door de fabrikant van de door hem geviseerde drones, de Parrot AR Drone 2.0. Hij maakt daarvoor ook gebruik van andere software om de drone te besturen: “node-ar-drone”.

* (naar analogie met de pc’s die “besmet” zijn en niet meer onder controle van hun eigenaars)

Als je een aantal zombie drones onder controle hebt, kan je met een zwerm zombie-drones op stap, die werken als een botnet.?

http://samy.pl/skyjack/

en de broncode:

https://github.com/samyk/skyjacker

en

https://github.com/felixge/node-ar-drone

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.