Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Raspberry pi 4

WebGang blog ** March 28th, 2021 by wim.webgang **

Het heeft lang geduurd eer we een raspberry pi 4 in handen kregen, maar nu is het gelukt.
Eerste vaststellingen:
- je hebt een speciale aansluiting nodig, namelijk een mini of micro hdmi voor de kant van de Pi.
- de Pi doet NIETS, ttz er komt geen beeld op geen enkel van de hdmi aansluitingen bij geen gewone start zonder systeem. En als je er een systeem-SD kaart in steekt dan misschien nog niet, want deze R4 heeft een nieuwer systeem nodig dan de Raspberry Pi 3x.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Browsers en privacy: van referrers tot Waterfox

Uitzending do 18:00 ** March 25th, 2021 by wim.webgang **

Ubuntu 20.04 LTS: ik zal voorzichtig zijn
(vervolg van vorige week)
Ze zijn wel heel bang dat je de instellingen van je eigen desktop gaat veranderen: je moet beloven dat je voorzichtig zal zijn.
(screenshot webgang)

Echt, je moet op die tekst klikken voor je verder kan en een instelling kan veranderen ivm het gedrag van je desktop.

Waterfox
Een project op basis van de Firefox code, dat je toelaat om ook oude, niet meer ondersteunde (en door de normale firefox geweerde) plugins te gebruiken; op eigen risico dus, maar soms nuttig om oudere applicaties aan de gang te houden, als is het maar op een intern netwerk.

Muziek
18:11 Blue Dot Sessions – Trenton Channel
18:27 Blue Dot Sessions – Bellow’s Hull
18:52 Animadvert – dance in black
18:59 Jacobus – So Much Coffee

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Gevaarlijke Referenties * Homepod krijgt het warm

i-nieuws 6 na 6 ** March 25th, 2021 by wim.webgang **

Gevaarlijke Referenties

Misschien zijn gebruikers van websites zich er niet van bewust, maar als je doorklikt van een website naar een andere website, krijgt die bestemming ook het adres waar je vandaan komt. Dat wordt “referrer” genoemd, en is een gangbare praktijk binnen en tussen websites. Dikwijls bestaat die referrer uit de URL van de website waar je vandaan komt. En die geeft een beetje informatie prijs over de surfer, informatie die terechtkomt bij de server van de website waar je naartoe klikt.
Op zich heeft die er geen zaken mee van welke site jij komt, maar voor de makers van de website is het nuttig om te weten op welke manier surfers bij hun site terechtkomen. Daar kan je je dus vragen over stellen:
- Heeft de surfer zelf er iets aan? Nee.
- Kan de surfer zelf kiezen om dat wel of niet door te laten? Hmmm..
- Kan de browser dat voor de gebruiker oplossen, door veel selectiever te zijn in wat er als “referrer” doorgestuurd wordt?

Die laatste vraag lijkt het Firefox team zich te stellen. Zij werken voor de non-profit Mozilla Foundation, en hebben andere drijfveren dan Google, Apple en Microsoft, die de touwtjes van de andere browsers in handen hebben. Firefox 87, die deze week officieel uitkomt, zal een aangepaste privacypolitiek hanteren op gebied van referrers.

Al in 2016 werd ingevoerd dat de referrer niet wordt meegestuurd als iemand van een https site naar een http site ging, wat als minder veilig beschouwd wordt omdat de verstuurde informatie niet versleuteld is.
Nu gaat Firefox alleen nog de domeinnaam van de site meesturen, en niet meer de hele rest van de URL, vanaf het moment dat een gebruik naar een pagina op een andere website klikt. Binnen de website worden de referrers wel behouden.

