Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

SvarDOS distributie * Gebruik mijn software niet * Servers tellen * Brand in datacenter

i-nieuws 6 na 6 ** March 11th, 2021 by wim.webgang **

SvarDOS distributie

Een groep van open source programmeurs werkt aan een DOS distributie met de naam SvarDOS. “DOS distributie” doet denken aan “Linux distributie”, en inderdaad hebben ze de bedoeling een verzameling van basissysteem en er bij horende hulpmiddelen en software uit te brengen in één pakket, de distributie. Het systeem is gebaseerd op DOS, en zij voorzien in de FreeDOS variant als besturingssysteem. Daarbij bieden ze een installatiesysteem dat ook lijkt op een packet manager van Linux. Er zitten verder nog wat programma’s bij voor systeembeheer. De basis is compatibel met een 8086 systeem, dat wil zeggen de oorspronkelijke processor van de eerste IBM-compatibele pc’s. De basis wordt uitgegeven onder de MIT-licentie, een open source licentie zoals die gebruikt wordt in projecten als het X-Window systeem, de Ruby on Rails programmeertaal, Node.js en jQuery.
Alle programma’s die je bij-installeert met de pakketbeheerder, hebben hun eigen licenties.
Je kan er dus zelf toepassingen op installeren als oude dos-spelletjes. Verder wordt dos nog gebruikt in bepaalde apparaten waar het als besturingssysteem was ingebouwd.

Normaal zouden we nu zeggen welk versienummer van SvarDOS beschikbaar is, maar ze werken niet met het uitbrengen van een nieuwe versie om de zoveel tijd. Het is een “rolling release”, dat is een systeem dat doorlopend kleine updates en aanpassingen krijgt, die je ook doorlopend kan afhalen om je systeem up-to-date te houden. Ze hebben daarvoor hun SvarDOS online update tools pkg en pkgnet.

Om het zelf te installeren hebben ze een download klaarstaan als zip-file, die ja kan uitpakken naar een ISO om op CD te branden. Ofwel kan je floppy disks maken, daarvoor hebben ze versies voor 2.88 Mb, 1.44 Mb, 1.2 Mb, en 720 K floppies klaarstaan.

Ze zeggen op hun website dat het project helemaal nog niet klaar is, en roepen op aan geïnteresseerden om te helpen, bv met vertalingen enz. Daarvoor kan je intekenen op hun mailinglist.

Ze ontwikkelen hun software op het platform van OSDN:

https://osdn.net/projects/svardos/scm/svn/tree/head/

website:

https://svardos.osdn.io/

Nb:
- floppy is de afkorting van floppy-disk, een magnetische drager voor software en documenten op pc’s.
- DOS is de afkorting van Disk Operating System, het systeem dat op een PC geïnstalleerd moest worden alvorens hij gebruikt kon worden. De bekendste versie is waarschijnlijk die van Microsoft: MS-DOS. Op dat systeem werden dan programma’s geïnstalleerd als de WordPerfect tekstverwerker.

Gebruik mijn software niet

Linus Torvalds had voorbije dagen een eigenaardige boodschap: gebruik mijn Linux kernel niet. Het gaat over Linux 5.12 rc1. De rc1 staat voor release candidate één, en meestal is dat in de evolutie van het programmeerwerk de eerste stap van het samenbrengen van alle ontwikkelingen in de richting van stabiele en betrouwbare software. Er komen altijd wel kleine probleempjes aan het licht, maar nu zit in een vervelende zwaardere bug in: in bepaalde omstandigheden werkt de chache niet goed, en wordt die op een willekeurige plaats op de harde schijf geschreven, ipv binnen het swapbestand. De meeste Linux gebruikers hebben waarschijnlijk een aparte swap partitie (zeker wie de installatievoorstellen van de Linux distributie volgen), en zullen er geen last van hebben.
Hij raadt iedereen die deze rc1 gedownload heeft, aan hem te hernoemen en de benaming rc er af te halen.

git tag -d v5.12-rc1

Vorige week nog kondigden we aan dat de stroomuitval weinig invoed had op de kernel ontwikkeling, en deze rc werd vrijgegeven. De bug heeft volgens Torvalds te maken met het ijverige uitkuisen van de kernel, het verwijderen van code voor niet meer gebruikte apparaten. Maar blijkbaar werd ergens een regeltje teveel verwijderd, en bovendien iets wat niet opviel. Maar de interne boekhouding van het systeem waarin de beginlocatie van de swapfile wordt bijgehouden, lijkt fout te gaan, en als resultaat wordt een willekeurig plek genomen.
Hij beïndigt zijn aankondiging met “Sorry for this mess”

Meer bv hier (LWN.net):

https://lwn.net/Articles/848265/

Brand in datacenter

In Frankrijk is een stukje van het internet afgebrand. Een grote brand in het datacenter van de Europese cloud provider OVH, vernielde het hele gebouw van het SBG2 deel. En hoewel de bits en bytes in de brand bleven, kon het personeel allemaal ontsnappen.+
De klanten werd aangeraden om hun IT-Rampenplan te aktiveren (als ze het hebben). Eén van de getroffen klanten is VeraCrypt, een andere een wisselkantoor voor cryptomunten. OVH is één van de grootste providers in Europa, met 32 datacentra. De statuspagina van ovh staat woensdagavond nog bloedrood; status.ovh.net

Servers tellen

Vorige week spraken we over de bug in Microsoft Exchange server. Die bleek zo erg dat niet alleen Microsoft gebruikers verwittigde, maar dat de Amerikaanse overheid de eigen diensten verplichtte de bug zo snel mogelijk te herstellen op de gebruikte systemen. Ook op de Belgische cert.be site staat een waarschuwing. Midden deze week berichtten de mainstream media ook bij ons over het probleem. De Duitse BSI (veiligheidsdienst) die waakt over de cybersecurity, wist te melden dat alleen al in Duitsland het ging over zo’n zestigduizend servers. Nadat de dienst waarschuwingen uitstuurde werd zowat de helft van de servers aangepast zodat de toegang afgesloten wordt voor dit lek.
Maar toch zijn er in Europa instanties geraakt. Zoals de bankregulator van Europa, en het Noorse parlement. In de VS zouden er meer dan twintigduizend organisaties geraakt zijn. En in Duitsland twee overheidsinstanties, die niet bekend gemaakt werden.
Ondertussen zouden de computerinbrekers die gebruik maken van de beveiligingslekken zich ook aanpassen aan de algemene kennis over het lek. Zij weten nu ook dat ze snel moeten zijn als ze nog gebruik willen maken van dit achterpoortje, en tientallen bendes haasten zich om nog zo veel mogelijk digitale buit binnen te halen.

compiled by BCP v.0.5.9

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.