Er verscheen een blog artikel op blog.mozilla.org/security dat meer details geeft:

https://blog.mozilla.org/security/2021/03/22/firefox-87-trims-http-referrers-by-default-to-protect-user-privacy/

Homepod krijgt het warm

Apple’s nieuwe homepod mini werd uit elkaar gehaald door computertechneuten van iFixit, en die vonden er een sensor van 1,5 mm op 1,5 mm in, die nergens beschreven stond en waarschijnlijk ook niet gebruikt werd. Na wat onderzoek wisten ze hem te identificeren als een Texas Instruments HDC2010. Dat is een digitale temperatuur- en vochtigheidssensor. Gebruikers die het nu warm krijgen en wie het zweet hen uitbreekt, vragen zich misschien af of Apple dat dan merkt. Apple staat immers voor privacy, toch? Of maakt een klant die kiest voor een digitale assistent in hun woonruimte daar geen probleem van?

Apple is zijn thuiscomputeraanbod duidelijk nog aan het uitbreiden, en plant waarschijnlijk verrassende updates in de toekomst, waarbij de sensor dan geaktiveerd kan worden en nuttige functies kan krijgen in software, zoals bediening van thermostaten van de verwarming, airco enz.

Apple loopt een beetje achter andere grote computer- en internetbedrijven aan op het gebied van “smart speakers” of home automation. Ze hadden wel hun “home pod”, en sinds kort dus “home pod mini”. De homepod had een goede naam voor de geluidskwaliteit, maar was duur. Hij zat volgestouwd met luidsprekers en microfoons: nl zes microfoons (ondermeer om akoustische metingen te doen), zeven kleinere luidspreker voor hoge en middentonen en 1 woofer of basluidspreker. Het systeem analyseerde de klank van het geluid en pastte die automatisch aan. Er zit dus wat rekenkracht in en daarvoor deed Apple beroep op zijn eigen processor-reeks A8. De verkoop viel tegen, het project leek in de koelkast te zitten, maar onlangs stelde Apple een nieuw team aan, dat met een opvolger kwam.
De mini dus, die kreeg een kleiner prijskaartje, en kon als stereo-uitbreiding voor de gewone homepod dienen. Hij draait op de eigen Apple s5 processor. Hij kan ook als intercom dienen.
Google heeft met zijn smartspeaker een andere strategie: ze laten de gebruiker zelf het toestel uitbreiden met allerlei sensoren van andere fabrikanten, die zelfs buiten het huis kunnen staan.

compiled by BCP v.0.5.9

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Sciensano data en site niet bereikbaar

WebGang blog ** March 22nd, 2021 by wim.webgang **

Ons covid19dataBE programma lijkt niet meer te werken. Het probleem blijkt bij het afhalen van de gegevens te zitten. Daarom ga ik manueel de gegevens downloaden van de bronlocatie, maar dat lukt ook niet…

Op sommige momenten, zoals nu [March 22, 2021 at 12:36 pm], is de sciensano site niet bereikbaar.
Noch de website, noch de gegevensbestanden die nodig zijn om zelf bv een grafiekje te trekken…
Zoals https://epistat.wiv-isp.be/covid/covid-19.html enz


Rond 16:00 nog eens gecheckt: was terug ok. Hier dus het volgend grafiekje..
De websites zijn ook terug bereikbaar, en daar lees ik een bericht zonder datum:

Hospitals are no longer providing their Saturday data in real time to Sciensano. The weekend numbers will now be reported on Sunday. As a result, Sciensano will no longer be able to publish a daily bulletin and the numbers will not be updated on the dashboard or in the open data on Sunday. The final figures of the weekend will be available every Monday morning from 9am on the dashboard and from 11am in the daily bulletin.

En ondertussen is het duidelijker, met datum: Published on: Friday, March 19, 2021
en als uitleg: Vanaf 20 maart 2021 moeten de ziekenhuizen niet meer hun data doort te sturen op zaterdag, maar mogen ze twee registraties doen op zondag; die voor zaterdag en die voor zondag. Dat betekent concreet dat de cijfers op zondag niet meer bijgewerkt zijn op de site.

Ping! Read the rest of this entry »

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Ubuntu 20.04 LTS: ik zal voorzichtig zijn

Uitzending do 18:00 ** March 18th, 2021 by wim.webgang **

Film

1. Coded bias (documentaire over MIT media lab onderzoeker die onderzoek deed over gezichtsherkenning)
zoek Women make movies en password *COBIVIEW7.
(tot 21 maart, hosted by EDRi https://edri.org/)
2. Op odysee.com “The cyberpunk movement, the documentary

Gezicht van A
- Neem uw gezicht terug:
https://reclaimyourface.eu/

Ubuntu 20.04 LTS
Meer bepaald Ubuntu 20.04.1 LTS.

- Installatie
Bij Linux Format zat een DVD met deze Ubuntu LTS, en hoewel ik nog altijd werk op mijn vorige Ubuntu LTS (18.04.04), was ik benieuwd om deze te proberen. Een goede aanleiding was een machine waar iets fout was gegaan met de boot partitie, en die niet meer opstartte. De installatie verliep vlot en gemakkelijk, ik probeerde zoveel mogelijk onder de ubuntu vragen, automatische bug-rapporten, aanmeldingen enz uit te komen. De desktop ziet er Ubuntu-vertrouwd uit, behalve het achtergrondlogo, één of andere wilde kat, is er niet veel verschil: links staat een kolom met een aantal programma startknoppen: Firefox, Thunderbird, File manager, Rhytmbox, LibreOffice Writer, en dan Ubuntu software en Hulp (mogelijk heb ik er al dingen uitgegooid).
In die linkse kolom komen ook de programma’s staan die je geopend hebt, bv als je de eenvoudige teksteditor start, komt die onder de snelstartknoppen staan, met een bolletje erbij om te laten zien dat die aktief is.

- Software bij-installeren
… is niet moeilijk omdat over Ubuntu veel informatie te vinden is. Ik installeerde volgende programma’s bij:
- mc: dat gaat als een fluitje van een cent met de commandolijn “sudo apt-get install mc”.
- arduino: bij devices/IOT zie ik Arduino, sorry, arduino staan, ik selecteer die om te installeren; begint met installatie maar eindigt met een foutmelding (die ik pas nadien zie, ik dacht dat het gelukt was) “Installeren van Arduino mislukt: cannot perform the following tasks:” en dan niets meer. Ik doe het opnieuw en nu loopt het wel goed. En het scherm waarin je eindigt met deze “gewone” installatie via “Ubuntu software”, geeft een helebool nuttige aanwijzingen over hoe je nog je systeem moet configureren om arduino te gebruiken, ondermeer omdat die toegang tot hardware moet krijgen. Dit post-install scherm is top!
- videobewerkingsprogramma VidCutter: dat werkte niet, maar dat doet het ook niet op andere platformen; de huidige versie lijkt wat problemen te hebben.
- programmeeromgeving voor Linux Gambas3. De geleverde versie is 3.14.3, maar helaas start ze niet. Vanaop de commandolijn gestart geeft het programma de melding:
gambas3

gbr3: unable to load component: gb.form.print

Als ik exact dat bij installeer met sudo apt-get install gb.form.print, start gambas daarna wel op. Bij nieuw project staan veel mogelijke keuzes grijs (inactief), dus waarschijnlijk moet je nog wel onderdelen bij-installeren als je die nodig hebt.
Ik kijk dus even bij “Ubuntu software”, en zoek bij Categorie Development naar Gambas, maar die staat er niet tussen (terwijl Visual S.. grrr).
Ik zoek naar de zoek in software installeren, die krijg je door op het vergrootglas te klikken, en daar geef ik gambas in, en gambas3, mar geen resultaat. Vreemd, want ik heb gambas al geïnstalleerd staan (of juist daarom? Maar ik heb extra onderdelen nodig dus zou dat toch moeten kunnen zoeken).
Als ik bij geïnstalleerde programma’s kijk zie ik gambas wel, en wordt aangegeven “Ontwikkelhulpmiddelen ? IDE’s” van bron “ubuntu-focal-universe”.
Het enige dat ik daar kan doen is “verwijderen, dus de-installeren, niet mijn bedoeling – of naar de website gaan. Ik kan hier niet naar de geïnstalleerde software om te kijken of die volledig is…
Ubuntu heeft naast de gekleurde knop op de desktop met “Ubuntu software” ook nog ergens verborgen een andere toepassing: “Software en updates”, maar daar kan ik enkel instellingen doen. Ik val een beetje stil en zal dus online moeten zoeken welke commondo’s ik manueel moet ingeven om de rest van Gambas3 aan te vullen. Maar ik ga op zoek naar een visuelere pakketbeheerder, en die vind ik als “synaptic”;

- Pakketbeheerder synaptic
sudo apt-get install synaptic. Bij het starten van de commandolijn kan je ineens sudo ervoor zetten, anders kan je geen wijzigingen doen, alleen informatie bekijken. In sudo ben ik wel geholpen: met een zoek op gambas3 zie ik dat er maar een klein deel van de gambas3 paketten geïnstalleerd zijn. Ik heb waarschijnlijk bij installatie via apt-get gevraagd naar gambas3-ide, daarmee wordt bij openSUSE de hele programmeeromgeving geïnstalleerd. Maar hier is er een optie gambas3, die staat voor de hele omgeving (“complete visual development environment for Linux”), merk ik in de lijst. Automatisch wordt de rest van de gambas3 componenten mee geselecteerd en geïnstalleerd. Nadien kom ik terug in de lijst terecht en zie dat er nog wel een paar onderdelen niet aangevinkt staan, maar die hebben bv te maken met qt en de kde desktop en verder libxml, option, report (de oude, want report2 is er wel), sdl en -sound, v4l, en een paar transitional packages. Dit ziet er goed uit; gambas3 start en heeft alle mogelijkheden nu beschikbaar.
- git: in het softwarebeheer onder development staan twee dingen met git (beiden zonder logo): “git-standup” en “git ubuntu”, ik vermoed die laatste, maar het is me niet duidelijk uit de omschrijving. Ik ga naar de commandolijn en do sudo apt-get install git . In Synaptic is zoeken op git niet behulpzaam, blijkbaar is 3 letters te weinig. Ik zie in de alfabetische lijst wel dat “git” geïnstalleerd is, en er bestaat ook een git-all, dus als ik iets mis kan ik die proberen.
Op een bescheiden computertje met 4 GB geheugen en gewone harde schijf, werkt deze Ubunte vlotjes voor gewoon licht gebruik; web, office, tekstje, .. Het meeste werk voor deze uitzending (4 maart) heb ik op deze Ubuntu gedaan. Het enige wat ik mis zijn de typische KDE dingen als shortcuts, menu, en toepassingen.
Read the rest of this entry »

Lift ^ | Lift v | Comments Off

3 jaar voor Twitter kraker * Office364 * Apple privé

i-nieuws 6 na 6 ** March 18th, 2021 by wim.webgang **

3 jaar voor Twitter kraker

De 17-jongen die in de zomer van vorig jaar een goed idee had om aan bitcoins te geraken, had een goed idee. Hij ging samen met een paar online-kameraden aan de slag en wist door misbruik te maken van de interne twitter reset procedure controle te krijgen over meer dan honderd twitter accounts, waaronder die van wereldberoemde personages als Elon Musk en Joe Biden. Vanuit hun account twitterde hij dan bitcoins in zijn richting voor meer dan honderdduizend dollar. Veel plezier heeft hij er niet van gehad, want even later werd hij thuis opgepakt, en sinds dan zat hij vast. Nu is hij veroordeeld tot 3 jaar gevangenis.

Office364

Het online platform Microsoft Office 365 had een blauwe maandag op 15 maart 2021. Ook het Microsoft Teams platform lag plat. Gebruikers konden soms ook niet aan hun Azure en Dynamics diensten, waardoor ze bv ook niet het dashboard konden zien waarop de status van het systeem bijgehouden wordt, en waarop mogelijke storingen worden weergegeven.
De achterliggende oorzaak kwam waarschijnlijk van de Azure Active Directory, en dus waren er ook problemen met Forms, Exchange Online Intune en Yammer mogelijk. Microsoft zag zich genoodzaakt voor de mededelingen over de problemen en de oplossing ervan over te stappen op Twitter:

https://twitter.com/MSFT365Status


“Did you try to switch it off and on again?”
De reakties van de gebruikers van de diensten die plat lagen waren niet mals op twitter, vooral niet als ze met een deadline zaten om hun werk in te dienen.
Ergens kwam het academisch kwartiertje ter sprake en grapjes als “We Azure you it will all be fine” en “I already know the Xbox is not gonna work” enz.

Maar sommige IT’ers reageerden juist vrolijk: zij zagen al de extra opdrachten binnenstromen om bij bedrijven terug ter plaatse servers te installeren omdat ze de cloud niet meer vertrouwen.

Apple privé

Sinds juni vorig jaar gelden nieuwe bepalingen van Apple voor app ontwikkelaars voor hun platform. Die moeten de privacy van de gebruikers verbeteren door tegen te gaan dat gebruikers van een app gevolgd worden zonder dat ze ervan op de hoogte zijn. De app ontwikkelaars waren niet speciaal blij met de aanpassingen, maar vooral de online advertentie-industrie (o.a. Facebook) ziet de nieuwe voorwaarden niet zitten en doet er alles aan om Apple tegen te houden. Ze probeerden met lobby-werk bij de Franse regering Apple terug te laten fluiten. Eén van hun argumenten was dat Apple misbruikt maakte van zijn monopolie bij het opleggen van de nieuwe regels.
Maar de overheid liet zich niet voor de kar van de adverteerders spannen, en stelde dat de machtpositie hier niet inhield dat het bedrijf bv de wet overtrad of zich ongewone voorwaarden veroorloofd. Ondertussen is de invoering van die regels wel vetraagd tot nu, dus dat hebben ze toch binnengehaald.

compiled by BCP v.0.5.9

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Verhoogd plateau

WebGang blog ** March 18th, 2021 by wim.webgang **

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Themaweek vrouwendag

Uitzending do 18:00 ** March 11th, 2021 by wim.webgang **

Telefonisch interview met Angeliki Diakrousi , Rotterdam.
Website: varia.zone: FHM#1 – Feminist Servers….

Studiogast Silvia Terrenzio
ICT coördinator (volwassenen)-onderwijs.
Over ondermeer moodle op het werk: keuze voor vrijheid.
– home automation met een vintage raspberry pi.

Vrouwen en vertrouwen
ECSC- Cyber-Girls : virtueel event (gisteren woensdag) op 10 maart:
https://www.youtube.com/watch?v=qLvm60lLVPs
(helaas is de kwaliteit van de verbinding niet altijd even goed, zodat het moeilijk te volgen is…)
ECSC = European Cybersecurity Challenge

Muziek
18:08 bjorn corluy – doeftjak
18:22 Blue Dot Sessions – Eleven Count
18:25 Blue Dot Sessions – 05 – Wistful
18:37 Blue Dot Sessions – Frank and Poet
18:52 Sro – Self Driving

Lift ^ | Lift v | Comments Off

SvarDOS distributie * Gebruik mijn software niet * Servers tellen * Brand in datacenter

i-nieuws 6 na 6 ** March 11th, 2021 by wim.webgang **

SvarDOS distributie

Een groep van open source programmeurs werkt aan een DOS distributie met de naam SvarDOS. “DOS distributie” doet denken aan “Linux distributie”, en inderdaad hebben ze de bedoeling een verzameling van basissysteem en er bij horende hulpmiddelen en software uit te brengen in één pakket, de distributie. Het systeem is gebaseerd op DOS, en zij voorzien in de FreeDOS variant als besturingssysteem. Daarbij bieden ze een installatiesysteem dat ook lijkt op een packet manager van Linux. Er zitten verder nog wat programma’s bij voor systeembeheer. De basis is compatibel met een 8086 systeem, dat wil zeggen de oorspronkelijke processor van de eerste IBM-compatibele pc’s. De basis wordt uitgegeven onder de MIT-licentie, een open source licentie zoals die gebruikt wordt in projecten als het X-Window systeem, de Ruby on Rails programmeertaal, Node.js en jQuery.
Alle programma’s die je bij-installeert met de pakketbeheerder, hebben hun eigen licenties.
Je kan er dus zelf toepassingen op installeren als oude dos-spelletjes. Verder wordt dos nog gebruikt in bepaalde apparaten waar het als besturingssysteem was ingebouwd.

Normaal zouden we nu zeggen welk versienummer van SvarDOS beschikbaar is, maar ze werken niet met het uitbrengen van een nieuwe versie om de zoveel tijd. Het is een “rolling release”, dat is een systeem dat doorlopend kleine updates en aanpassingen krijgt, die je ook doorlopend kan afhalen om je systeem up-to-date te houden. Ze hebben daarvoor hun SvarDOS online update tools pkg en pkgnet.

Om het zelf te installeren hebben ze een download klaarstaan als zip-file, die ja kan uitpakken naar een ISO om op CD te branden. Ofwel kan je floppy disks maken, daarvoor hebben ze versies voor 2.88 Mb, 1.44 Mb, 1.2 Mb, en 720 K floppies klaarstaan.

Ze zeggen op hun website dat het project helemaal nog niet klaar is, en roepen op aan geïnteresseerden om te helpen, bv met vertalingen enz. Daarvoor kan je intekenen op hun mailinglist.

Ze ontwikkelen hun software op het platform van OSDN:

https://osdn.net/projects/svardos/scm/svn/tree/head/

website:

https://svardos.osdn.io/

Nb:
- floppy is de afkorting van floppy-disk, een magnetische drager voor software en documenten op pc’s.
- DOS is de afkorting van Disk Operating System, het systeem dat op een PC geïnstalleerd moest worden alvorens hij gebruikt kon worden. De bekendste versie is waarschijnlijk die van Microsoft: MS-DOS. Op dat systeem werden dan programma’s geïnstalleerd als de WordPerfect tekstverwerker.

Gebruik mijn software niet

Linus Torvalds had voorbije dagen een eigenaardige boodschap: gebruik mijn Linux kernel niet. Het gaat over Linux 5.12 rc1. De rc1 staat voor release candidate één, en meestal is dat in de evolutie van het programmeerwerk de eerste stap van het samenbrengen van alle ontwikkelingen in de richting van stabiele en betrouwbare software. Er komen altijd wel kleine probleempjes aan het licht, maar nu zit in een vervelende zwaardere bug in: in bepaalde omstandigheden werkt de chache niet goed, en wordt die op een willekeurige plaats op de harde schijf geschreven, ipv binnen het swapbestand. De meeste Linux gebruikers hebben waarschijnlijk een aparte swap partitie (zeker wie de installatievoorstellen van de Linux distributie volgen), en zullen er geen last van hebben.
Hij raadt iedereen die deze rc1 gedownload heeft, aan hem te hernoemen en de benaming rc er af te halen.

git tag -d v5.12-rc1

Vorige week nog kondigden we aan dat de stroomuitval weinig invoed had op de kernel ontwikkeling, en deze rc werd vrijgegeven. De bug heeft volgens Torvalds te maken met het ijverige uitkuisen van de kernel, het verwijderen van code voor niet meer gebruikte apparaten. Maar blijkbaar werd ergens een regeltje teveel verwijderd, en bovendien iets wat niet opviel. Maar de interne boekhouding van het systeem waarin de beginlocatie van de swapfile wordt bijgehouden, lijkt fout te gaan, en als resultaat wordt een willekeurig plek genomen.
Hij beïndigt zijn aankondiging met “Sorry for this mess”

Meer bv hier (LWN.net):

https://lwn.net/Articles/848265/

Brand in datacenter

In Frankrijk is een stukje van het internet afgebrand. Een grote brand in het datacenter van de Europese cloud provider OVH, vernielde het hele gebouw van het SBG2 deel. En hoewel de bits en bytes in de brand bleven, kon het personeel allemaal ontsnappen.+
De klanten werd aangeraden om hun IT-Rampenplan te aktiveren (als ze het hebben). Eén van de getroffen klanten is VeraCrypt, een andere een wisselkantoor voor cryptomunten. OVH is één van de grootste providers in Europa, met 32 datacentra. De statuspagina van ovh staat woensdagavond nog bloedrood; status.ovh.net

Servers tellen

Vorige week spraken we over de bug in Microsoft Exchange server. Die bleek zo erg dat niet alleen Microsoft gebruikers verwittigde, maar dat de Amerikaanse overheid de eigen diensten verplichtte de bug zo snel mogelijk te herstellen op de gebruikte systemen. Ook op de Belgische cert.be site staat een waarschuwing. Midden deze week berichtten de mainstream media ook bij ons over het probleem. De Duitse BSI (veiligheidsdienst) die waakt over de cybersecurity, wist te melden dat alleen al in Duitsland het ging over zo’n zestigduizend servers. Nadat de dienst waarschuwingen uitstuurde werd zowat de helft van de servers aangepast zodat de toegang afgesloten wordt voor dit lek.
Maar toch zijn er in Europa instanties geraakt. Zoals de bankregulator van Europa, en het Noorse parlement. In de VS zouden er meer dan twintigduizend organisaties geraakt zijn. En in Duitsland twee overheidsinstanties, die niet bekend gemaakt werden.
Ondertussen zouden de computerinbrekers die gebruik maken van de beveiligingslekken zich ook aanpassen aan de algemene kennis over het lek. Zij weten nu ook dat ze snel moeten zijn als ze nog gebruik willen maken van dit achterpoortje, en tientallen bendes haasten zich om nog zo veel mogelijk digitale buit binnen te halen.

compiled by BCP v.0.5.9

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Social Linked Data als dienst in plaats van monopolie

Uitzending do 18:00 ** March 4th, 2021 by wim.webgang **

SoLiD
In het voorwoord van Linux Magazine* wordt gesproken over een ontwikkeling van Tim Berners-Lee, uitvinder van het www, die een alternatief moet bieden voor het onrespectvol omgaan van de grote sociale media bedrijven met gebruikersgegeven. Hun voorstel is, kortgezegd, de eigen gegevens van de gebruikers terug onder de controle te brengen van de gebruikes, door ze op te slaan in een eigen “pod”, die bv wel bij een hosting/provider kan zitten, maar onder controle is van de gebruiker zelf. De sleutel is een “single sign on”. Tim Berners-Lee heeft een eigen startup opgericht, Inrupt, om er dienstverlening rond te bieden, en één van de vroege deelnemers is blijkbaar “the government of Flanders”…
(*) us edition 224 maart 2021, p. 3 “Editorial”

Sociale Media als dienst in plaats van monopolie?

Hier wordt ook over zo’n concepten gesproken: vpro podcast

Muziek
18:11 orfegle – PLASTIK
18:19 Animadvert – dance in black
18:25 Blue Dot Sessions – Frank and Poet
18:32 Blue Dot Sessions – Ether Variant
18:38 stazin – surf
18:43 Blue Dot Sessions – Dearborn
18:58 Mr Pomme – Succubus

prepared 04-03-2021 by WebgangBCP v.0.5.9

Lift ^ | Lift v | Comments Off

« Previous Entries